+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Брадато коли

Показване на 1–12 от 53 резултата

Брадато коли – Активно и винаги добронамерено

Брадато коли-3

Всеизвестното брадато коли е интелигентна и любопитна порода кучета, която обича да играе с деца. Смята се, че произхожда от Великобритания, но е прекарало повече време в Шотландия като пастир на овце и говеда. В наши дни, породта Брадато коли се отглежда предимно за кучешки изложби, въпреки че е отличен семеен компаньон.

Какви са характерините черти на породата Брадато коли?

Кучето брадато коли, има здраво, средно голямо тяло. Неговото дълго и атлетично тяло му осигурява както сила, така и пъргавина, а това са основни качества на овчарските кучета. Освен способността си да прави плавни и бързи движения, брадатото коли притежава двойна козина.

Тя е мека и мъхеста отдолу с права, плоска и груба външна козина. Тази външна козина се среща в черно, синьо, кафяво или светлобежово, със или без бели петна. Изражението на лицето това куче е едновременно светло и проницателно.

Какъв характер имат кучетата от порода Брадато коли?

Брадато коли-2

Ще откриете, че брадатото коли е изключително умно, весело и игриво куче, което е винаги активно. Пълно с ентусиазъм и енергия, колито е послушно по природа и предпочита да прекарва времето си с хора.

Понякога може да има независимо отношение, но обича да играе с деца. Въпреки че може да стане твърде буйно с децата, брадатото коли никога не е умишлено агресивно. Като цяло, характерът на това куче е много приятен за съжителстване.

Как да се грижим за Брадато коли.

Въпреки че брадатото коли може да живее навън в хладен климат, то предпочита да остане на закрито със семейството си. Силно препоръчително е да правите редовни разходки и игри за поддържане на кучето в оптимална форма.

А както може би вече сте се досетили, пастирството е любимото му занимание. Всяко брадато коли трябва да се разресва и четка редовно, за да запази козината си лъскава и да не се заплита.

За какви здравни проблеми да следите при Брадато коли.

Брадато коли-1

С продължителност на живота от около 12 – 14 години, брадатото коли е податливо на някои често срещани здравословни кучешки проблеми. Те включват заболяване на дебелото черво, кучешка дисплазия на тазобедрената става, хипоадренокортицизъм, пемфигус и епилепсия.

Други заболявания, които понякога могат да се наблюдават при породата, са катаракта, прогресивна атрофия на ретината, болест на фон Вилебранд и персистираща мембрана на зеницата. За да идентифицира някои от тези проблеми, ветеринарният лекар може да проведе изследвания на щитовидната жлеза, бедрата и очите на кучето.

Какво знаем за историята на породата Брадато коли?

Понякога наричано с различни имета като „Хайландско коли“, „Планинско коли“ или просто „Брадато куче“, брадатото коли е една от най-старите породи във Великобритания. Смята се, че произходът му датира от началото на 1600г., като кръстоска на породата полска низинна овчарка.

Най-ранната известна снимка на брадато коли обаче е чак от 1771г., когато куче с подобен външен вид е поставено на портрет с херцога на Буклеух. По-късно, описание на породата е публикувано в издание от 1818г. на „Livestock Journal“.

Кучето се оказа отличен пастир на овце и говеда, както в неравния терен на Англия, така и в Шотландия. Едва след това, по време на викторианската епоха, брадатото коли започва да се счита за популярно изложбено куче. Това се случва, когато две породи от щама „Highland“, със сива и бяла козина и щамовете „Border“ с кафява и бяла козина били кръстосани, за да образуват нова порода.

Как да храним Брадато коли?

Брадатите колита, като част от нашия домашен живот, заслужават специално внимание, когато става въпрос за тяхното хранене. Правилната кучешка храна е ключът към здравословен и щастлив живот за вашето брадато куче.

В следващите няколко точки ще се опитаме да предоставим полезни съвети за поддържане на балансиран и вкусен режим на хранене за вашето четириного приятелче.

  • Избор на Подходяща Храна – Брадатите колита могат да се хранят със суха или намокрена храна, която отговаря на техните хранителни нужди. Важно е да избирате качествени кучешки храни или да се консултирате с ветеринарен специалист за съставяне на индивидуален хранителен план.
  • Дозирана и разпределяне – Спазването на правилните дневни дози и регулиране на храната в зависимост от възрастта, размера и активността на кучето са от съществено значение. Брадатите колита имат склонност към затлъстяване, затова е важно да следите теглото и да адаптирате храната им при необходимост.
  • Протеини и витамини – Подсигурете се, че храната на вашето брадато куче съдържа достатъчно протеини и витамини. Протеините са основен строителен блок за тъканите, а витамините подпомагат здравето и имунната система. Консултирайте се с ветеринарен специалист за оптималното количество за вашето куче.
  • Натурални добавки за кучета – Добавянето на натурални храни като свежи зеленчуци и плодове може да бъде отличен начин да запълните хранителния режим на брадатото куче. Някои кучета обичат моркови или ябълки като вкусни кучешки лакомства.
  • Внимание към алергии и непоносимости – Наблюдавайте внимателно за алергии или хранителни непоносимости. Ако забележите необичайни реакции, консултирайте се с ветеринарен лекар, за да идентифицирате подходящите храни за вашето брадато куче.

Храненето на вашето брадато коли изисква внимание и грижи. Правилно подбраната и балансирана кучешка храна ще гарантира, че вашето куче е здраво, енергично и щастливо. Запомнете, че ветеринарният съвет е ключът към успешното управление на хранителния режим на вашия любимец.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма