+359898633185 Поръчай по телефона

С какво да храня малко кученце?

да храня малко кученце

Преди да вземете кученцето си от развъдчика или магазин за домашни любимци, попитайте хората с каква марка и вид храна се храни вашето кученце. Когато кученцата навършат осем седмици, те трябва да са отбити от майка си и да ядат твърда храна. Всеки реномиран развъдник или магазин за домашни любимци трябва да ви даде запас за няколко дни от нужната храна, за да вземете вкъщи със себе си. Ако кученцето ви не е отбито на твърда храна за кучета, тогава по-добре не го вземайте все още с вас вкъщи и изчакайте.

Ако всичко е наред и може да вземете кученцето с вас, веднага след настаняването им вкъщи, можете да изберете да ги държите на същата храна за кученца. Можете също да ги прехвърлите на друга марка храна за малки кучета.

Ако изберете да смените храната на кученцето си с друг вид или марка храна за кучета, ще трябва да правите това в продължение от седмица до 10 дни. Това преддотвратява разстройство на корема. В първия ден от смяната на храната, добавете малко количество от новата им храна към текущата такава . След това бавно добавяйте повече от новата храна за кучета и по-малко от текущата храна. Ако преминавате от мокра към суха храна за кучета, имайте предвид, че вашето кученце вероятно ще пие повече вода през деня.

Като започнем от магазините за домашни любимци, преминем през супермаркетите и дори ветеринарните лекари, ще получите огромно количество и объркващ избор от храна за кучета. Заради това може да е трудно да решите коя е най-добрата за вашето кученце. Всяка търговска храна за малки кученца, подходяща за възрастта и размера на вашето куче и описана като „пълноценна“, ще бъде хранително балансирана за вашето куче. Също така няма да е необходимо да се смесва с нищо друго. И не забравяйте, че вашето кученце трябва да има винаги достъп до прясна вода.

Кога и колко често трябва да храня малко кученце?

От момента, когато донесете кученцето си вкъщи на осем седмици до навършване на четири месеца, най-добре е да го храните по четири пъти на ден. На четири месеца намалете честотата до три хранения на ден. Когато навършат шест месеца, намалете до две хранения. След това продължете със сутрешното и вечерното хранене през целия живот на кучето ви.

Решението за как да храните кученцето ви зависи изцяло от вас. Ние препоръчваме да разпределяте храненията равномерно през деня. Ако останете последователни, ще им помогнете да ги вкарате в рутина. Това ще направи живота по-лесен за вас и за тях. Също така препоръчваме да избягвате тежки упражнения след хранене. Тъй като те могат да доведат до повръщане или потенциално подуване на корема на кученцето.

Митове за храненето на кученца

Може би сте чели, че стопаните винаги трябва да изяждат вечерята си, преди домашният любимец да получи своята. Това идва от една много остаряла концепция за поведението на кучетата. Тя се основава на вече развенчаната идея, че трябва да покажете на кучето си кой е шефа в къщата. Важно е да научите кучето си на добри маниери за хранене. Така ще го възпитате да се държи добре и да не яде неща, които биха могли да му навредят. Все пак вашето кученце не планира да превземе домакинството.

За него е важно рутината и последователността, тъй като това ще гарантира, че то разбира какво очаквате от него. Така ще израсне в уверено куче, което ви вярва. Храненето на вашия домашен любимец по едно и също време всеки ден ще ви помогне да го вкарате в питъм на хранене. Гарантирайте си, че всички в семейството се придържат към всички правила за кучета, които решите (напр. без месо от масата). Това ще помогне на вашето кученце да разбере какво искате от него, по-бързо.

Къде да храня кученцето си?

Намерете тихо място, където кученцето може да хапне на спокойствие. Място където няма да бъде обезпокоявано от други домашни любимци, деца или възрастни. Препоръчваме да храните малкото кученце далеч от всякакви други домашни любимци. Този период да е докато всички свикнат едни с други и няма да се изкушават да се заиграват по време на хранене.

Малките кученца имат ли нужда от храна за малки кучета?

Кученцата имат растящо тяло и затова имат различни хранителни нужди в сравнение с напълно порасналите кучета. Препоръчваме да храните кученцата с пакетирана храна за кученца, докато навърши около една година. Също така трябва да се съобразявате с препоръките на вашия ветеринарен лекар. Преди да го прехвърлите на храна за възрастни кучета да се уверите дали е подходящия момент. Всеки ветеринарен лекар може да препоръча да храните кученцето си с храна за големи или гигантски кученца, за повече от година.

Какво да правя ако кучето ми яде много бързо?

Някои кучета просто обичат храната си и ще я излапат за нула време. Ако вашето кученце е едно от тях, добре е да инвестирате време, за да го научите на правилно хранене. Това може да стане чрез натъпкване на храната им в конг, така че да трябва да я ядат бавно. Друг начин е използване на купа с пъзел, която прави стигането до храната по-трудно. По този начин храненето се забавя.

Някои породи кучета (обикновено кучета от големи или гигантски породи) са по-податливи на състояние, наречено подуване. При него стомахът се пълни с газ и се преобръща. По този начин се прекъсва кръвоснабдяването. Това е много сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване. В този случай трябва незабавно да се потърси ветеринарна помощ.

Подуване може да се предизвика от твърде бързо ядене. Така че за тези породи особено препоръчваме да използвате купа за бавно хранене. Друго решение за забавяне на лакомника са автоматичните или активни хранилки. Те могат да бъдат страхотно забавление за кученцата. Все пак съобразете с нивото на разбиране и възрастта на вашето куче, за да изберете правилната хранилка.

Активно хранене на малките кучета

Един от начините да направите времето за хранене по-забавно и да накарате мозъка на вашето кученце да работи е да използвате автоматична хранилка. Тези хранилки са супер за кучетата през всички етапи от живота им. Те ще помогнат на вашето още малко кученце по редица начини, включително забавяне на храненето. Също така тези хранилки насочват желанието на кучето да дъвче нещо различно от мебелите ви. Нещо от което ще сте супер щастливи, и в същото време количеството храна се регулира. По този начин се задържа вниманието на кучето върху хранилката и я следи.

Не забравяйте да изберете хранилка за кучета, която е подходяща за нивото на разбиране на вашето кученце. Някои играчки, като например топки, са по-трудни за овладяване от други, особено за начинаещо кученце. Също така и ако то има затруднения да достигне храната, тогава може да се разочарова. Това може да доведе до проблеми около храненето. Започнете с нещо като конг или купа за бавно хранене, откъдето храната все пак се изважда лесно. След като са доволни от резултата, можете да ги преместите към типове, които изискват повече мозъчна сила.

Как да разберете дали вашето куче е дебело?

Затлъстяването при домашните любимци е огромен проблем в Обединеното кралство и USA, но в България все още не се наблюдава тревожна статистика. Дебелите кучета ще се борят повече, за да се наслаждават на живота и вероятността те да страдат от сериозни здравословни състояния като диабет, сърдечни заболявания, проблеми с дишането и рак, се увеличава. Тези здравословни проблеми не само ще натоварят портфейла ви, тъй като са скъпи за лечение, но могат да причинят и голяма болка за вас самите, тъй като всеки от тези проблеми има тенденция да доведе до преждевременна смърт на кучето ви. Кучетата с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от артрит, който е силно болезнен за кучета. Управлението на приема на храна на вашето кученце заедно с подходящи упражнения за неговата възраст е най-добрият начин да предотвратите напълняването му.

Много собственици на кучета не осъзнават, че техният домашен любимец е с наднормено тегло, но има лесни начини за проверка. Погледнете отгоре към гърба на кучето ви. Талията на вашия домашен любимец трябва да се стеснява, за да даде форма на пясъчен часовник. Ако всъщност формата изглежда овална отгоре, ще трябва да помислите за намаляване на приема на храна, а ако формата на пясъчен часовник е твърде екстремна, това означава, че кучето е с поднормено тегло. Внимателно прокарайте ръцете си от двете страни на гърдите на вашето куче и трябва да можете да усетите ребрата им през тънък слой мазнини. Ребрата не трябва да се виждат силно, както биха били при отслабнало куче, но и не трябва да е трудно да ги усетите през слой мазнини.

За да поддържате кучето си в добра форма, купувайте само храна предназначена както за породата, така и за възрастта му. Винаги пазарувйте от доверени магазини като petstation.bg, за да получавате необходимото качество храна за кучета и клиентско обслужване.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма