+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Турска Ангорска котка

Показване на 1–12 от 60 резултата

Елегантна и интелигентна – Турска ангорска котка

турска ангорска котка

Турска Ангорска котка е зашеметяваща порода котки, известна с елегантност, интелигентност и лоялност. Подобно на екранната личност на херцогинята в класиката на Дисни “Аристокотките”, турските ангорски котки са уравновесени и се държат с гордост.

Но също като малкото коте Мари, те също могат да бъдат своенравни, ако не и направо властнически.

Породата Турска ангорска котка почти изчезва в началото на 1900 г., когато развъдчиците на котки ги кръстосали, за да подобрят козината на персийската котка. Но народът на Турция, считайки турската ангора за своя перла в короната, отказва да позволи това да се случи.

Така, те създават развъдна програма в зоопарка в Анкара и през 1962 г. първата турска ангорска котка е изпратена чак в Америка.

Повечето ентусиасти на котки познават турските ангори като бели котки с хипнотизиращи сини или странно оцветени (хетерохроматични) скъпоценни очи. Все пак, котки от тази порода се срещат в широка гама от привличащи окото цветове.

Например черните турски ангори имат бяла козина с черни корени и върхове и козината им проблясва като сянка. Ангорските котки могат да имат различни украски, например червени, кремави, черни, сини, синьо кремави, сребристи, калико, разредени калико и варианти на кафяво.

Техните дълги, копринени палта прикриват, всъщност мускулесто и стройно телосложение.

 1. Грижа за Турска ангорска котка.

Турските ангорски котки са страхотни семейни домашни любимци. Въпреки това е важно да научите децата как да взаимодействат със своята ангора. Тези турски котки обикновено не обичат да бъдат държани повече от няколко минути наведнъж, а това може да доведе до напрежение.

Въпреки че не са типичната послушна котка в скута, турските ангори се наслаждават изцяло на компанията на своите човешки другари и други космати членове на семейството. Те са склонни да не се стесняват когато посрещат непознати на вратата.

Докато имат много играчки и дейности, които да ги забавляват, ангорските котки процъфтяват както в дворовете, така и в апартаментите.

Ангорските котки може да създават впечатлението, че изискват висока поддръжка, но копринената им козина има тенденция да остава без изтривалки. Независимо от това, четкането на вашата турска ангора няколко пъти седмично ще запази козината и кожата им в добро състояние.

Въпреки че къпането не е задължително, може да откриете, че тази водолюбива котка обича да се сближава при случайно къпане.

 1. Често срещани здравни проблеми при Ангорска котка.

Подобно на много породи котки, ангорските котки могат да бъдат податливи на шепа често срещани котешки генетични заболявания. Като цяло обаче те са здрави котки, чиято продължителност на живота често е двуцифрена.

 • Наследствена глухота

Белите турски ангори със сини очи са много търсени, но също така имат повишен риск от наследствена глухота. Всъщност около 80% от белите котки с две сини очи са глухи. Белите котки със сини очи нямат цвят в козината и очите си, защото ген, наречен “W”, потиска производството на меланин. Генът “W” също причинява намаляване на меланобластите – клетки, които мигрират към ухото при здрави котки и помагат за поддържане на химическия баланс.

Без меланобласти химическият дисбаланс може да причини смъртта на малките косъмчета на вътрешното ухо. Белите котки с хетерохромия – едно синьо око и едно жълто, златно, зелено или медно око – често са глухи с ухото от същата страна на синьото око. Няма лечение за наследствена глухота при котки, но засегнатите котки могат да живеят дълъг и щастлив живот, когато се държат безопасно на закрито.

 • Сърдечно заболяване

Хипертрофичната кардиомиопатия (ХК) е вродено сърдечно заболяване, което води до сърдечна недостатъчност при котки, ако не се лекува. Котките обикновено са безсимптомни в ранните стадии на заболяването и често се диагностицират само когато се чуе сърдечен шум по време на рутинен физически преглед.

В по-напреднали случаи признаците включват:

 • Затруднено дишане;
 • Кашлица и/или хрипове;
 • Нарушения на сърдечния ритъм;
 • Летаргия;
 • Липса на апетит;
 • Бледи, сиви или сини венци;
 • Сини възглавнички за краката и легла за ноктите;
 • Свиване;
 • Отслабване;
 • Смърт.

Това сърдечно заболяване може да бъде предотвратено при котенца с тестване на родителите за разплод. Попитайте вашия развъдчик на турски ангорски котки дали ХК присъства в родословното дърво и на вашата котка.

 1. С какво да храним Ангорска котка?

Хранете вашата турска котка с висококачествена котешка храна, отговаряща на хранителните препоръки за техния етап от живота. В Petstation.bg сме подбрали специално храната за тази порода котки и ако все още имате въпроси, телефонът ни винаги е включен.

Най-добре е да обсъдите идеалната диета на вашата котка с вашия ветеринарен лекар, тъй като може да направи препоръки въз основа на медицинската история, начина на живот и възрастта на вашата котка.

 • Как да храним Турска ангорска ктока

Котките могат да се хранят на две или повече малки хранения на ден, въпреки че котенцата трябва да се хранят по-често от възрастните котки. Котките се радват на рутина, така че поддържането на определен график на хранене може да помогне за намаляване на стреса и регулиране на апетита им.

Дори елегантните котки като турската ангора са ловци по душа. Хранилките с пъзели, които раздават лакомства, когато бъдат решени, ще ангажират ума на котката. Като алтернатива, скрийте няколко гранули или лакомства из къщата, за да ги намери котката ви.

 • Колко трябва да храните Ангорска котка?

Турската ангора е котка със среден размер, която обикновено тежи 4–7 килограма. Храненето на вашата ангорска котка с твърде много храна може да доведе до наддаване на тегло, затлъстяване и други състояния, свързани с теглото.

Инструкциите за храната на вашата котка могат да се използват като ръководство за хранене въз основа на теглото й. Здравето, начинът на живот и идеалното тегло на вашата котка обаче също играят роля в това колко трябва да яде, така че е най-добре да говорите с вашия ветеринарен лекар за насоки.

Както при всички котки, лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от дневния им калориен прием.

 • Хранителни съвети за Ангорски котки.

Вашата ангорска котка ще задоволи всичките си хранителни нужди, когато се храни с висококачествена храна за котки. Въпреки това, с възрастта котките могат да бъдат предразположени към ставни заболявания като артрит. Затова, говорете с вашия ветеринар дали обогатената с хранителни вещества храна или добавки за котки могат да бъдат от полза и за вашата възрастна котка.

 1. Личност и темперамент на Ангорската котка.

Турските котки имат игрив, привързан характер и могат да бъдат чудесни спътници за хора от всички възрасти, включително деца и възрастни хора. Те може да не се радват винаги да бъдат държани или гушкани, но обичат да играят и запазват котешката си енергия през всичките възрастни години.

Те също така са добри другари и за други домашни любимци, въпреки желанието им винаги да отговарят. С подходящо запознаване и социализация, те са склонни да образуват силни връзки както с хора, така и с животни.

Ангорите са едни от най-приказливите породи котки, наред с тонкинезите. Те не се срамуват да се изразяват и често водят оживени разговори с всеки, който ги слуша.

 • Поведение на Ангорска котка

Винаги препоръчваме използването на вертикално пространство за всяка котка, но това може да бъде особено важно за подвижните котки, които обичат да се катерят.

Като например ангорската котка. Котешките дървета осигуряват упражнения, помагат за разтягане на мускулите и, когато са разположени близо до прозорец, дават изглед към живота навън. Други предмети, които ще попречат на вашата ангора да броди по върховете на рафтовете ви са: кацалки за прозорци, рафтове за котки и високи хамаци и легла.

 • Обучение на Турска ангорска котка

Всички котки могат да бъдат обучени и това е забавна и обогатяваща дейност както за вас, така и за вашата котка. Обучението, базирано на награди, е най-добрият начин да научите вашата ангора на желаното поведение и трикове.

За да намалите вероятността от нежелано поведение, социализирайте котката си рано. Запознайте ги внимателно с нови хора и ситуации и им осигурете обогатяваща среда.

Забавни дейности за Турски ангори:

 • Слънчеви бани на кацалка на прозореца.
 • Наблюдение на птици от прозореца.
 • Решаване на пъзел играчки.
 • Катерене по котешки дървета, рафтове и стълбове за драскане.
 • Игра с интерактивни играчки.
 1. Какво да правим с козината на Ангорска котка?

Докато в зоологическата градина в Анкара се отглеждат само бели турски ангори, породата може да бъде във всякакви цветове и шарки. Без значение от цвета на козината им, еднослойната козина на Ангората е лесна за поддържане и варира по дължина според сезона. Тя става по-къса през топлите месеци и по-дълга и по-дебела през студените.

 • Грижа за кожатаКотките със светъл цвят, като изцяло белите турски ангори, са по-склонни към слънчево изгаряне от котките с тъмен цвят. За да предпазите вашата котка с цвят на слонова кост, ограничете излагането им на слънце, облечете ги с UV-блокираща риза или поставете UV-блокиращо фолио върху прозорците. Ако вашата котка показва признаци на кожно дразнене или сърбеж, насрочете преглед при ветеринарен лекар.
 • Грижа за козинатаКозината на турската ангора трябва да се четка няколко пъти седмично. Къпането не е необходимо, но вашата котка може да обича да се плиска във вода от време на време.
И още…
 • Грижа за очите – Очите на турската ангора обикновено не се нуждаят от редовна поддръжка. Ако забележите промени в очите на вашата котка, като зачервяване или секреция, свържете се с вашия ветеринарен лекар.
 • Грижа за ушите – Клатенето на главата, чесането на ушите и отделянето на секрет са признаци на ушна инфекция. Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Ако подозирате, че вашето ангорско коте може да е глухо или частично глухо, пак отидете при ветеринарен лекар за преглед.

Турските ангорски котки са красиви, интелигентни и привързани котки, които могат да бъдат прекрасни другари за хора от всички възрасти. Преди да осиновите или закупите турска ангора, имайте предвид, че те са предразположени към няколко генетични заболявания.

Например белите ангори с две сини очи или едно синьо око могат да бъдат глухи или частично глухи. Наследствената глухота не засяга продължителността на живота на котката.

При избора на цвят, турските ангори се предлагат в много повече цветове на козината, отколкото само в бяло.

Тези котки са известни с това, че са игриви и се свързват с хората си, но обикновено не се считат за котки свиващи се в скута. Вместо това може да откриете вашата ангора грациозно кацнала на най-високия рафт.

Помислете за добавяне на котешко дърво, кацалки и много интерактивни играчки към вашия списък за котки или котенца. Тези предмети ще осигурят на вашата Ангора места за катерене, кацане и игра, което може да помогне за намаляване на скуката.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма