+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Шотландска клепоуха котка

Показване на 6 резултата

Шотландска клепоуха котка – сред най-сладките котета в света

Както може би се досещате тази порода котки се отличава с кръглите си очи и разбирасе, клепнали уши. Произхождащи от Шотландия, тези котки са високи между 20–25см и тежат до максимум 6кг. Това са набита порода котки, които дават много любов. Истината е, че през 1961 г. спонтанна генетична мутация създава тази порода котки със свити уши.

 

Сгънатите уши им придават уникален външен вид, често смятан за сладък. Има обаче нещо повече, което трябва да се вземе предвид от сладкия външен вид, когато добавяте нов домашен любимец към семейството. Нека проучим основните грижи и личностните черти на Шотландската клепоуха котка.

Шотландска клепоуха котка

Основни черти на Шотландска клепоуха котка

Ако сте фен на Тейлър Суифт и нейните шотландски клепоухи котки, може би сте запознати с ежедневните им приключения. Но това, което може би не знаете е, че шотландските клепоухи котки се нуждаят от болногледачи. Kоито могат да разберат езика на тялото на котката и да забележат малки признаци на дискомфорт. Сгънатите уши на тези известни котки също идват със ставни и хрущялни проблеми.
Въпреки това, породата котки са невероятно популярни с техния наистина мил и нежен темперамент. Те живеят добре в къщи или апартаменти. И с радост споделят своето жилище с други домашни любимци и/или деца.

Здравни проблеми при породата

Приоритетът при избора на нов домашен любимец винаги трябва да се гарантира, че той ще има здрав и щастлив живот, колкото е възможно по-свободен от болка. За съжаление, добрият външен вид на Шотландската клепоуха котка идва с някои сериозни опасения за здравето.

Шотландска клепоуха болест

Известна като „шотландска клепоуха болест“, остеохондродисплазията причинява аномалии в развитието на ставите и костите. Тя е отговорна за сладките, сгънати уши на котката, но засяга хрущялите в цялото тяло. Това води до ранен артрит, болка и дори промени в поведението, причинени от дискомфорт.

Всички шотландски клепоухи котки са засегнати, въпреки че някои може да изпитат повече дискомфорт от други. Ако забележите някой от следните признаци на болка във вашия шотландски клепоух котарак, попитайте вашия ветеринарен лекар дали болестта на шотландската клепоуха котка може да е причината:
– Спи повече от обикновено
– Колебание преди скок
– Лоши навици за поддържане
– Промяна в използването на котешка тоалетна
– Агресия
Няма възможности за лечение на остеохондродисплазия. Вашият ветеринарен лекар обаче може да разработи подходящ план за управление на болката и да обсъди промените у дома, за да направи ежедневните дейности по-удобни за вашия шотландски клепоух котарак.

Шотландска клепоуха котка

Хипертрофична кардиомиопатия

Това е често срещано сърдечно заболяване при котки, което намалява способността на сърцето да изпомпва кръв. Обикновено е наследствено, причинено от мутация в ген, отговорен за поддържането на здрави сърдечни мускули. По-рядко това сърдечно заболяване се причинява от високо кръвно налягане, рак или хормонален дисбаланс. Котките страдащи от това заболяване може да не показват признаци в началото.

Някои котки могат да бъдат диагностицирани рано, ако техният ветеринарен лекар чуе сърдечен шум и препоръча изследване на сърцето. В по-късните етапи котката може да има задух, летаргия и загуба на апетит. Домашните ДНК тестове могат да идентифицират гени, носещи заболяването, а редовните ветеринарни прегледи могат да открият ранни признаци. При ранно откриване вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите и/или забавяне на прогресията на заболяването.

Бъбречна поликистоза при котките

Поликистозното бъбречно заболяване е друго генетично заболяване, което често засяга шотландските клепоухи котки, сред другите породи. Състоянието кара котките да развиват кисти в бъбреците си, което води до необратимо увреждане на бъбреците. Котките, засегнати от заболяването, често показват признаци, подобни на хронично бъбречно заболяване, включително повишена жажда, често уриниране, загуба на апетит, мускулна загуба и загуба на тегло.

Въпреки че заболяването може да възникне при шотландски клепоухи котенца на възраст 6 месеца, симптомите обикновено се появяват при котки на 7 или повече години. Ако забележите симптоми на бъбречна поликистоза, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. Заболяването се диагностицира чрез задълбочени прегледи, включително химичен профил на кръвта, пълна кръвна картина, електролитен панел и анализ на урината. Може също да са необходими абдоминални рентгенови снимки и/или коремен ултразвук.

Храна за Шотландска клепоуха котка

Шотландските клепоухи котки нямат специфични диетични изисквания освен пълноценна и балансирана котешка храна. Пълноценната и балансирана храна за котки съдържа всички необходими хранителни вещества за определен етап от живота – коте, възрастна котка или котка в напреднала възраст, в правилните пропорции.
Ако желаете да се храните с домашна или сурова храна за котки, особено важно е да се консултирате с лицензиран диетолог, за да сте сигурни, че храната, която предлагате е напълно балансирана. Небалансираната храна може да влоши съществуващите здравословни проблеми на котката ви.
Котките с ортопедични заболявания могат да се възползват от лесен достъп до основни предмети. Като се има предвид, че шотландските клепоухи котки са особено податливи на ортопедични проблеми, трябва да поставите храната и водата на място, което е лесно достъпно за тях. Добавянето на неплъзгаща се постелка към зоната им за хранене може да предотврати злополуки и да направи храненето по-удобно.
Точно както при хората, твърде много ядене и твърде малко упражнения може да доведе до наддаване на тегло. Ако вашата котка изпитва болки в ставите, ще бъде по-малко вероятно да се упражняват толкова, колкото трябва. Това от своя страна може да доведе до повече болки в ставите, а това може да е порочен кръг.
Това прави контрола на порциите още по-важен за вашата  котка. Всяка котешка храна варира по съдържание на калории и всяка котка се нуждае от различно количество калории. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите колко трябва да яде котката ви, като вземе предвид техния начин на живот, възраст и идеално тегло.
Ако храните котката си със специално подбранта за породата котешка храна в Petstation.bg, котката ви винаги ще има балансирана диета. Въпреки това котешка храна с полезни за ставите съставки като омега-3 мастни киселини, глюкозамин и хондроитин може да помогне за поддържане на ставите на шотландската клепоуха котка.

Характер и обучение на Шотландска клепоуха котка

Послушният характер на шотландските клепоухи котки ги прави любящо допълнение към почти всяко домакинство, включително тези с малки деца, други кучета и други котки. Разбира се, всеки шотландски клепоух котарак е различен и правилната социализация е ключът към щастливото домакинство.
Да посрещнете шотландска клепоуха котка в дома си означава да добавите верен спътник към семейството си. Тези котки имат привързан и умерено активен характер. Така че, въпреки че може да не ги хванете да скачат от котешко дърво на дърво, те се радват много на игра с лазер или пръчка с рибка.

Шотландска клепоуха котка

Въпреки че харесват вашата компания, не очаквайте да са постоянно привързани към вас.
Тези котки обикновено са сладки, но някои котки могат да станат агресивни, ако изпитват силна болка. Ако забележите промени в поведението или подвижността на вашата котка, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар. Послушният характер на шотландските клепоухи ги прави любящо допълнение към почти всяко домакинство, включително тези с малки деца, както и ако вече . С правилните котешка лакомства и положителни техники за подсилване, вашата котка може да научи полезни тренировки и забавни трикове. Забавни дейности за шотландски клепоухи котки:- Игра с играчки за котки
– Гушкане
– Игра в къщата
– Драскане по стълбове
– Припичане на слънце
– Почивка в легло за котки

Хигиена и грижа за Шотландска клепоуха котка

Шотландските клепоухи котки се предлагат в много цветове и шарки, включително вариации с дълга и къса козина. В тази връзка, редовното сресване, в идеалния случай ежедневно, но поне няколко пъти седмично, помага за справяне с линеенето и предотвратява сплъстяването.
Поради потенциалната ограничена подвижност, причинена от остеоартрит, шотландските клепоухи котки може да загубят способността си да се подстригват по-рано в сравнение с други котки. Ако им липсват петна или не могат да достигнат до зони по време на сесии за подстригване, вашият шотландски клепоух котарак може да се нуждае от по-практическа рутина за подстригване.

  • Къпането не е необходимо, но може да се наложи, ако вашата шотландска клепоуха котка не може да се подстригва сама. Въпреки че шотландските клепоухи котки обикновено не изискват специални грижи за очите, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите признаци на потенциални проблеми с очите, включително секрет, зачервяване или мътност в очите.
  • Ушите на шотландската клепоуха котка трябва да са чисти от остатъци, без миризми и без зачервяване или раздразнение. Ако ушите им изглеждат мръсни или мазни, свържете се с вашия ветеринарен лекар за преглед, защото вашето коте може да има ушна инфекция.
  • Шотландските клепоухи котки са прекрасни домашни любимци, известни със своя нежен и привързан характер. Уникалните им сгънати уши обаче се свързват с генетично заболяване, което може да доведе до болки в костите, хрущялите и ставите. Редовните ветеринарни прегледи, генетичните изследвания и подходящата котешка храна могат да помогнат за справяне със състоянието и поддържане на здравословно тегло на вашата котка.

Шотландска клепоуха котка

Имайки това предвид, шотландските клепоухи котки са любящи другари и могат да се развиват прекрасно в различни домакинства с подходящи грижи, внимание и социализация.

Често задавани въпроси

Какво е особеното на Шотландската клепоуха котка?

Отговор: Шотландската клепоуха котка се отличава с уникалните си клепнали уши, които са наклонени назад и нагоре.

Има ли различни видове клепоухи котки?

Отговор: Да, клепоухите котки се делят на два основни типа: Шотландска клепоуха с къси косми и Американска клепоуха с дълги косми.

От къде произхожда Шотландската клепоуха котка?

Отговор: Тази порода е била първоначално открита в Шотландия, откъдето идва и нейното име.

Какъв е характерът на Шотландската клепоуха котка?

Отговор: Те са обикновено миролюбиви, социални и привързани към собственика си, като са известни с игрив и любознателен характер.

Има ли здравословни проблеми, свързани с клепоухите уши на тази порода?

Отговор: Въпреки външния си вид, клепоухите уши на Шотландската клепоуха котка не представляват здравословна заплаха и не им предизвикват болки или затруднения на котката.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма