+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бременни и кърмещи котки

Показване на 12 резултата

Бременни и кърмещи котки и отглеждане на котенцата

бременни и кърмещи котки

Бременни и кърмещи котки. За много хора разбирането, че котката им е бременна, е изненада. Може дори да са си помислили, че котката им просто се закръгля от допълнителните закуски. Понякога е толкова трудно да разберете, че една котка е бременна, че не го знаете, докато не получите цяло котило котенца.

Поради тези причини грижите за вашата бременна котка понякога могат да бъдат трудни по отношение на грижите преди раждането.

Въпреки че котките са склонни да бъдат доста самодостатъчни, все още има някои важни неща, които трябва да имате предвид по време на бременността и раждането на вашата котка.

В това ръководство, Кучеландия е събрала всичко, което трябва да знаете за бременността и раждането на котки. Това включва как да разберете дали котката ви е бременна, колко дълго котките са бременни, хранителни нужди, етапи на котешко раждане и как да се грижите за новородените котенца.

Как да разберете, че котката е бременна?

Може да бъде много трудно да видите признаците, че котката е бременна, но най-категоричните начини за потвърждаване на бременност включват кръвен тест, ултразвук, рентгенови лъчи или палпация на корема.

Когато котката е бременна, тя обикновено се нарича “кралица”. Обикновено поведението на кралицата няма да се промени значително по време на бременност, но някои котки могат да станат или по-привързани, или по-агресивни.

В крайна сметка коремът на котката може да изглежда по-заоблен или зърната й може да станат по-изпъкнали. Въпреки това, понякога тези признаци няма да се появят до по-късен етап от бременността на котката.

Също така, котките могат да страдат от фалшива бременност или псевдобременност. Смята се, че се причинява от хормонален дисбаланс, който позволява на небременните майки да проявяват симптоми като лактация и промени в поведението.

Колко време е бременността при котките?

Периодът на бременност при котка е средно около 63-65 дни или около два месеца.

С какво да храним бременна котка?

Бременните котки имат различни хранителни нужди. Ето какво трябва да знаете за осигуряването на правилната храна за бременна котка:

Хранете я с висококалорична храна за котки. Бременните котки трябва да преминат към по-висококалорична диета на четири седмици от бременността. Майките трябва да бъдат поддържани на тази висококалорична диета до отбиването на котенцата.

Най-добрите храни за бременни котки са:

• Търговски храни за котки, обозначени за бременност и кърмене,
• Търговски храни за котки, етикетирани за котенца.

Няма страшно, ще намерите този тип храна за котки в petstation.bg като просто филтрирате по нужда на котката.

Осигурете чести хранения

Бременните и кърмещи котки имат много по-високи метаболитни нужди, свързани с растежа, раждането и храненето на котенцата. В този смисъл, тези диети могат да помогнат за осигуряване на достатъчно хранене.

Имайте предвид, че поради растящите зародиши в стомаха на вашата котка също ще има по-малко място. Това означава, че тя ще трябва да яде по-малки порции, но на по-чести хранения.

Съображения за здраве и безопасност за бременни котки

След като се потвърди, че котката е бременна, има няколко неща, които родителят на домашен любимец трябва да знае и да вземе предвид.

Внимавайте за вагинално кървене при котките

Вагиналното кървене е необичайно по време на всяка котешка бременност и трябва да бъде причина за безпокойство.

Ако кървенето се забележи по време на ранните или средните етапи на бременността, вероятно кралицата е имала спонтанен аборт или е абортирала бебетата.

Ако кървенето се забележи в края на бременността, майката може да започне да ражда рано и е необходима незабавна ветеринарна намеса.

Заведете котката си за фекален тест

Препоръчително е да имате свежа проба от котешките изпражнения, проверена от вашия ветеринарен лекар, тъй като чревните паразити могат да се разпространят в котенцата както в утробата, така и по време на кърмене.

Не използвайте обезпаразитяващи лекарства без рецепта върху вашата бременна или кърмеща котка, тъй като някои от тях могат да бъдат опасни. Вашият ветеринарен лекар може да предпише подходящото лекарство, ако нейната проба от изпражнения показва данни за паразитна инфекция.

Поддържайте бременни котки с безопасни средства за предотвратяване на бълхи

По време на бременност е още по-важно да държите котката си обезпаразитена.

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че средство за профилактика срещу бълхи, което използвате е безопасно за употреба при бременни котки.
Поддържането на вашата котка без бълхи не е само за тяхната безопасност, но и за безопасността на техните котенца. Анемията от бълхи е една от най-честите причини за смърт при малки котенца.

Без ваксини за бременни котки

Освен това котките никога не трябва да се ваксинират по време на бременност. Ваксините могат да изложат котката на значителен риск от вродени дефекти за развиващите се бебета.

Всяка кралица, която се използва за разплод, трябва да бъде в течение на ваксинациите и превантивните мерки преди бременността.

Как да предразположите котката си за раждане

Как да предразположите котката си за раждане

Бременните котки са много независими и обикновено намират своя собствена тиха зона за гнездене преди раждането. И докато вашата котка може сама да реши къде иска да роди, добра идея е да поставите кутия за гнездене или зона в тиха част на къщата.

Можете да използвате голяма картонена кутия с ниски страни, което улеснява котката ви да влиза и излиза, или просто да поставите мека, чиста постелка. Можете да използвате вестници или кърпи като спално бельо.

Поставете нейната кутия за отпадъци, храна и вода наблизо, така че тя да има лесен достъп до тях, докато кърми котенцата си.

Поддържайте зоната за гнездене достатъчно осамотена, за да може бременната котка да се чувства комфортно, но все още достъпна, за да можете да наблюдавате всички възможни усложнения.

Етапи на раждането при котките

Има три етапа на раждане при котките.

  • Първи етап на раждането: контракции и безпокойство

Първият етап се определя като отпускане на шийката на матката и начало на периодични контракции. Въпреки това е вероятно да не можете да видите или да кажете, че котката ви има контракции в този момент от процеса на раждане.

По време на този етап можете да очаквате вашата котка да:
• Действа неспокойно,
• Въртене в и извън кутията за гнездене,
• Пъхтене,
• Силно и често мяукане,
• Понякога дори повръщане.

Телесната температура на котката също ще намалее до 37° или по-малко, когато са 12-36 часа от началото на пълните контракции.

  • Втори етап на раждане: същинско раждане

Вторият етап на раждане при котките започва с по-силни, по-чести маточни контракции, които в крайна сметка водят до раждането на коте. Не движете и не разсейвайте котката си по време на процеса на раждане, защото тя може да спре раждането и да започне отново на следващия ден, ако се почувства стресирана.

В зависимост от всяка отделната котка, котенцата обикновено се раждат на всеки 30-60 минути, като цялото котило се доставя за по-малко от шест часа. Бременните котки могат да имат четири до шест котенца в котилото.

Можете да използвате таймер, за да следите времето между котенцата, за да сте сигурни, че няма проблем.

  • Внимавайте за усложнения

Дистокията означава трудно раждане и може да възникне по различни причини.
Ако майката има силни контракции и се напъва повече от 60 минути, без да роди коте, тя трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Какво трябва да направите, след като се роди коте?

Какво трябва да направите, след като се роди коте

Котенцата се раждат със защитна фетална мембрана, която обикновено се отстранява от майката котка малко след раждането. Феталните мембрани обикновено са червеникаво-жълти на цвят и обграждат плода, който плава в околоплодна течност.

Ако майката котка не успее да отстрани феталната мембрана в рамките на първата минута след раждането, ще трябва да счупите торбичката и да избършете течността от носа на котето.

След това отворете устата с главата надолу и изчистете всички останали мембрани или течност.

След това можете да стимулирате котето да диша, като го галите силно по тялото му с кърпа.

Ако пъпната връв не се е скъсала по време на раждането или майката котка не я е скъсала, ще трябва да прекъснете връзката. Стремете се да скъсате връвта на около сантиметър от тялото на котето.

Разкъсайте го с първите си два пръста и палеца, но внимавайте да не дърпате връвта, тъй като това може да причини увреждане на органите на котето.

  • Трети етап от раждането: След раждане

Третият и последен етап от раждането е преминаването на плацентата.
Зеленикаво-черна маса от фетални мембрани се изхвърля след преминаването на всяко коте.

Обадете се на ветеринаря, ако не виждате плацентата

Задържаната плацента е състояние, което може да възникне, ако майката котка не успее да отдели плацентата по време на раждането. Това може да доведе до треска, инфекция, липса на апетит и липса на грижа за котенцата.

Ако котката има задържана плацента, ще трябва да потърсите ветеринарна помощ за нея възможно най-скоро.

Колко дълго трябва да продължи вагиналното течение след раждането на котка?

Вагиналното течение може да продължи до три седмици след раждането на котенцата. Секрецията обикновено изглежда червеникаво-черна, тъй като се състои предимно от стара кръв. Ако секретът е прекалено кървав или прилича на гной, котката трябва да бъде прегледана от своя ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Следродилна грижа на котката

Следродилна грижа на котката

След като вашата котка роди, започва истинската работа. Ето какво трябва да знаете за следродилните грижи, храненето и кърменето.
Продължете да се храните с висококалорична диета за котки
Вашата котка трябва да бъде на по-висококалорична диета, докато кърми. Трябва да имате на разположение храна за кърмещи котки и прясна вода по всяко време.

Поддържайте района спокоен и тих

Майката и нейните котенца трябва да се държат в тиха част на къщата с нисък трафик. Ако има твърде много суматоха около нея, тя може да се стресира и да пренебрегне котенцата си.

Тъй като котенцата стават по-големи и по-буйни, вашата котка ще иска все повече и повече време да се измъкне и да спи, за да се грижи или да общува с членовете на домакинството. Дайте на котката си място да се измъкне от котенцата, но се уверете, че тя се връща често, за да ги проверява.

Наблюдавайте кърменето

Коластрата е първото мляко, което майката котка произвежда за своите котенца. Задължително е котенцата да получават достатъчно количество коластра, тъй като тя съдържа жизненоважни хранителни вещества и имуноглобулини, които са необходими за правилното съзряване на имунната система на котенцата.

Новородените котенца трябва да сучат на всеки един до два часа, така че котката ви вероятно ще бъде постоянно с тях през първите седмица или две. Ако смятате, че котката ви може да не произвежда мляко или не позволява на котенцата да сучат, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Бъдете внимателни, когато се приближавате до котенцата, тъй като някои майки могат да проявят агресия към хора или други домашни любимци, ако усетят заплаха.

Избягвайте да давате лекарства и ваксини, докато котката ви кърми.
Ако котката ви се разболее, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар и не забравяйте да го уведомите, че тя кърми, за да могат да предпишат безопасно лекарства, ако е необходимо.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако вашата котка прави някое от следните неща:
• Спира да се храни,
• Повръщане,
• Става много летаргична,
• Има зачервяване и подуване на някоя от млечните жлези.
Дръжте мъжките котки отделно от вашата женска котка, след като тя роди.

Ако вашата женска котка е около мъжка котка, която не е кастрирана, тя може да забременее отново, преди дори да е приключила с отбиването на сегашното котило.

Повечето ветеринарни лекари предпочитат да изчакат около месец след отбиването, за да я стерилизират, тъй като това дава време на матката да се свие и прави операцията по-безопасна.

Ако сте в тази ситуация, кастрирайте вашата мъжка котка веднага щом разберете, че женската ви е бременна, или дръжте женската си котка затворена, така че да не е възможна друга бременност, преди да може да бъде стерилизирана.

Помислете за стерилизация и кастрация

кастрация на котка

Според ASPCA една котка може да има средно четири до шест котенца на котило и може да има едно до две котила годишно. Това означава много котенца!

Приютите са пълни с котки и котенца! За да помогнете със сериозния проблем с пренаселеността, у добре да помислите относно стерилизирането или кастрирането на вашата котка.

Също така е важно да се вземе предвид рискът от пиометра (инфекция в матката), което е животозастрашаващо състояние, което може да се случи при непокътнати (некастрирани) котки.

Най-добрият начин да предотвратите това сериозно и скъпо медицинско състояние е да стерилизирате котката си. Кастрацията преди първия цикъл на разгонване (който може да настъпи най-рано на 4-месечна възраст) също може да намали риска от рак на млечната жлеза при вашия котешки приятел.

Грижи и хранене на котенца с адаптирано мляко за котки

Грижи и хранене на котенца

Ето няколко съвета за безопасна грижа за котенцата на вашата котка.
Ограничете активностите с тях през първите седмици.
Въпреки че може да искате да галите и държите котенцата постоянно, не се намесвайте твърде много през първите седмица или две от живота им.

През това време котенцата са много податливи на болести и това може да бъде стресиращо за майката и бебетата котенца.
През първите няколко седмици след раждането майката котка ще стимулира котенцата си да уринират, като почиства гениталните им области.

Тя също ще почиства след тях, така че няма нужда да добавяте кутия за отпадъци специално за котенцата през първите им дни.

Поддържайте зоната на гнездото топла

Котенцата не са в състояние да регулират собствената си телесна температура, докато не навършат 3 до 4 седмици. Така че през първите четири седмици от живота им трябва да осигурите топла, чиста кутия или спално бельо, което майката и котенцата да споделят.

Използвайте нагревателна подложка под кутията за гнездене или нагревателна лампа над нея, за да поддържате котенцата топли. Все пак се уверете, че има достъпни неотопляеми зони, тъй като котенцата ще трябва да могат да се отдалечат от източника на топлина, ако им стане твърде топло.

Топлата зона трябва да е около 36°.

Трябва също така да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да попитате кога котенцата трябва да бъдат прегледани за първи път.

Те може да искат да ги видят веднага, за да преценят за цепнатини на небцето, пъпна херния и други здравословни проблеми или може да ви посъветват да изчакате, докато пораснат малко.

Много ветеринарни лекари препоръчват обезпаразитяване на редовни интервали, като се започне от 2 до 4 седмична възраст и се ваксинират на 6 седмична възраст.

Гледайте за котенца, които се борят

Внимавайте за котенца, които са много по-малки и не растат толкова бързо, колкото техните събратя, тъй като те може да имат основни здравословни проблеми, засягащи способността им да растат.

Ако забележите, че едно от вашите котенца е по-малко или има по-малко енергия от останалите, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Започнете социализация, когато очите на котетата започнат да се отварят

Очите на котенцата обикновено се отварят на възраст от 7 до 10 дни. В този момент, ако кралицата го позволи, е добра идея да привикнете котенцата с вашето присъствие.

Общуването им в ранна възраст може да помогне да се гарантира, че те се вписват добре в домакинството.
Котенцата не трябва да се отнемат от майка си и да отиват в новите си домове твърде бързо, тъй като те научават много важни социални правила и поведение от майка си. Те никога не трябва да се отделят от майка си, ако са на възраст под 8 седмици.

Изчакването, докато навършат 10 седмици, за да осиновите или настаните котенцата в домове, ще има още по-голяма поведенческа полза.

Започнете процеса на отбиване на 3 до 4 седмици

След като котенцата навършат 3 до 4 седмици, можете да започнете процеса на отбиване, като им дадете достъп до храна за котенца.

Можете да смесите сухи гранули с вода и да ги оставите да се накиснат, за да станат гранулите по-меки или консервирана храна за котенца, за да им е по-лесно да ядат.

Те все още трябва да имат постоянен достъп до майка си, която ще продължи да ги кърми.
През следващите няколко седмици котенцата ще разчитат все повече на храна за котенца, вместо на кърмене. Повечето майки ще отбият котенцата си на възраст от 5 до 6 седмици.

На тази възраст можете също да поставите малка тава за отпадъци с тънък слой постеля. Повечето котенца естествено ще се чешат в тоалетната и ще се научат да се облекчават в тоалетната.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма