+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Хавана браун котка

Показване на 1–12 от 47 резултата

С вкус на шоколад – Хавана Браун котка

Хавана браун котка

Противно на името си, Хавана Браун котка не идват от Куба. Вместо това те са специална смесица от сиамки с цвят пойнт, черни домашни късокосмести и руски сини котки.

Всички изброени породи са редки по отношение на цвят и поява, но Хавана Браун са единствената порода котки, която може да се похвали с шоколадов цвят на козината от главата до опашката. Дори мустаците им са с цвят на какао.

Котките Хава Браун не стават много по-големи от около 5кг и 23см височина. Техният среден ръст обаче не им пречи да изразят голяма личност, която според някои прилича повече на любящо кученце, отколкото на котка.

Останете с  Petstation.bg, за да отпием една голяма глътка горещ шоколад и да се отпуснем в аромат на мъркащо какао.

 1. Грижа за Хавана Браун котка.

Това са поразителни котки с клиновидна глава, ярки зелени очи и големи, изправени уши. Тези котки са лоялни и привързани, като най-много обичат да прекарват време с любимите си хора. Тяхното ненаситно любопитство и нуждата от стимулация на закрито означава, че те също са най-щастливи да живеят с хора, които имат време за много интерактивни игри.

 1. За какви здравни проблеми да следите, при котките Хавана Браун?

Няма спор, че изборът на здрава порода котки с малко известни генетични заболявания осигурява спокойствие. Домашните дългокосмести и късокосмести котки обикновено се признават за най-здравите породи котки, поради намаленото кръвосмесване. Но има и чистокръвни котки, които са и едни от най-здравите породи, а шоколадовата Хавана Браун е една от тях.

Въпреки това, дори най-здравите породи котки могат да бъдат податливи на обичайните котешки заболявания. Така че закупуването на застраховка за домашни любимци за вашето шоколадово коте все още си струва да се обмисли. Ето някои от най-често срещаните проблеми, за които вие, собствениците на домашни любимци трябва да следите.

 • Заболяване на зъбите – Пародонталното заболяване, обикновено наричано заболяване на зъбите, е често срещан проблем при котките. Точно както при хората, котешкото зъбно заболяване започва, когато остатъците от храна се натрупат върху и между зъбите, които след това се втвърдяват в плака. Тази плака може да доведе до инфекции на венците, които могат да бъдат болезнени и потенциално да ескалират в по-сериозни проблеми. Най-ефективните методи за предотвратяване на орални заболявания са миенето на зъбите на вашата котка. Това става с безопасна за котки паста за зъби и редовните ветеринарни прегледи. Въпреки че честотата на професионалното почистване на зъбите варира, котешкото почистване на зъбите под анестезия обикновено се препоръчва на всеки една до две години.
 • Затлъстяване – Хавана котките са елегантни и стройни с тонизирана, мускулеста физика. Въпреки това, като всички котки, те са изложени на риск от наддаване на тегло и затлъстяване. Пренасянето на наднормено тегло може да доведе до редица здравословни проблеми, включително: диабет; болест на пикочните пътища; артрит и намалена продължителност на живота.

Поддържането на подходяща диета и рутинни упражнения е от съществено значение за поддържане на вашата хаванска котка с идеалното тегло.

 1. С какво да храним Хавана Браун котка?

На пазара има много видове котешка храна и може да е трудно да изберете правилната за Хавана Браун. Затова, в момента се намирате на правилното място в Petstation.bg, където сме подбрали всичко необходимо за породата.

Единственото което трябва да съобразите е етапа на живот в който се намира котето ви. Ако все пак вашата котка има някакви специфични медицински проблеми, говорете с вашия ветеринарен лекар за най-добрата храна, с която да я храните.

 • Как да храним Хавана Браун котка?

Хавана Браун котките са много интелигентни, така че се нуждаят от много стимулиращи дейности, за да бъдат щастливи и здрави. Включването на пъзели с хранилки може да предизвика любознателната ви котка, да предотврати скуката и да предпази от преяждане. Вместо да храните свободно котката си, осигурете ядене по график два до три пъти на ден.

 • Колко трябва да храните котка Хавана Браун?

Опаковката на вашата котешка храна ще съдържа насоки за това колко да храните котката си въз основа на нейното тегло. Все пак винаги е най-добре да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да определите правилните порции. Те могат да предложат препоръки за хранене, съобразени със здравето, възрастта и начина на живот на вашата Хавана.

 • Хранителни съвети за хавански котки.

Винаги избирайте котешка храна, която е пълноценна и балансирана с всички хранителни вещества, от които вашата котка се нуждае за етапа от живота си. Независимо от това, вашият ветеринарен лекар може да препоръча храна с определени добавки или добавяне на такива към диетата на вашата котка. Това ще бъде в зависимост от тяхното здраве и индивидуални нужди.

Хранителни съвети за Хавана браун котка

 1. Хавана Браун – личност и темперамент на котката.

Това са енергични котки, които се радват на човешко внимание, дори ако току-що сте се запознали. Често описвана като подобна на кученце, можете да се доверите, че вашата хаванска котка иска да бъде част от всичко, което правите. Независимо дали играе на донасяне, излиза на разходка или седи в скута ви.

Като цяло са адаптивни към нови ситуации и са склонни да имат приятелско поведение към хора и други животни. С много стимули като котешки дървета и кули, шоколадовите котки са подходящи за живеене в апартамент.

Хавана Браун са единствената порода котки, която може да се похвали с шоколадов цвят от главата до опашката. Дори мустаците им са с цвят на какао.

 • Поведение с привкус на какао – Хавана Браун са любопитни котки, които използват лапите си, за да общуват. Те леко ще удрят дрехите или косата ви, особено ако не получават достатъчно ежедневни упражнения или стимулация. За разлика от някои други породи, известни със своите вокализации (включително техните сиамски братовчеди), Хавана Браун имат меко мяукане, което само допринася за нежния им нрав.
 • Как се справят с обучение – Хаванските котки са колкото любопитни, толкова и умни. Те също са нетърпеливи да угодят на хората си. С тази звездна комбинация от черти, обучението на котката може да бъде забавно за всички. И с малко търпение и положително подкрепление, можете да научите вашата Хавана Браун котка на всякакви трикове.

Забавни дейности за представителите на тази порода котки:

 • Игра на донасяне,
 • Решаване на хранителен пъзел,
 • Научаване на нови трикове,
 • Разходка на каишка и нагръдник,
 • Гушкане,
 • Изследване на нова среда,
 • Игра с вас.
 1. Как да се грижите за тази неустоима козина?

Ако търсите котка с ниска поддръжка, Хавана с шоколадов цвят е отличен избор. Най-голямата част от поддръжката са зъбите им, които трябва да се мият ежедневно. Така ще предотвратите зъбни заболявания, както при всяка друга котка.

 • Грижа за кожата – Тук няма специални грижи! Хаванските котки са известни с елегантната си козина, която редовно поддържат сами. Въпреки това котките с наднормено тегло или тези с проблеми с мобилността може да се нуждаят от помощ при измиване. Ако случаят е такъв, избършете котката с влажна кърпа веднъж седмично или при необходимост.
 • Грижа за козината – Козината на Хавана Браун е къса, гладка и лъскава. Обикновено описвани като наситено шоколадово или махагоново кафяво, котките от Хавана отделят много малко косми. Въпреки това, те все още трябва да се разресват около веднъж седмично, за да се отстранят всички разхлабени косми и да се разпределят естествените им масла.
 • Грижа за очите – Яркозелените очи на хаванската котка трябва да са ясни и бдителни. Всички промени в очите на вашата котка, като зачервяване, секреция или видими промени в зрението, трябва да бъдат обсъдени с вашия ветеринарен лекар.
 • Грижа за ушите – Хавана Браун котките имат големи, изправени уши. Трябва да наблюдавате ушите на котката си за зачервяване, остатъци или миризма, което може да е признак на ушна инфекция. Ушите и ушните им канали обаче не изискват рутинно почистване.

Ако търсите котка с ниско усилие за поддръжка и дълъг живот, Хавана Браун може да е добър избор за вас. Те са любопитни, ориентирани към семейството и интелигентни с поразителен външен вид. Хавана Браун котките имат елегантно, шоколадово кафяво или наситено махагоново палто и ярки зелени очи.

За да си осигурите дълги години с вашия пухкав спътник, уверете се, че и вашитят котарак е посещаван от ветеринарен лекар за редовни прегледи. Поддържа здравословно тегло и получава подходяща грижа за зъбите.

Хаванските котки обичат да играят, да изследват и да общуват, така че е важно да им се предоставя много внимание и стимулиращи дейности.

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма