+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Британска късокосместа котка

Показване на 1–12 от 69 резултата

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британската късокосместа котка има чиста, плюшена козина, гъста и водоустойчива, върху компактно, къдраво тяло. Невероятно описание, нали! Има пълен гръден кош и средни до къси дебели крака.

Тази късокосместа котка е работлива и с набито тяо, като олицетворява този стандарт с мощ и сила. Тя има среден до голям по размер, с добре сплетено тяло и мощна мускулатура. Главата е масивна и кръгла, с широки, кръгли очи, поставени на върха на къс, дебел врат.

Може да се опише като булдог от света на котките

Ушите са широки и заоблени, възглавничките на мустаците са пълни и кръгли, което придава на късокосместото коте вид на плюшено мече с обърната нагоре уста, създавайки впечатление за усмивка.

Въпреки че тази порода котки е най-известна със синия си цвят (който всъщност е по-скоро средно до наситено сиво), тази котка се отглежда и в други цветове.

Това включва по-светли цветове и комбинации от таби или калико шарки, както и в други многоцветни шарки.

С какво да храним Британска Късокосместа Котка?

Като домашни любимци, британските късокосмести котки заслужават най-доброто от нас. Един от ключовите въпроси, които се изправят пред стопаните на тези красиви котки, е как да ги хранят правилно. Нека разгледаме най-добрите практики за хранене на британска късокосместа котка, съвети за избор на подходяща храна и как да поддържаме здравословен хранителен режим.

Оптималното хранене на Британска късокосместа котка:

  • Избор на подходяща хранаПри храненето на Британска късокосместа котка, е важно да изберем висококачествена храна, която отговаря на специфичните им нужди. Тъй като те обичат да се движат по-малко от други породи котки, може да е добра идея да изберете котешка храна с по-ниско съдържание на мазнини и въглехидрати.
  • Балансирано съдържание на протеини и витамини: Британките имат нужда от високо съдържание на протеини, за да поддържат силни мускули и оптимално здраве. Също така е важно да се уверим, че храната им е обогатена с витамини и минерали, които подпомагат здравето на кожата и козината им.
  • Подходящи порции и график на хранене: Важно е да поддържаме подходящи порции и график на хранене за британската късокосместа котка. Обикновено се препоръчва да се хранят два пъти на ден със съответните порции, които да осигурят достатъчно енергия и хранителни вещества.

Ето таблица, която показва примерни дневни порции на суха котешка храна за Британска късокосместа котка в грамове, спрямо възрастта и теглото на котката. Тези препоръки за хранене са ориентировъчни и може да варират в зависимост от индивидуалните нужди, активността и здравословното състояние на котката. Винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар за персонализирани препоръки за хранене на вашата котка.

Възраст Тегло (кг) Дневна порция (грамове)
2 месеца 0.5 – 1 20 – 35
3 месеца 0.8 – 1.5 30 – 45
4 месеца 1 – 2 35 – 55
6 месеца 1.5 – 2.5 40 – 60
9 месеца 2 – 3 45 – 65
12 месеца 2 – 4 45 – 70
18 месеца 2.5 – 4.5 50 – 75
2 години 3 – 5 55 – 80
3 години 3.5 – 5.5 60 – 85
4 години 4 – 6 65 – 90
5 години и повече 4 – 6.5 65 – 95

Избор на подходяща храна за котки

При избора на храна за вашата британска късокосместа котка, търсете продукти с висококачествени съставки. Като пилешко месо или риба, без излишни добавки и изкуствени оцветители. Избягвайте храна с високо съдържание на захари и излишни въглехидрати.

Правилното хранене на британската късокосместа котка е ключов аспект от поддържането на нейното здраве и благополучие. Със съобразяване на специфичните нужди на котката и избора на подходяща храна, можете да осигурите дълъг и щастлив живот на вашата любимка.

Личност и темперамент на британската късокосместа котка

Това е тиха, недемонстративна котка, надарена с известно количество британска резервираност. Въпреки че първоначално се колебае, тя се затопля към хората, след като се запознае с тях и се свързва тясно с човешките си другари.Тази котка ще покаже лоялност към всички членове на семейството, а не само към един човек.

Перфектният семеен домашен любимец. Тя се справя най-добре с децата, проявява търпение, привързаност и лесно се адаптира към промените в дома. Можете да очаквате вашата британска късокосместа котка да бъде с добър нрав, със стабилна личност и предвидими модели на поведение.

Има независима природа и процъфтява добре, дори когато е оставена сама. Малко вероятно е да се заеме с високоенергийни дейности, след като напусне дома и оставите котето само.Тази късокосместа котка е известна с това, че е особено тиха и използва гласа си само когато има нужда от нещо от вас.

Грижа и здраве за британската късокосместа котка

Британската късокосместа котка има обща продължителност на живота от 14 до 20 години, но това зависи пряко от тяхното здраве. Това е една специфична порода, която трябва да се храни внимателно, защото има риск от затлъстяване.

Британската късокосместа котка не е особено активна, предпочита да прекарва голяма част от времето си в спокойствие. Така че няма възможност да гори калории. Ако имате въпроси относно идеалното количество протеини и въглехидрати, с които трябва да храните вашата късокосместа котка, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да създадете план за цял живот.

История и предистория на британската късокосместа котка.

Британската късокосместа котка държи историческия флаг за това, че е първата официална изложбена котка. Тази порода всъщност е предшественикът на съвременната развъдна програма. Както подсказва името на породата, усъвършенстването на тази порода започва във Великобритания.

До втората част на 19 век британската късокосместа котка е била обикновена домашна котка. Обикновено наричана моги във Великобритания (породата сега обикновено се нарича само късокосместа).

Дотогава късокосместата се е превърнала в повсеместен член на типичното британско стопанство, като е била предпочитаната котка за защита на дома и земята от гризачи в продължение на повече от хиляда години.

Исторически, пристигането на късокосместите във Великобритания е свързано с римските нашествия, които обикновено се случват по време на управлението на Римската империя.

Тяхното присъствие обикновено се смятало за случайно

Британска късокосместа котка

Тъй като те били оценени заради тяхната сила, издръжливост, ловни умения и като цяло добра природа.С течение на времето късокосместите започват да се разглеждат като нещо повече от работна котка и те започват да бъдат приемани и в дома, за да споделят топлината на огнището с цялото семейство.

Късокосместата котка била толкова често срещана в британския живот, а нейната „усмивка“ толкова добре позната, че може би вдъхновила най-известния илюстрован образ на котка до днес.

Става дума за това, че Джон Тениъл проектира Чеширската котка за „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол през 1865г.В края на 1800г. любителят на котки Харисън Уиър издигнал възхищението си от британските късокосмести котки до едно стъпало по-високо.

Основните съображения на Уиър били да обедини други хора с неговото мислене, така че най-доброто от породата Британска късокосместа котка да може да бъде показано и оценено.Крайната цел била, породата да може да бъде укрепена и култивирана чрез обмислени двойки. Уиър успява да организира първото провеждано котешко изложение в Кристалния дворец в Лондон на 13 юли 1871г.

Неговото начало и последвалите изложбени състезания се оказват изключително популярни сред любителите на котки, завинаги провъзгласявайки Харисън Уиър за бащата на котешката фантазия.

С нарастването на пристрастията през годините разликите в породите също нарастват. И тъй като обществеността започва да се запознава с нови и различни породи котки. Пристрастията се променят и популярността на късокосместите котки остава настрана за по-модерните котешки породи.

В началото на века дългокосместите котки били на мода сред любителите на котки в Англия

Както често се случва по време на големи конфликти, популацията на британските късокосмести котки е силно намалена по време на Първата световна война (както и голяма част от животинската популация).

Следвоенните развъдчици се опитали да включат персийската порода котка с останалите късокосмести, за да съживят броя, но Управителният съвет на Cat Fancy не искал да чуе за това, изисквайки животновъдите да върнат породата в оригиналната й форма.

Ще са необходими три поколения развъждане, за върнат обратно британската късокосместа котка, и така да могат котките отново да бъдат регистрирани като родословни.

Този цикъл трябвало да се повтори с хода на Втората световна война. Но с намаления брой късокосмести, обстоятелствата наложили развъдчиците да поискат разрешение от Британския управителен съвет на Cat Fancy да кръстосват британската късокосместа котка с други породи. Такова разрешение било дадено и чрез внимателна селекция кръстосването с породи като руска синя, шартрьо и персийска котка, върнали британската късокосместа обратно в британския дом. Макар и с някои промени във външния вид.

Британската късокосместа котка сега изглежда като плюшено мече. Със здраво тяло, пълни възглавнички на мустаците, естествено обърната уста и кръгли, широко отворени очи.

Същият кротък нрав, за който породата била ценена, останал, а луксозната козина наследила по-голяма мекота от внимателно подбраните кръстоски.

Британска късокосместа котка

Характеристика
Характеристика Описание
Произход на Британската късокосместа котка Произход от Великобритания – произтича от кръстосване между домашни и азиатски котки.
Размер и тегло Средно към голяма котка с мускулест торс – тегло между 4 до 8 килограма.
Външен вид на котката Къса и плътна козина – голяма глава с кръгли очи и къс нос. Компактно тяло с къси, силни крака.
Характер на Британска късокосместа котка Спокойна и уравновесена. Обичайна към хората и другите животни, леко игрива, но по-скоро спокойна.
Грижи и поддръжка Изисква седмично разчесване на козината и редовни посещения при ветеринар за грижа за здравето.
Здравословни проблеми Предразположеност към поликистоза на бъбреците, рак, и проблеми със сърцето на котката.

 

Често задавани въпроси

 

 

Каква е подходящата възраст за преминаване на малко британско късокосместо коте към храна за възрастни котки?

Отговор: Обикновено се препоръчва да преминете котката към нормална котешка храна, когато тя навърши около една година. В този момент котката вече е по-зряла и може да се нуждае от специализирана храна, която да отговаря на нейните специфични нужди.

 

 

Как да разбера дали моята британска късокосместа котка е с наднормено тегло?

Отговор: Нормалното тегло на британската късокосместа котка варира в зависимост от пола и размера на котката. За да определите дали вашата котка е с наднормено тегло, можете да проверите нейната форма и да се консултирате с ветеринарен лекар за професионална оценка.

 

 

Колко вода на ден трябва да пие британската късокосместа котка?

Отговор: Британските късокосмести котки обикновено трябва да пият около 60-80 мл вода за килограм тегло на ден. Уверете се, че винаги имат достъп до прясна и чиста вода.

 

 

Каква е ролята на лакомствата в храненето на британската късокосместа котка?

Отговор: Лакомствата могат да бъдат полезни като награда или като допълнение към основната храна, но трябва да се дават в умерени количества. Уверете се, че лакомствата са здравословни и отговарят на диетичните нужди на котката.

 

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма