+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучето ми харесва друг човек, повече от мен?

кучето ми харесва друг човек

Когато мислим за взаимоотношенията между хората и кучетата, ние знаем, че те са най-добрият ни приятел. Това е разумно като се имат предвид отношенията, които виждаме с нашите приятели и техните животни или дори в различни социални медийни платформи. Ако осиновим куче и открием, че то не е веднага нашият най-добър приятел, това може да ни накара да се почувстваме неадекватни или да се притесняваме, че има проблем. Понякога може да си вземем куче в квартира която споделяме с други хора, и да открием, че кучето избира някой друг за любим човек. Например, такъв е случаят, ако видите, че кучето харесва съквартиранта ви повече от вас самите.

В тази статия на Кучеладния, ние изследваме взаимоотношенията на кучетата с хората. Разбираме причините, поради които кучетата избират фаворити и разбираме защо вашето куче може да обича вашия съквартирант повече от вас самите.

Имат ли кучетата любим човек?

Кучетата са силно социални животни. В дивата природа, обикновено кучешката глутница е тяхното семейство. В домашната среда това семейство може да включва хора, други кучета и дори животни от различен вид. Както правим с нашите собствени семейства и социални групи, кучетата са способни да установят различни взаимоотношения с индивидите, с които живеят.

От антропоцентрична гледна точка, можем да видим, че кучето може да избере „любим“ човек, т.е. някой, с когото обича да бъде повече от всеки друг. Може да е лесно да се предположи, че този човек ще е този, който им дава храна за кучета или ги води на разходки повече от другите, и често това е напълно вярно. Това обаче не обяснява защо едно куче може да харесва вашия съквартирант или член от семесйството, повече от вас, когато вие сте този, който осигурява практическите му нужди.

Това е така, защото кучетата са когнитивно по-сложни, отколкото често им приписваме. Когнитивни, социални и емоционални, са само част от факторите, според които кучето избира любимия си човек.

Когато куче предпочита друг човек пред вас, вероятно ще забележите следното:

  • Кучетата бързо се подчиняват на техните команди, но не реагират толкова на вашите.
  • Следват ги в къщата или на улицата, ако ходят без каишка.
  • Непрекъснато търси физически контакт с тях.
  • Поздравяват ги с повишена емоция, когато влязат в дома.
  • Спят и почиват до тях.

Привързаността между кучета и човек може да е признак на здрава връзка, но това не винаги е така. Както ще видим по-долу, това поведение може да се прояви по много подобен начин, когато кучето страда от прекомерна и/или патологична зависимост от един от стопаните си. Може дори да се случи, когато се страхуват от тях. Поради тази причина не винаги е правилно да се каже, че кучето има един любим човек.

Защо кучетата стават по-привързани към определен човек?

Емоционалната привързаност е важна за социалните животни, каквито са кучетата. Те трябва да се чувстват сигурни, особено в среда, която понякога може да бъде стресираща. Влагайки любовта и доверието си в даден индивид, те могат да формират силна емоционална връзка, която помага за облекчаване на чувството на несигурност. Прекомерната привързаност обаче не е здравословна величина. Например, това може да означава, че кучето се чувства изключително несигурно, когато не сме наоколо.

Не всички видове привързаност са полезни, а някои дори могат да имат сериозни негативни последици за кучетата. За да разберем по-добре защо вашето куче може да е по-привързано към друг човек повече от вас, трябва да разгледаме видовете емоционална привързаност при кучетата:

  • Сигурна привързаност: това се случва, когато кучето установи емоционална привързаност със своя стопанин или стопани, когато последният осигурява обучение, социализация и грижи с подходящи нива на уважение, емпатия и разбиране. Това означава повече от покриване на техните основни нужди. Любимият за кучето човек осигурява сигурност и стимулиране по начин, който зачита тяхната кучешка природа и насърчава здравословната автономия. Когато кучето има сигурна емоционална привързаност, то знае, че може напълно да се довери на своя човешки приятел и ще следва командите му с радост и активно ще търси неговата подкрепа, когато е необходимо. Това е типът привързаност, който трябва да се насърчава и кучетата предпочитат да бъдат с всеки човек, който отговаря на тези изисквания.
  • Несигурна привързаност: кучета, които живеят с хора, които игнорират или тълкуват погрешно техните комуникационни сигнали, наказват ги систематично, пречат им да развият поведение, типично за техния вид или се държат по непредсказуем начин, обикновено установяват несигурна емоционална привързаност със своите стопани. В този случай връзката между кучето и техния стопанин или стопани е нестабилна. Въпреки че има и афективна връзка, която може да стане много силна, тя се основава главно на страх и/или стрес. В много случаи това се развива по-скоро в патологична зависимост, отколкото в здравословна привързаност.

Кучето има различни взаимоотношения с различни хора.

Тези видове емоционална привързаност при кучетата не са бинарни. Кучетата могат да имат различни взаимоотношения с различни членове на семейна група и често могат да бъдат непоследователни. Това означава, че връзката може да се променя и да варира.

За да разберете какъв тип привързаност има вашето куче към вас, вашия съквартирант или друг човек, ще трябва да наблюдавате поведението му. Подчинява ли ви се? То доброволно ли ви търси,  за да го погалите? Напрегнато ли е, когато го галите? Контекстът е всичко, когато разбираме връзката, която имаме с нашето куче. Трябва да разгледаме както поведението, така и контекста, в който те се изпълняват.

Ако смятате, че кучето може да има несигурна привързаност към някого, може да се види, че поведението му ще се промени. Кучетат ще се показват неспокойни сигнали, защото се чувстват напрегнати около конкретният човек или хора. Поведението на кучета може да бъде двусмислено или привидно противоречиво, като например, да искат да се приближат, но се отдалечават в същото време. Ако не се чувстват спокойни, когато са физически разделени, това предполага тревожност при раздяла, нещо, произтичащо от патологична зависимост.

Ако подозирате, че вашият приятел куче може да е развил неподходяща привързаност към друг човек с който обитавате мястото на което живеете, или просто искате да подобрите отношенията си с него, за да станете техен любим човек, трябва да се свържете с професионален етолог или кучешки педагог. Те ще ви помогнат да оцените ситуацията, да разберете проблемите с кучетата и да приложите практически методи за подобряване на здравословната връзка.

Причини, поради които кучето ми харесва друг човек, повече от мен.

С контекста, който развихме по-горе, можем да видим някои практически причини защо нашето куче предпочита съквартирант пред нас. Ето някои от тях:

  • Съквартирантът е по-присъстващ: ако напуснем дома за работа или други дейности, но съквартирантът ни е по-често в къщи, разбираемо е, че ще се привързват повече към него. Нашият съквартирант може просто да им обърне повече внимание и да стане тяхна опора през деня.
  • Липсва ни отношение: дори да прекарваме приблизително едно и също време с кучето, ако нямаме правилния подход при взаимодействието с кучето си, това може да доведе до това то да предпочете компанията на съквартирант. Това може да е трудно да се определи, тъй като някои хора естествено се справят по-добре с животните. Има обаче неща, които можете да направите, за да подобрите това. Прочетете по-долу, за да разберете, какви.
  • Стараете се твърде много: когато искаме кучето да ни обича, може да се разочароваме, когато то не го прави. В тези случаи може да открием, че кучето се чувства неспокойно около вас и сякаш напрегнато. Това е така, защото го притискате прекалено много, като му изпращате твърде много сигнали. На кучето му трябва време и правилин подход, за да разчете жестовете ви правилно и да разчете намеренията ви.
  • Обучавайте ги насърчително: много стопани злоупотребяват с наказанията, за да възпитават кучетата си, тъй като смятат, че кучето трябва да бъде покорно. Въпреки това, системното наказание генерира страх у кучето и страхът ще бъде този, който определя тяхното уважение към вас. Това може да доведе до сериозни психологически и физически проблеми. Те могат да бъдат избегнати с по-уважително, позитивно и последователно обучение.
  • Прекарвайте качествено време заедно: кучетата обичат да прекарват време със своите стопани и още повече, ако това време е посветено на дейности, които и двамата харесват. Тези занимания включват разходка в гората, плуване в басейна, игра, обучение на нови умения или просто почивка на дивана. Ако правим само дейности, които ни харесват и които не отговарят на нуждите на нашето куче, това ще доведе до поведенчески проблеми. Научете какво им харесва и им осигурете възможност да го правят.
  • Уважавайте тяхната комуникация: трябва да се научите как кучетата общуват и да тълкувате сигналите, които ви подават. По този начин можете най-добре да отговорите на тези сигнали. Независимо дали им давате нещо, което искат, или ги пренасочвате към нещо по-подходящо. Куче, което се чувства разбрано и уважено от своя стопанин, ще създаде много по-тясна връзка с него. То ще насърчи доверието и сигурността.
  • Нека бъдат куче: тази точка е от съществено значение. Ако имате куче вкъщи, трябва да знаете, че кучетата лаят, лигавят, бягат, хапят неща и имат много други поведения. Въпреки че на практика може да ни дразнят, те са важни и необходими за тях. Стига поведението на вашето куче да не вреди на тях или на другите. Не трябва да е патологично, нека бъде куче.
За заключение:

Въпреки тези общи насоки, ще трябва да запомните, че всяко куче има своя собствена личност. Това се основава на много фактори, включително здраве, опит, генетика, обучение, околна среда и други. Тези личностни различия правят някои кучета по-независими от други и показват по-малко привързаност. Това не означава, че тяхното благосъстояние е компрометирано. Опознайте кучето си и реагирайте съответно.

Ако подозирате, че кучето ви може да развие неподходяща връзка с друг човек. Или просто искате да подобрите отношенията си с него, трябва да се свържете с професионален етолог или кучешки педагог. Те ще ви помогнат да оцените ситуацията. Също така да разберете проблемите с кучетата. Можете да приложите практически методи за подобряване на здравословната връзка, човек-куче.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма