+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Пълноценна храна за котки

Показване на 1–12 от 105 резултата

Как да пазаруваме разумно за пълноценна храна за котки

пълноценна храна за котки

Осигуряването на вашата котка с качествено хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите. Но как да сте сигурни, че избирате най-добрата и пълноценна храна за котки? Кучеландия е тук, за да отговори на този въпрос и да ви помогне с набавянето на храната.

Пазарът на котешка храна гъмжи от кутии и торби с храна, които съдържат всякакви здравословни претенции – някои са подкрепени с научни изследвания, а други не.

Въпреки че няма универсален отговор за това с какво трябва да храните котката си, познаването на основните хранителни нужди на котката може да ви помогне да се ориентирате в опциите. Най-добрият начин да започнете е като погледнете времето за хранене през очите на вашата котка.

Какво ядат котките?

Какво ядат котките

Котките са задължителни месоядни животни, което означава, че диетата им се състои предимно от животински протеини.

Котките в дивата природа биха яли малки гризачи, за които се смята, че съдържат 55% протеини, 45% мазнини и много малко въглехидрати. Типичният малък гризач има приблизително 35 калории.

Една средно 10-килограмова домашна котка се нуждае от около 250 калории на ден, така че това са около 7-8 мишки на ден.

Когато котките ловуват плячка, те обикновено консумират по-голямата част или цялото животно. Обичайно е котката да яде първо богатите на хранителни вещества органи, като черния дроб, последвани от мускулите, костите и кожата.

Защо времето за хранене за котките е повече от просто хранене?

Котките са ловци. Те естествено биха ловували и правели много малки хранения през деня и нощта. Храненето на опитомени котки от купи е довело до това, че котките са отегчени, дебели и в някои случаи дори болни.

Времето за хранене за котката е повече от просто получаване на калории – това е критичният момент да изразят хищническия си инстинкт да „уловят“ храната си.

В друга статия на Кучеландия за това, как да стимулирате апетита на котката, сме описали, че е силно препоръчително да пресъздадете котешкия лов в тяхната вътрешна среда. По отношение на поведенческото и физическото им здраве това е далеч по-добро от храненето им от купа.

Поставете малки порции суха храна и лакомства в хранилки за лов и ги скрийте из къщата или сложете мокра храна в хранилки тип пъзели, за да симулирате лова.

Здравословната котешка храна е балансираната храна

Здравословна котешка храна

За да създадем здравословно хранене за котките през целия живот, трябва да им осигурим достатъчно протеини, мазнини и минимално количество въглехидрати.

Котките се нуждаят от аминокиселини, мастни киселини, витамини и минерали, а вие искате да осигурите достатъчно от тези хранителни вещества, без да прекалявате. Твърде много от определени витамини и минерали могат да бъдат токсични за вашата котка.

Защо котките се нуждаят от животински протеин?

Протеинът се състои от градивни елементи, наречени аминокиселини. Има два вида аминокиселини – заменими и незаменими.

Несъществените аминокиселини могат да се произвеждат в тялото на котката. Есенциалните аминокиселини не могат да се произвеждат в тялото на котката и трябва да се консумират чрез диетата им.

Уникално за котките, тауринът е важна есенциална аминокиселина, която се съдържа в протеина. Затова, котките трябва да консумират достатъчно количество таурин в диетата си.

Ако диетата на котката е с постоянен дефицит на таурин, само за пет месеца котката може да развие заболяване на ретината и/или сърдечно заболяване, наречено дилатативна кардиомиопатия.

От колко протеини се нуждаят котките?

защо котките се нуждаят от протеини

Минималното количество протеин, от което котките се нуждаят, се променя с всеки етап от живота. Подрастващите котенца се нуждаят от препоръчителен минимум от 240 грама протеин/килограм на ден, докато една възрастна котка се нуждае от минимум 140 грама протеин/килограм.

Месните протеини, посочени в съставките на гърба на опаковката с храна за котки, не са толкова прости, колкото може да изглеждат. Имайте предвид, че маркетингът не играе доминираща роля при избора на вашата котешка храна.

Котенцата и котките могат да получат животинския протеин, от който се нуждаят, от различни източници, включително месо и месни субпродукти. Може да мислите, че производните продукти са лоши, но това не е непременно вярно.

Месото има значение, но не по начина, по който мислим

На някои котешки храни може да има снимка на красиви обезкостени пилешки гърди, което предполага, че обезкостените пилешки гърди са месото, което може да очаквате вашата котка да консумира. Но това не е непременно така.

Месото е чистата плът, получена от заклани бозайници и е ограничена до тази част от набраздения мускул, която е скелетна или тази част, която се намира в езика, в диафрагмата, в сърцето или в хранопровода.

Със или без придружаващата и покриваща мазнина и части от кожата, сухожилията, нервите и кръвоносните съдове, които обикновено придружават плътта. Тази плът трябва да бъде подходяща за храна на животни.

Консумацията на животинска тъкан, различна от обезкостено месо, отблъсква много хора. Но когато погледнете „месото“ от гледната точка на вашата котка, естествено е да изядете целия труп на плячката им. Тези алтернативни източници на протеини са част от нормалната им диета.

Страничните месни продукти са немускулни, годни за консумация части от животни, включително тяхната кръв и органи, като черен дроб и бъбреци. Не забравяйте, че в природата е обичайно котката да избере да изяде богатото на хранителни вещества месо от органи, преди да изяде мускулната тъкан на плячката си.

Така че въпреки дългогодишното убеждение на много родители на домашни любимци, че месният субпродукт е по-малко месо, той все още е източник на добър протеин за котките. Така че виждането на това в списъка със съставки на котешка храна не трябва да бъде дисквалифициращ фактор.

Съдържанието на влага е важно за хидратацията на вашата котка

хидратация при котките

Котките се нуждаят от подходяща хидратация, за да поддържат цялостното си здраве. Една от най-важните системи на котешкото тяло, засегната от хидратацията, е пикочната система и без да консумира достатъчно вода, урината на котката става по-концентрирана.

Концентрираната урина е по-вероятно да образува кристали и камъни, които могат да раздразнят стената на пикочния мехур. Да увеличат вероятността от хронична инфекция и най-важното, да блокират потока на урина от пикочния мехур. И да попречат на котката да може да уринира. Ако не се лекува, това може да бъде животозастрашаващо състояние.

В природата котките получават голяма част от дневните си нужди от вода, задоволени от съдържанието на влага в плячката, която ядат. Те допълват това, като пият каквато прясна вода намерят.

Консервираната храна за котки най-много имитира съдържанието на влага в естествената плячка на котката. Котките, които ядат консервирана котешка храна, се нуждаят от по-малко влага от други източници.

Очевидно сухата котешка храна има много ниско съдържание на влага. Котките, които ядат суха храна, се нуждаят от значително повече влага от други източници.

Въпреки това, всички котки се нуждаят от достъп до достатъчно количество чиста, прясна вода всеки ден. Някои котки предпочитат течаща вода пред негазирана вода.

Много котки предпочитат източникът на вода да е на различно място от източника на храна. Препоръчваме да се осигурят множество купи с вода или изворчета около къщата, които се почистват и пълнят ежедневно.

Съдържанието на мазнини играе важна роля

Мазнините са важна част от пълноценната храна за котки

Мазнините и мастните киселини са важна част от пълноценната храна за котки.

Мазнините се състоят от градивни елементи, наречени незаменими мастни киселини. Точно като незаменимите аминокиселини на протеина, незаменимите мастни киселини трябва да се консумират в диетата.

Есенциалните мастни киселини за котки включват омега-6 мастни киселини, линолова киселина и арахидонова киселина. Линоловата киселина се съдържа в мазнините от птиче, говеждо и свинско месо, както и в царевичното, соевото и шафрановото масло. Арахидоновата киселина се намира в животински мазнини и рибено масло.

Съществува широка гама от съдържание на мазнини в диетата на котката в зависимост от етапа на живот и медицинските нужди. Проучванията показват, че най-малко 9% и най-много 50% от енергията в котешката храна може безопасно да идва от мазнини (на база сухо вещество).

Нуждата от въглехидрати зависи от вашата котка

въглехидратите са важни за котката

Въглехидратите са източник на големи спорове за любителите на котки. Задължителната диета за месоядни животни е с много ниско съдържание на въглехидрати, като само 1-2% от калориите в плячката идват от въглехидрати, на база сухо вещество.

От мокрите и сухите храни, мократа храна за котки най-много се доближава до това.

Възрастните котки не се нуждаят от въглехидрати за здравословен живот. Но докато котките не се нуждаят от въглехидрати, те могат здравословно и ефективно да използват въглехидратите за енергия от храната си.

Сухата храна, съдържаща 40% или повече диетични въглехидрати, обикновено се понася добре от средностатистическата здрава котка.

Има опасения, че съдържанието на въглехидрати в сухата котешка храна може да причини диабет при котките.

Извършени са и продължават да се правят обширни изследвания за оценка на този риск, но настоящите публикувани изследвания не подкрепят пряка връзка между повишената консумация на въглехидрати и диабета при котки.

Рисковите фактори за диабет включват затлъстяване и начин на живот на закрито.

Как да изберете пълноценна котешка храна за вашата котка?

Най-здравословната храна за вашата котка ще бъде уникална за техния начин на живот и здраве.

Вашият ветеринарен лекар е най-добрият източник за обсъждане на хранителните нужди на вашата котка. Можете дори да донесете списък с потенциални опции за котешка храна на следващата си среща, за да обсъдите коя би била най-подходяща.

За да ви помогнем да започнете списък с опции за обсъждане, ето някои най-добри практически съвети за намиране на пълноценна котешка храна.

Изберете правилния етап от живота за вашата котка и пълноценна храна за котки

котешка храна направена за конкретен етап от живота на котката

Докато котката расте от коте до възрастен индивид и след това в крайна сметка до много възрастен индивид, техните хранителни изисквания непрекъснато се развиват.

Калориите, протеините, мазнините и другите хранителни вещества ще трябва да бъдат коригирани, за да отговорят на нуждите на жизнения етап на вашата котка.

Ето защо винаги трябва да избирате котешка храна, която е направена за конкретния етап от живота на вашата котка. Друг вариант е да говорите с вашия ветеринарен лекар за котешка храна за всички етапи от живота, която обмисляте.

Потърсете в petstation.bg за марки котешка храна, които тестват храната си. Има такива, които правят проучвания проследяващи групи котки, хранени с определена храна в продължение на цял живот. Точно тези проучвания са най-ценни.

Развитието на медицински състояния, причинени от хранене, може да отнемат години. Тези проучвания през целия живот дават на родителя на котка най-много информация за това как дадена диета ще се отрази на вашата котка в дългосрочен план.

Невъзможно е да откриете дефицит/излишък на важна съставка или опасен замърсител, ако не го тествате.

Изберете марка котешка храна, която рутинно тества своите продукти за безопасност и балансирано хранене. Можете да намерите повече информация за това как да намерите тази информация и да зададете други важни въпроси на нашата контактна форма в Кучеландия.

Избирането на най-добрата и безопасна диета за вашата котка е по-сложно, отколкото изглежда. На пазара има хиляди котешки храни и също толкова мнения за това кое е „най-доброто“.

Снимките върху опаковката и дори списъкът със съставките не трябва да се приемат за водещи при избора на вашата котешка храна. Тези източници не предоставят адекватно източника или качеството на съставките или как отделната съставка влияе върху баланса на хранителните вещества в пълната диета за вашата котка. Трябва да се има предвид етапът от живота на вашата котка и медицинските й нужди.

Най-добрата храна с която да храните котката си, може да е различна от тази, от която се нуждае котката на някой друг, дори ако котките ви са на същата възраст.

Най-добрият начин да намерите пълноценна храна за котки е да обсъдите възможностите си с вашия ветеринарен лекар. Ветеринарните лекари са обучени в храненето на животните и са най-добре запознати със здравословното състояние на вашата котка.

Ветеринарите не получават рушвети от препоръчването на здравословна и пълноценна храна за котки. Професионалното и морално задължение на ветеринарния лекар е да предостави най-здравословната препоръка за храна за вашата котка въз основа на наличната наука.

Освен това има сертифицирани ветеринарни диетолози на разположение за по-подробна и експертна информация.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма