Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Сиамски котки

Показване на 1–12 от 22 резултата

Сиамска котка и какво да очакваме от нея

Сиамски котки

Породата сиамска котка има поразително големи уши и привлекателни бебешки сини очи. Тяхната елегантна, слаба фигура се подчертава от късата им фина козина с дълги стесняващи се линии.

Козината се предлага в четири традиционни цвята: тюлен, шоколадов, син и люляков отенък – блед цвят на тялото със сравнително по-тъмни крайници.

Личност и темперамент на сиамска котка

Това е общителна, социална котка, която разчита в голяма степен на човешката компания. Сиамската котка е роден приказливец, обичащ да общува с хората около себе си.

Това обаче не е котка, която да имате, ако не сте често вкъщи, тъй като доста лесно става самотна и тъжна. Със сиамската котка трябва да се работи внимателно, но когато към нея се покаже любов, търпение и грижа, тя става идеален спътник в живота.

История и предистория на породата Сиамска котка

Тази световно известна котешка порода има дълга и пъстра история. Както подсказва името й, котката първоначално идва от Тайланд (преди известен като Сиам).

Нейният интересен външен вид и поведение станали причина котката да бъде обожавана от кралските особи.

Когато член на кралското семейство починел, се смятало, че сиамската котка ще абсорбира душата на този човек. След това котката ще бъде преместена в храм, прекарвайки остатъка от живота си в лукс, с монаси и свещеници като слуги.

Други митове се опитват да обяснят някои от очарователните характеристики на сиамските котки. Един такъв мит разказва как сиамска котка, имаща задължението да пази кралската ваза, извила опашка около нея и я гледала толкова напрегнато, че очите й се кръстосали.

Друга разказва за сиамски котки, които пазят пръстени, принадлежащи на кралска принцеса. Котките нахлузили пръстените на опашките си. След това силно наострили опашки, за да предпазят пръстените от падане.

Сиамката е стигнала и до Cat Book of Poems, ръкопис, написан между 1350 и 1767г. Този ръкопис описва сиамската порода, като стройна котка с тъмно оцветяване на ушите, а опашката и краката в бледо оцветяване.

Не е известно точно кога тази легендарна котка се появява за първи път във Великобритания, но най-ранният документиран разказ обаче разказва за чифт сиамски котки, подарени на сестрата на британски генерален консул в Банкок през 1884 г.

Тези котки били изложени на следващата година в Лондон

История на породата Сиамска котка

Въпреки това, има по-ранни доказателства, сочещи, че сиамската котка е била изложена на първата котешка изложба през 1871г. в Кристъл Палас в Лондон, където в крайна сметка е получила лоша оценка.

Твърди се, че присъстващите са били отвратени от “неестествен, кошмарен вид котка”, което е доста пресилено, нали?

Въпреки внезапното и неприветливо начало, породата сиамска котка бързо започва да печели регионална популярност. Първият британски стандарт – абстрактен естетически идеал за животинския тип – описва сиамската котка като “поразително изглеждаща котка със среден размер, макар и тежка, без да показва обем, тъй като това би накърнило възхитителния елегантен външен вид… също отличаващ се с извивка в опашката.”

Съобщава се, че първата сиамска котка в Америка е била подарена на г-жа Ръдърфорд Б. Хейс (първата дама на деветнадесетия президент на Съединените щати) през 1878г. от консула на САЩ Дейвид Стикълс, живял остатъка от дните си в Белия дом.

През 1900г. сиамските котки са участвали в различни котешки изложби и днес заемат челно място сред късокосместите породи котки.

Поради популярността си породата сиамска котка е била използвана за създаване на много съвременни породи котки, включително оцикат, хималайска, бирманска, тонкинеза, корат, снегоходка и безброй ориенталски породи (ориенталска късокосместа, ориенталска дългокосместа, колорпойнт късокосместа, колорпойнт дългокосместа, балийска и явански).

Първа среща със сиамска котка

Първа среща със сиамска котка

Тези котки вероятно жадуват за внимание и постоянно забавление, така че е най-добре да вдигнете шум, дори ако сиамката не изглежда заинтересована в началото. Няма да сбъркате, ако предложите много гушкане и галене върху тази порода котка.

Ако имате гости, тогава помолете госта си да направи същото и ще видите колко бързо ще се сприятелят.

Разбира се, никога не трябва да правите това по насилствен начин. Важно е вашият гост да поздрави вашата сиамка по незаплашителен начин. Първата стъпка е да накарате вашия гост да седне на пода или да приклекне на нивото на котката.

Сиамските котки се поздравяват, като докосват носовете си. Вашият гост може да направи версия на това, като протегне ръка или пръст, за да ги подуши котката. Оттук нататък оставете котката да поведе.

Ако сиамката продължава да се търка, той или тя е готов за домашни любимци и гушкане. Ако не, най-добре е да опитате отново по-късно, тъй като гордият сиамец може да се перчи в полза на своя стопанин.

Говорене на сиамска котка

И ако котката започне да бърбори, смятайте това за комплимент, а не за признак на раздразнение. Тази порода е много добре известна с опитите си да общува гласово. Мяукането може да звучи по-скоро като стържене или рев, но това не е необичайно.

Включването на котката по време на ваши срещи с други хора, както и говоренето с нея, ще й помогне да се почувства спокойна и щастлива.

Разгледайте качествена и вкусна храна за котки

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи