+359898633185 Поръчай по телефона

Храни, които кучето ви не трябва да яде

Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук повече за тези храни, които кучето ви не трябва да яде.

Много хора не са наясно, че някои човешки храни са отровни и дори могат да застрашат живота на кучетата.

Важно е да сте наясно с това, кои са тези храни за да може да ги избягвате. Това може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми и да гарантира безопасността на вашето куче.

Ето и списък с неща, които кучетата не трябва да консумират, заедно с потенциалните рискове:

  • Шоколад
    Шоколадът съдържа теобромин, съединение, което е токсично за кучетата и може да причини повръщане, диария, гърчове и дори смърт.
  • Грозде и стафиди
    Гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучета.
  • Лук и чесън
    Лукът и чесънът съдържат съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучето, което води до анемия.
  • Авокадо
    Авокадото съдържа персин, токсин, който може да причини повръщане и диария при кучета.
  • Алкохол
    Дори малки количества алкохол могат да бъдат опасни за кучетата и могат да причинят повръщане, диария, проблеми с координацията, затруднено дишане, кома и дори смърт.
  • Ядки макадамия
    Ядките макадамия могат да причинят летаргия, повръщане, хипертермия и треперене при кучета.
  • Ксилитол
    Ксилитолът е заместител на захарта, намиращ се в много дъвки без захар, бонбони и други продукти. Може да предизвика освобождаване на инсулин, водещо до хипогликемия (ниска кръвна захар), гърчове, чернодробна недостатъчност и дори смърт.
  • Варени кости
    Сготвените кости могат да се разцепят и да причинят запушвания или разкъсвания в храносмилателната система на кучето.
  • Сурово или недопечено месо и яйца
    Суровото или недостатъчно обработено месо и яйца могат да съдържат вредни бактерии като Salmonella и E. coli, които могат да причинят повръщане, диария и дори смърт при кучета.
  • Мазни храни
    Кучетата не трябва да консумират мазни храни поради няколко причини. Първо, храните с високо съдържание на мазнини могат да причинят състояние, наречено панкреатит, което е възпаление на панкреаса. Второ, мазните храни могат да причинят наддаване на тегло и затлъстяване при кучета, което може да доведе до редица здравословни проблеми, като диабет, болки в ставите и сърдечни заболявания.

Още храни, които кучето ви не трябва да яде

  • Кофеин (намира се в кафе, чай, сода и някои енергийни напитки)
    Кучетата не трябва да консумират кофеин, защото той е стимулант, който може да бъде токсичен за тяхната система. Кофеинът стимулира нервната система и може да причини учестено дишане, сърцебиене, безпокойство, мускулни тремори и дори гърчове при кучета. Освен това, кофеинът може да причини повръщане, диария и повишена жажда и уриниране.
  • Млечни продукти (поради непоносимост към лактоза при някои кучета)
    Кучетата не трябва да консумират млечни продукти в големи количества, защото имат непоносимост към лактоза, което означава, че им липсват необходимите ензими за усвояване на лактозата, захар, намираща се в млякото и други млечни продукти. Когато кучетата консумират млечни продукти, те могат да изпитат храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария и стомашно разстройство.
  • Плодови костилки и семена (като тези в праскови, череши и ябълки)
    Кучетата не трябва да консумират плодови костилки и семена, защото те могат да бъдат предпоставка за задавяне. Също така те съдържат химикали, които могат да бъдат токсични за кучетата. Плодовите костилки и семките, като тези в прасковите, черешите и ябълките, могат да бъдат трудни за смилане от кучетата и могат да засегнат в гърлото им, причинявайки задушаване или други храносмилателни проблеми.

Още:

  • Солени храни
    Кучетата не трябва да ядат солени храни, защото могат лесно да развият отравяне с натриеви йони или солна токсичност, което може да бъде много опасно и дори животозастрашаващо. Когато кучето погълне твърде много сол, това може да доведе до прекомерна жажда, дехидратация, повръщане, диария, летаргия, гърчове и дори смърт.
  • Подправки (като индийско орехче и канела)
    Кучетата не трябва да ядат подправки, защото много подправки могат да бъдат токсични за тях и да причинят различни здравословни проблеми. Някои подправки, като чесън и лук, съдържат съединения, които могат да увредят червените кръвни клетки на кучето и да причинят анемия. Други подправки, като индийско орехче, могат да причинят халюцинации, дезориентация и дори гърчове при кучета.

Също така са вредни и:

  • Гъби
    Кучетата не трябва да ядат гъби, защото много видове гъби са токсични и могат да причинят сериозни здравословни проблеми или дори смърт. Токсичните гъби могат да засегнат черния дроб, бъбреците и други органи на кучето, което води до симптоми като повръщане, диария, коремна болка, летаргия, гърчове и дори кома.
  • Тютюневи изделия
    Кучетата не трябва да ядат тютюневи изделия, тъй като никотинът и други вредни химикали, открити в тютюна, могат да бъдат много токсични за тях. Дори малки количества никотин могат да причинят редица здравословни проблеми
  • Тесто с мая (може да се разшири и да причини запушвания в храносмилателната система)
    Кучетата не трябва да ядат тесто с мая, защото може да причини сериозни здравословни проблеми. При поглъщане топлата и влажна среда на стомаха на кучето осигурява идеалните условия за растеж и размножаване на дрождите, което води до разширяване на тестото и потенциално води до подуване и опасно натрупване на газове в стомаха.
  • Цитрусови плодове (поради киселинността)
    Кучетата не трябва да ядат цитрусови плодове, защото съдържат етерични масла и киселини, които могат да раздразнят храносмилателната система на кучето и да причинят стомашно-чревно разстройство. Цитрусовите плодове като лимони, лайм, портокали и грейпфрути са с високо съдържание на лимонена киселина, която може да причини повръщане, диария и коремна болка при кучета.
  • Изкуствени подсладители (като сукралоза и аспартам)
    Кучетата не трябва да ядат изкуствени подсладители, тъй като много видове изкуствени подсладители, като ксилитол, могат да бъдат силно токсични за кучетата.
  • Големи количества риба тон (поради високите нива на живак)
    Кучетата не трябва да ядат големи количества риба тон, защото може да доведе до отравяне с живак. Рибата тон е риба с високо съдържание на живак. Той е токсичен метал, който може да се натрупа в тялото с течение на времето, което води до редица здравословни проблеми.

Важно е да имате предвид,

че всяко куче е различно и някои може да са по-чувствителни към определени храни от други. Освен това дори малко количество от някои от тези храни може да бъде вредно за кучетата, така че е най-добре да бъдете внимателни и да избягвате да храним домашния си любимец с тях. Ако подозирате, че вашето куче е изяло нещо токсично, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Храни, които кучетата трябва да избягват Кучетата трябва да избягват определени храни. Това са шоколад, кофеин, алкохол, грозде и стафиди, лук и чесън, мазни храни, солени храни, пикантни храни. Също така гъби, тютюневи изделия, тесто с мая, изкуствени подсладители и големи количества риба тон.
Причини тези храни да бъдат избягвани Кучетата трябва да избягват тези храни, защото те могат да причинят редица здравословни проблеми. Те могат да включват стомашно-чревно разстройство, панкреатит, увреждане на черния дроб, увреждане на бъбреците. Освен това са предпоставка за  анемия, гърчове и дори смърт.
Какво да направите ако кучето ви е погълнало някои от тези храни Ако вашето куче яде нещо, което не трябва, то незабавно трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет. Някои храни могат да причинят сериозни здравословни проблеми дори в малки количества и бързата ветеринарна помощ е от съществено значение, за да се гарантира безопасността на вашето куче.
Начини с помощта на които да попречите на кучето си яде вредни храни За да попречите на вашето куче да яде храни, които не трябва, важно е да държите всички потенциално вредни храни далеч от техния обсег. Това може да включва безопасно съхранение на хранителни продукти, бързо почистване на разливи и трохи и наблюдение на вашето куче по време на хранене и когато е около храна. Освен това е важно да осигурите на кучето си пълноценна и балансирана диета, която е формулирана специално за кучета.

Изберете от голям набор качествена храна за кучета.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма