+359898633185 Поръчай по телефона

Ядат ли кучетата папая?

Ядат ли кучетата папая освен суха храна за кучета

Ядат ли кучетата папая? Папаята е от вид тропически плодове, известни още като papaws, pawpaws или пъпешово дърво. Родом от Централна Америка, тези плодове са станали много популярни по целия свят заради сладкия си вкус, ярък цвят и редица ползи за здравето. Поради високата хранителна стойност на този тропически плод в човешката диета, може да се чудите дали кучетата могат също да ядат папая. Всъщност това е плод, който е подходящ за кучета и им осигурява множество ползи за здравето. Въпреки това, преди да го включим в храненето на нашите домашни любимци, трябва да знаем някои съображения, за да избегнем нежелани ефекти върху тяхното здраве.

В следващата статия ние от Hranazakucheta.bg ще обясним всичко, което трябва да знаете за папаята и кучетата, нейните ползи за здравето и възможни противопоказания.

Папаята полезна ли е за кучета?

Папаята не само има многобройни хранителни ползи, но също така не съдържа токсини и е високо ценена от кучетата заради сладкия си вкус и твърда текстура, когато узрее. Въпреки това, преди да добавите този плод към храната на вашето куче, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, трябва да запомните, че както всеки друг плод, той трябва да се предлага само в умерени количества. Освен това, въпреки че пулпата е годна за консумация, семената и кората могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на вашето куче. В следващите раздели обясняваме по-подробно какви ефекти могат да имат семената и кората на папаята върху кучетата.

Ползите от папая като храна за кучета.

Както вече споменахме, папаята е плод, който осигурява на кучетата редица хранителни ползи. Ето някои от най-важните ползи, които папаята може да предложи на кучетата:

  • Папаята е нискокалоричен плод, защото има ниско съдържание на въглехидрати. Поради тази причина може да се предложи на животни, които се нуждаят от диета с намалена енергия, като например, кучета с наднормено тегло.
  • Както повечето плодове, папаята е добър източник на фибри. Въпреки че кучетата не могат да усвояват фибрите, те са съществена част от храната им. Храните, съдържащи фибри, добавят обем към диетата, създават усещане за ситост, регулират чревния транзит, насърчават растежа на полезна микробиота и помагат за контролиране на консистенцията на изпражненията.
  • Този плод има високо съдържание на витамин С, дори по-високо от това на някои цитрусови плодове като портокалите например. Витамин С намалява оксидативния стрес, насърчава производството на колаген и допринася за образуването на скелета на костите.
  • Папаята е добър източник на минерали, съдържа калций, магнезий и калий. Тя също така съдържа ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането и противодейства на стомашната киселина. Поради тази причина може да бъде от полза за кучета, страдащи от гастрит.

Как да храним кучето си с папая?

Най-добрият начин да дадете папая на куче е да я предложите в естественото й състояние. Затова избягвайте да им давате замразена папая, тъй като това може да причини задавяне. Също така, опитайте се да избягвате дехидратирана папая, тъй като тя има високо съдържание на захар.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете правилния плод в правилния етап на зрялост. Уверете се, че плодът е твърд, но има мека текстура и има жълт или оранжев цвят. След като изберете правилния плод, не забравяйте да премахнете кората и семките, за да предотвратите вредното им въздействие върху вашето куче.

След като пулпата се отстрани, нарежете я на кубчета и я предложете директно на вашето куче. Въпреки това, трябва да предлагате папая в умерени количества, точно както бихте направили всеки друг плод за кучета. Можете да награждавате с папая като лакомство от време на време, но не трябва да е редовна част от храненето на вашето куче.

Противопоказания от храненето на кучета с папая.

Папаята е подходящ плод за кучета. Въпреки това, има ситуации, при които приложението му може да бъде противопоказано:

  • Куче с хранителни алергии не трябва да яде нищо извън диетата си, за да се избегнат реакции на свръхчувствителност.
  • Кучета, страдащи от заболявания на храносмилателната система, като възпалителни заболявания на червата, непоносимост към храна или които са много чувствителни към промени в храната.
  • Въпреки че ефектът върху бременни кучета не е проучен, препоръчително е да избягвате този плод по време на бременност, тъй като папаинът, известен също като папая протеиназа, може да предизвика контракции на матката и да причини аборт.

Какво ще стане, ако кучето ми яде кора от папая?

Поглъщането на кори от папая може да причини няколко проблема за вашето куче:

  • Поради своята текстура и твърдост, кората може да представлява опасност от задавяне.
  • Кучетата не могат да смилат кората, което може да доведе до стомашно-чревни проблеми, изразяващи се с диария, повръщане или коремна болка.
  • Освен това, тъй като кората от папая не може да се смила, може да причини чревна непроходимост.
Какво ще стане, ако кучето ми яде семена от папая?

Изследователите са установили, че прахът от семена от папая може да има естествен антипаразитен ефект, особено срещу кокцидии и хелминти като Toxocara. Въпреки това, здравето на вашето куче може да бъде засегнато от суровите семена в плодовете:

  • Тъй като храносмилателната система на кучетата не е в състояние да ги усвои, те могат да причинят чревна непроходимост.
  • Семената от папая също могат да бъдат токсични за кучето, защото съдържат екстракти от хлороформ.
  • С течение на времето те причиняват значително намаляване на концентрацията и подвижността на сперматозоидите при кучетата.
  • Семената от папая увреждат клетките на Сертоли и променят средата на епидидима.

Поради всички тези причини, преди да дадете папая на кучето си, е важно да отделите пулпата от кората и семената. По този начин ще предпазите кучето си от нежелани странични ефекти.

Чудили ли сте се някога дали кучетата могат да ядат други тропически плодове, като банани? Тогава не пропускайте тази статия за това може ли кучето ми да яде банани?

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма