+359898633185 Поръчай по телефона

Храни, които кучето ви не трябва да яде

Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук повече за тези храни, които кучето ви не трябва да яде.

Много хора не са наясно, че някои човешки храни са отровни и дори могат да застрашат живота на кучетата.

Важно е да сте наясно с това, кои са тези храни за да може да ги избягвате. Това може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми и да гарантира безопасността на вашето куче.

Ето и списък с неща, които кучетата не трябва да консумират, заедно с потенциалните рискове:

  • Шоколад
    Шоколадът съдържа теобромин, съединение, което е токсично за кучетата и може да причини повръщане, диария, гърчове и дори смърт.
  • Грозде и стафиди
    Гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучета.
  • Лук и чесън
    Лукът и чесънът съдържат съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучето, което води до анемия.
  • Авокадо
    Авокадото съдържа персин, токсин, който може да причини повръщане и диария при кучета.
  • Алкохол
    Дори малки количества алкохол могат да бъдат опасни за кучетата и могат да причинят повръщане, диария, проблеми с координацията, затруднено дишане, кома и дори смърт.
  • Ядки макадамия
    Ядките макадамия могат да причинят летаргия, повръщане, хипертермия и треперене при кучета.
  • Ксилитол
    Ксилитолът е заместител на захарта, намиращ се в много дъвки без захар, бонбони и други продукти. Може да предизвика освобождаване на инсулин, водещо до хипогликемия (ниска кръвна захар), гърчове, чернодробна недостатъчност и дори смърт.
  • Варени кости
    Сготвените кости могат да се разцепят и да причинят запушвания или разкъсвания в храносмилателната система на кучето.
  • Сурово или недопечено месо и яйца
    Суровото или недостатъчно обработено месо и яйца могат да съдържат вредни бактерии като Salmonella и E. coli, които могат да причинят повръщане, диария и дори смърт при кучета.
  • Мазни храни
    Кучетата не трябва да консумират мазни храни поради няколко причини. Първо, храните с високо съдържание на мазнини могат да причинят състояние, наречено панкреатит, което е възпаление на панкреаса. Второ, мазните храни могат да причинят наддаване на тегло и затлъстяване при кучета, което може да доведе до редица здравословни проблеми, като диабет, болки в ставите и сърдечни заболявания.

Още храни, които кучето ви не трябва да яде

  • Кофеин (намира се в кафе, чай, сода и някои енергийни напитки)
    Кучетата не трябва да консумират кофеин, защото той е стимулант, който може да бъде токсичен за тяхната система. Кофеинът стимулира нервната система и може да причини учестено дишане, сърцебиене, безпокойство, мускулни тремори и дори гърчове при кучета. Освен това, кофеинът може да причини повръщане, диария и повишена жажда и уриниране.
  • Млечни продукти (поради непоносимост към лактоза при някои кучета)
    Кучетата не трябва да консумират млечни продукти в големи количества, защото имат непоносимост към лактоза, което означава, че им липсват необходимите ензими за усвояване на лактозата, захар, намираща се в млякото и други млечни продукти. Когато кучетата консумират млечни продукти, те могат да изпитат храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария и стомашно разстройство.
  • Плодови костилки и семена (като тези в праскови, череши и ябълки)
    Кучетата не трябва да консумират плодови костилки и семена, защото те могат да бъдат предпоставка за задавяне. Също така те съдържат химикали, които могат да бъдат токсични за кучетата. Плодовите костилки и семките, като тези в прасковите, черешите и ябълките, могат да бъдат трудни за смилане от кучетата и могат да засегнат в гърлото им, причинявайки задушаване или други храносмилателни проблеми.

Още:

  • Солени храни
    Кучетата не трябва да ядат солени храни, защото могат лесно да развият отравяне с натриеви йони или солна токсичност, което може да бъде много опасно и дори животозастрашаващо. Когато кучето погълне твърде много сол, това може да доведе до прекомерна жажда, дехидратация, повръщане, диария, летаргия, гърчове и дори смърт.
  • Подправки (като индийско орехче и канела)
    Кучетата не трябва да ядат подправки, защото много подправки могат да бъдат токсични за тях и да причинят различни здравословни проблеми. Някои подправки, като чесън и лук, съдържат съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучето и да причинят анемия. Други подправки, като индийско орехче, могат да причинят халюцинации, дезориентация и дори гърчове при кучета.

Също така са вредни и:

  • Гъби
    Кучетата не трябва да ядат гъби, защото много видове гъби са токсични и могат да причинят сериозни здравословни проблеми или дори смърт. Токсичните гъби могат да засегнат черния дроб, бъбреците и други органи на кучето, което води до симптоми като повръщане, диария, коремна болка, летаргия, гърчове и дори кома.
  • Тютюневи изделия
    Кучетата не трябва да ядат тютюневи изделия, тъй като никотинът и други вредни химикали, открити в тютюна, могат да бъдат много токсични за тях. Дори малки количества никотин могат да причинят редица здравословни проблеми
  • Тесто с мая (може да се разшири и да причини запушвания в храносмилателната система)
    Кучетата не трябва да ядат тесто с мая, защото може да причини сериозни здравословни проблеми. При поглъщане топлата и влажна среда на стомаха на кучето осигурява идеалните условия за растеж и размножаване на дрождите, което води до разширяване на тестото и потенциално води до подуване и опасно натрупване на газове в стомаха.
  • Цитрусови плодове (поради киселинността)
    Кучетата не трябва да ядат цитрусови плодове, защото съдържат етерични масла и киселини, които могат да раздразнят храносмилателната система на кучето и да причинят стомашно-чревно разстройство. Цитрусовите плодове като лимони, лайм, портокали и грейпфрути са с високо съдържание на лимонена киселина, която може да причини повръщане, диария и коремна болка при кучета.
  • Изкуствени подсладители (като сукралоза и аспартам)
    Кучетата не трябва да ядат изкуствени подсладители, тъй като много видове изкуствени подсладители, като ксилитол, могат да бъдат силно токсични за кучетата.
  • Големи количества риба тон (поради високите нива на живак)
    Кучетата не трябва да ядат големи количества риба тон, защото може да доведе до отравяне с живак. Рибата тон е риба с високо съдържание на живак. Той е токсичен метал, който може да се натрупа в тялото с течение на времето, което води до редица здравословни проблеми.

Важно е да имате предвид,

че всяко куче е различно и някои може да са по-чувствителни към определени храни от други. Освен това дори малко количество от някои от тези храни може да бъде вредно за кучетата, така че е най-добре да бъдете внимателни и да избягвате да храним домашния си любимец с тях. Ако подозирате, че вашето куче е изяло нещо токсично, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Храни, които кучетата трябва да избягват Кучетата трябва да избягват определени храни. Това са шоколад, кофеин, алкохол, грозде и стафиди, лук и чесън, мазни храни, солени храни, пикантни храни. Също така гъби, тютюневи изделия, тесто с мая, изкуствени подсладители и големи количества риба тон.
Причини тези храни да бъдат избягвани Кучетата трябва да избягват тези храни, защото те могат да причинят редица здравословни проблеми. Те могат да включват стомашно-чревно разстройство, панкреатит, увреждане на черния дроб, увреждане на бъбреците. Освен това са предпоставка за  анемия, гърчове и дори смърт.
Какво да направите ако кучето ви е погълнало някои от тези храни Ако вашето куче яде нещо, което не трябва, то незабавно трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет. Някои храни могат да причинят сериозни здравословни проблеми дори в малки количества и бързата ветеринарна помощ е от съществено значение, за да се гарантира безопасността на вашето куче.
Начини с помощта на които да попречите на кучето си яде вредни храни За да попречите на вашето куче да яде храни, които не трябва, важно е да държите всички потенциално вредни храни далеч от техния обсег. Това може да включва безопасно съхранение на хранителни продукти, бързо почистване на разливи и трохи и наблюдение на вашето куче по време на хранене и когато е около храна. Освен това е важно да осигурите на кучето си пълноценна и балансирана диета, която е формулирана специално за кучета.

Изберете от голям набор качествена храна за кучета.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма