+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Улична котка

Показване на 10 резултата

Отглеждане на улична котка – грижи, внимание и храна

Отглеждането на улична котка може да бъде благородно приключение, пълно със задължения и радости. Всички заслужават дом и любов, включително и тези намерили улиците за свой дом. В тази статия на Petstation.bg ще ви разкажем за основните аспекти на грижите за улична котка, както и как да им предоставим сигурно и уютно място за живот.

 • Основна грижа за котка, взета от улицата

Първата стъпка в отглеждането на улична котка е осигуряването на редовни хранения. Тъй като в 99% от случаите тези котки нямат определена прода, ще трябва да предложите балансирана котешка храна. В зоомагазина ни сме подбрали конкретни продкути, за да ви улесним максимално в избора ви и да нямате притеснения. Предлагайте котешката храна на същото място и по същото време всеки ден, за да улесните котката. Важно е да осигурите купичка за котки с чиста и прясна вода през цялото време.

 • Втора стъпка е да осигурите легло и уют

Уличните котки се нуждаят от защита от елементите и опасностите на външния свят. Поставете къщичка или легло за котки на защитено място, където котката може да се скрие и да се усамоти. Уверете се, че убежището е сухо, топло и защитено от вятър и дъжд.

 • Третата стъпка е да посетите ветеринар

Редовните посещения при ветеринарен лекар са от съществено значение за здравето на вашата улична котка. Ветеринарът ще може да я прегледа, да й предостави необходимите ваксини, както и да управлява различни здравословни проблеми като бълхи, вътрешни и други паразити.

улична котка

Следва социализация и домашно усамотение

По време на процеса на приобщаване към новия си дом, уличната котка може да изисква време да се адаптира към новите условия и към присъствието на хора. Предоставяйте на котката пространство и време да се чувства комфортно, но не я притискайте да се социализира предварително.

Отглеждането на улична котка изисква търпение, любов и внимание към детайлите. Подходящо предоставена грижа може да направи значителна разлика в живота на тези животни, осигурявайки им по-добро качество на живот и възможност за безопасност и щастие в новия им дом. Споделете любовта си с уличната котка и нека тя се превърне в част от вашето семейство.

Как да храня котка от улицата? Практически съвети и насоки:

Храненето на котка от улицата изисква специален подход и внимание, за да се осигури правилното ѝ хранене и здравословно състояние. Ето няколко основни стъпки и съвети за успешно хранене на улична котка:

 • Избор на подходяща храна за котки – Котките са месоядни животни и се нуждаят от храна, богата на протеини. За хранене на улична котка можете да използвате:
 • Суха храна за котки: Лесна за съхранение и често предпочитана от котките.
 • Мокра храна за котки: Предлага повече влага, което е важно за хидратацията на котката.
 • Домашно приготвена храна за котки: Можете да приготвяте месни ястия, като избягвате сол, подправки и кости.
 • Дисциплина и последователност – Предлагайте храната на същото място и по същото време всеки ден. Това ще помогне на котката да се чувства сигурна и да се връща за хранене редовно.
 • Осигурете купика с прясна вода – Важно е да осигурите на котката достъп до прясна и чиста вода през цялото време. Котките могат да се дехидратират лесно, особено ако консумират предимно суха храна за котки.

Постепенно приучване към новата храна

Ако уличната котка не е свикнала с търговската храна, започнете с малки количества и постепенно увеличавайте дозата. Това ще помогне на храносмилателната система на котката да се адаптира към новия тип котешка храна.

 • Наблюдавайте здравословното й състояние – Следете котката за признаци на здравословни проблеми като диария, повръщане или загуба на апетит. При такива симптоми се консултирайте с ветеринар.
 • Хранителни добавки и витамини за котки – Уличните котки може да имат нужда от допълнителни витамини и минерали. Консултирайте се с ветеринар за подходящи добавки, които да подпомогнат общото здраве на котката.
 • Безопасност при храненето – Поставяйте храната на сигурно място, далеч от натоварени улици и други потенциални опасности. Това ще помогне на котката да се храни спокойно и безопасно.
 • Социализация на котката чрез хранене – Използвайте времето за хранене, за да изградите доверие с котката. Говорете ѝ меко и я наблюдавайте от разстояние, докато се храни. Постепенно котката ще започне да ви се доверява и може дори да ви позволи да се доближите.

Храненето на улична котка е акт на милосърдие и грижа, който може да доведе до по-добро качество на живот за тези животни. Следвайки горепосочените съвети, можете да осигурите на уличната котка необходимите хранителни вещества и да изградите доверие, което в крайна сметка може да доведе до осиновяване и създаване на дом за котката.

Как да храня и отглеждам малко коте което взех от улицата?

Грижата за малко коте, особено ако е било взето от улицата, изисква специално внимание и подход. Малките котета са уязвими и се нуждаят от много любов, грижи и правилно хранене, за да растат здрави и щастливи. Ето някои основни стъпки и съвети за успешното отглеждане на малко коте.

 • Задължително отидете при ветеринар – Първото нещо, което трябва да направите, е да заведете котето на ветеринарен преглед. Ветеринарният лекар ще провери здравословното състояние на котето, ще го ваксинира и ще направи необходимите изследвания за паразити и други здравословни проблеми.
 • Осигуряване на подходящо хранене за малки котенца – Малките котета имат специфични хранителни нужди, които трябва да бъдат удовлетворени за правилния им растеж.
 • Има мляко за котета – Ако котето е много малко (под 4 седмици), ще има нужда от специално мляко за котета, което може да се намери в Petstation.bg. В никакъв случай не използвайте краве мляко, тъй като то не съдържа необходимите хранителни вещества и може да предизвика стомашни проблеми.
 • Консервирана и суха храна за котета – След около 4 седмици котето може да започне да консумира мека храна за котета, последвана от суха храна. Изберете висококачествени продукти, специално формулирани за малки котета.
 • Честота на хранене – Малките котета трябва да се хранят често, около 4-5 пъти на ден. С нарастването им честотата на храненията може постепенно да се намали.

уличн котка

Осигуряване на подходяща среда за малките котета

Малките котета се нуждаят от топло и безопасно място, където да спят и да се чувстват сигурни.

Например, малките котета не могат сами да регулират телесната си температура, затова е важно да им осигурите топло място за спане. Използвайте топли одеяла или специална нагревателна подложка. Подгответе меко легло с одеяла, където котето може да се чувства уютно и защитено. И накрая, малките котета са любопитни и игриви. Осигурете им играчки, които да стимулират тяхното развитие и да им помогнат да развият своите умения.

Хигиена и обучение на тоалетна на малките котета

Поставете котешка тоалетна в близост до мястото, където котето прекарва по-голямата част от времето си. Котенцата бързо се учат да използват тоалетната, особено ако ги поставите в нея след хранене или сън. Поддържайте котешката тоалетна чиста, за да предотвратите неприятни миризми и инфекции. След като сте изпълнили тези задачи, може спокойно да впуснете към следващото занимание.

Социализация и обич

Малките котета се нуждаят от социализация и обич, за да станат дружелюбни и уверени възрастни котки.

Играйте с котето редовно и му показвайте внимание и обич. Това ще помогне на котето да се чувства сигурно и обичано. Постепенно запознавайте котето с различни хора и, ако е възможно, с други домашни любимци. Това ще помогне за развиване на социални умения и увереност.

Грижата за малко коте от улицата е вълнуващо и отговорно начинание. С правилната храна, подходяща среда, редовни ветеринарни прегледи и много обич, вашето коте ще расте здраво и щастливо. С тези съвети сте готови да осигурите на новия си пухкав приятел най-добрия старт в живота. Успех и много радостни мигове с вашето малко коте!

Често задавани въпроси

Каква храна е най-подходяща за малко коте, взето от улицата?

Отговор: За малките котета (под 4 седмици) е най-добре да използвате специално мляко за котета, което може да се намери в зоомагазините. След като котето навърши 4 седмици, можете постепенно да го преминете към мека консервирана храна за котета, а след това към суха храна за котета. Важно е храната да е специално формулирана за малки котета, за да осигури необходимите хранителни вещества за здравословен растеж.

Колко често трябва да храня малкото коте?

Отговор: Малките котета трябва да се хранят често – около 4-5 пъти на ден. С нарастването им честотата на храненията може постепенно да се намали. Например, котенца на възраст над 3 месеца могат да се хранят 3-4 пъти на ден.

Как да осигуря топлина на малкото коте?

Отговор: Малките котета не могат сами да регулират телесната си температура, затова е важно да им осигурите топло място за спане. Използвайте топли одеяла или специална нагревателна подложка, която не трябва да бъде прекалено гореща. Уверете се, че котето има достатъчно място да се премества, ако му стане прекалено топло.

Как да обуча малкото котка ото улицата на котешка тоалетна?

Отговор: Поставете котешката тоалетна в близост до мястото, където котката прекарва по-голямата част от времето си. След всяко хранене или сън, поставете котето в тоалетната и леко му помогнете да разбере какво трябва да прави. Котенцата бързо се учат да използват тоалетната, ако им се даде възможност да я опознаят и се поддържа чиста. За възрастните котки, ще бъде предизвикателство, но за целта и ма котешки лакомства за награда.

Как да изградя доверие с улична котка?

Отговор: Постепенно и търпеливо се приближавайте до коткака, без да я насилвате. Говорете й меко и предлагайте лакомства като награда за всяко положително взаимодействие. Играйте с нея и показвайте обич, като я галите и държите на ръце, когато се чувства готова за това. Постепенното изграждане на доверие ще помогне на котката да се чувства сигурно и обичана във вашето присъствие.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма