+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Цвят

Размер

Материал

Форма

Разфасовка

Приложение

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Материал

Форма

Размер

Цвят

Разфасовка

Приложение

Отглеждане на котка на закрито

Показване на 1–12 от 207 резултата

Тайни как да поддържате вашата котка щастлива

Отглеждане на котка на закрито

Отглеждане на котка на закрито – Домашните котки може да изглеждат като мистериозни създания, когато човек не разбира основните им нужди.

Поддържането на домашна котка щастлива е свързано с удовлетворяването на нейните инстинкти. Както и поддържането им стимулирани, за да могат да живеят щастлив и здравословен живот.

Със сигурност има хора, които обмислят да си вземат котка. Защото ги смятат за домашни любимци, които не изискват поддръжка.

Въпреки това, котките изискват точно толкова усилия от страна на стопаните, колкото са нужни. За да гарантират, че получават адекватно обогатяване в живота си, също както едно куче.

Кучеландия ви споделя някои тайни за избягване на котешката скука, стрес и болести.

  • Превърнете дома си в подходяща за котки среда, която отговаря на всички нужди на вашата котка.
  • Включете ловните инстинкти на вашата котка по време на хранене.

Ловът е жизненоважен  естествен инстинкт и чудесен начин за котките да изразходват енергия. Поведението на котките, при лов се състои от търсене на плячка, дебнене, преследване и хапане.

Тази последователност задоволява мозъка им, когато става въпрос за инстинкта им за лов.

Тъй като домашно отглежданите котки получават храна за котки, техните възможности да задоволят всичките си естествени ловни поведения са малко и рядко срещани.

Така че родителите на котки отглеждани на закрито, трябва да помогнат за стимулирането на ловните инстинкти на котето.

За да забавлявате вашето домашно коте по време на хранене, можете да използвате определени стратегии и инструменти. За да позволите на вашата котка да използва своите ловни умения.

Ето няколко примера за това как да помогнете за ангажирането на котката си по време на хранене:
  • Стопаните могат да правят опити да симулират сценарии на лов, като скриват малки количества храна на различни места. Има дори играчки мишки за котки, които могат да бъдат напълнени с гранули или лакомства и скрити в дома. Препоръчват се играчки за котки, които имитират поведение при търсене на храна, като играчката за котки KONG Active или кутията за играчки. Дори нискотехнологичните опции като кутия за обувки с изрязани дупки и хвърлени вътре гранули могат да бъдат полезни за котките. Пробвайте!
  • Също така се препоръчват и играчки за лакомства за котки, защото можете да ги напълните с гранули котешка храна или няколко лакомства за котки и да ги скриете из къщата. След като котката ви разбере как да вземе храната от играчките, опитайте да ги скриете из къщата, за да ги ловува.
  • Можете дори да използвате малки играчки за кучета, като играчки пъзели, като по този начин държите интереса на котката ви жив през цялото време на хранене.
  • Използвайте котешки интерактивни играчки.

Ловът на храна е само част от здравословната игра на хищничество за домашните котки. Добре е да имате налични интерактивни играчки за котки за забавни и увлекателни игри.

Играчките, които позволяват на котките да извършват компоненти от хищническата последователност, включително дебнене, преследване, хващане и хапане, могат да бъдат много възнаграждаващи за котките.

Плюшени мишки, пера и играчки, които се движат или могат да се дърпат на конец, са добри варианти. Котките ще имат свои собствени индивидуални предпочитания за това, което харесват най-много, така че стопаните трябва да опитат няколко вида и да преценят.

От Кучеландия ви препоръчваме да използвате играчки, които могат да бъдат накарана да се движат като птица или мишка. Също ви препоръчваме да въртите играчките сменяте играчките, за да предотвратите котешката скука.

Имайте предвид обаче, че трябва да бъдете внимателни с някои играчки, които могат да представляват опасност за котките. Нещата, които могат да бъдат погълнати, като връв например, трябва да бъдат прибрани, когато вас ви няма.

Осигурете драскалки за котки

драскалка за котки

Котките използват няколко средства за маркиране на своята територия, включително драскане и маркиране. Драскането играе важна роля за цялостното щастие и здраве на котката.

Драскането е важно поведение при котките, тъй като не само помага да се маркира средата им физически, но и с аромат. Като допълнение, драскането помага да поддържате ноктите на вашата котка здрави.

От тук следва, че за да поддържате котката си щастлива и да не драска мебелите ви, важно е да й осигурите драскалки за котки. Повечето котки обикновено предпочитат вертикални повърхности и обичат повърхността да е нещо, в което наистина могат да забият ноктите си, като сезал, въже, килим или картон.

Въпреки това, когато трябва да вземете решение за котешка драскалка, имайте предвид стила на чесане на вашата котка. Някои котки предпочитат вертикални повърхности, докато други харесват хоризонтални. Важно е повърхността да е здрава и да не се клати, когато котката я използва.

За стопаните, които имат притеснения относно насърчаването на котките си да използват своите чесалки, а не мебелите, има решение. Предлагат се чесалки с трева, имитиращи секретите, отделяни от жлезите на възглавничките на лапите, когато котките се чешат и привлича котките да използват тази повърхност, за да се чешат.

За да насърчите още повече вашата котка да използва драскалка за котки, може да давате устни похвали и дори награди от лакомсва за котки, за да подпомогнете положителното засилване на това нормално поведение, когато се появи на подходящо място.

Добавете вертикално пространство

къщичка за котки

Като хищници, много котки се радват да имат свое място на високо, от което да се чувстват в безопасност и да наблюдават. Тъй като котките могат да бъдат както жертви, така и хищници, важно е стопаните да осигурят безопасни и комфортни места за своите котки. Това включва издигнати кацалки и други скривалища.

Можете да използвате котешки дървета, котешки кацалки и котешки рафтове, за да им помогнете да получат височината, за която жадуват.

Има различни къщи за котки или апартаменти, които могат да ви помогнат да осигурите на члена на вашето котешко семейство безопасно място за излизане.

Котешки апартаменти (като 2-етажната къща за котки с котешки апартамент), които имат малки скривалища или дори картонена кутия може да осигури покритие, за да помогне на котките да се почувстват защитени.

Препоръчително е да дадете на котката си собствена стая с котешка врата, ако в домакинството има деца или други животни, така че котката да има специално убежище, където не може да бъде безпокоена.

Добра идея е да поставите рафтове на различни височини, за да направите забавно игрище, през което котката ви да тича, скачайки от рафт на рафт.

За възрастни котки или котки с артрит, трябва да осигурите опции за мебели, които позволяват по-лесни, постепенни скокове или стъпки, вместо напълно вертикални тела.

Отглеждайте безопасна за котки трева

котешка трева

Друга отлична идея е да се осигури растителен материал на закрито и то за хапване. Отглеждайте житна трева или котешка трева, за да я ядат котенцата.

Въпреки че котките са месоядни, те могат да се възползват от витамините и фибрите на растителния материал.

Освен това, като предоставите безопасни за котки растения, може да възпрете котките си да копаят/ядат други стайни растения.

Оптимизирайте тоалетната на вашата котка

котешка тоалетна

Щастливата котка е задоволила всичките си нужди, включително мръсните. Тук е мястото да се подчертае значението на правилната настройка на котешката тоалетна.

Настройката и поддръжката на кутията за отпадъци са важни за обогатяването на закрито. Твърде често поставяме кутията за отпадъци за наше удобство и предпочитания – като малки, покрити кутии с ароматизирана постеля в мазето.

Докато някои котки може да понасят това, наистина е важно да имате предвид комфорта и предпочитанията на вашата котка.

Препоръчително е да осигурите голяма, непокрита кутия за отпадъци, въпреки че предпочитанията могат да варират от котка до котка. Също така е силно препоръчително, да се използва котешка тоалетна без аромат.

Изведете котката си навън

външни заграждения за котки

Всеки дългогодишен родител на коте ще ви насърчи да извеждате котките си навън, като се вземат съответните предпазни мерки, разбира се. Една добра препоръка е да се помисли за вътрешни/външни заграждения за котки, които позволяват на котките да излизат безопасно навън.

За всички останали случай, опитайте да използвате котешка каишка за безопасно разхождане на открито. По-добре е котките да се приучват на каишка, когато са малки, защото много котки не обичат промяната или новите неща.

Трябва да се добави, че ако планирате да изведете котката си на открито, не забравяйте да я ваксинирате правилно и да следвате техните протоколи за предотвратяване на бълхи/кърлежи и обезпаразитяване.

Ако не можете да изведете котката си навън, поставете хранилка за птици (или разпръснете семена по земята) близо до място, където котката ви може да полегне и да гледа през прозореца. Мислете за това като за котешка телевизия.

Включете се в обучение за котки

обучаване на котка

Може да обучавате котката си като форма на стимулация, защото обучението е прекрасно обогатяване. Това е страхотна тренировка за мозъка на вашата котка и чудесен начин за изграждане на връзка мужду вас и котката ви.

Освен да обучавате котката си на каишка, има много други неща, на които можете да научите котето си. Тези неща варират от забавни трикове, които да показвате на приятелите си, до намеци за обучение, които ще ви помогнат да запазите котката си в безопасност.

Значение на обогатяването на околната среда за котките

Котките са хищници, така че те имат естествени инстинкти да дебнат, преследват, хапят и разкъсват плячка. Те също така маркират териториите си чрез драскане и ароматизиране. Това са техните генетични „работи“.

Котките могат да се отегчат и стресират, когато нямат „работа“ или изход за енергията си и когато това се случи, те могат да започнат да се занимават с дейности, които хората няма да намерят толкова забавни.

Ако можем да дадем на котките начини да упражняват тези естествени инстинкти, те ще бъдат по-спокойни и доволни членове на домакинството.

Обогатяването на живота на котките отглеждани на  закрито е жизненоважно за цялостното здраве на котката. Котките, които нямат обогатена среда, са предразположени към заболявания като възпаление на пикочния мехур, инфекции на горните дихателни пътища, зъбни заболявания и затлъстяване.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма