+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Добро храносмилане при кучетата

Показване на 1–12 от 47 резултата

7 интересни факта за храносмилателната система на кучетата

Добро храносмилане

Здравата храносмилателна система е от съществено значение за благосъстоянието на вашето куче и добро храносмилане. Храносмилателната система изпълнява много важни функции като например: поема храна, абсорбира хранителни вещества, поддържа баланса на течности и електролити, както и се отървава от отпадъците.

Освен това, храносмилателната система на обхваща голяма площ от тялото на кучета. Храносмилателният тракт включва устната кухина (слюнчените жлези, езика, зъбите), хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, черния дроб, панкреаса, ректума и ануса на кучето.

Кучешката храносмилателна система не е най-бляскавата тема, но разбирането как работи ви поставя в по-добра позиция да определите дали вашето куче е болно и трябва да бъде прегледано от ветеринар. Може също така да ви насочи при вземането на решения, които ще подобрят нейното здраве.

Ето 7 интересни факта за стомашно-чревния тракт, здравето на вашето куче и добро храносмилане

7 интересни факта за стомашно-чревния тракт на кучето

  1. Кучетата също получават киселини.

Кучетата могат да получат лошо храносмилане и киселини точно като хората.

Сподер научните изследвания, стомашните киселини образувани на гладно, са много сходни при хората и кучетата. След хранене обаче кучетата произвеждат повече киселина отколкото при хората.

Тези прилики означават, че кучетата и хората се възползват от едни и същи антиациди. Но преди да дадете на кучето си антиацид без рецепта, говорете с вашия ветеринарен лекар. Ще искате да сте сигурни, че не рискувате потенциални лекарствени взаимодействия или странични ефекти.

Също така, ветеринарните лекари могат да ви предоставят важни насоки за употреба на антиациди, за да сте сигурни, че не излагате на риск здравето на вашия домашен любимец.

Нека бъде ясно, че повече стомашна киселина не означава, че може да давате на вашето куче да яде потенциално замърсени храни. Кучетата са не по-малко чувствителни към хранителни отравяния (бактериални замърсяване), отколкото хората.

Например, практиката на хранене на кучета със сурово месо носи доказан риск от хранително отравяне!

  1. Храната се движи през стомашно-чревния тракт на кучето три пъти по-бързо отколкото при хората.

Кучетата имат тънки черва, които заемат около 25% от общия стомашно-чревен обем, което е в съответствие с други всеядни животни, а това включва и хората. Например, тънките черва на котките, които са истински хищници, заемат само 15%.

Това е интересен факт, който научихме в Кучеландия. Друг интересен факт е, че средно храната се движи през кучешкия стомах малко по-бавно от нашия, но движението на храната през червата е малко по-бързо.

Времето за преминаване през стомашно-чревния тракт е от шест до осем часа за кучета, докато при хората е между 20 и 30 часа.

  1. Кучетата не могат да дъвчат настрани.

Вероятно сте забелязали, че вашето куче не може да дъвче отстрани. Това е така, защото челюстта на кучето позволява само движение нагоре и надолу при дъвчене. Хората движат челюстта си навсякъде, което позволява по-добро смилане на храната.

Тази разлика между кучетата и хората, вероятно е свързана с хранителните нужди от корените ни. Вълкоподобните предци на кучетата са яли предимно месо, което може лесно да се разкъса и погълне, докато хората са разчитали на събирането или отглеждането на растителен материал, който изисква повече дъвчене.

  1. Повечето кучета могат да смилат и абсорбират въглехидрати.

Съвременните породи кучета се смятат за всеядни, също като нас, хората. Първоначално кучетата са се хранили с месо в дивата природа, но тъй като са опитомени, са направени адаптации, които им позволяват да усвояват и използват растителни хранителни вещества.

Истинските месоядни животни, като котките, имат по-високи хранителни нужди от таурин, арахидонова киселина и определени витамини, които се съдържат в животинските мазнини и източници на протеини. Всеядните животни нямат по-високи изисквания за тях и създават своя собствена арахидонова киселина от растителни масла.

Повечето нормални кучета нямат затруднения с храносмилането и усвояването на въглехидрати, така че няма полза от храненето на нормални кучета с беззърнени диети.

  1. Холестеролът не влияе на здравето на кучето.

Вашият личен лекар може да ви посъветва да намалите нивото на холестерола си, но няма да чуете същите опасения, отразени във ветеринарния кабинет. Холестеролът няма същия ефект върху сърцето на кучетата, а храносмилателната им система е проектирана да поеме животинската мазнина.

Кучета с капризен апетит – как да ги примами към храната

ФАКТ – Кучетата нямат същите проблеми с рака на дебелото черво, така че идеята, че яденето на храни с високо съдържание на разтворими фибри или с ниско съдържание на наситени или транс-мазнини ще осигури някаква полза за здравето, е наистина неизвестна на този етап.

храна за кучета с високо съдържание на разтворими фибри

Ветеринарите казват, че един от ключовете към здравето е поддържането на здравословно тегло на вашето куче. Едва ли сте изненадани, нали?

Затлъстяването е свързано с обостряне на много здравословни проблеми при кучетата и е нашата битка номер едно, като стопани. Ако има нещо, което можем да направим, то е да говорим с нашите ветеринари за това как да ограничим затлъстяването.

  1. Диарията и повръщането може да са по-големи проблеми, отколкото си мислите.

Стомашно-чревните заболявания представляват около 10% от ветеринарните посещения в световен мащаб. Диарията е един от най-честите клинични признаци за сериозен проблем.

Анормалното изпражнение може също да бъде първи симптом на по-системен болестен процес, като бъбречни, чернодробни и някои ендокринни нарушения.

Повръщането също е често срещан симптом. Острият пристъп може да изчезне от самосебе си за ден или два, но ветеринарите често препоръчват кратък 12-часов период на гладуване за „почиване“ на стомашно-чревния тракт, последван от мека диета.

Но когато клиничните признаци продължават или са особено тежки, често се препоръчва тестване, за да се опитаме да разберем какво може да причинява дистрес.

Дисбалансите с други органи, като бъбреците, също могат да причинят стомашно-чревни признаци. Затова е важно да посетите вашия ветеринарен лекар, за да определите най-доброто лечение за вашето куче.

  1. Изпражненията на вашето куче разказват много за здравето му.

Можете да научите много за здравето на вашето куче, като изучавате изпражненията му (една неприятна, но необходима задача).

Има различни причини за необичайни изпражнения. Повечето епизоди на остра диария обикновено се самоограничават в рамките на няколко дни, тъй като несъобразителността в диетата е честа причина.

Паразитите, бактериите и вирусите също могат да причинят диария. В зависимост от основната причина, животното може или може да не се нуждае от подходящо лечение за инфекциозния агент.

Ако диарията продължава няколко дни и/или има кръв в изпражненията, кучето трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, който може да определи най-подходящия курс на лечение.

От друга страна, ако вашето куче не ака и се напряга да дефекира, то може да има запек, който ако продължи продължително, може да причини сериозни здравословни проблеми.

Един важен извод е, че трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите нещо подозрително. Дори кратки епизоди на диария или запек, които се появяват периодично, особено в комбинация с други признаци, като загуба на тегло и загуба на апетит, могат да показват по-сложен болестен процес.

Друг ключов момент е редовно да наблюдавате навиците на акане на вашето куче. Важно е стопаните ежедневно да следят колко често кучето дефекира и консистенцията на изпражненията.

Има известни различия между животните, както и различия от ден на ден, като някои животни имат постоянно по-меки или по-твърди изпражнения от други.

Но като цяло, с течение на времето, стопаните трябва да могат да установят какво е нормално за тяхното куче.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма