Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Устна хигиена на котката

Показване на 4 резултата

Грижа за устна хигиена на котката

устна хигиена на котката

Знаете ли, че вашата котка може да страда от зъбни заболявания и може дори да не го знаете? Всъщност ветеринарните лекари са установили, че по-голямата част от котките на възраст над три години вече имат признаци на зъбни заболявания. В тази статия на Кучеландия ще разберете за това, как да се грижите за устна хигиена на котката.

Какви признаци могат да показват, че вашата котка има заболяване на зъбите?

 • Някои котки може да не показват никакви външни признаци, докато болестта не прогресира значително!
 • Котките със зъбни заболявания могат да се лигавят, да се колебаят да ядат, да преглъщат необичайно или могат да показват други признаци на болезнена уста, като например дъвчене само от едната страна вместо и от двете.
 • Лошият дъх е един от най-честите признаци на зъбни заболявания.
 • Загубата на тегло често е признак, особено ако зъбната болка е продължила известно време без ветеринарна намеса.
 • Освен че причинява болка, заболяването на зъбите може да доведе и до още по-сериозни заболявания за вашата котка, като сърдечни и бъбречни заболявания.

Какви видове зъбни заболявания могат да развият котките?

видове зъбни заболявания при котките

Котките могат да развият много различни видове зъбни заболявания, но това са най-често срещаните:

 • Гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на тъканта около зъбите), които често могат да доведат до рецесия на венците и дори до загуба на зъби.
 • Стоматит или гингивостоматит е възпаление на тъканите в устата и може да включва езика, небцето и гърлото, както и венците на вашата котка. Това е болезнено и често доста тежко състояние.
 • Котешки одонтокластични резорбтивни лезии (FORL) възникват, когато зъбът или зъбите на вашата котка действително се резорбират от специализирани клетки, наречени одонтокласти. FORL могат да бъдат доста болезнени за вашата котка.

Освен тези състояния, могат да се появят и тумори в устата на вашата котка. Чужди тела могат да засегнат устата, когато се заклещят в устата или зъбите. Има случаи на връвчици и подобни предмети, които се увиват около основата на езика.

Могат да възникнат и други наранявания, включително фрактури, изгаряния и разкъсвания в устната кухина.

Как можете да поддържате устата на вашата котка здрава?

Как да поддържате устата на вашата котка здрава

Като осигурявате редовни грижи за зъбите на вашата котка, които включват редовно миене на зъбите на котката. Повечето котки могат да бъдат научени да приемат измиването на зъбите с четка.

Въпреки това, за тези, които просто не го правят, са възможни други алтернативи, като зъбни дъвки и водни добавки, каквито лесно може да намерите в Кучеландия.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съвет относно най-добрите продукти, които да използвате за вашата котка. Редовните ветеринарни грижи също са необходими за грижата за устата на вашата котка.

Вашият ветеринарен лекар може да е в състояние да направи повърхностен преглед на устата на котката по време на редовния си физически преглед, но за задълбочен преглед и оценка на устата и зъбите на вашата котка, ветеринарният лекар ще трябва да анестезира котката ви.

Докато котката ви спи и сънува Кучеландия, вашият ветеринарен лекар ще прегледа всеки отделен зъб, което може да включва рентгенови снимки на устата и зъбите на котката.

В същото време вашият ветеринарен лекар ще почисти зъбите на вашата котка, премахвайки зъбен камък и плака не само от видимите повърхности на зъбите, но и от под линията на венците.

Ако се открият аномалии в устата на котката, вашият ветеринарен лекар ще изготви протокол за лечение. Насочен към коригиране или контролиране на заболяването.

Редовната грижа за зъбите е важна част от рутинната грижа за всяка котка. Пренебрегването или игнорирането на денталните изисквания на вашата котка, я излагат на риск от ненужна болка и заболявания.

Последни публикации

котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече
Правила в парка за кучета
Правила в парка за кучета

Живеете в апартамент или къща с малка градина и търсите място, където вашият четириног приятел да тича? Е, няма какво друго да правите, освен да се отправите заедно към парка […]

Вижте повече

  Контактна форма

  Храна за кучета по породи