+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Ориенталска котка

Показване на 1–12 от 72 резултата

Екзотична и жизнена– Ориенталска котка

ориенталска котка

Сиамските котки са много обичани, но за някои ентусиаски на котки това не било достатъчно. Развъдчиците си представили една прекрасна котка като сиамската, но с палто, което те предизвиква да го погалиш. И така се родила сиамската хибридна порода – Ориенталска котка (късокосместа).

Разполагаща с неустома шарка на козината, Ориенталската късокосместа котка е жизнена порода, която цени общуването с хората. Те са стройни, с комично големи уши и сладки очи с форма на бадем.

 1. Грижа за ориенталска късокосместа.

Ориенталската котка няма да ви позволи да я игнорирате. Всъщност, ако се почувстват пренебрегнати, те със сигурност ще ви уведомят с вокализация, която звучи по-скоро като малко гъши крясък, отколкото на котешко мяукане. Да, точно от тук породата си печели прякора „крещяща котка“, ако сте го срещали преди.

Те приличат на сянка и са любознателни, което означава, че няма да липсват забавления или пакости, когато вашата ориенталска котка е в къщата. Но в края на един интерактивен ден ориенталската котка се утвърждава като една от най-привързаните породи котки.

 1. Здравни проблеми на ориенталските късокосмести котки.

Като цяло това е здрава котка със средна продължителност на живота 12–15 години. Породата обаче е известна с няколко сериозни заболявания, поради което си заслужава да обърнем специално внимание.

 • Амилоидоза – Това е необичайно отлагане на фиброзен протеин, наречен амилоид. Може да се появи в почти всяка тъкан или орган. Ориенталските късокосмести и сиамските котки са породите, които са най-предразположени към чернодробна амилоидоза или протеинови отлагания в черния дроб. За съжаление, състоянието може да доведе до органна недостатъчност и смърт. Според повечето източници до които bg се добра, котките с амилоидоза обикновено показват признаци на заболяване на възраст от 1 до 7 години. За да се тества котката за амилоидоза, вашият ветеринарен лекар вероятно ще направи серия от изследвания на урина и кръв плюс ултразвук на корема. Диагноза амилоидоза се поставя след внимателно разглеждане на симптоми като внезапна липса на енергия, загуба на апетит, повръщане или подуване на корема.
 • Пика – Известно е, че ориенталските породи котки са предразположени към пика. Това представлява дъвчене, сучене или консумация на нехранителни продукти. Пика увеличава риска от отравяне и чревна непроходимост на котката, което може да бъде животозастрашаващо. Ако вашата котка яде нещо неподходящо или спре да яде редовните си ястия, говорете с вашия ветеринарен лекар.
 • Наследствена дегенерация на ретината – Въпреки че се съобщава по-често при абисински и сомалийски котки, ориенталската късокосместа и други родствени на сиамските породи може да са податливи на генетична дегенерация на ретината. Обикновено признаците на заболяването започват да се появяват при котки на възраст от 1 или 2 години. Започва се с нощна слепота и в крайна сметка се стига до пълна загуба на зрението. Понастоящем няма лечение за това състояние. Въпреки това, котките без зрение все още могат да водят задоволителен живот със специално внимание и грижа. Отговорните развъдчици на ориенталски котки ще тестват генетично родителите за гена.
 1. С какво да храним ориенталска късокосместа котка?

Ориенталските късокосмести котки не се нуждаят от специална храна за котки различна от подбраните в Petstation.bg. Въпреки това, следните съвети ще ви помогнат да запазите котката си доволна и здрава.

 • Как да храним ориенталска късокосместа котка – За да поддържат стройната си фигура, не се препоръчва свободното хранене. Вместо да оставяте храна за похапване през целия ден, помислете дали да храните котката си с няколко малки хранения на ден. Можете също така да ангажирате естествените им инстинкти с хранителни пъзели или дейности за търсене на храна. Уверете се, че вашата котка получава правилните хранителни вещества, от които се нуждае, без значение как изберете да сервирате храната им. Ориенталските късокосмести котенца се нуждаят от храна за растеж или за всички етапи от живота. Възрастните котки трябва да ядат поддържаща котешка храна, освен ако нямат здравословни проблеми, които показват, че е необходима специална диета. Когато пораснат, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар дали диетата с храна за възрастни котки е подходяща за тях.
 • Колко трябва да храните Ориенталска късокосместа котка – Броят на калориите, които вашата котка трябва да приема дневно, зависи от възрастта, начина на живот и цялостното здраве. Таблиците за хранене на гърба на торбите или кутиите с котешка храна могат да се използват като ориентири. Вашият ветеринарен лекар обаче е най-добрият ресурс за определяне на подходящите размери на порциите за вашата котка. Тъй като наградите са важна част от свързването и обучението, лакомствата за котки могат да съставляват около 10% от дневните калории на вашата котка.
 • Хранителни съвети за ориенталски котки – Уверете се, че котешката храна е пълноценна и балансирана, отговаряща на основните нужди на вашата котка. Не е необходимо да добавяте допълнителни витамини или добавки към храната й, освен ако вашият ветеринарен лекар не ги препоръча.
 1. Съвети за поведение и обучение на ориенталски късокосмести котки.

Ориенталската котка не се колебае да започне разговор или да се постави в центъра на вниманието. Те се нуждаят от честа привързаност и забавление и могат да станат мрънкащи, когато почувстват, че са пренебрегнати. Но когато са обсипани с любов, ориенталските котки й отвръщат десетократно.

Поради силно социалната си личност, ориенталските късокосмести могат да бъдат чудесни допълнения за домакинства с няколко домашни любимци. Както при всяка котка, запознаването с кучета, други котки и деца трябва да става бавно и внимателно.

Една ориенталска късокосместа котка няма да ви позволи да ги игнорирате. Всъщност, ако се чувстват пренебрегнати, те със сигурност ще ви уведомят с мяукане, коте прилича на гъши крясък.

 • Поведение на ориенталска късокосместа

Докато поведението им лесно се бърка с пакост, тези котки са изключително интелигентни и любопитни. Често могат да бъдат намерени да изследват нови неща или заобикалящата ги среда. Следователно осиновяването на ориенталско коте означава да отделите време за интерактивни игри и обучение.

Те обичат да следват своите хора из къщата, тоест, когато не са заети да изследват нещо, което предизвиква любопитството им. Като цяло е известно, че създават силни връзки с човешките си спътници и са склонни да останат близо до тях. След вълнуващ ден не е нещо необикновено да се свие в леглото до вас.

 • Обучение на ориенталска късокосместа котка

Котките също могат да научат трикове! И тъй като ориенталските късокосмести са атлетични и създават силна привързаност към своите стопани, те са идеални кандидати за усвояване на умения и трикове. Като всички животни-компаньони, те учат най-добре с положително подсилващо обучение.

Забавни дейности за ориенталски късокосмести

 • Изследване на колан и каишка.
 • Обучение с щракване.
 • Хранилки, пъзели и подложки.
 • Интерактивни играчки за котки.
 • Наблюдение на птици.
 • Гушкане, галене и четкане.
 • Да сте около хора или други домашни любимци.
 1. Как да се грижим за козината на ориенталска късокосместа котка.

Тази котки имат над 300 цвята и шарки, като най-популярните от тях включват черно, чисто бяло, кестеняво и синьо. Също така ще ги срещнете и в поразителни плътни, двуцветни и таби шарки. Ето няколко съвета как да запазите това палто толкова ярко, колкото и характерът им.

 • Грижа за кожата на котката – Въпреки че не се нуждаят от специално къпане или грижа за кожата, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар, ако забележите, че котката ви се подстригва, сърби или има дразнене на кожата.
 • Грижа за козината – Ориенталските късокосмести котки имат къса, гладка козина, която изисква минимално поддържане. Въпреки че е най-добрият избор за хора с алергии, разресването на вашата ориенталска късокосместа котка всяка седмица ще сведе до минимум всяко линеене.
 • Грижа за очите на котката – Ориенталските котки имат клиновидни лица, особено дълъг нос и очи с форма на бадем, кацнали над драматични скули. Тези смели черти на лицето не изискват допълнителна работа от нас, но винаги следете за секреция от очите. Освен това, ако разпознаете някакви признаци на загуба на зрението, като например блъскане в предмети, това също трябва да бъде последвано от разговор с вашия ветеринарен лекар.
 • Грижа за ориенталските уши – Големите, щръкнали уши на тази порода котка не изискват специални грижи. Въпреки това, при първите признаци на необичайно течение от ушите, тъмни петна, които приличат на утайка от кафе (акари), или неприятна миризма от ушите, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар.

Ориенталската късокосместа котка е сиамски хибрид с козина, жизнена като тяхната личност. Те са привързани, интелигентни и любопитни котки, които изискват много внимание и стимулация. Когато се подготвяте да доведете ориенталско котенце у дома, помислете за осигуряване на интерактивни играчки за котки, хранителни пъзели, кацалки за прозорци и котешки дървета.

Ще искате да държите стайни растения и малки предмети като връзки за коса и ластици извън обсега, тъй като тези котета може да са склонни да ги ядат. Като цяло те са здрава порода, но въпреки това, като всички чистокръвни котки, трябва да се вземат предпазни мерки.

При закупуването на ориенталска късокосместа котка от реномиран развъдчик, попитайте дали родителите са тествани за генетични заболявания.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма