+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Текстура на храната

Разфасовка

Размер риби

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Текстура на храната

Разфасовка

Размер риби

златни рибки

Показване на 4 резултата

Как да се грижим за златни рибки

Златните рибки са най-често отглежданият вид сладководна риба по света. Златните рибки произхождат от Китай по време на династията Тан, когато е наблюдавана мутация на златния цвят при нормален толстолоб. След това тези златни индивиди са били селективно отглеждани поколения наред. Едва при династията Сонг се появили и други цветове. Златните рибки са представени за първи път в Европа като талисман за късмет през 1600 г. и чак след това са въведени в Северна Америка през 1800 г.

златни рибки

След поколения на размножаване, днес са ни известни над 200 породи златни рибки. Повечето от тях са, достъпни като домашни любимци и са разпределени в една от двете категории:

  • Обикновени златни рибки
  • Луксозни златни рибки

Тези риби имат множество оцветявания, шарки, форми на тялото, типове перки, очи и опашки. Някои златни рибки могат да бъдат сложни и да варират в цените, което позволява да се намери тип златна рибка за всеки.

Когато се отглеждат при отлични условия, златните рибки могат да живеят между 10-15 години, понякога дори до 20 години. Често златните рибки не достигат максималната си очаквана продължителност на живота поради неподходящи грижи. Поддържането на добри грижи може да удължи живота на вашата златна рибка, така че изчетете всичките ни публикации в petstation.bg относно темата.

Аквариум за златни рибки

Златните рибки се считат за студеноводни видове риби, но могат да се отглеждат успешно и при по-високи температури. Елегантните златни рибки могат да се държат между 20-23 C°, докато някои сортове като комети или шубункини могат да се държат в по-широк диапазон от 15-21 C° . Често златните рибки могат да се държат при температури на водата, които са подобни на стайните и не изискват допълнителна топлина.

  • Качество на водата

Доброто качество на водата е от решаващо значение за поддържането на здравето на златната рибка. pH трябва да варира между 7-8,4 и температурите трябва да се поддържат в тесен диапазон. Водата трябва да се тества често и аквариумът трябва да бъде цикличен, преди да се добавят животни. Предлагат се комплекти за тестване на качеството на водата, които можете да тествате всяка седмица, когато имате аквариум за сладководна риба.

Аерирането на водата е жизненоважно за поддържане на нивата на кислород в тяхното местообитание, което може да се осигури с въздушна помпа и въздушен камък. Филтрирането също е важно, за да помогне за отстраняването на всякакви хранителни продукти и изпражнения от околната среда. Това също така ще запази местообитанието чисто за показване.

  • Размер и обогатяване

Златните рибки трябва да се държат във възможно най-голямото местообитание. Размерът на местообитанието трябва да зависи от сорта златни рибки и големината на самата риба. Златната рибка, в зависимост от вида, може да бъде настанена в местообитание, което осигурява около 30-60 литра вода на риба. Някои от по-големите видове риба изискват по-голямо пространство. В някои случаи златните рибки от видове като оранди, рюкини и блатни, трябва да се държат навън в езера.

Местообитанията на златните рибки могат да бъдат обогатени, за да станат по-натуралистични с живи растения, но е важно да запомните, че тези риби може да решат да изядат някои от живите растения, тъй като те са всеядни.

Субстрат може да се използва за местообитания на златни рибки, за да изглежда дъното на заграждението по-реалистично. Уверете се, че субстратът е по-голям от това, което рибата може да изяде. Предлагат се някои стартови комплекти, които ще ви помогнат да започнете с вашия аквариум.

Мит относно златните рибки

Старо погрешно схващане за златните рибки е, че те могат да виреят в малки купи. Това не е вярно. Те могат да оцелеят в някои от най-тежките среди и да се адаптират доста добре, но малки заграждения като купи ограничават способността на златната рибка да вирее в плен. Често тези риби не получават подходящо качество на водата, аерация и обогатяваща среда в тези местообитания. Малките местообитания ограничават способността на животните да проявяват естественото си поведение и да се движат свободно.

С какво да храним златна рибка

Златните рибки са предимно всеядни. Висококачествена храна на люспи или потъваща пелета, направена за златни рибки, може да се използва за хранене на вашия домашен любимец. Храната трябва да осигурява около 30% протеин за златната рибка.

Гранулираната храна може да издържи по-дълго от храната на люспи. Храненето с храна на люспи трябва да се наблюдава, тъй като тя често не потъва. Ако златната рибка яде твърде много на повърхността, може да развие проблеми с плаваемостта. Ако вие като стопани на домашни любимци изберете да давате храна с люспи, трябва да я накиснете предварително, тъй като е по-вероятно да потъне в средата или на дъното на водата.

Допълнителни диетични продукти, които могат да се използват като обогатяване на златните рибки, включват:

  • Живи или замразени скариди,
  • Дафния,
  • Крил,
  • От време на време зеленчуци като римска маруля.

Възрастните златни рибки могат да се хранят до веднъж на ден. По-младите екземпляри може да се нуждаят от по-често хранене, тъй като трябва да растат.

Златните рибки могат да бъдат жизнени и забавни домашни любимци за всяко семейство и могат да живеят дълъг и здравословен живот, когато им се осигури подходяща среда. Техните живи цветове и индивидуалност ги отличават от другите видове домашни любимци. Златните рибки са страхотен домашен любимец за начинаещи акваристи, дори за деца, и могат да бъдат възнаграждаващ спътник за години напред.

Често задавани въпроси
Каква трябва да е температурата на водата за златни рибки?

Отговор: Идеалната температура за златни рибки е между 18 и 22 градуса Целзий.

Колко често трябва да храня златни рибки?

Отговор: Препоръчително е храненето да бъде два пъти дневно, количеството обаче зависи от размера и вида на храната.

Какво храна е подходяща за златни рибки?

Отговор: Златните рибки могат да бъдат хранени със специални гранули за златни рибки, замразена храна или сварени зеленчуци като грах и шарени домати.

Колко голям трябва да бъде аквариумът за златни рибки?

Отговор: Златните рибки изискват по-голям аквариум в сравнение с други видове. За едина златна рибка трябват поне 20-30 литра вода.

Как да различим пола на златните рибки?

Отговор: Половата разлика при златните рибки става по-ясна, когато те достигнат половата зрялост. Мъжките риби имат по-тънко и по-извито тяло, докато женските имат по-къса и по-кръгла форма.

Могат ли златните рибки да живеят с други видове риби?

Отговор: Въпреки че златните рибки са обикновено мирни, трябва да се избягва съчетаването им с по-агресивни или по-малки видове риби.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма