+359898633185 Поръчай по телефона

Защо е добре да имаме куче?

куче, храна за кучета

10 научно обосновани ползи от това да имаш куче

Безусловна любов. Предано приятелство. Постоянно забавление. Повечето от нас, любителите на кучета, знаят, че животът е по-добър с куче. Но дали това знание се основава на чувство или има нещо повече? Има – наука.

Прекарването на време с куче прави чудеса за вашето благополучие. Последните изследвания показват, че притежаването на куче е полезно за вас както физически така и емоционално. Кучетата ни правят по-щастливи, по-здрави и ни помагат да се справяме с кризите и дори могат да ви помогнат да си уредите среща.

Ето и научно подкрепени ползи от това да имате куче:

  1. Кучетата ни карат да се чувстваме по-малко самотни.

Кучетата могат да бъдат до вас, дори когато хората не могат. Те предлагат безусловна любов, емоционална подкрепа и постоянни прегръдки, които помагат за предотвратяване на социалната изолация. Проведен проучване в Австралия е установило, че притежанието на куче намалява самотата и то драстично.

Друго проучване с национални мащаби сред собствениците на домашни любимци и хора без домашни любимци, проведено от Института за изследване връзката човек и животно, установява, че 85 процента от респондентите вярват, че взаимодействието с домашни любимци намалява самотата. Повечето са съгласни, че взаимодействието човек-домашен любимец може да помогне за справяне със социалната изолация.

  1. Кучетата са полезни за сърцето ви.

Притежаването на куче може да ви помогне да живеете по-дълго. Изчерпателен преглед на проучванията по темата, публикувани между 1950 и 2019 г., установява, че собствениците на кучета имат по-нисък риск от преждевременна смърт. Проучванията показват, че собствениците на кучета имат по-ниски нива на кръвно налягане и по-добри реакции към стреса.

Дори само животът с куче има значение. Хората, които са преживели предишни коронарни събития, са имали дори по-високо ниво на намаляване на риска от смърт. Изследванията показват, че връзката между хората и кучетата намалява стреса, който е основна причина за сърдечно-съдови проблеми.

  1. Кучетата ви помагат да спрете да се стресирате.

Вашият кучешки спътник може да предложи комфорт и да облекчи тревогите ви. Множество проучвания показват, че кучетата и особено терапевтичните кучета помагат за облекчаване на стреса и тревожността.

Дори само галенето на познато куче понижава кръвното налягане, сърдечната честота, забавя дишането и отпуска мускулното напрежение. Учени от Вашингтонския щатски университет са открили, че само 10 минути галене на куче могат да имат значително въздействие върху нивата на стреса. Участниците в проучването са имали значително намаляване на кортизола, който е основен хормон на стреса.

  1. Кучетата ни помагат да се справим с кризите.

Кучетата ни помагат да се възстановим психологически от криза. Колежът по ветеринарна медицина към университета Пърдю откри, че военните ветерани с посттравматично стресово разстройство се справят по-добре както физиологично, така и психологически, когато имат служебно куче. Ветераните със служебно куче са имали значително по-малко симптоми на ПТСР и са показали подобрени умения за справяне с кризите.

  1. Кучетата ви насърчават да се движите.

Тези дълги преходи по тротоари, пътеки и паркове са доста полезни и за вас. Британско проучване от 2019 г. установява, че собствениците на кучета са почти четири пъти по-склонни да спазват дневен режим на физическа активност от хората без кучета. Собствениците на кучета прекарват близо 300 минути всяка седмица, разхождайки се с кучетата си. Това е с 200 минути повече ходене, отколкото хората без собствено куче.

  1. Кучетата ви правят по-привлекателни — дори и виртуално.

Ако търсите среща, може би е време да си вземете куче. Присъствието на куче може да накара хората да изглеждат по-приятни и привлекателни.

В поредица от проучвания мъжете са по-склонни да получат телефонния номер на жена, когато водят куче с тях. В друго проучване изследователите са помолили група хора да оценят друга група хора, само по снимки и са установили, че хората изглеждат по-щастливи и по-спокойни, когато се появяват с куче.

Проучване на Pet Wingman установява, че мъжете и жените разглеждат повече снимки, когато включват в профилна снимка на своето кученце. Жените с кученца на снимиките си, са спечелили повече от мъжете с кучета в профилите си. И на края, не се изненадвайте, ако преглеждате снимките във фотоапарата си и установите, че имате 65% повече снимки на кучето ви в сравнение с вашите.

  1. Кучетата ни правят по-социални.

Разходката в кучешка компания може да ни направи по-достъпни и да даде на хората начало на разговор. Помислете колко пъти сте говорили с други хора, независимо дали са ваши съседи или нови приятели в парка за кучета.

Изследователите са открили, че около 40% от собствениците на кучета са намерили по-лесно приятели. Кучетата са идеалният начин да опознаете непознати и да създадете нови приятелства.

Проучване в Училището по ветеринарна медицина Къмингс към университета Тъфтс заключава, че хората, които имат силна привързаност към домашния си любимец, се чувстват по-свързани и в своите човешки взаимоотношения в техните общности.

  1. Кучетата са толкова очарователни, че ни карат да ги обичаме.

Има причина кученцата да са толкова неустоими: чертите на лицето на кучето притежават „детска схема“. Тези „социални освободители“ предизвикват вродена реакция на болногледача при хората. Така че следващия път, когато не можете да спрете да гледате видео за кучета, знайте, че тези големи очи и гъвкави уши са научно привлекателни.

  1. Кучетата ни правят по-щастливи.

Дори само гледането на куче може да повдигне настроението ви. Проучване от 2009 г. в Япония установява, че гледането в очите на кучето ви повишава нивото на окситоцин, известен още като „хормон на любовта“. Освен общите ползи за здравето от притежаването на куче, те са естествени средства за повишаване на настроението. Хората със СПИН са по-малко склонни да страдат от депресия, ако притежават домашен любимец – според проучване от 2017 г.

  1. Кучетата помагат на възрастните хора с когнитивните функции и социалното взаимодействие.

Проучванията, изследващи ефектите на кучетата върху възрастните хора, откриха положителни резултати и върху тези проблеми. Едно проучване установява, че по-дългосрочната терапия с домашни любимци подобрява когнитивната функция на хората с психични заболявания.

Друго подобно проучване показва значително намаляване на възбуденото поведение при възрастни с деменция, а като допълнителен ефект се забелязват и подобрени социални взаимодействия.

Най-добрият приятел с четири крака осигурява безусловна любов и подкрепа, което е особено важно в трудни времена. Въпреки че хората може да си мислят, че се грижим за нашите космати спътници, всъщност, това е взаимно. Кучетата се грижат за нас и науката го потвърждава.

След всички тези позитиви, които изброихме за тях, е редно и вие да се погрижите с много любов за доброто им здравословно състояние. Ние от hranazakuchet.bg искаме най-доброто за вашиоя домашен любимец, затова ви предлагаме голямо разнообразие от храна за кучета.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма