+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Устна хигиена на котката

Показване на 4 резултата

Грижа за устна хигиена на котката

устна хигиена на котката

Знаете ли, че вашата котка може да страда от зъбни заболявания и може дори да не го знаете? Всъщност ветеринарните лекари са установили, че по-голямата част от котките на възраст над три години вече имат признаци на зъбни заболявания. В тази статия на Кучеландия ще разберете за това, как да се грижите за устна хигиена на котката.

Какви признаци могат да показват, че вашата котка има заболяване на зъбите?

  • Някои котки може да не показват никакви външни признаци, докато болестта не прогресира значително!
  • Котките със зъбни заболявания могат да се лигавят, да се колебаят да ядат, да преглъщат необичайно или могат да показват други признаци на болезнена уста, като например дъвчене само от едната страна вместо и от двете.
  • Лошият дъх е един от най-честите признаци на зъбни заболявания.
  • Загубата на тегло често е признак, особено ако зъбната болка е продължила известно време без ветеринарна намеса.
  • Освен че причинява болка, заболяването на зъбите може да доведе и до още по-сериозни заболявания за вашата котка, като сърдечни и бъбречни заболявания.

Какви видове зъбни заболявания могат да развият котките?

видове зъбни заболявания при котките

Котките могат да развият много различни видове зъбни заболявания, но това са най-често срещаните:

  • Гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на тъканта около зъбите), които често могат да доведат до рецесия на венците и дори до загуба на зъби.
  • Стоматит или гингивостоматит е възпаление на тъканите в устата и може да включва езика, небцето и гърлото, както и венците на вашата котка. Това е болезнено и често доста тежко състояние.
  • Котешки одонтокластични резорбтивни лезии (FORL) възникват, когато зъбът или зъбите на вашата котка действително се резорбират от специализирани клетки, наречени одонтокласти. FORL могат да бъдат доста болезнени за вашата котка.

Освен тези състояния, могат да се появят и тумори в устата на вашата котка. Чужди тела могат да засегнат устата, когато се заклещят в устата или зъбите. Има случаи на връвчици и подобни предмети, които се увиват около основата на езика.

Могат да възникнат и други наранявания, включително фрактури, изгаряния и разкъсвания в устната кухина.

Как можете да поддържате устата на вашата котка здрава?

Как да поддържате устата на вашата котка здрава

Като осигурявате редовни грижи за зъбите на вашата котка, които включват редовно миене на зъбите на котката. Повечето котки могат да бъдат научени да приемат измиването на зъбите с четка.

Въпреки това, за тези, които просто не го правят, са възможни други алтернативи, като зъбни дъвки и водни добавки, каквито лесно може да намерите в Кучеландия.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съвет относно най-добрите продукти, които да използвате за вашата котка. Редовните ветеринарни грижи също са необходими за грижата за устата на вашата котка.

Вашият ветеринарен лекар може да е в състояние да направи повърхностен преглед на устата на котката по време на редовния си физически преглед, но за задълбочен преглед и оценка на устата и зъбите на вашата котка, ветеринарният лекар ще трябва да анестезира котката ви.

Докато котката ви спи и сънува Кучеландия, вашият ветеринарен лекар ще прегледа всеки отделен зъб, което може да включва рентгенови снимки на устата и зъбите на котката.

В същото време вашият ветеринарен лекар ще почисти зъбите на вашата котка, премахвайки зъбен камък и плака не само от видимите повърхности на зъбите, но и от под линията на венците.

Ако се открият аномалии в устата на котката, вашият ветеринарен лекар ще изготви протокол за лечение. Насочен към коригиране или контролиране на заболяването.

Редовната грижа за зъбите е важна част от рутинната грижа за всяка котка. Пренебрегването или игнорирането на денталните изисквания на вашата котка, я излагат на риск от ненужна болка и заболявания.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма