+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Котки с капризен апетит

Показване на 1–12 от 20 резултата

Котки с капризен апетит

Котки с капризен апетит

Ако вашето коте не яде толкова, колкото обикновено, или изобщо не яде (анорексия), това често е знак, че не се чувства добре. Понякога котки с капризен апетит ще спрат да ядат. Защото вече не се наслаждават на храната си, но винаги трябва да се има предвид медицински проблем. Особено ако намаляването на апетита продължава повече от 24 часа.

Много състояния могат да повлияят на апетита на котката, включително стрес, зъбни заболявания, бъбречни заболявания, болка, промени в околната среда, панкреатит или рак.

Затова, само ветеринарен лекар може да ви каже със сигурност какво се случва и да предпише правилното лечение, а това може да включва и стимулиране на апетита.

Въпреки това, ако вашата котка не е яла 24-48 часа, повръща, има диария или е летаргична, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Ако не виждате тези или други симптоми, има много естествени стимуланти на котешкия апетит, които можете да опитате у дома, за да насърчите котката си да яде, докато чака ветеринарен преглед.

Ето какво трябва да знаете за предписаните и естествени стимуланти на апетита за котки, от това как действат до това как да ги прилагате и потенциалните странични ефекти.

Моята котка има ли нужда от стимулант на апетита?

котката има ли нужда от стимулант на апетита

Вашият ветеринарен лекар може да реши дали лечението на вашата котка включва стимулант на апетита.

Ако котката изобщо не яде, това е особено тревожно, защото може да развие състояние, което засяга черния дроб. Когато котката не яде, мазнините в тялото й трябва да бъдат преработени в черния дроб, за да задоволят енергийните нужди.

За съжаление, котешкият черен дроб не е проектиран да се справя добре с това и ще започне да се проваля, причинявайки животозастрашаващо състояние, наречено чернодробна липидоза или мастна чернодробна болест.

Ето защо, когато котката ви не се храни добре или спре да яде, важно е първо да посетите вашия ветеринарен лекар, преди да мислите за начини да накарате котката си да яде сама.

Вашият ветеринарен лекар ще извърши задълбочен физически преглед и може да пожелае да направи кръвни изследвания, рентгенови снимки и/или абдоминален ултразвук, за да стигне до корена на проблема.

За да помогне за възстановяването на вашата котка, ветеринарният лекар може да предпише стимулант на апетита.

Стимуланти на апетита за котки, с рецепта.

Ето малко информация за най-често предписваните стимуланти на апетита за котки и защо вашият ветеринарен лекар ги предписва.Тази информация е само за справка. Винаги следвайте указанията на вашия ветеринарен лекар за прилагане на тези лекарства за апетит при котки.

Миртазапин

Миртазапинът първоначално е разработен като антидепресант за хора и работи за повишаване на серотонина в централната нервна система. Той също така намалява активността на серотонина в стомашно-чревния тракт, причинявайки повишен апетит и намалено гадене.

Тези приятни странични ефекти са полезни във ветеринарната медицина за болни котки, които не се хранят добре или им се гади. Вашият ветеринарен лекар може да предпише това лекарство за вашата котка, за да помогне при намален апетит или гадене, свързани с бъбречно заболяване, чернодробно заболяване или стомашни/чревни проблеми.

Ципрохептадин

Ципрохептадин е антихистамин, но най-често се използва при котки заради способността му да повишава апетита. Той прави това чрез намеса в серотонина в мозъка.

Капроморелин

Capromorelin (Elura) е нов стимулант на апетита, който е първото лекарство, одобрено специално за котки с хронично бъбречно заболяване. Капроморелин имитира действието на хормон, наречен грелин, който кара котките да се чувстват гладни.

Маропитант цитрат

Въпреки че маропитант цитратът технически не е стимулант на апетита, той е много добър при лечение на гадене, което е често срещана причина за намален апетит или анорексия при котки.

Маропитант цитрат (Cerenia) е лекарство против гадене с централно действие. Той действа, като блокира веществото P, което действа като невротрансмитер. Този невротрансмитер помага да се предизвика повръщане, от свързването му с рецепторите в мозъка, които са отговорни за повръщането.

Поради своя механизъм на действие маропитант цитрат в момента се проучва за потенциала му за лечение на състояния като хронични респираторни инфекции при котки, възпалителни заболявания на червата и котешки идиопатичен цистит (възпаление на пикочния мехур).

Естествени стимуланти за котки с капризен апетит

Естествени стимуланти за котки с капризен апетит

Тези предложения не заместват медицинския съвет. Ако котката ви не яде и не сте посещавали вашия ветеринарен лекар, трябва да си уговорите среща, за да изключите сериозни основни здравословни проблеми, които карат котката ви да не яде.

Коча трева (още позната и като Котешка трева)

Коча трева е билка от семейството на ментата. Тя съдържа масло в листата си, наречено непеталактон, което е отговорно за поведението, свързано с коча трева, включително привързаност, релаксация и повишена активност.

Котешката билка също може да помогне за намаляване на тревожността и болката. При котки, при които болката, стресът или безпокойството са причина за техния намален апетит, котешката билка може да бъде полезна. Коча билка се предлага в много форми, като прясна (по-мощна), изсушена и спрей.

Недостатъкът на коча билка е, че не всички котки реагират на нея и твърде много може да причини повръщане, диария и проблеми с ходенето.

Акупунктура за котки

Акупунктурата може да бъде полезен инструмент за много състояния, които причиняват намален апетит при котки, като болка, чревни проблеми, имунни проблеми, зъбни заболявания и гадене.

Някои котки, включително котенца, по-възрастни котки или слаби котки, може да не понасят добре иглите. Повечето котки обаче ще позволят поставянето на иглите, когато са задържани от опитен ветеринарен техник в спокойна и тиха среда.

Има специални акупунктурни точки за котки, които помагат за облекчаване на гаденето и намаления апетит. Опитен, холистичен ветеринарен лекар, който е обучен в акупунктурата, може да помогне да се определи най-добрият план за лечение на котка, изпитваща тези симптоми.

Котешки консерви и топери за котешка храна

Котешки консерви и топери за котешка храна

За болни котки, които не се хранят добре, предлагането на много пикантна консервирана храна често е добра първа стъпка.

Консервите могат да се предлагат самостоятелно или смесени с гранули. От Purina имат много вкусове и разновидности, включително нарязани, хапки и варианти за консервирана храна с пастет.

Понякога предлагането на ново разнообразие от храна е достатъчно, за да накара котката да започне да яде. Ако ли не, можете да опитате да смесите сок от риба тон или пилешки бульон с ниско съдържание на натрий с гранулите на вашата котка.

Има лакомствата, които са харесвани от много котки и са пълноценни от гледна точка на хранене. Това означава, че при котки, които няма да ядат нищо друго, лакомство може да се използва като основно хранене.

Следващата стъпка ще бъде да опитате особено изкушаващо лакомство като риба тон, консервирано пиле, бебешка храна с пиле или варено яйце. Терапевтичните диети като консерви Royal Canin Veterinary Diet Recovery RS или Hill’s Prescription Diet a/d Urgent Care също често се приемат добре от болни домашни любимци.

Други начини да насърчите апетита на котката си

Болните котки предпочитат да се хранят в тиха среда и в свободното си време.

Създайте зона, свободна от други домашни любимци, които могат да тормозят или разсейват котката ви. Почиствайте купичките за храна на вашата котка всеки ден, за да избегнете миризми, които могат да я възпрат от ядене.

Някои котки ще се хранят по-добре, когато храната им се сервира в чинии, а не в купи. Дръжте хапките през цялото време, за да позволите на котката ви да яде сама през нощта.

Можете също така да опитате леко да затоплите консервирани храни за котки, за да увеличите аромата им.

Избор на храна за котки с капризен апетит
Избор на подходяща храна Котките с капризен апетит често изискват внимателен подход към избора на храна. Експериментирайте с различни марки, вкусове и текстури, за да откриете това, което най-много харесва на вашата котка.
Висококачествени съставки Качествените съставки са от основно значение. Избягвайте излишните добавки и изкуствени ароматизатори, които могат да дразнят чувствителния нос на котката и да я отвлекат от храната. Възможно е предпочитането на истинско месо пред изкуствени ароматизатори.
Разнообразие в храната Предоставете разнообразие в храненето. Смесвайте суха и мокра храна за котки, предлагайте различни видове месо и риба. Този подход може да подкрепи апетита на капризната котка, предоставяйки й различни текстури и вкусове.
График за хранене Установете редовен график за хранене. Капризните котки често се възползват от стабилността в програмата на хранене. Определете фиксирани часове за хранене и се старайте да ги спазвате.
Внимание към здравето на котката Ако капризната котка отказва храна, консултирайте се с ветеринарен лекар. Капризният апетит може да бъде индикация за здравословни проблеми, и ветеринарът може да предложи подходящи стратегии за хранене, които подпомагат здравето на котката.
Постепенна смяна на храната Ако преминавате към нов вид храна, направете това постепенно. Постепенната смяна може да намали стреса и отказването от храна. Заменяйте малки части от текущата храна с новата и следете реакцията на котката ви.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма