+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Норвежки елкхунд

Показване на 1–12 от 14 резултата

Норвежки елкхунд – кръв на викинги

Много кучета са страхотни спътници по природа, но норвежкият елкхунд ходи рамо до рамо с хората от епохата на викингите.

Норвежки елкхунд, е порода със среден размер има щръкнали уши и подобаващо отношение. Днес тези древни ловни кучета може и да не търсят лосове и лисици, но все още имат енергията и лоялността, които ги правят изключителни кучешки другари.

С височина около 49-52см. и тегло между 22-25кг, по-голямата част от тези кучета са снабдени с гъста сива, черна и сребриста козина. Това прави елкхундите най-щастливи в студено време и по-хладен климат, където могат да прекарват много време навън със своите хора.

Норвежки елкхунд

Грижа за куче Норвежки елкхунд

Известно е, че кучетата елкхауд са дружелюбни, сладки кучета, които обичат вниманието и гушкането на своите стопани. Този темперамент ги прави страхотни за деца от всички възрасти, но както винаги казваме в Petstation.bg, всички взаимодействия между деца и кучета трябва да бъдат наблюдавани.

Силната енергия и игривият характер на норвежкия елкхаунд също ги правят готови за приключения. За тази порода се препоръчва един час упражнения на ден. Независимо дали това е движение в ограден двор, дълги разходки или преходи, плуване или лов. Те се нуждаят от умствена стимулация толкова, колкото и от физически упражнения, тъй като скучаещото Елки може да стане разрушително и шумно.

Имайте на предвид, че докато елкитата са сладки и пухкави кучета у дома, те имат неоспорима независима жилка. Тази част от тяхната личност може да ги направи малко трудни за обучение, въпреки че те са умни кучета. Бъдете последователни и използвайте положителни методи за подсилване, когато тренирате своя норвежки елкхунд още от малко кученце.

Срещани здравни проблеми, при норвежкия елкхунд

Кучетата норвежки елкхунд имат средна продължителност на живота между 12¬15 години, типична за средно големи кучета. Като цяло те са много здрави, но като всички кучета имат няколко здравословни състояния, които стопаните на домашни любимци трябва да знаят и наблюдават.

 • Прогресивна атрофия на ретината – Въпреки че няма да причини болка на вашето кученце, е известно, че норвежките елкхаундове развиват прогресивна атрофия на ретината. Това е генетично заболяване, което в крайна сметка причинява слепота. Първият признак на това състояние е нощна слепота или забелязване, че вашето куче не вижда добре или се блъска в предмети по-често през нощта.

Когато посрещнете вашето кученце Елкхудн в дома си, заведете го на ветеринар, за да провери очите му за признаци на болестта. Ако работите с развъдчик, той трябва да провери вашето кученце и родителите му за това наследствено състояние. За съжаление няма лек или лечение за това заболяване, но слепите кучета могат да живеят дълъг и щастлив живот с подходящи грижи.

 • Дисплазия на тазобедрената става -Тазобедрената дисплазия засяга много породи кучета, включително норвежки елкхунд. Това се случва, когато има малформация на топката и гнездото на тазобедрената става, което кара костите да се смилат една в друга. Това води до болка, остеоартрит и намалена подвижността. Въпреки че състоянието може да се прояви повече при по-възрастни кучета, това вродено състояние може да се наблюдава дори при малки кученца норвежки елкхунд. Ако забележите, че кучето ви куца, има проблеми със стоенето или подскача, говорете с вашия ветеринарен лекар.

Мастни кисти

 • Под цялата си козина норвежките елкхаундове могат да бъдат предразположени към мастни кисти. Може да почувствате бучка с размер на грахово зърно до орех под кожата им, а понякога те могат да се спукат. Ако почувствате нещо подозрително, заведете елкито на ветеринар, за да ги прегледа. Често тези кисти изчезват сами, но ако кистата е болезнена и причинява инфекция, тя ще бъде отстранена хирургически
 • Затлъстяване – Въпреки че може да е трудно да се открие под двуслойната им козина, норвежките елкхундове лесно наддават на тегло. Затлъстяването при кучетата може да причини множество други здравословни проблеми и да попречи на вашето Елки да живее най-пълноценния си и здравословен живот. Говорете с вашия ветеринарен лекар относно идеалното тегло и оценка на телесното състояние на вашето куче и как да му помогнете, ако сте прекалили с купичката.
 • Синдром на Фанкони – Може би най-тревожният здравословен проблем, за който трябва да следите при вашия норвежки елкхунд, е синдромът на Фанкони. Това е вродено заболяване, което засяга бъбреците и, ако не се лекува, е фатално. Вса пак, ако синдромът на Фанкони, бъде уловен рано, може да бъде лечим с лекарства, управление на храната и много вода. Симптомите могат да се появят при Елкита на възраст от 1 до 7 години и могат първоначално да включват прекомерно уриниране и жажда, последвани от загуба на тегло, мускулна загуба и болка, летаргия и загуба на апетит.

С какво и как да храним Норвежки елкхунд

Норвежките елкхундове са ориентирани към храната, което означава, че далеч не са придирчиви. Но това също означава, че са склонни да наддават лесно. Типичният размер на здравия норвежки елкхунд не трябва да надвишава 25 килограма. Говорете с вашия ветеринарен лекар за най-добрата храна за вашето куче, а ние в Petstation.bg можем да ви препоръчаме вкусни варианти.

Възрастните Елкита трябва да се хранят два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер. Кученцата норвежки елкхунд трябва да се хранят по-често, да речем около три или четири пъти през деня. Ако вашето гладно кученце яде твърде бързо, поставете купа за бавно хранене, за да му попречите да се хранят. Най-добре е да не храните свободно своя норвежки елкхунд, тъй като това може да доведе до преяждане и нездравословно наддаване на тегло.

Докато вашата торба с кучешка храна ще има насоки за това колко да храните кучето си въз основа на теглото му, разговорът с вашия ветеринарен лекар е най-добрият начин да определите правилните порции. Те могат да ви дадат по-добра оценка въз основа на здравето и начина на живот на вашето Елки.Докато храните кученцето си с питателна храна за кучета, те не трябва да се нуждаят от добавки, освен ако вашият ветеринарен лекар не ги препоръча.

Съвети за поведение и обучение на породата Норвежки елкхунд

 •  Личност и темперамент на Норвежки елкхунд.

Норвежките елкхаундове са естествени работни кучета, отглеждани за лов заедно с хората в продължение на хиляди години. Това ги прави страхотни домашни любимци, които винаги са склонни да прекарват времето си навън, но също така означава, че имат независима жилка.

 • Поведение на Норвежки елкхунд.

Въпреки че общуването с вашето кученце е от ключово значение. Кучетата от тази порода са дружелюбни, щастливи и обичат да бъдат до своите хора и други кучета. Те също могат да бъдат страхотни другари за деца, които знаят как да общуват с животните.

Вече няколко пъти казахме, че Елкитата са били отглеждани в продължение на хиляди години, за да бъдат ловци. Това означава, че те могат да се втурнат след по-малки животни като зайци, катерици и дори котки. Винаги дръжте това куче в сигурна, оградена зона или на каишка, когато е навън. В противен случай може да си последват носа и да си навлекат неприятности.

 • Обучение на норвежки елкхаунд

Независимостта на Елкито означава, че обучението им може да отнеме малко повече време от другите породи. Но далеч не е невъзможно. Винаги използвайте положително подсилване, когато обучавате своя норвежки елкхунд. Поддържайте сесиите кратки, последователни и забавни. Предлагайте им много вкусни лакомства, когато следват вашите сигнали.

Норвежки елкхунд

Забавни дейности за Норвежки елкхунди:

 • Дълги разходки;
 • Туризъм;
 • Тренировка за ловкост;
 • Гмуркане;
 • Плуване;
 • Пасане на стадо с овце или крави (много се забавляват!)

Ръководство за подстригване и грижа за Норвежки елкхунд

Норвежките елкхундове са известни с разкошната си двойна козина, която им помагала да се стоплят по време на ловните експедиции на викингите. Но това пухкаво палто идва с много нужди за поддържане.

 • Грижа за козината

Гъстата, груба козина на норвежкия елкхаунд е двуслойна, за да се справя със студен климат. Това означава, че семействата с Елкита трябва да са готви за много козина. Ако не можете да четкате гърба му за 2-5 минути всеки ден, това може да не е породата за вас. Планирайте професионална среща с грумър през пролетта и есента, когато козината лети дори повече от нормалното.

Добрата новина за козината на норвежкия елкхунд е, че тя е устойчива на атмосферни влияния и предпазва вашето куче от суров студ, вятър, сняг и дъжд. Това прави елкито добре оборудвано за по-студените месеци, но податливо на прегряване през лятото. Поддържайте кучето си прохладно с плуване, климатик, много сянка и вода за пиене, когато температурите се покачат.

 • Грижа за кожата на Норвежки елкхунд

Въпреки че козината им изисква висока поддръжка, норвежките елкхундове обикновено имат здрава кожа и трябва да се къпят само няколко пъти в годината. Уверете се обаче, че не можете да усетите кисти под кожата им и говорете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите промени в здравето на вашето куче.

Грижа за очите им

Тъй като норвежките елкхундове са предразположени към атрофия на ретината, важно е очите им да се проверяват редовно при ветеринар. Наблюдавайте очите им и у дома за всякакви промени, като замъгляване или проблеми със зрението през нощта.

 • Грижа за ушите

Елкитата имат добра форма на ушите, които се изправят и разкриват ушния канал. Тази форма на ушите е по-малко податлива на инфекци. Вие като стопани, все още трябва да наблюдавате ушите на своя норвежки елкхаунд за зачервяване, остатъци или миризма.

Довеждането вкъщи на кученце Норвежки елкхунд означава, че ви очаква жизнен, лоялен спътник. Но вие също трябва да посветите време, за да поддържате кучето си психически стимулирано. Добре упражнено и добре поддържано, за да му помогнете да процъфтява.

Уверете се, че вашето кученце Елкхунд получава поне 60 минути упражнения на открито всеки ден. Ако живеете на горещи места като Плолвдив, Сандански или Кърджали, това може да е трудно, тъй като тази порода с гъста козина е склонна към прегряване.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма