Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Разфасовка

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Разфасовка

Британска късокосместа котка

Показване на 1–12 от 25 резултата

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британската късокосместа котка има чиста, плюшена козина, гъста и водоустойчива, върху компактно, къдраво тяло. Невероятно описание, нали! Има пълен гръден кош и средни до къси дебели крака.

Тази късокосместа котка е работлива и с набито тяо, като олицетворява този стандарт с мощ и сила. Тя има среден до голям по размер, с добре сплетено тяло и мощна мускулатура. Главата е масивна и кръгла, с широки, кръгли очи, поставени на върха на къс, дебел врат.

Може да се опише като булдог от света на котките

Ушите са широки и заоблени, възглавничките на мустаците са пълни и кръгли, което придава на късокосместото коте вид на плюшено мече с обърната нагоре уста, създавайки впечатление за усмивка.

Въпреки че тази порода котки е най-известна със синия си цвят (който всъщност е по-скоро средно до наситено сиво), тази котка се отглежда и в други цветове.

Това включва по-светли цветове и комбинации от таби или калико шарки, както и в други многоцветни шарки.

  1. Личност и темперамент на британската късокосместа котка.

Това е тиха, недемонстративна котка, надарена с известно количество британска резервираност. Въпреки че първоначално се колебае, тя се затопля към хората, след като се запознае с тях, и се свързва тясно с човешките си другари.

Тази котка ще покаже лоялност към всички членове на семейството, а не само към един човек.

Перфектният семеен домашен любимец, тя се справя най-добре с децата, проявява търпение, привързаност и лесно се адаптира към промените в дома. Можете да очаквате вашата британска късокосместа котка да бъде с добър нрав, със стабилна личност и предвидими модели на поведение.

Има независима природа и процъфтява добре, дори когато е оставена сама. Малко вероятно е да се заеме с високоенергийни дейности, след като напусне дома и оставите котето само.

Тази късокосместа котка е известна с това, че е особено тиха и използва гласа си само когато има нужда от нещо от вас.

  1. Грижа и здраве за британската късокосместа котка.

Британската късокосместа котка има обща продължителност на живота от 14 до 20 години, но това зависи пряко от тяхното здраве. Това е една специфична порода, която трябва да се храни внимателно, защото има риск от затлъстяване.

Британската късокосместа котка не е особено активна, предпочита да прекарва голяма част от времето си в спокойствие, така че няма възможност да гори калории. Ако имате въпроси относно идеалното количество протеини и въглехидрати, с които трябва да храните вашата късокосместа котка, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да създадете план за цял живот.

Това е важно, така че етапите на растеж да могат да бъдат взети под внимание и котката ви да задоволява всички хранителни нужди.

  1. История и предистория на британската късокосместа котка.

Британската късокосместа котка държи историческия флаг за това, че е първата официална изложбена котка. Тази порода всъщност е предшественикът на съвременната развъдна програма и както подсказва името на породата, усъвършенстването на тази порода започва във Великобритания.

До втората част на 19 век британската късокосместа котка е била обикновена домашна котка, обикновено наричана моги във Великобритания (породата сега обикновено се нарича само късокосместа).

Дотогава късокосместата се е превърнала в повсеместен член на типичното британско стопанство, като е била предпочитаната котка за защита на дома и земята от гризачи в продължение на повече от хиляда години.

Исторически, пристигането на късокосместите във Великобритания е свързано с римските нашествия, които обикновено се случват по време на управлението на Римската империя.

Тяхното присъствие обикновено се смятало за случайно

история на британската късокосместа котка

Тъй като те били оценени заради тяхната сила, издръжливост, ловни умения и като цяло добра природа.

С течение на времето късокосместите започват да се разглеждат като нещо повече от работна котка и те започват да бъдат приемани и в дома, за да споделят топлината на огнището с цялото семейство.

Късокосместата котка била толкова често срещана в британския живот, а нейната „усмивка“ толкова добре позната, че може би вдъхновила най-известния илюстрован образ на котка до днес.

Става дума за това, че Джон Тениъл проектира Чеширската котка за „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол през 1865г.

В края на 1800г. любителят на котки Харисън Уиър издигнал възхищението си от британските късокосмести котки до едно стъпало по-високо.

Основните съображения на Уиър били да обедини други хора с неговото мислене, така че най-доброто от породата Британска късокосместа котка да може да бъде показано и оценено.

Крайната цел била, породата да може да бъде укрепена и култивирана чрез обмислени двойки. Уиър успява да организира първото провеждано котешко изложение в Кристалния дворец в Лондон на 13 юли 1871г.

Неговото начало и последвалите изложбени състезания се оказват изключително популярни сред любителите на котки, завинаги провъзгласявайки Харисън Уиър за бащата на котешката фантазия.

С нарастването на пристрастията през годините разликите в породите също нарастват. И тъй като обществеността започва да се запознава с нови и различни породи котки, пристрастията се променят и популярността на късокосместите котки остава настрана за по-модерните котешки породи.

В началото на века дългокосместите котки били на мода сред любителите на котки в Англия

любители на котки в Англия

Както често се случва по време на големи конфликти, популацията на британските късокосмести котки е силно намалена по време на Първата световна война (както и голяма част от животинската популация).

Следвоенните развъдчици се опитали да включат персийската порода котка с останалите късокосмести, за да съживят броя, но Управителният съвет на Cat Fancy не искал да чуе за това, изисквайки животновъдите да върнат породата в оригиналната й форма.

Ще са необходими три поколения развъждане, за върнат обратно британската късокосместа котка, и така да могат котките отново да бъдат регистрирани като родословни.

Този цикъл трябвало да се повтори с хода на Втората световна война, но с намаления брой късокосмести, още по-ужасен от преди, обстоятелствата наложили развъдчиците да поискат разрешение от Британския управителен съвет на Cat Fancy да кръстосват британската късокосместа котка с други породи.

Такова разрешение било дадено и чрез внимателна селекция кръстосването с породи като руска синя, шартрьо и персийска котка, върнали британската късокосместа обратно в британския дом, макар и с някои промени във външния вид.

Британската късокосместа котка сега изглежда като плюшено мече, със здраво тяло, пълни възглавнички на мустаците, естествено обърната уста и кръгли, широко отворени очи.

Същият кротък нрав, за който породата била ценена, останал, а луксозната козина наследила по-голяма мекота от внимателно подбраните кръстоски. В

ъпреки че британската късокосместа котка остава популярна като семеен компаньон във Великобритания, нейният брой в САЩ не е бил достатъчно значителен, за да бъде разгледан за регистрация от Американската асоциация на любителите на котки до 1970 г., когато е регистрирана синята британска късокосместа котка.

Здрава козина

Последни публикации

котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече
Правила в парка за кучета
Правила в парка за кучета

Живеете в апартамент или къща с малка градина и търсите място, където вашият четириног приятел да тича? Е, няма какво друго да правите, освен да се отправите заедно към парка […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи