+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Вълчи шпиц

Показване на 8 резултата

Вълчи шпиц – порода която ще ви обгърне в мекота и весел нрав

Породата Вълчи шпиц, с тяхната плюшена козина и изразителни очи, е порода кучета, която е пленила сърцата на много хора през вековете. Произхождайки от Холандия, Вълчи шпиц служи като спътник на баржите и лодките, които пътували по каналите. Тъй като са били отглеждани за домашни любимци, тези рунтави кучета имат нежен и любящ темперамент, който ги прави страхотни семейни кучета.

Това е средно голямо куче обикновено тежи между 15 и 20 кг и е високо между 44–5 см. Техният поразителен външен вид, характеризиращ се с грива, заострени уши и извита опашка, прави красивия вълчия шпиц труден за пропускане.

Вълчи шпиц

Грижи за куче Вълчи шпиц

Кучетата от породата Вълчи шпиц или още познати като Кийсхонд, са известни със своя приветлив и общителен характер. Като кучета, те са роднини на самоедите, хъскитата, норвежките елххаундове и помераните. Затова и споделят много от същите черти. Като пухкавата козина до впечатляващата им интелигентност.

Те притежават умерено енергийно ниво, което прави кийсхонда адаптивен към много различни жизнени ситуации, стига да получават ежедневно внимание от вас. Тези социални кучета искат да бъдат до своите хора и да участват във всички семейни дейности. Най-важният аспект от грижата за куче Вълчи шпиц е да се уверите, че се чувстват обичани и че гъстата им двойна козина е редовно поддържана.

Какви здравни проблеми са известни при породата Вълчи шпиц

Това обикновено са здрави кучета, но, както всички кучета, те имат предразположения към определени състояния. Най-често срещани при тях са:

 • Тазобедрена дисплазия – Тазобедрената дисплазия е състояние, при което костите на тазобедрената става не се подреждат правилно. Това причинява триене и смилане на костите. Което води до влошаване на ставите и загуба на функция. Дисплазията на тазобедрената става може да бъде изследвана с рентгенови лъчи. Лечението ще варира в зависимост от тежестта на заболяването. От съществено значение е да се следи здравето на бедрата на Кийсхонд, особено с напредване на възрастта.
 • Пателарна луксация – Вълчия шпиц може да развие луксиращи пателе, което е наследствено състояние. При което едното или и двете капачки на коляното изскачат навътре и не на мястото си.  Пателарната луксация обикновено не се счита за болезнено състояние. Тя може да накара кучето да предпочете единия крак и да го предразположи към други наранявания на коляното  и артрит. В зависимост от тежестта на луксиращата капачка може да се препоръча операция за предотвратяване на по-нататъшно нараняване и подобряване на качеството на живот.

Първичен хиперпаратироидизъм

Първичният хиперпаратироидизъм е друго наследствено заболяване, което може да засегне вашия вълчи шпиц. Повечето случаи на това заболяване са причинени от тумор в паращитовидната жлеза (малка жлеза в горната част на щитовидните жлези). Която причинява неадекватна секреция на паратиреоиден хормон. Това може да доведе до силно повишени нива на калций в кръвта, което може да бъде животозастрашаващо.

Състоянието обикновено засяга възрастни кучета и първоначално те може да не показват признаци на заболяването. Освен повишена жажда и уриниране. С напредването на болестта кучетата ще станат слаби и летаргични. Ще изпитат загуба на тегло и в крайна сметка ще имат увреждане на органите и бъбречна недостатъчност.

Това заболяване се лекува чрез хирургично отстраняване на засегнатата паращитовидна жлеза. Може да се направи генетичен тест на кученцата, за да се провери за гена причиняващ проблема. Положителният резултат показва, че кучето вероятно ще развие хиперпаратироидизъм през живота си и трябва да се извършва внимателно наблюдение от собственика, за да се даде възможност за ранно откриване и намеса.

Храна за куче Вълчи шпиц

Когато избирате най-добрата храна за Вълчи шпиц в Petstation.bg, вземете предвид нуждите на вашето индивидуално куче. Това включва начин на живот, текущо тегло, възраст и други фактори.

Въпреки че винаги е важно да изберете кучешка храна с висококачествени съставки, най-добре е да обсъдите храната с вашия ветеринарен лекар, който може да направи препоръка въз основа на специфичната медицинска история на вашето куче.

 • Хранене на Вълчи шпиц – Повечето кучета от тази порода не изискват специални инструкции за хранене. Обикновено храненето на вашето куче с две хранения, едно сутрин и едно вечер се понася добре от тази порода. Кученцата Вълчи шпиц ще трябва да се хранят по-често, до четири хранения на ден.
 • Колко трябва да храните Вълчи шпиц – Важно е да следвате ръководството за хранене върху торбичката с кучешката храна, за да сте сигурни, че вашето куче получава подходящите основни ежедневни хранителни вещества. За възрастен Кийсхонд можете да очаквате да храните с 1,5–2,5 чаши дневно, разделени на две хранения. Тази сума ще трябва да се коригира в зависимост от жизнения етап и активността на кучето ви.
 • Хранителни съвети за породата Вълчи шпиц – Добавките с рибено масло могат да бъдат полезни за козината и цялостното здраве на Кийсхонд. В допълнение, глюкозаминът може да се обмисли за здравето на ставите, особено при тези, които страдат от дисплазия на тазобедрената става или луксиращи патели. Говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да дадете на вашето куче някакви добавки.

Вълчи шпиц

Личност и темперамент на породата Вълчи шпиц

Тези пухкави кучета са дружелюбни, нетърпеливи да угодят и се разбират добре с други домашни любимци и деца, които знаят как да общуват с животните. Това са социални кучета, които не се справят добре, когато са оставени сами за дълги часове. Кучетата Вълчи шпиц обичат хората си и трябва да се третират като член на семейството. Понякога известни като „усмихнатия холандец“ заради щастливия си темперамент, кийсхондите са забавни кучета, които винаги са готови за игра.

 • Поведение на породата Вълчи шпиц – Те обикновено са добре възпитани и не са известни с прекомерен лай. Въпреки това, всяко куче може да стане гласовито, когато остане само без хората си или ако усети, че нещо не е наред.
 • Обучение на породата – Интелигентността и нетърпението на вълчите шпицове да угаждат ги прави много отзивчиви към положително подсилващо обучение. Те са отлични в обучението за послушание, което може да бъде забавна дейност както за кучето, така и за вас.

Препоръчва се да запишете кученцата си в клас за кученца, когато са на възраст между 9 и 12 седмици, където могат да научат основите като „седни“, „остани“ и „ела“. Ранната социализация е от съществено значение и за малките.

Забавни дейности за породата Вълчи шпиц

 • Тренировка за ловкост
 • Играчки пъзел
 • Игра на дърпане
 • Проследяване на аромат
 • Излети за социализация
 • Да се разхождат с вас
Поддръжка на кожата и козината на Вълчи шпиц

Породата кучета Вълчи шпиц има пухкава, двойна козина, която линее умерено през цялата година, с увеличаване на косматите топки по време на сезонните промени. Редовното подстригване е от съществено значение за поддържане на кожата и козината им здрави. Цветовете на вълчия шпиц включват нюанси на сребристо, черно, кремаво и сиво.

 • Грижа за кожата на Вълчи шпиц – Грижата за кожата им варира в зависимост от индивидуалните нужди. Тази порода обаче обикновено няма чувствителна кожа. Най-добрият начин да поддържате кожата им здрава е чрез редовно къпане и разресване. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите промени в кожата на вашия Кийсхонд, включително лющене, зачервяване или ако кучето ви изглежда, че го сърби.
 • Грижа за козината на Вълчи шпиц – Благодарение на двойната си козина, тези кучета трябва да се разресват няколко пъти седмично, за да се отстранят мъртвите косми и да се предотврати образуването на изтривалки и заплитания. Обмислете професионално оформяне на козината, което също може да бъде от полза.
 • Грижа за очите–Кучетата от тази порода са известни със своите „очила“, които представляват тъмни петна около очите им, подобни на очила. Това оцветяване обикновено не пречи на зрението им, но може да се наложи периодично да подстригвате козината около очите им, ако създава проблеми. Редовното почистване кърпички може да помогне за предотвратяване на потенциални проблеми. Уведомете вашия ветеринарен лекар, ако забележите промени в очите на вашето куче, като зачервяване или секреция, тъй като това може да са признаци на инфекция.
 • Грижа за ушите на Кийсхонд – Рутинното почистване на ушите с препарат за почистване на уши за кучета е жизненоважно за поддържането на здрави ушни канали. Това също трябва да се прави всеки път, когато вълчия шпиц е изложен на вода, например след къпане или плуване.

Вълчи шпиц

Докато Вълчия шпиц е адаптивна порода, това не означава, че те се вписват безпроблемно във всеки дом. Отглеждани за компания, те са най-подходящи за семейства или индивиди, които могат да прекарват качествено време с тях в среда, в която могат да бъдат част от ежедневните дейности. Умереното ниво на енергия на Кийсхонд и нуждите от поддръжка също трябва да се вземат предвид.

Често задавани въпроси

Какъв е произходът на породата Вълчи шпиц?

Отговор:Породата Вълчи шпиц, известна също като Кийсхонд, произхожда от Холандия и Германия. Тази порода е била използвана като пазач на кораби и стопанства, както и като компаньон. Вълчият шпиц е известен с ролята си в холандската история, където е бил символ на Патриотичната партия през 18-ти век.

Какви са физическите характеристики на Вълчи шпиц?

Отговор:Вълчият шпиц е средно голямо куче с гъста, двуслойна козина. Мъжките обикновено достигат височина от 45-55 см при холката, а женските са малко по-ниски. Теглото варира между 16 и 20 кг. Козината им е сива с черни връхчета, което им придава вълчи вид, а характерни са и черните “очила” около очите им.

Какъв е характерът на Вълчи шпиц?

Отговор:Вълчият шпиц е много дружелюбно, интелигентно и лоялно куче. Те са известни със своята бдителност и са отлични пазачи. Тази порода е социална и обича компанията на хора, като често се разбира добре с деца и други домашни любимци. Те са енергични и обичат да играят, но също така могат да бъдат доста независими.

Какви са здравословните проблеми, типични за Вълчи шпиц?

Отговор:Вълчият шпиц е обикновено здрава порода, но може да е склонен към някои здравословни проблеми като дисплазия на тазобедрената става, проблеми с щитовидната жлеза и пателарна луксация (изместване на колянната капачка). Редовните ветеринарни прегледи и поддържането на здравословен начин на живот могат да помогнат за предотвратяване на тези проблеми.

Какъв тип грижи изисква Вълчи шпиц?

Отговор:Вълчият шпиц изисква редовно поддържане на козината, която трябва да се четка поне два пъти седмично, за да се предотвратят сплъстявания и да се премахне излишната козина. Те са активни кучета и се нуждаят от ежедневни разходки и упражнения, за да останат физически и ментално здрави. Социализацията и обучението от ранна възраст са важни, за да се гарантира, че кучето ще се развие като добре възпитано и послушно.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма