+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучето ми ближе раните?

Защо кучето ми ближе раните

На повечето стопани на кучета се е случвало, след като се порежат, кучето им да облизва раната. А вие чудили ли сте се защо вашето куче ближе раните ви? Това инстинктивно поведение ли е за почистване на раната или по някакъв начин за успокояване и грижа след нараняване?

Защо кучетата ближат раните ви?

Желанието да се погрижат за рана е инстинктивно за повечето животни, както и за повечето хора. Не е необходимо много обучение, за да научите детето, че отворената рана трябва да се лекува. Всъщност много деца инстинктивно ще пъхнат наранената си ръка или пръстче в устата си веднага след нараняването.

Това е вярно за много бозайници, като кучета, котки, примати и дори гризачи, които се грижат за раните си, като усърдно ги облизват.

Така че да, повечето кучета инстинктивно се опитват да почистят прясна рана, като я оближат. Някои ближат по-интензивно от други, което може да причини значително увреждане на раната. Други кучета просто почистват раната и престават. Така че, въпреки че за повечето кучета е инстинктивно да се грижат за прясно порязване, степента, в която те подхождат към задачата, варира значително.

Кучешката слюнка лекува ли рани?

Кучешката слюнка лекува ли рани

Вярването, че позволяването на кучетата да ближат рани ще им помогне да заздравеят, е дълбоко вкоренено в човешката култура. Започва в древен Египет, продължава през гръцките времена и се пренася до общата народна култура. Но има ли наука в подкрепа на това? И да и не!

Кучешката слюнка и човешката слюнка съдържат някои съставки, които могат да помогнат за заздравяването на рани. Раните в устата са склонни да заздравяват по-бързо от тези другаде по тялото.

Това е изследвано от Мено Оудхоф от университета в Амстердам, който открива, че слюнката съдържа протеини, наречени хистатини, които имат способността да предпазват от инфекция. Хистатините могат да подтикнат клетките от повърхността на кожата да помогнат за бързото затваряне на раната, като правят всички полезни неща за насърчаване на заздравяването.

Друг фармаколог от Лондонското училище по медицина и дентална медицина установява, че нитритът в слюнката, когато влезе в контакт с кожата, се разгражда до азотен оксид, който може да помогне за предпазване на порязванията от инфекции. А изследователи от Университета на Флорида открили в слюнката протеин, наречен фактор на растежа на нервите, който също ускорява заздравяването на рани.

Може би още по-важното е, че нежното облизване на рани може да помогне за премахване на мръсотия и остатъци, които могат да забавят заздравяването и да причинят инфекция. Механичното действие на езика разхлабва чуждата материя, която след това полепва по слюнката и се отстранява от раната.

Така че има плюсове в ближенето на рани. Но има и някои минуси, включително инфекция.

Кучешката слюнка заразява ли раните?

Кучешката слюнка заразява ли рани

За съжаление слюнката на кучето може да инфектира рани. В устата на животните има редица бактерии, които могат да причинят инфекции при хората, някои от които могат да бъдат тежки.

Един пример е бактерия, наречена Pasteurella, която расте добре в зони без въздух, като дълбоки рани. Когато тази бактерия се привнесе в порязване, инфекцията може да бъде достатъчно тежка, за да изисква ампутации, а в някои случаи е животозастрашаваща.

Регистрирани са доста случаи на тежки усложнения, включително жена с леко изгаряне, близана от кучето си. В крайна сметка тя загубва всичките си пръсти на ръцете и краката, както и един крак, вследствие на предизвиканата инфекция.

Друг мъж развива остра бъбречна инфекция от инфекция, внесена в рана на ръката от кучето му. Има дори случай на човек, който е развил менингит, след като кучето му е облизало ухото му, докато се е възстановявал от перфорирано тъпанче.

Така че, докато има много добри съединения в кучешката слюнка, които помагат за заздравяването на рани, има и значителни потенциални усложнения, за да позволите на вашето куче да почисти раните ви.

Как да попречите на кучето си да ближе раните ви?

Как да попречите на кучето си да ближе раните ви

Обикновено най-добрият начин да попречите на вашето куче да ближе раните ви е просто да се погрижите сами за тях. Ако получите лека рана, незабавното й почистване и покриване обикновено ще попречи на вашето куче да има достъп до нея.

Ако е по-сериозна рана, трябва да се потърси лекарска помощ. Повечето кучета обаче са по-малко склонни да се опитват да оближат рана, след като тя е почистена, дезинфекцирана и покрита. Миризмата на „свежа рана“ и кръвта изглежда са основните привличащи вещества за много кучета.

Колкото и сладко да изглежда, че четириногите членове на вашето семейство искат да ви помогнат да се грижат за вас, когато сте наранени, възможно е тяхната помощ да причини много повече щети, отколкото ползи, така че не трябва да им позволявате да ближат раните ви.

Кучетата дори имат потенциала да причинят много сериозни щети на собствените си рани, оттук идва и нуждата от “конусът на срама” (нашийник), поставян върху оперирани домашни любимци. Всеки ветеринарен лекар е виждал силно травматизирани и инфектирани рани от куче, което ближе собствените си рани.

Така че следващия път, когато получите лека рана, най-добрият съвет е да позволите на квалифициран човек да се погрижи за нея, а кучето ви да бъде за морална подкрепа! За вас остава да се лекувате, а за кучета ви, petstation.bg

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма