+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Норвежка горска котка

Показване на 1–12 от 53 резултата

Голяма и пухкава – Норвежка горска котка

Норвежка горска котка

Игривата Норвежка горска котка е голяма, мускулеста, дружелюбна котка, която обикновено тежи 5кг – 7кг. Интересно е да се отбележи, че зрелите женски индивиди могат да тежат само 4кг, докато някои мъжки могат да достигнат до 9 и повече килограма.

Известна като Wegie (произнася се „wee-gee“) от феновете на породата (което означава „горска котка“) в Норвегия, това е официалната котка в страната. Тази котка има богата история, датираща от времето на викингите, когато са били държани на кораби, за да намалят популацията на гризачи.

Всъщност скандинавските предания включват истории за големи котки с отлични умения за катерене, а Wegies се смятат за митичните котки на скандинавските богове. Друг интересен факт е, че дори колесницата на Фрейя е теглена от две такива котки.

И така, нека още две мощни Норвежки горски котки да поведат към изследването на Petstation.bg.

 1. От каква грижа се нуждае всяка Норвежка горска котка?

Норвежката горска котка е по-голяма от средната домашна котка. В същото време е истински нежен гигант, който се сприятелява с всеки, когото срещне, като същевременно запазва своята независимост. Норвежките котараци са склонни да бъдат доста лоялни и често се посвещават на един член на семейството, но все пак искат да бъдат обожавани от всички.

Можем да ги опишем като изключително интелигентни, находчиви, с меки обноски, и в същото време игриви и интерактивни.

Полу-дългата козина на породата изисква ежеседмично разресване, така че потенциалните стопани на домашни любимци трябва да са готови да поемат тези задължения за подстригване. Отбелязваме, че обилното сезонно линеене може да изисква допълнителни усилия.

Наличието на високи котешки драскалки е важно, защото тази порода обича да се катери. Предвид размера на норвежката горска котка, уверете се, че всички повърхности, върху които ще скача, ще издържат теглото й.

Поради произхода си на истински ловец, норвежките горски котки обичат да се нахвърлят и да упражняват естествените си ловни умения с подобни на мишки играчки или пръчици от пера. Напълно е нормално, дори да патрулират на територията си, за да гарантират, че всичко е наред.

 1. Известни здравни проблеми на норвежката горска котка.

Норвежката горска котка, е естествена порода, което означава, че не е създадена от хора, кръстосващи други породи котки. Обикновено е здрава, с впечатляваща продължителност на живота до 20 години. Има обаче няколко потенциални здравословни проблеми, които трябва да се следят от всички.

 • Хипертрофична кардиомиопатия

Това е често срещано сърдечно заболяване сред повечето породи котки, така че норвежките горски котки не са изключение. Това заболяване се характеризира с удебеляване на сърдечния мускул (хипертрофия). С напредването на заболяването сърцето не успява да изпомпва ефективно, което води до застойна сърдечна недостатъчност.

Тъй като сърцето става по-дебело, котките могат да бъдат податливи на кръвни съсиреци, които могат да бъдат фатални. Симптомите могат да включват загуба на апетит, летаргия и затруднено дишане. Вашият ветеринарен лекар може да използва ЕКГ, рентгенови лъчи и/или ултразвук за диагностика. Котка, страдаща от това сърдечно заболяване, може да бъде хоспитализирана за незабавно лечение и да бъде поставена на лекарства през целия живот.

 • Дисплазия на тазобедрената става

Тазобедрената дисплазия е състояние, при което тазобедрената става не се развива правилно, което води до разхлабена става и, ако не се лекува, артрит. Симптомите включват дискомфорт и ограничена подвижност, така че може да забележите, че котката ви накуцва, движи са на подскоци или въобще не иска да се движи.

Въпреки че състоянието може да се управлява с противовъзпалителни средства и лекарства за болка, тежко засегнатите котки може да се нуждаят от операция. Физическият преглед и рентгеновите снимки ще помогнат на вашия ветеринарен лекар да диагностицира дисплазия на тазобедрената става. Добавките за стави често са полезни за защита на ставите на вашата котка от увреждане.

 • Болест на съхранение на гликоген

Това рядко наследствено заболяване, което е известно също като гликогеноза, води до анормален метаболизъм на глюкозата. Това води до невъзможност за производство на енергия, което пък води до слабост, летаргия, загуба на мускули и дори смърт. Много котенца с това заболяване може да са мъртвородени или да умрат преди 5-месечна възраст. За съжаление, няма известно лечение за това заболяване.

Котките с това заболяване имат съкратена продължителност на живота и обикновено живеят около четири години. За котки, които са оцелели след периода на котенца, симптомите могат да включват треска, мускулни тремори и слабост. Има няколко начина, по които вашият ветеринарен лекар може да диагностицира такова състояние. Те включват анализ на тъканни ензими, анализ на урина, генетично изследване и електрокардиография.

 1. С какво да храним Норвежка горска котка?

Норвежката горска котка, няма специални диетични нужди, освен да се хранят с подбрада храна за котки съобразена с етапа на живота им. Можете също така да обмислите да храните котката си със смес от мокра храна, за да й помогнете да остане хидратирана, и суха храна, за да помогне за отстраняването на зъбния камък от зъбите им.

 • Как да храним норвежка горска котка

Изберете котешка храна, подходяща за жизнения етап на вашето уи-джи. Хранете с премерено количество, подходящо за неговия размер по два или три пъти на ден. Освен тези стандартни насоки, няма специални съображения относно храненето на породата.

Въпреки това, когато става въпрос за етапа на техния живот, имайте предвид, че тези горски котки узряват бавно, достигайки пълноценен статус около петия си рожден ден. Говорете с вашия развъдчик на Норвежка горска котка и вашия ветеринарен лекар кога котката ви трябва да премине от храна за котенца към храна за възрастни.

 • Колко трябва да храните Норвежка горска котка?

Тъй като размерът на норвежката горска котка е доста голям, те трябва да ядат повече от по-малките котки. Използвайте етикета и предложенията за сервиране на опаковката на вашата котешка храна като ръководство, след което коригирайте, ако е необходимо.

Внимавайте да не храните свободно или да прехранвате вашето норвежко коте, за да го предпазите от наднормено тегло или затлъстяване. Това може да бъде особено проблематично предвид склонността на породата към дисплазия на тазобедрената става.

 • Хранителни съвети за норвежки горски котки.

Тъй като норвежките горски котки могат да развият тазобедрена дисплазия, говорете с вашия ветеринарен лекар дали вашата котка може да се възползва от добавка за стави.

 1. Личност и темперамент на Норвежка горска котка.

Привързана, лоялна, умна и игрива, норвежката горска котка узрява бавно, поддържайки поведение като на коте до около 5-годишна възраст. Те не изискват внимание, но искат да бъдат приятели с всеки, когото срещнат. Така че, въпреки че са доста големи, те са чудесен избор за семейства с деца или други домашни любимци.

Докато им се дава подходяща любов, внимание и възможности за катерене и игра, норвежките горски котки са доста приспособими към всякакви хора и среда. Единственото нещо, към което обаче не се адаптират толкова добре, е горещото време поради гъстата им козина.

 • Поведение на Норвежка горска котка

Въпреки че обикновено са тихи и спокойни, издаващи звук само от време на време, норвежката горска котка обича да бъде обичана. Така че тя е най-щастлива, когато е част от семейство, което е готово да им даде вниманието, което заслужават. Тревожността от раздяла може да бъде проблем, ако са оставяни сами често за дълги периоди от време. Те много обичат хората си, но са достатъчно спокойни, че обикновено могат да се справят с малко време сами без никакви проблеми.

Помислете за използване на успокояващ пробиотик, за да облекчите безпокойството им. Като невероятно умели катерачи с изключително силни задни крака, тези котки могат да достигнат височини, които може да приемете, че са забранени. Осигурете високи шкафове или рафтове, така че вашата норвежка горска котка да може безопасно да изследва, защото те ще намерят начин да скочат там.

 1. Обучение на Норвежка горска котка.

Тази умна порода котки е доста обучаема, която лесно може да усвои основите, като например използването на кутията за отпадъци. Просто се уверете, че кутията за отпадъци е достатъчно голяма за тази голяма котка!

Обучението на кликер е абсолютно възможно, защото те са толкова интелигентни и нетърпеливи да прекарват време със семейството си, така че не се колебайте да работите с тях върху трикове. Те също могат да приемат добре ходенето на каишка, особено ако това означава, че могат да изследват с вас. В края на краищата те наистина произхождат от гората!

Забавни дейности за норвежки горски котки:

 • Катерене на котешки кули, котешки рафтове и всякакви други високи места;
 • Игра с играчки за котки;
 • Прекарване на време със семейството;
 • Заучаване на трикове;
 • Хранителни пъзели.
 1. Ръководство за подстригване на Норвежка горска котка.

Дебелата, плътна козина на норвежката горска котка е водоотблъскваща и предназначена да я предпазва от суровите скандинавски зими. За да се предотвратят протърквания, е необходимо редовно разресване и четкане – поне веднъж седмично.

През пролетта и отново през есента, когато линеят по-силно, вероятно ще трябва да увеличите усилията си за подстригване до няколко пъти седмично, за да поддържате темпото. Както всички котки, те ще се възползват от рутинното подрязване на ноктите, за да предотвратят врастването им във възглавничките на лапите.

Това може да е трудно поради кичурите козина (наричани „снегоходки“) на краката им. Ако научите вашето коте Норвежка горска котка, че това е забавно време за свързване, а не скучна работа, от която да се страхуват, не би трябвало да имате проблеми.

 • Грижа за козината

Породата има водоотблъскваща, полу-дълга козина с плътен подкосъм, което им помогна да оцелеят в студените зими на родната си земя. Това палто ще изисква разресване всяка седмица. Но всъщност те са много лесни за поддръжка котки и винаги ще изглеждат спретнати.

Не става въпрос само за външния вид обаче. Редовното разресване е ключът към предотвратяването на протърквания и сплитания, които могат да станат болезнени и изискват професионална помощ за отстраняване.

 • Грижа за очите на Норвежка горска котка

Не се изискват специални грижи за очите на норвежките горски котки, но ако забележите промени в очите на вашия домашен любимец (като зачервяване или секреция), консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

 • Грижа за ушите – Ако забележите миризма, остатъци или зачервяване в ушите на вашето уи-джий, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котката ви няма ушна инфекция.

Норвежката горска котка е прекрасна порода, подходяща за семейства. Те се адаптират лесно към много домове и ситуации на живот. Макар да са силно социални, те също са известни като независими, предпочитайки да идват и да си отиват, вместо да се гушкат в скута по цял ден.

Тези котки имат умерени до високи изисквания за упражнения и се нуждаят от катерушки за котки и сигурни рафтове, за да се катерят. В противен случай те ще намерят свой собствен път до високи кацалки и може да не поемат по предпочитания от вас път.

Норвежките горски котки не обичат горещото време поради гъстата си козина, така че ако живеете някъде на топло, уверете се, че имат начини да избегнат топлината и да се охладят.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма