+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Кучета с чувствителен стомах

Показване на 1–12 от 17 резултата

Кучета с чувствителен стомах – защо стомахът на моето куче издава звуци?

Кучета с чувствителен стомах

Кучета с чувствителен стомах? Стомасите на кучетата издават звуци точно като нашите. Независимо дали става дума за ръмжене, къркорене или бълбукане, шумният кучешки стомах може да означава редица неща.

Често това просто означава, че вашето куче е гладно и стомахът му е празен. Понякога къркоренето означава, че току-що са яли обилно и стомахът им работи усилено, за да смила цялата тази храна. Друг път вдигат много шум поради лошо храносмилане, разстроен стомах или просто кучето ви има деликатен стомах.

И така, как да разберете дали шумовете в стомаха на кучето са признаци на проблем? Ето какво могат да означават шумовете и кога да потърсите ветеринарна помощ.

Нормално ли е стомахът на кучето да издава звуци?

Нормално ли е стомахът на кучето да издава звуци

Въпреки че къркоренето в стомаха може да е шумно, това често е нормална част от храносмилането. Стомашните шумове, наричани още борборигми, са резултат от движението на храна и вода през храносмилателния тракт в процес, наречен перисталтика.

Стомашно-чревният тракт на кучето включва стомаха, тънките черва и дебелите черва. Всеки от тези органи съдържа гладка мускулатура, която подпомага придвижването на храна и вода през тялото.

Перисталтиката възниква, когато тези мускули се свиват в ритмични вълни, за да преместят храната през стомашно-чревния тракт. Това перисталтично движение може да доведе до нормален стомашен шум. Може да чуете стомашни шумове на вашето куче веднага след като е яло.

Когато стомахът и червата са празни, няма нищо, което да заглуши звука. Представете си, че водата се движи през куха тръба. Ето защо често чуваме стомасите на нашите кучета да къркорят повече, когато е минало известно време, откакто са яли.

Въпреки че шумовете в стомаха могат да бъдат много нормални, стомахът на кучето може да издава повече шум, когато е разстроен или има стомашно-чревно смущение.

Какво означава, когато стомахът на кучето издава много шум?

какво означава, когато стомахът на кучето издава много шум

Въпреки че шумовете в стомаха обикновено означават, че стомахът и червата си вършат работата по придвижване на храна и вода през храносмилателния тракт, има няколко фактора, които могат да доведат до повишен или необичаен стомашен шум при кучета.

Докато някои от тези проблеми са самоограничаващи се и може да изчезнат сами, други могат да бъдат потенциално сериозни за кучета с деликатен стомах, като например:

 • Диария при кучетата

Диарията може да причини увеличаване на стомашния шум, тъй като храната и водата се движат по-бързо през храносмилателния тракт. Кучета с чувствителен стомах може да имат силен стомашен шум точно преди да изпитат пристъп на диария.

 • Яденето на нещо лошо или различно

Неправилната диета е друга често срещана причина за повишен стомашен шум. Когато куче се промъкне в боклука или получи необичайно лакомство, което не му харесва, може да има затруднения с храносмилането, което води до повече стомашни шумове.

 • Запушване на червата

Запушването на червата може да доведе до много стомашни шумове. Във ветеринарния свят това обикновено се нарича чуждо тяло.

Понякога кучетата ще ядат неща, които не са смилаеми хранителни продукти, като например чорапи, кости и царевични кочани са често срещани нарушители.

Тези неща могат да заседнат в стомаха или червата им, причинявайки увеличаване на газовете, докато тялото им се опитва да разшири региона, за да премести обекта напред.

Това може да доведе до повече звукови шумове и е много сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание незабавно.

 • Стомашно-чревни разстройства/заболявания

Основните стомашно-чревни разстройства или синдроми като възпалително заболяване на червата, причинено от хронично дразнене на чревния тракт, или екзокринна панкреатична недостатъчност.

При това състояние в което липсват храносмилателни ензими, могат да доведат до повишен стомашен шум, заедно с други стомашно-чревни проблеми и обща деликатност на стамаха на кучето.

 • Паразити и бактериални инфекции

Паразитите и бактериалните инфекции като кокцидии и салмонела, могат да играят роля в повишената чувствителност и стомашен шум при кучетата. Те могат да намалят абсорбцията на хранителни вещества и/или да произвеждат газове сами, докато колонизират стомашно-чревния тракт.

 • Газ

Повишеният шум в стомаха може просто да бъде резултат от повишено образуване на газове. Газовете могат да бъдат нормални; това се случва, когато чревните бактерии обработват по-малко смилаема храна или съставки в диетата на вашия домашен любимец.

Докато въглехидратите са важен източник на енергия, те могат да бъдат и източник на газове. Когато въглехидратите се разграждат, фибрите им ферментират, произвеждайки газове.

Поглъщането на въздух също може да бъде източник на газове при кучетата. Задъхано куче може да погълне повече въздух, което води до повишено образуване на газове и по-силна стомашна чувствителност.

Количеството газове в стомашно-чревния тракт на кучето може да се променя от ден на ден. Някои кучета имат чувствителност към определени съставки, които, когато се дават като лакомство, водят до повишено образуване на газове.

Може да забележите, че кучето ви има повече газове и следователно повече стомашни шумове, след като му е дадено конкретно лакомство, като храна за бебета например, тъй като кучето има по-големи затруднения с усвояването на лактозата в млечните продукти.

Кога трябва да се обадите на ветеринар, ако кучето ви има деликатен стомах?

кучето ви има деликатен стомах

Докато стомашните шумове при кучетата често са нормални, понякога те могат да показват проблем с храносмилането. Ако стомашните шумове на вашето куче са придружени от някой от следните признаци, обадете се на ветеринар:

 • Повръщане,
 • Тежка диария или персистираща диария, продължаваща повече от 24-48 часа,
 • Летаргия,
 • Липса на хранене или липса на апетит.

Ако чувате необичаен стомашен шум, наблюдавайте внимателно вашия домашен любимец за признаци на коремна болка или прегърбване и не се колебайте да се обадите незабавно на вашия ветеринарен лекар, ако стомашните шумове идват с други клинични признаци.

Как да се справите с деликатния стомах на вашето куче?

как да се справите с кучета с чувствителен стомах

Не забравяйте, че шумовете в стомаха обикновено са безвредни и означават, че стомахът и червата на вашето куче правят това, което трябва.

Ако вашето куче има нормално енергийно ниво, апетит и изпражнения, но стомашните му шумове изглеждат прекомерни, ето няколко неща, които можете да опитате у дома, за да намалите борборигмите:

 • Опитайте се да разделите храненията им на по-малки, но по-чести порции.

Избягвайте изкушението просто да добавите следобедна или късна закуска. Това може да доведе до прекомерно наддаване на тегло и допълнителни калории, от които кучето ви не се нуждае, ако вече е хранено с правилните порции храна.

Вместо това разделете количеството, което вече приемате, на по-малки порции. Например, вместо да давате 2 чаши два пъти дневно, опитайте да давате 1 и една трета чаша три пъти на ден. Това ще намали времето, през което стомахът на вашето куче е празен, което ще направи стомахът му по-спокоен.

 • Уверете се, че вашето куче има достъп до много прясна вода.

Водата улеснява перисталтиката (транзитната система в червата) и е от съществено значение за редовните движения на червата.

 • Опитайте с купа за бавно хранене.

Когато кучето яде твърде бързо, то поглъща повече въздух. Този въздух води до газове и повече стомашни шумове. Купичките за бавно хранене може да имат пластмасови копчета или жлебове, в които попадат гранулите, принуждавайки кучето ви да забавя, докато използва езика си, за да отстрани внимателно всяко парче гранула.

 • Избягвайте да оставяте кучето си да преяжда.

Прекомерното хранене може да доведе до преяждане при отегчено куче. Докато по-малките, по-чести хранения могат да намалят стомашните шумове, преяждането може да увеличи стомашния шум и да затрудни храносмилателната система на вашето куче. Ето защо може би сте забелязали повече къркорене в стомаха след обилно хранене.

 • Изведете кучето си на релаксираща разходка след хранене.

Ходенето след хранене всъщност може да подобри храносмилането, като ускори процеса и намали времето, през което храната стои в стомаха. Не забравяйте, че това се отнася само за ходене.

Абсолютно избягвайте интензивни упражнения или бягане веднага след хранене, тъй като това може да увеличи риска за вашето куче от опасни състояния като подуване на корема.

 • Помислете за успокояващо лечение.

При някои кучета с чувствителен стомах и тревожността води до повишено задъхване и поглъщане на въздух, което води до повече газове и деликатен стомах. Освен това високите нива на стрес могат да забавят процеса на изпразване на стомаха им и изпращане на храна към червата, което увеличава стомашно-чревния шум.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма