+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Здраве на уринарния тракт на кучетата

Показване на 8 резултата

8 често срещани проблеми с пикочните пътища на кучетата

Здраве на уринарния тракт

Здраве на уринарния тракт и какво представлява пикочната система на кучетата?

Пикочните пътища на кучето се състоят от бъбреци, уретери, пикочен мехур и уретра. Тези анатомични части на пикочните пътища са разположени вътре в корема, както и в област на задната част на корема, наречена ретроперитонеално пространство.

Пикочните пътища имат много функции, някои от най-важните включват филтриране на кръвта за отстраняване на токсините, поддържане на баланса на електролитите (като натрий и калий) и реабсорбиране на вода за тялото.

Урината се създава като отпадъчен страничен продукт. За съжаление, проблеми могат да възникнат във всяка една от областите по протежение на пикочните пътища. Проблемите на пикочните пътища могат да варират от неусложнена инфекция до сериозни ракови заболявания.

Инфекция на пикочните пътища при кучетата

Инфекция на пикочните пътища при кучетата

Инфекцията на пикочните пътища или „UTI“ е общ термин, който най-често се използва за описване на инфекция на долната част на пикочните пътища (пикочния мехур и/или уретрата).

Инфекциите на пикочните пътища могат да причинят напрежение при уриниране, кръв в урината, често уриниране само на малки количества или уриниране на неподходящи места. Инфекциите на пикочните пътища са често срещани при кучетата и могат да бъдат причинени от много различни видове бактерии.

Инфекциите на пикочните пътища могат също да възникнат, като вторично усложнение на основен проблем, като например кристали в урината, камъни в бъбреците или рак.

Инфекция на пикочния мехур при кучетата

Инфекциите на пикочния мехур също са чести при кучетата и обикновено са лечими. Всяка инфекция на пикочните пътища може да бъде болезнена и да изисква лекарства с рецепта, за да се излекува. Някои кучета с инфекция на пикочния мехур ще се наложи да пият повече вода.

Ето защо е важно да наблюдавате навиците на вашето куче за пиене на вода и честота на уриниране.

Заболяване на долните пикочни пътища при кучетата

„Заболяване на долните пикочни пътища“, е друг общоприет термин, който може да опише множество проблеми на пикочния мехур и/или уретрата. Някои кучета получават инфекция, докато други могат да имат възпаление без инфекция (стерилен цистит).

Симптомите са сходни и при двата проблема, но се третират по различен начин в зависимост от причината. Много кучета ще пият повече вода от обикновено, ще се напрягат при уриниране, ще отделят кръв в урината си или ще претърпят напишкващи къщата инциденти.

Камъни в пикочния мехур при кучетата

Камъни в пикочния мехур при кучетата

Камъните, които се образуват в пикочния мехур на кучето, могат да се превърнат в спешен случай, ако не се лекуват. Когато се образуват за първи път в тялото, те могат да останат незабелязани известно време.

Въпреки това, ако камък от пикочния мехур се премести в уретрата (която има много по-малък диаметър), той може да заседне и да блокира потока на урината.

Това може да доведе до препълване и разкъсване на пикочния мехур, което води до септично състояние на кучетата и смърт от изтичане на урина в корема.

Много кучета с камъни в пикочния мехур се напрягат да уринират или се опитват да уринират многократно, но отделят само малки количества урина.

Рак на пикочния мехур при кучетата

Най-често срещаният тип рак, който се развива в пикочния мехур при кучетата, се нарича преходноклетъчен карцином. Най-често се развива в област на пикочния мехур, наречена тригон, където урината излиза от пикочния мехур в уретрата, за да бъде изпразнена.

Този болезнен рак може да причини симптоми като напрежение при уриниране, кръв в урината и уриниране на малки количества при всеки опит.

Инконтиненция на урина при кучетата

Уринарната инконтиненция е често срещан уринарен проблем, наблюдаван най-често при женски кучета, но може да се появи и при мъжки.

Уринарната инконтиненция обикновено се разглежда като изтичане на урина (големи или малки обеми), където домашният любимец е лежал. Уринарната инконтиненция често е резултат от слаб мускулен тонус на сфинктера в пикочния мехур.

Бъбречна недостатъчност при кучетата

Бъбречна недостатъчност при кучетата

Има много причини за бъбречна недостатъчност при кучетата, включително нараняване, инфекция, токсини, някои лекарства и рак. В крайна сметка, когато бъбреците вече не могат да изпълняват функцията си, кучетата се борят с множество симптоми.

Обикновено кучетата, страдащи от бъбречна недостатъчност, имат намален апетит, често уринират големи количества урина, изпитват възможна загуба на тегло и може да имат епизоди на повръщане и/или диария.

По-рядко срещани заболявания на пикочните пътища при кучетата

Болестите на пикочните пътища при кучетата, които могат да имат подобни симптоми, но са по-рядко срещани, включват пиелонефрит (бъбречна инфекция), камъни в бъбреците, протеинурия, неврологични състояния, засягащи пикочния мехур (атония) и проблеми с уретерите или уретрата (напр. стриктури, дивертикул).

Болестите, които започват в други системи на тялото, но могат да показват признаци в пикочните пътища, включват заболявания на простатата при мъжките кучета, пиометра при женски кучета, болест на Кушинг (хиперадренокортицизъм), захарен диабет и безвкусен диабет.

Симптоми на проблеми с урината при кучетата

Като родител на домашен любимец е важно да знаете нормалните модели и поведение на вашия домашен любимец при пиене, хранене, уриниране и дефекация.

За домашни любимци, които живеят в домакинства, заедно с няколко домашни любимци и споделят една и съща купа за вода, може да е трудно да се определи навика за пиене.

Поради това, може да се наложи временно да разделите вашите домашни любимци, за да определите кое е нормално и кое е ненормално за всеки един от тях.

Най-честите симптоми на уринарни проблеми при кучетата са свързани с количеството консумирана вода (твърде много или твърде малко) и необичайни модели на уриниране, като напрежение при уриниране, уриниране на малки или големи обеми, неволно изпускане на урина или наличие на кръв в урината.

Причини за проблеми с пикочната система при кучетата

Причини за проблеми с пикочната система при кучетата

Проблемите с пикочната система при кучетата са често срещани и много от тях са лечими. Кучета от всички възрасти, породи и размери, както и мъжки и женски кучета, може да страдат от проблеми с урината.

Понякога причината може да бъде предотвратена с подходяща хигиена и контрол на теглото. Друг път генетиката, диетата и начинът на живот играят роля в развитието на проблеми с пикочната система.

Как ветеринарните лекари диагностицират проблеми с пикочната система при кучетата?

Много видове проблеми с урината имат подобни симптоми. Лечението обаче е различно в зависимост от причината за проблема, така че е важно да се постави правилна диагноза. Вашият ветеринарен лекар вероятно ще назначи тестове, за да помогне при определяне на причината.

Първоначално се прави изследване на урината, за да се изследва урината на вашия домашен любимец. Тази проба от урина трябва да е прясна.

Понякога вашият ветеринарен лекар може също да изиска кръвни изследвания, да се направят рентгенови снимки или да използва ултразвук, за да оцени по-добре уринарния проблем на вашия домашен любимец.

Повечето от тези тестове могат да бъдат направени с вашия местен ветеринарен лекар, но в някои случаи може да се наложи домашните любимци да бъдат насочени към специалист по вътрешни болести за по-сложни тестове като ендоскопия или вземане на проби за биопсия.

Лечение на уринарни проблеми при кучетата

В зависимост от проблема, лечението може да варира от кратък курс на лечение или диетични промени до хирургична интервенция.

Когато забележите проблеми с уринирането, най-добре е да потърсите помощта на вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да постави диагноза и да започнете подходяща терапия.

Възстановяване и управление на проблеми с уринарната система при кучетата

Много проблеми с урината могат да бъдат разрешени с терапия и вашето куче може да се върне към нормалните си дейности.

Ако вашият ветеринарен лекар препоръча последващо изследване след курс от лекарства, важно е да завършите тази стъпка, за да сте сигурни, че проблемът е стабилизиран, подобрен или напълно изчистен.

Когато вашето куче има годишен преглед, не забравяйте да обсъдите всички промени в храненето, пиенето и елиминирането им с вашия ветеринарен лекар.

Опитайте се да поддържате правилното тегло на вашия домашен любимец и спазвайте стриктна хигиена, тъй като дългите косми/подложки около урогениталната област могат да допринесат за проблеми с урината.

Понякога, когато домашен любимец има диария, това може да доведе до проблеми с уринирането, тъй като ректумът и вулвата при женските са близо един до друг. Уверете се, че вашият домашен любимец има достъп до чиста, прясна питейна вода по всяко време.

Някои хора дори избират да използват бутилирана вода за своите домашни любимци с уринарни проблеми. Има някои диети и добавки, базирани на насърчаване на здравето на уринарния тракт, които могат да бъдат полезни.

Различните проблеми с уринарния тракт обаче изискват различни подходи за поддържане на здравето на пикочния мехур. Затова, винаги работете с вашия ветеринарен лекар, преди да започнете каквато и да е терапия, включително диети и добавки.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма