+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Гленофимал териер

Показване на 5 резултата

Гленофимал териер – верен другар и истински боец по душа

Гленофимал е по-скоро работлив териер, отколкото модерно шоу куче. Оборудван е с мускулест хълбок, извити и къси предни крака, силна задна част и издигаща се горна линия. Една от първоначалните му задачи била да копае в дупки, използвайки теглото, силата и мощната си опашка, за да достигне до нежеланите язовци. За разлика от други видове териери, Гленофимал (Glen of Imaal) не е прекалено лаещо куче.

Описание на породата Гленофимал териер

Гленът на Имаал или познат като Гленофимал териер е нисък на ръст, но значителен по размер. Тялото на Гленофимал е по-дълго отколкото високото, като стандартната височина е от 31 до 36см при холката и тежи от 13,5 до 18кг. Козината е двуслойна със средна дължина, с мек подкосъм и по-твърда външна козина, която обикновено е пшеничена, синя или тигрова на цвят.

  • Особено характерни за тази порода са предните лапи, които са обърнати навън. Междувременно опашката му може да се купира, но трябва да остане достатъчно дълга.
  • По-послушен от повечето породи териери, Гленофимал териер демонстрира войнствена позиция – тих и смъртоносен, когато го гонят. Всъщност успехът му като ловец се дължи до голяма степен на безшумната му бързина. Въпреки това, тази порода има приключенска страна и трябва да бъде държана на повод, когато е извън затворено пространство, поради склонността си да преследва плячка инстинктивно. Говори се, че дори една невидима електрическа ограда не може да преодолее инстинктите за преследване на Глен от Имаал.
  • Гленофимал териер е добродушен и се държи добре с членове на семейството, други домашни любимци и деца. Това го прави подходящ за големи селски къщи или малки градски жилища с двор. Въпреки че не е известен с това, че предизвиква по-големи кучета, той никога не се отказва от битка. Имайте предвид, че тази порода е отгледана за борба с язовци и лисици. Това е голямо куче на малки крака и винаги има големи планове за осъществяване.

Гленофимал териер

Как е възникнала породата Гленофимал териер?

Породата Гленофимал териер произхожда от тогавашния пуст, скалист пейзаж на планините Уиклол в Ирландия. В тази сурова среда Гленофимал служи на множество цели в ролята си на работно куче. През деня тези енергични териери проследявали язовци и лисици, като лесно се справяли с тях и спестявали на стопаните си труда да се справят с тези вредители. През нощта, докато семейството спяло, Гленофимал мълчаливо ловял плъхове и бдял над семейната сигурност.

Гленофимал териер имал блестяща личност, така че било добре дошло допълнение към семейството. Породата е описана за първи път през 1870 г., след признаването й на изложбата за кучета Лисбърн в Англия. По онова време териерите от Ирландия са просто наричани Ирландски териери, без значение какъв тип териер са били.

Минало известно време, преди Глен да има собствено име. През 1933 г. е създаден Glen of Imaal Terrier Club на Ирландия, а през 1934 г. Глен е приет за регистрация от Ирландския киноложки клуб. Както при много породи, Глен пострадал в резултат на войните и броят на породата намалял значително.

Породата е призната от Киноложкия клуб на Англия през 1975 г., а през 1986 г. американските ентусиасти основават Американския клуб за териери Гленофимал. Растежът на породата е бавен и внимателен и Гленофимал териер все още се счита за сравнително рядка порода, но има предимството да запази първоначалните си характеристики, често наричани “антични” черти.

Грижи за куче Гленофимал териер

Грижата за Гленофимал териер е доста лесна. Тази порода е сърдечна, с много малко здравословни проблеми, свързани с породата, но ушите трябва да се почистват редовно, като излишните косми се отстраняват, за да се предотврати натрупването, което може да доведе до инфекция. По-мекият подкосъм не сплъстява и не се заплита бързо. Въпреки това, редовното разресване ще поддържа козината чиста и здрава и ще я предпази от заплитане. Измиването на козината с шампоан за кучета може да я омекоти на допир, но много ентусиасти на тази порода предпочитат естествената грубост на козината на Глен.

Въпреки че Гленофимал териер може да се справи достатъчно добре с лошите климатични условия, той трябва да се държи на закрито в горещ климат. Освен това летните температури ще изискват обилна хидратация, за да поддържате комфорта на вашия Гленофимал, заедно със скъсяване на козината.

Докато плуването може да бъде добро развлечение и начин за разхлаждане, тази порода трябва да бъде защитена от дълбока вода, тъй като късите крака и тежкото тяло не се координират достатъчно добре за плуване за продължителни периоди от време. Малък детски басейн трябва да осигури удоволствието от плуването на вашия Гленофимал, без свързания с това риск.

Освен това, тъй като Гленофимал териерите са естествени копачи и преследвачи, много от тях ще намерят пътя си навън, дори от ограден двор. За да предотвратите това, дръжте кучето в сигурни, затворени пространства и го извеждайте редовно на дълги разходки.

Какви здравни проблеми се срещат при Гленофимал териерите?

Глен на Имаал териер, чиято средна продължителност на живота е от 10 до 14 години, може да страда от незначителни здравословни проблеми като кучешка дисплазия на тазобедрената става и сериозни като прогресивна атрофия на ретината. Редовните прегледи на очите и бедрата са полезни за кучето и затова не ги пренебрегвайте.

Гленофимал териер

Храна за Гленофимал териер

Гленофимал териерите са прекрасни и енергични компаньони, които изискват специфична грижа, включително подходяща храна, за да бъдат здрави и щастливи. Нека разгледаме каква храна е най-подходяща за тези чудесни кучета, как да ги храните правилно и какви съвети да следвате за оптимално здраве и дълголетие.

  • Основни хранителни нужди на Гленофимал териерите – Гленофимал териерите са средни по големина кучета със среден до висок метаболизъм. Те са известни с активността си и нуждата от ежедневно движение. За да осигурите на вашия Гленофимал териер здравословен живот, е важно да му осигурите храна, която покрива техните специфични хранителни нужди.

Каква храна е подходяща за Гленофимал териер?

Висококачествена суха храна за кучета – Изберете качествена суха храна, предназначена специално за средни до големи породи кучета. Тя трябва да съдържа оптимално съотношение на протеини и мазнини, за да поддържа тяхната енергия и мускулна маса.

  • Протеини от животински източници – Гленофимал териерите имат нужда от протеини за изграждане и поддръжка на мускулната им маса. Осигурете храна, която съдържа протеини от птица, говеждо месо или риба.
  • Здравословни мазнини – Добавката на здравословни мазнини, като рибено масло или омега-масла, може да помогне за поддържане на здрава кожа и красива козина у Гленофимал териерите.
  • Въглехидрати – Избягвайте храната с високо съдържание на прости въглехидрати като царевичен сироп и предпочитайте храна с комплексни въглехидрати като картофи или каши.

Количествени указания и хранене

В зависимост от възрастта, размера и активността на вашето куче, консултирайте се с ветеринарен лекар за подходящата размер на порцията.Обикновено се препоръчва да се храни два пъти на ден, но може да се варира в зависимост от индивидуалните нужди на кучето. Винаги осигурявайте достъп до прясна вода за пиене на вашето куче. Редовно контролирайте теглото на вашия Гленофимал териер и коригирайте размера на порциите според нуждите му.

Важно е да се консултирате с ветеринарен лекар за оптималното хранене и здравословно състояние на кучето ви.

Гленофимал териерите са уникални кучета, които заслужават специализирано внимание при избора на храна. С правилно балансирана и качествена диета, тези кучета могат да се насладят на здравословен и активен живот. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарен лекар за персонализирани съвети спрямо нуждите на вашия конкретен питомец.

Често задавани въпроси

Каква е идеалната храна за Гленофимал териер?

Отговор: Идеалната кучешка храна за Гленофимал териер включва висококачествена суха храна, богата на протеини от животински източници, полезни мазнини и комплексни въглехидрати. Препоръчва се храна, която съдържа пилешко, говеждо или риба, както и добавка на рибено масло за поддържане на здрава кожа и козина. Винаги осигурявайте прясна вода за пиене.

Колко често трябва да храня Гленофимал териер?

Отговор: Обикновено Гленофимал териерите се хранят два пъти на ден – сутрин и вечер. Честотата на хранене може да варира в зависимост от възрастта, активността и здравословното състояние на кучето. Консултирайте се с ветеринарен лекар за индивидуализирана препоръка.

Какви здравословни проблеми са характерни за Гленофимал териерите?

Отговор: Гленофимал териерите са предразположени към някои генетични здравословни проблеми като дисплазия на тазобедрената става и очни заболявания. Редовните ветеринарни прегледи и подходящото хранене могат да помогнат за намаляване на риска от тези проблеми.

Колко упражнения изисква Гленофимал териер ежедневно?

Отговор: Гленофимал териерите са активни и енергични кучета, които изискват поне 30-60 минути упражнение дневно. Това може да включва разходки, игра или различни активности, които ще ги държат физически и психически стимулирани.

Как да се грижа за козината на Гленофимал териер?

Отговор: Гленофимал териерите имат гъста и средно дълга козина, която изисква редовно разресване поне два пъти седмично, за да се предотврати заплитане и падане на козината. Къпането може да се извършва веднъж на няколко месеца или при нужда. Редовното подрязване на ноктите и проверка на ушите също са важни части от грижата за тях.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма