+359898633185 Поръчай по телефона

Трябва ли да добавяме вода към сухата храна за кучета?

Трябва ли да се добавя вода към сухата храна на кучетата

Трябва ли да добавяме вода към сухата храна за кучета? Тъй като повечето кучета имат диети, базирана на суха храна, известна още като кибл и има много практически причини за това. Сухата храна е сравнително евтина, удобна е и не изисква време за приготвяне. Но качествената суха храна трябва да отговаря на хранителните и диетични нужди на вашето куче. Сухата храна трябва да се съхранява в плътно затворена опаковка. В противен случай ще се развали. Въпреки това, може би сте чували, че много стопани добавят вода към сухата кучешка храна.

Ако не сте сигурни дали това е нещо, което трябва да правите, Hranazakucheta.bg разглежда въпроса: трябва ли да добавяте вода към суха храна за куета? Разглеждаме ползите от добавянето на вода към храната, независимо дали е нещо подходящо за вашето куче и как трябва да го направите, ако е така.

Предимства на сухия фураж за кучета.

Ако сте стопанин на куче от доста време, тогава ще знаете, че те предпочитат мокра храна за кучета пред суха храна. Това е така, защото по консистенция, мирис и вкус, мократа храна е по-близо до прясното месо, като цяло и е по-апетитно за тях. Освен това, мократа храна за кучета съдържа 60-70% вода, така че е по-добре за хидратация им. Важно е обаче да запомните, че сухата храна за кучета има своите предимства. Те включват:

  • Предотвратява пародонтоза: механичният ефект от дъвченето на суха храна позволява премахването на зъбната плака и забавя появата на зъбен камък. Освен това, зърната помагат за укрепване на пародонталния лигамент, което предотвратява загубата на зъби в напреднала възраст на кучето.
  • Допринася за чувството за ситост: дъвченето не само улеснява храносмилането на храната, но и спомага за пораждането на чувството за ситост. Сухата храна изисква по-дълго и по-трудоемко дъвчене от мократа храна. Това означава, че на кучето му отнема повече време, за да го погълне и консумира, а в същото време поема по-малко калории. Това е особено важно за кучета с наднормено тегло или ненаситните кучета. Сухата храна за кучета им помага да контролират приема на храна и помагат за контролиране на глада им през целия ден. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако кучето ви е с наднормено тегло и намерете някои домашни рецепти за кучета със затлъстяване.
  • По-ниска цена: като общо правило, сухата храна обикновено е по-евтина от мократа. Това помага на домакинствата с по-ниски доходи да имат куче за компания.
  • По-добро съхранение: с по-ниско си съдържание на вода, гранулите са по-стабилни и се съхраняват за по-дълго време след отваряне.

Поради тези причини в повечето случаи е за предпочитане да се предложи диета, базирана на сух фураж. Това винаги трябва да се допълва с прясна и чиста вода, достъпна за кучето ви по всяко време. Въпреки това, има определени ситуации, в които може да е удобно да се осигури мокра храна или навлажнена суха храна за кучета.

Защо трябва да смесвате вода със суха кучешка храна?

Въпреки че сухата храна е предназначена да се консумира, както се продава, има случаи, когато добавянето на вода към храната може да осигури някои ползи за кучето. Те са свързани с определени състояния, в които вашето куче може да се окаже, както физиологични, така и патологични. В следните случаи може да се препоръча да добавите вода към сухата храна на вашето куче:

  • Докато са още кученца.

Както и при другите млади бозайници, кученцата трябва да се хранят изключително с майчино мляко през първите етапи от живота си. Обикновено този период ще продължи между месец до месец и половина по време на периода на кърмене на майка им. След това време майката ще започне да ги отбива на твърда храна. Това се случва, когато първите им зъби започнат да се развиват. Отбиването на кученцата трябва да бъде прогресивен процес на преминаване от изключително течна храна към твърда диета.

За да се постигне постепенно отбиване, специфичната за кученцето храна трябва да се навлажни с вода или млечна формула за кученце. Това ще създаде каша, която може да се сдъвче по-лесно от все още никнещите зъби на кученцето. Това е важна стъпка между млякото и твърдата храна за кучета. Това не само ще помогне на кучето да се адаптира към по-твърда храна, но и ще избегне стомашно-чревни проблеми. Навлажнента храна може да бъде особено полезна при осигуряване на храна за преждевременно отбито кученце.

  • Проблеми със здравето на устната кухина.

Кучетата с проблеми в устната кухина (например гингивит, пародонтоза, язви в устата и др.) може да имат известни затруднения при захапване и дъвчене на твърда храна. Поради тази причина често е препоръчително в тези случаи да се предлага навлажнена храна за кучета. Това ще предотврати болката при дъвчене или влошаване на съществуващи лезии в устната кухина на кучето.

  • Стомашно-чревни нарушения.

Кучетата с храносмилателни проблеми, дължащи се на стомашно-чревни разстройства, могат да се възползват от добавянето на вода към сухата кучешка храна. Симптомите на стомашно-чревни проблеми включват повръщане, диария, коремна болка или запек. Влажната храна се усвоява по-лесно от сухата храна, така че може да помогне за подпомагане на чревната подвижност. Допълнителната вода в храната може също да осигури хидратация на куче, което може да бъде дехидратирано, нещо, което се влошава, когато имат повръщане и диария едновременно.

Важно е да се отбележи, че не всички стомашно-чревни проблеми са еднакви за всички породи кучета. Ще трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че ще осигурите правилната храна за кучета за подпомагане на храносмилането.

  • Реконвалесцентни кучета.

Реконвалесцентните кучета, които се възстановяват от патологичен проблем или са претърпели операция, често губят апетит. Цялостното им здраве е изложено на риск, ако имат намален прием на храна. В тези случаи е препоръчително да се овлажнявт гранулите на сухата кучешка храна, за да се подобри вкусът й и да се стимулира апетита на кучето.

  • Обща загуба на апетит.

Не винаги кучето губи апетит поради здравословен проблем. Понякога те са просто придирчиви към храната. Това е особено вярно в случая, когато сменяме марки кучешка храна. Има много причини да променим търговската марка храна на кучето си, но прилагането на промяната трябва да става постепенно. Смесвайте малко от новия сух фураж със стария постепенно, докато стигнете до сервиране на гранули от новата храна за кучета.

Освен това, добавянето на малко вода към новата суха храна за кучета може да я направи по-апетитна. Въпреки това, тъй като загубата на апетит е симптом на различни патологии и медицински състояния, винаги ще трябва да се консултирате с ветеринар, за да диагностицирате причината за загубата на апетит на кучето.

  • Кучета, които отказват да пият вода.

Въпреки че това е по-типично поведение на котките, можем да открием и някои кучета, които отказват да пият вода. В случай на животни в състояние на дехидратация, ще е необходимо да се създаде план за флуидна терапия, за да се коригира тази ситуация. Въпреки това, в леки ситуации или като обща поддръжка, можете да изберете да навлажните сухата храната за кучета с вода, за да увеличите хидратацията на кучето.

Само вода ли може де смесва със суха храна за кучета?

Както виждаме, добавянето на влага може да бъде от полза за определени кучета в специфични ситуации. Има обаче различни начини, по които можем да направим това. Следва да обясним опциите за хидратиране на суха храна за кучета:

  • Вода: най-простият и евтин вариант. Не трябва да добавяте студена вода, тъй като това може да направи храната неапетитна. Въпреки това, можете да смесвате храната с вода при стайна температура. Добавянето на малко топла вода може да е най-апетитното нещо за вашето куче, тъй като водата по-добре симулира вкуса на прясна плячка.
  • Бульон: при възрастни кучета можете също да обмислите варианта за смесване на сухата храна с бульон. Това може да бъде бульон от пилешко месо или зеленчуци. По този начин не само ще подобрите вкуса на фуража, но и ще повишите хранителната стойност на кучешката храна. Много е важно сами да сте приготвили бульона и да се запасите с големи количества. Това е така, защото трябва да избягвате обичайните съставки, намиращи се в търговските продукти като лук, чесън и сол, които са лоши за кучето.
  • Добавяне на мляко: в конкретния случай на отбиване на кученца, за предпочитане е да смесвате сухата храна за кучета със специфично адаптирано мляко за кучета. Можете да го намерите във всяка добра ветеринарна клиника или www.petstation.bg. В началото на отбиването е за предпочитане да смесите гранулите с топло мляко, тъй като кученцата са свикнали да консумират храна с телесна температура (около 38ºC). С напредването на отбиването можете да намалите температурата на млякото, докато не го докарате до стайна температура.

Важно е да се уточни, че никога не трябва да смесвате суха храна за кучета с мляко от друг животински вид, като например, краве мляко. Това може да причини диария, нещо, което може да има фатални последици при новородените кученца.

Как да смесвате вода с храна за кучета?

Когато решите да смесите храната с вода или други течности, трябва да го направите в момента, в който ще предложите порцията на вашето куче. В зависимост от техните предпочитания има редица съображения, които трябва да се вземат предвид:

  • Можете да смесвате храната с топла вода или вода със стайна температура, но не и с гореща вода. Не добавяйте вряла вода към храната за кучета, тъй като може да изгори устата им.
  • Трябва да проверите текстурата на храната. За да може тя да е по техния вкус. И след това да добавите подходящото количество вода.
  • Храната, която е твърде течна, обикновено не е приятна за повечето кучета. Препоръчваме ви първоначално да направите доста гъста паста и след това да коригирате текстурата според предпочитанията на вашето куче.

Дори и да навлажнявате храната на кучето си, винаги трябва да му предлагате и купа с прясна чиста вода. Водата в храната, вероятно няма да е достатъчна за поддържане на добрите нива на хидратация. В такъв случай е важно те винаги да имат достъп до свежа вода.

Предимства и недостатъци на добавянето на вода към сухата храна за кучета.

Добавянето на вода към кучешката храна може да осигури редица ползи в определени ситуации. Освен това има и редица недостатъци в сравнение с напълно сухата храна за кучета.

Предимства на добавянето на вода към суха храна за кучета.

Основните предимства на добавянето на вода към храната за кучета са:

  • Овкусяване: чрез овлажняване на зърната се подобряват нейният вкус и мирис, като по този начин храната става по-вкусна и апетитна за кучетата.
  • Смилаемост: в сравнение с напълно сухата храна за кучета, мократа храна се усвоява по-лесно и изисква по-малко усилия от храносмилателната система за обработка.
  • Хидратация: мократа храна помага за повишаване нивото на хидратация, което е особено важно при кучета, които отказват да пият вода.
Недостатъци от добавянето на вода към суха храна за кучета.

Основните недостатъци на добавянето на вода към храната за кучета са:

  • По-малко практично: когато решим да навлажняваме храната с вода или друга течност, важно е да го направим в момента, в който ще предложим храната. Ако я подготвим твърде предварително, има вероятност да се образува паста, която кучето ви не харесва. Влажната храна също е по-вероятно да привлече насекоми и други вредители. Трябва да приготвите сместа по време на хранене и да я отстраните в рамките на 20-30 минути. Накиването е при условие, че ако кучето ви не я консумира.
  • Риск от пародонтоза: за разлика от сухата храна, мократа храна благоприятства пролиферацията на бактериална плака и развитието на зъбен камък.

Както разбрахме до тук, консумирането на суха и навлажнена храна за кучта има определени предимства и недостатъци. Изборът на най-добрия вариант за вашето куче ще зависи от техните нужди. Също така и от преценката, направена от вашия ветеринарен лекар във всеки отделен случай. Като общо правило, консумирането на сухи гранули за кучета трябва да бъде приоритет. Но когато е необходимо, можете да изберете мокро хранене толкова дълго, колкото сметнете за подходящо.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма