+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Малтипу

Показване на 4 резултата

Малтипу – мъничък и сладък

Известни със своите възпитани и очарователни личности, а да не говорим за очарователния им външен вид. Малтипу са кръстоска между Малтийски пудел и Той пудел или Миниатюрен пудел. Подскачащи и малки на ръст, малтипутата могат да бъдат чудесни спътници за обитатели на апартаменти, възрастни хора, семейства с малки деца и всички между тях. Порасналите кученца Малтипу са високи около 20–35см и тежат между 4,5–9кг.

малтипу

Какво знаем за кучетата Малтипу?

Малтипу са игриви и интелигентни кучета, но нямат силно засилено любопитство, като някои други породи. Ежедневната разходка и няколко сесии за игра в задния двор могат да помогнат за упражняването на част от натрупаната им енергия. Малтипу са забавни другари, които обичат своите хора, но те също така не знаят колко малки и сладки са всъщност. Малтипутата често се опитват да се държат като куче пазач, лаейки, за да предупредят семейството си, ако видят или чуят нещо непознато.

Въпреки това кучетата Малтипу са нетърпеливи да направят своите хора щастливи. И със специално обучение за положително подсилване, те могат да се научат на добри обноски и да останат като кученца през целия си живот, който е около 13-16 години.

Често срещани проблеми със здравето на породата Малтипу

Преди да помислите за добавяне на кученце Малтипу в дома си, трябва да знаете за потенциалните здравословни проблеми, които тази порода може да срещне. Като цяло кръстоските с Малтийски пудел могат да изпитат няколко здравословни проблеми, което задължава всеки стопанин да внимава.

Пателарна луксация

Често срещан здравен проблем при Малтипу, изпъкналата патела е, когато капачката на коляното на кучето не е наместена правилно и се изплъзва от мястото си. Този здравословен проблем може да бъде стряскащ за стопаните на Малтипу тъй като тяхното кученце може да се държи нормално в един момент, а след това да изпитва болка и да куца в следващия. Кучетата с изпъкнали патели често имат характерен заешки подскок в походката си. Състоянието понякога се коригира от само себе си, но в тежки случаи може да се наложи операция. Ако не се лекуват, луксиращите патели водят до хронична болка и артрит.

Заболяване на зъбите

Подобно на много други малки породи кучета, Малтипу са предразположени към пародонтоза или заболяване на венците. Това е, когато бактериите в устата им причиняват отдръпване на венците, костна резорбция и загуба на зъби. Всеки, който притежава кученце Малтипу, трябва да научи кучето си как да почиства зъбите си. Всеки зъб, всяка повърхност, всеки ден.

Родителите на домашни любимци трябва да мият зъбите на кучето си със специфична паста за зъби. Започването на тази рутина, когато вашето кученце Малтипу е малко, ще му помогне да свикне с нея с възрастта. Малтипу никога не трябва да имат лош дъх. Миризмата на лош дъх означава наличие на бактерии. Можете да се предпазите от бактериите, като миете зъбите на кучето си ежедневно, още от кученце.

 • Болест на Лег-Калве-Пертес – Тя засяга предимно малките породи кучета и се причинява от нарушен приток на кръв към краката/ханша. Това причинява кръвни съсиреци и влошаване на костите, придружено от болка и куцане. Ако забележите, че вашето Малтипу куца или държи крак, обадете се на вашия ветеринарен лекар.
 • Епилепсия при кучетата – Епилепсията е предразположено неврологично състояние, което може да се открие в породта Малтипу. Вие, като стопани на домашни любимци трябва да бъдете бдителни за признаци на гърчове при кучета, включително:
 • Свиване,
 • Схващане,
 • Гребане на крайниците,
 • Внезапно уриниране или дефекация.

За някои кучета Малтипу, епилептичният припадък може да се случи само веднъж или два пъти през живота им, но може да бъде повтарящ се проблем за други. Повечето кучета с епилепсия могат да живеят нормален живот с лекарства.

малтипу

Храна за куче Малтипу

От съществено значение е кученцата Малтипу и възрастните да се хранят със здравословна и  балансирана кучешка храна. Когато избирате най-добрата кучешка храна за вашето Maltipoo, изберете такава, от конкретната страница за породата в Petstation.bg. Това ще гарантира, че храносмилателната им система ще остане здрава, зъбите им ще са здрави и козината им ще остане блестяща.

Важно е да храните вашето кученце Малтипу по редовен график три или четири пъти на ден. Докато растат, можете да намалите количеството и да храните кучето си две или три малки хранения на ден.

Малтипу са малка порода кучета, която лесно може да затлъстее, така че ще трябва да следите калорийния прием на кучето си, за да сте сигурни че те поддържат здравословно тегло. Винаги измервайте храната, която давате на вашия домашен любимец. Пакетът с кучешка храна ще има насоки за правилните количества, но говорете с вашия ветеринарен лекар, за да научите колко точно трябва да храните кучето си.

Хранителни съвети за малтипута

Повечето кучета получават необходимите хранителни вещества от кучешката си храна. Но ако вашият ветеринарен лекар препоръча хранителни добавки, кучето ви може да се възползва от такива, които поддържат здравето на ставите.

Живот с куче Малтипу

Породата Малтипу са приятелски настроени и общителни кучета. Те са нежни с деца и възрастни хора, както и с други домашни любимци, стига да са правилно социализирани. Докато Малтипу са страхотни спътници за самотни хора или семейства, те могат да изпитат безпокойство от раздяла, ако бъдат оставени сами за твърде дълго време. Преди да донесете вкъщи кученце Малтипу, уверете се, че имате достатъчно време, което да му посветите.

Тези малки кученца са чувствителни и се повлияват добре с рутина и контролирана среда. Те се справят най-добре в домове, където са заобиколени от семействата си през по-голямата част от деня и, ако трябва да бъдат оставени сами за известно време, трябва да бъдат обучени на тоалетна, за да им помогнат да се чувстват по-комфортно.

Тези малки смеси от Малтийски пудел могат да бъдат особено лаещи и със звук ще ви уведомят, когато има нещо навън, от пощаджията до кварталната катерица. Така че, докато малкият им размер прави Малтипу подходящ за живеене в апартамент, вашите съседи може да не оценят шума по правилния начин.

Обучение на кученце Малтипу

Обучението на кученцето е лесно, благодарение на нетърпеливия характер и интелигентността на породата. Винаги използвайте положителни методи за подсилване, когато тренирате, но внимавайте колко лакомства давате на вашето кученце, защото тези калории могат да се натрупат бързо. Опитайте се да възнаградите вашето кученце с похвали и играчки, за да избегнете да им давате твърде много лакомства. Забавни дейности, които може да правите с кученцоти си:

 • Игра на донасяне;
 • Гонка;
 • Играчки пъзел;
 • Теглене на въже;
 • Кратки разходки;
 • Подложки за смъркане;
 • Криеница.

Поддръжка на кученце Малтипу

Въпреки че не линят толкова много, колкото много други породи кучета, Малтипу са порода, изискваща висока поддръжка, която трябва редовно да се подстригва, за да поддържа външния си вид. Не забравяйте, че всяка козина на малтипутата се различава, така че точните им нужди от подстригване може да варират.

За да сте сигурни, че кожата на вашето кученце остава здрава, поддържайте ги професионално на всеки четири до шест седмици. Редовното къпане и четкане са две от най-важните задачи, когато се грижите за Малтипу. Тези две стъпки помагат за предотвратяване на кожни инфекции и сплъстяване на козината. Изчеткването на вашия мъник всеки ден е от съществено значение, и ако козината им се сплъсти, тя става стегната и няма да можете да ги разрешете у дома, без да ги нараните.

малтипу

Грижа за козината на Малтипу

Тя може да бъде къдрава като техния родител пудел или права и копринена като техния малтийски родител. Повечето кученца Малтипу имат изцяло бяла козина, но палтата им могат да бъдат и в други цветове, включително черно, сиво, кремаво, кафяво и златно. Без значение как изглежда вашето кученце, те трябва да се решат ежедневно с телена четка.

Стопаните на домашни любимци, които искат по-лека рутина, могат да се обадят на козметик, който да даде на кучето им сладка прическа тип Малтипу. Това прави козината им по-лесна за поддръжка, но те все пак ще се нуждаят от редовни пътувания до фризьор за оформяне на лицето, подрязване на ноктите и друга поддръжка.

Грижа за очите

Кученцата Малтипу могат да се родят със запушени слъзни канали, което може да причини петна от сълзи с възрастта. Трябва да можете да избършите очите на своя Малтипу с почистващ препарат за очи, подходящ за домашни любимци, ако е необходимо, за да почистите всички петна от сълзи. Като алтернатива, за да предотвратите петна от сълзи, можете да направите проста козметична процедура на вашето кученце, за да отворите слъзните канали.

Грижа за ушите

Ушните инфекции са често срещани при тази порода, благодарение на космите, които растат в ушите им. Ако ушите им не се почистват редовно, вътре ще откриете натрупване на козина и ушна кал. Като почиствате ушите им след къпане или се уверите, че грумърът ги почиства, можете да помогнете за предотвратяване на инфекции.

Добавянето на куче към семейството, дори и толкова малко като Малтипу, е голямо решение, което не трябва да се приема леко. Преди да донесете у дома кученце Maltipoo, запитайте се дали сте в състояние да им осигурите подходящата среда, от която се нуждаят. Вие обичате ли да се седите вкъщи? Работите ли от вкъщи? Може ли някой да бъде с кученцето през по-голямата част от деня?

Ако отговорът на тези въпроси е не, помислете за порода, която е малко по-независима от Малтипу. Тези социални малки виреят в домове, където са обожавани и никога не са оставяни сами за дълго.

Често задавани въпроси

Какво е Малтипу?

Отговор:Малтипу е кученце, създадено чрез съчетаване на две или повече породи с основа Малтийски пудел.

Защо хората се интересуват от Малтипу?

Отговор: Малтипутата са популярна порода кучета със своите уникални комбинации от характеристики и външен вид, които често са плод на желанието за специфичен темперамент или външен вид.

Какви са видовете Малтипу?

Отговор: Някои общи видове кученца включват малтипу между ши-тцу и пудел (шуудъл), златен ретривър и пудел (голдендудъл), чихуахуа и кокер шпаньол (чихуапан), и много други.

Здрави ли са кученцата Малтипу?

Отговор: Както при всяка друга порода кученца, здравето на малтипутата може да варира в зависимост от комбинацията на породите и генетиката. Въпреки това, добрите развъдчици и ветеринари са длъжни да развъждат, само здрави кученца.

Как да се грижим за Малтипу?

Отговор: Грижата за Малтипу включва редовно къпане и ходене на разходка, редовно четкане и грижа за козметични нужди като подстригване на козината и разресване. Те също така имат нужда от социализация и обучение, като всеки друг вид кученце.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма