+359898633185 Поръчай по телефона

Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата

Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата

Това да съумеем да научим кучето да се държи добре с децата е много важно. Това са навици, които трябва да създадем на домашния си любимец от ранно върдраст. Кучетата и децата могат да бъдат страхотна комбина, ако вашето куче се е научило как да се държи с деца. Някои кучета обичат децата и изглежда естествено знаят как да се държат около тях. Тези кучета все още се нуждаят от обучение и социализация. Важно е те да знаят своите граници. Не всички кучета ще се разбират с деца. Всъщност някои кучета дори се страхуват от деца. Много от тези кучета могат да бъдат обучени да се държат около децата на безопасно разстояние, но някои никога няма да могат да взаимодействат безопасно с тях.

Ако имате деца, които живеят или посещават дома ви, жизненоважно е да се уверите, че те винаги са в безопасност около вашето куче.

Социализирайте вашето кученце, за да да научим кучето да се държи добре с децата по-лесно

Кученцата преминават през критичен период на развитие на възраст между 8 и 16 седмици. Те са по-склонни да се научат да приемат и да се чувстват комфортно с различни хора и ситуации, ако им бъдат представени през това време. Ако имате ново кученце, запознайте го с децата по положителен начин. Уверете се, че среща различни деца от различни възрасти в различни ситуации. Децата трябва да се държат добре с кучета и да са нежни.

Ако вашето куче има добри преживявания с деца, то ще ги асоциира с добри чувства. Ако имате възрастно куче, все още можете да го общувате с деца. Процесът трябва да върви по-бавно и нежно. Уверете се, че предлагате много ценни лакомства и похвали. Отстранете кучето си от ситуацията при първите признаци на стрес.

Стартирайте програма за послушание

Да имате добре възпитано куче е първата стъпка към осигуряване на безопасността на децата във вашия дом. Научете кучето си на основни команди, като седнете и стъпете, и ще можете да го научите как да се държи с деца. Например, ако първият му импулс е да скочи, за да целуне посетителите, обучението му вместо това да лежи ще ви позволи да го насочите към по-подходящо поведение.

Може да пожелаете да заведете кучето си на курсове за обучение, за да получите помощ от професионални треньори. Курсовете за обучение на кучета са по-достъпни от индивидуалното професионално обучение и позволяват на вашето куче да се научи да се държи с други кучета.

Практикувайте упражнения за боравене

Дори и най-добре възпитаното дете понякога не може да се удържи да не хвърли ръце около врата на кучето или да го дърпа за опашката. Подгответе кучето си за този вид внимание, преди да се натъкне на дете. Дайте му много похвали и може би дори няколко лакомства, докато нежно дърпате опашката му,  държите лапите му,  прегръщате го и проверявате ушите му. Ако кучето Ви проявява страх или безпокойство при това леко побутване, тогава може би е най-добре да държите децата на разстояние.

Не позволявайте на кучето си да скочи

Може да нямате нищо против вашето куче да скочи върху вас, за да ви поздрави, но не всеки посетител в дома ви ще се почувства по същия начин. Може да бъде особено опасно, когато вашият посетител е малко дете, което може да се нарани, ако кучето ви го събори.

Най-добрият ви залог е изобщо да не позволявате на кучето си да скочи. Ако кучето ви скочи, когато минете през вратата, можете да го помолите да седне вместо това. Ако това не проработи, опитайте да излезете обратно през вратата, когато скочи. Обръщайте на кучето си много внимание и хвалете, че държи и четирите си лапи на пода, когато минавате през вратата. Кучето скоро ще научи, че е много по-полезно да не скача срещу хората.

Запознайте кучетата с детските играчки

Помислете за всички неща, които могат да направят детските играчки. Куклите и плюшените животни често издават смешни, високи звуци. Велосипедите профучават с бърза скорост. Топките се хвърлят или ритат през двора. Всички тези неща могат да направят много изкушаващо вашето куче да краде, дъвче или преследва играчки. Въпреки че това може да доведе до унищожаване на играчки, може също така да доведе до ухапване или блъскане на деца.

Чувствителните кучета може да се страхуват от някои детски играчки и след това да започнат да свързват този страх и с децата.

Запознайте кучето си с детските играчки без децата наоколо. Това е моментът, в който команди като оставяне и оставане са полезни. Използвайте тези команди, за да предпазите кучето си от кражба или преследване на играчки. Не забравяйте да пренасочите кучето си към подходящи играчки за кучета. Ако вашето куче е нервен тип, награждавайте с лакомства, когато кучето ви е около играчките.

Държи се като дете

Нека си го кажем; децата се държат различно от възрастните. Те тичат, крещят и се движат хаотично. Опитайте сами да запознаете кучето си с някои от тези поведения. Научете кучето си да остане и бавно го накарайте да остане на едно място, докато тичате из двора си или крещите с висок, детски глас.

Можете също така да свикнете кучето си с начина, по който се държат децата, като го заведете в парк или на детска площадка. Отначало спазвайте дистанция и бавно се приближавайте към играещите деца. Ако кучето ви изглежда загрижено в даден момент, направете няколко крачки назад и започнете отначало. Поддържайте нещата забавни и използвайте много похвали и лакомства.

Не принуждавайте кучето да приема деца

Някои хора смятат, че държането на куче, така че детето да може да го гали, е добър начин за запознаване на кучета и деца. Не е вярно! Ако едно куче се страхува от деца, държането му, докато дете се приближава и гали, това може да бъде ужасяващо преживяване. Куче, което се страхува, може да стане агресивно и да ръмжи, да щрака или да хапе в опит да избяга от обекта на своите страхове – в този случай децата. Вместо това дайте на кучето си толкова време, колкото му е необходимо, за да се настани удобно около децата и му дайте възможност да се приближи до собствените си условия.

Дръжте го положително

Най-добрият начин да изградите добра връзка между вашето куче и деца е да използвате положително подсилване. Когато вашето куче се държи добре около деца, не забравяйте да го хвалите, давате лакомства и внимание. Вашето куче ще научи, че хубавите неща се случват, когато децата са наоколо. Скоро то щастливо ще търси деца и ще запази най-доброто си поведение.

Дайте на децата правила

Кучетата не са единствените, които се нуждаят от обучение. Децата също трябва да получат правила за това как да се държат около вашето куче. Уверете се, че всяко дете, което влиза в дома ви, знае следното:

  • Кучето трябва да се гали внимателно.
  • Вниманието не трябва да се насилва върху кучето.
  • Кътчето на кучето е забранено за деца
  • Не се доближавайте до кучето, докато яде или дъвче кокал.
  • Оставете кучето само докато спи.
  • Уверете се, че възрастен е наоколо, когато кучето е в стаята. Децата никога, ама никога не трябва да бъдат оставяни без надзор с куче.

Можете да намерите храна за кучета тук.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма