+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Девон рекс

Показване на 1–12 от 14 резултата

Девон Рекс – винаги по петите ви

Чували ли сте за котките Девон рекс с къдрава козина? Изненадващо, всяка котка от семейството на котките рекс, което включва корниш рекс, девън рекс и селкирк рекс, не е свързана.

Всеки рекс си е напълно различна порода котка, която се е развила независимо от различни спонтанни мутации. Докато личността на всяка котка е различна, Девон Рекс се откроява сред породите рекс като особено ориентиран към хората и дружелюбен котешки спътник.

Произхождаща от Англия, котката Девон Рекс се отличава с високи скули и големи, крещящи уши, поставени на върха на малка глава, покрита с къдрици. Техният външен вид и очарователна личност със сигурност ще спечелят сърцето ви. Всъщност може да искате да имате две такива котки.

Девон рекс

Грижа за котка Девон Рекс

Котките Девон Рекс са сравнително малки котки със средно тегло само 3-4 килограма. Често ги наричат ​​пудел в света на котките. Да, един поглед и ще видите приликата. Косите им растат на копринени къдрици и са вълнист, ефект, наречен „рексинг“. Девон Рекс обичат да бъдат с хората си и докато ви няма, те няма да имат нищо против друг космат приятел, който да ги забавлява.

Подобно на техните къдрави кучешки приятели, котките Девон Рекс също са слабо линеещи. И докато те се считат за хипоалергенна порода котки, котешкият пърхот и слюнката им също ни карат да сърби и кихаме, така че наистина няма такова нещо като наистина хипоалергенна котка.

За какви здравни проблеми да внимаваме с Девон Рекс

Всички котенца от тази порода произлизат от една единствена котка – мъжки с къдрава козина на име Кърли. Въпреки малкия им генофонд, те са относително здрава порода със средна продължителност на живота между 9–15 години. Все пак, ето за какво да внимавате:

 • Хипертрофична кардиомиопатия – често срещано сърдечно заболяване при котките Девон Рекс. Всъщност това е най-често срещаното сърдечно заболяване при всички котки. Състоянието обаче може да остане незабелязано в ранните си етапи. С напредването на заболяването котките могат да изпитат кашлица, затруднено дишане, летаргия и други симптоми, които в крайна сметка могат да доведат до сърдечна недостатъчност. Успокояващата новина е, че котките за разплод могат да бъдат генетично тествани за това заболяване, което може да помогне за предотвратяване на състоянието при котенца. Ранното откриване е от жизненоважно значение.

Бъбречна поликистоза

Поликистозното бъбречно заболяване е генетично заболяване, което кара котките да развиват кисти в бъбреците си, което води до необратимо увреждане на бъбреците. Котките, засегнати от това заболяване, могат да изпитват повишена жажда, често уриниране, загуба на апетит, загуба на мускулна маса и загуба на тегло. Ако забележите симптоми на бъбречна поликистоза, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

 • Дисплазия на тазобедрената става – Представителите на породата Девон Рекс, обикновено са активни котки. Промяна във физическата им активност, като накуцване, избягване на стълбите или прекратяване на клякането в котешката тоалетна (и често инциденти извън тоалетната), може да е признак на дисплазия на тазобедрената става. Котките с тазобедрена дисплазия се раждат с лошо подравнена тазобедрена става, която е твърде разхлабена. Тъй като костите се приплъзват и излизат от мястото си с течение на времето, котките могат да изпитат болка, причинена от възпаление, белези и в крайна сметка артрит. Управлението на тазобедрената дисплазия включва регулиране на теглото, здравословна диета за ставите и операция в тежки случаи.
 • Луксация на патела – Луксиращата патела е друго генетично заболяване, което може да наруши ежедневните разходки на вашата котка. Котките с луксираща патела се раждат с колянна капачка (патела), която се измества от нормалното си положение (луксира). С течение на времето това може да причини болка и проблеми с подвижността. Тъй като капачката на коляното се плъзга и възпалява ставата, което води до болка и преждевременен артрит. Управлението на луксиращата патела при котки обикновено включва управление на теглото, здравословна диета за ставите. Евентуално И алтернативни терапии за облекчаване на болката. В тежки случаи може да се наложи операция.

Девон рекс

Храна за котка Девон Рекс

Котките Девон Рекс се нуждаят от пълноценна хранителна диета, предназначена за текущия им етап от живота. Например котенцата от тази порода трябва да ядат котешка храна, формулирана специално за растеж или всички етапи от живота. Когато навършат около 1 година, котенцата трябва да преминат към храна, предназначена за възрастни. Когато вашата котка достигне напреднала възраст, което е някъде от 7 до 12години, попитайте вашия ветеринарен лекар дали може да се възползва от храна за котки в напреднала възраст.

 • Как да храним Девън Рекс котка

Девон Рекс трябва да се храни два до три пъти на ден. Ако вашата котка яде твърде бързо и повръща храната си опитайте да използвате бавна хранилка за котки, за да удължите времето за хранене, да ги ангажирате и да предотвратите скуката.

 • Колко трябва да храните Девон Рекс

Важно е да не прехранвате котката си – въпреки големите им овални очи, които може да се опитат да ви кажат обратното. Ако не сте сигурни колко да храните котката си, говорете с вашия ветеринарен лекар. Той може да ви помогне да определите правилното количество храна, което да дадете на вашата котка въз основа на възрастта, начина на живот, здравето и идеалното тегло.

Хранителни съвети за котки Девон Рекс

Котки с определени здравословни проблеми могат да се възползват от хранителни добавки. Например, котки, предразположени към заболявания на ставите, точно като породата Девон Рекс или стареещи котки с артрит, могат да се възползват от ставни добавки, съдържащи глюкозамин и хондроитин. Говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да добавите добавки към диетата на вашата котка.

Поведение и обучение на котки Девон Рекс

Котките Девон Рекс са описани като подобни на Пудел не само по външния си вид, но и заради веселия си характер, любовта към хората и интелигентността, която отдавна е впечатлила техните стопани.

Те са смешни котки и сякаш имат ежедневен план за превръщане на всеки домашен предмет в играчка, ходят по петите на своите хора и като цяло са супер сладки. Не е чудно, че търсят топъл скут, в който да се гушкат след натоварен ден. Като една от най-дружелюбните породи котки, Девон Рекс е идеален спътник за деца или други домашни любимци. Просто не забравяйте да отделите време, необходимо за правилно представяне.

 • Поведение на Девън Рекс – Не са известни като независими. Всъщност те са точно обратното. Когато донесете у дома такова коте, вие се записвате за своя собствена малка сянка. Те могат да бъдат намерени кацнали на рамото ви, работещи усилено върху клавиатурата ви или надничащи изпод книгата, която се опитвате да четете.

Това прави Девон Рекс идеален пациент на ветеринаря, тъй като те не са прекалено придирчиви към това кой им обръща внимание. Въпреки това е важно да се отбележи, че котките Девон Рекс не обичат да бъдат оставяни сами за дълги периоди от време.

Обучение на Девон Рекс

Те са много дресируеми и нетърпеливи да учат. Днешните котки от тази порода споделят нетърпението на Кърли (първата котка от породата) да угодят и забавляват своите стопани, дори ако ходенето по въже може да не е първият трик на вашето коте. С тренировка за положително подсилване можете да научите своя Девън Рекс да извършва различни други забавни дейности, като удряне с лапа, запомняне и други. Ето някои забавни дейности за котки Девон Рекс:

 • Игра на донасяне,
 • Тренировка с щракване,
 • Решаване на хранителни пъзели,
 • Гушкане със семейството и пухкави приятели.

Хигиена и красота на Девон Рекс

Късата, мъхеста козина на Девон Рекс се предлага в почти всеки цвят на козината, който можете да си представите: черен, кафяв, бял, черупка на костенурка, калико и таби, само за да назовем няколко. В допълнение към рутинното миене на зъбите на вашата котка с безопасна за котки паста за зъби и четка за зъби, ето какво трябва да направите, за да поддържате вашия Девон Рекс щастлив и здрав.

Тези котки имат къдрава козина, на която липсват предпазни косми (по-дългият горен слой защитна козина). Което може да направи кожата им да изглежда мазна. За да поддържате кожата им чиста и здрава, къпете котката си с шампоан, подходящ за котки. Но внимавайте да не прекалявате, защото къдриците им са крехки и могат да се счупят при прекалено много къпане.

Къдравият Девон Рекс е известен с това, че разпространява любов, а не разпусната козина, но все пак оценява нежното оформяне. Въпреки че линят по-малко от другите породи котки, те все пак линят.

Девон рекс

Грижа за очите

Въпреки че изразителните им очи са поразителна черта, очите на вашия Девън Рекс не изискват никакви специални грижи освен рутинна проверка дали остават чисти и ярки. Всяко необичайно изпускане трябва да се обсъди с вашия ветеринарен лекар.

Грижа за ушите

Въпреки големия си размер, ушите на котките Девон Рекс не изискват специални грижи. Въпреки това, ако забележите, че котката ви чупи ушите си или ако от ушите им излиза необичаен секрет или миризма, уговорете среща с вашия ветеринарен лекар.

Девон Рекс е очарователна порода, ценена заради своя интелект, привързаност и уникален външен вид. Те са относително лесни за поддръжка, което ги прави добър избор за стопани на котки за първи път.Все пак има няколко неща, които бъдещите родители на котка Девон Рекс трябва да обмислят, преди да доведат у дома тази общителна котка. Например, тази порода котка е много социална и не обича да бъде оставяна сама. Те също са активни и игриви, така че се нуждаят от много играчки и дейности, които да ги забавляват.

Котките Девон Рекс са предразположени към определени здравословни състояния, като дисплазия на тазобедрената става, луксация на патела и сърдечни заболявания. Важно е да изберете реномиран развъдчик, който тества котките си за тези условия, преди да ги отгледа.

Често задавани въпроси

Какъв е характерът на котките порода Девон Рекс?

Отговор: Девон Рекс са изключително общителни и игриви котки. Те обичат да бъдат в центъра на вниманието и да участват във всичко, което се случва у дома.

Какъв вид грижи изисква котка Девон Рекс?

Отговор:Поради своята къса и плътна козина, Девон Рекс не изискват сложни грижи. Редовно четкане на козината им с мека четка помага за поддържане на блестящ и здрав външен вид.

Доколко е важно социализирането на Девон Рекс като малки котенца?

Отговор: Социализацията е много важна за тази порода. Ако бъдат социализирани правилно като малки, те ще развият отлични социални умения и ще бъдат усмихнати и игриви към хора и други животни.

Колко активни са котките Девон Рекс?

Отговор:Котките Девон Рекс са много активни котки, които обичат да играят и да се забавляват. Те могат да бъдат доста енергични и често се наслаждават на игри, които изискват физическа активност.

Има ли специфични здравословни проблеми, свързани с породата Девон Рекс?

Отговор:Въпреки че Девон Рекс са обикновено здрави котки, те могат да имат по-висок риск от някои заболявания, като например нарушения на храносмилателната система и дерматологични проблеми. Редовните посещения при ветеринарен лекар могат да помогнат за предотвратяване или ранно откриване на такива проблеми.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма