+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бомбайска котка

Показване на 1–12 от 68 резултата

Грижа за Бомбайска котка

бомбайска котка

На пръв поглед Бомбайска котка много прилича на дружелюбна миниатюрна черна пантера. Впечатлението идва от нейното лъскаво черно палто, медни очи и отличителна походка. Дори възглавничките на лапите и мустаците й са черни!

Първоначално отгледана през 50-те години на миналия век чрез кръстоска от Бирмански самур и Черна американска късокосместа котка, това е сравнително малка и мускулеста котка.

Тези котки достигат тегло от 3кг до 5кг и височина 23см до 33см, и не обичат нищо повече от това да бъдат с хората си. Това прави тази порода котка, отлично допълнение към семейство, което е готово да й отдели много внимание.

От друга страна, не е подходяща за дом, където би била оставена сама по цял ден.

 1. Грижа за бомбайска котка.

Преди да доведете вкъщи бомбайско коте, уверете се, че сте готови да посрещнете социалните му нужди. Бомбайските котки не се задоволяват просто да седят сами и да чакат времето за хранене. Те се нуждаят от редовно качествено време с хората си, за да процъфтяват и да бъдат щастливи. Наистина няма значение какво правите, стига и те да могат да бъдат част от него.

Нуждите на Бомбайската котка от подстригване са минимални и породата обикновено се разбира с всички, включително деца, непознати и дори семейното куче.

 1. Здравни проблеми, при Бомбайска котка.

Бомбайската котка е сравнително здрава породиста котка, с типична продължителност на живота около 9–15 години, въпреки че могат да живеят и до 20 години. Въпреки че няма доказателства, че тази конкретна порода има специфични здравословни проблеми, все пак ще обърнем внимание на някои твърдения.

Тези, почти анекдотични доказателства, особено за породи като Бомбай с толкова малка популация, често са това, което води до проучвания, които официално идентифицират тези проблеми. Така че, нека не пренебрегваме информация, свързана със здравето. С други думи, ако вашият развъдчик спомене, че трябва да следите за някакви конкретни здравословни проблеми, би било разумно да го направите.

Например, когато бомбайските котки навлизат в напреднала възраст, те могат да развият проблеми с бъбреците или панкреаса. И както при всички котки, ракът е възможен. Редовните прегледи при вашия ветеринарен лекар, включително физически преглед и рутинна лабораторни изследвания (кръв, урина и фекалии), са най-добрият начин да хванете някое от тези състояния, възможно най-бързо.

Някои често срещани здравословни проблеми, за които трябва да знаете, преди да добавите бомбайско коте към семейството си, включват:

 • Затлъстяване – Най-неотложният хранителен проблем при котките е затлъстяването. Уверете се, че работите с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашата котка има правилния резултат за телесно тегло. Имайте предвид, че само няколко допълнителни грамове върху такова малко животно могат да имат голямо въздействие. Затлъстяването при котките може да доведе до намалена мобилност и проблеми с поддържането им. Това идва в допълнение към увеличаването на риска от диабет, някои видове рак, сърдечни заболявания и др. Изиграйте добре ролята си, за да управлявате теглото на вашето коте, особено когато остарее.
 • Проблеми със зъбите – Зъбите на бомбайската котка изискват редовна грижа. Честотата на пародонтоза и заболяване на венците е много висока при котките. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да миете зъбите на котката редовно с котешка паста за зъби. Правете го тъй като човешката паста за зъби всъщност може да бъде токсична за котките. Рутинното почистване на зъбите, извършвано от вашия ветеринарен лекар, също е от съществено значение за доброто здраве на зъбите при котките.

С какво да храним Бомбайска котка?

С какво да храним Бомбайска котка

За да имате здрава котка най-важното е да яде хранително балансирана храна за котки. Най-лесният начин да потърсите това е влезете в Petstation.bg и да филтрирате с филтър „пълноценна храна“ или „балансирана храна“.

Храната трябва да е подходяща за жизнения етап на вашата котка, например, храна за котенца, храна за възрастни котки, храна за добро храносмилане за котки в напреднала възраст. Ако вашата котка има здравословни проблеми, говорете с вашия ветеринарен лекар дали конкретна котешка храна може да помогне.

 • Как да храним Бомбайска котка? – Препоръчваме да не позволявате на котката си да яде свободно, вместо това ви предлагаме да давате премерено количество храна няколко пъти на ден. Независимо дали избирате мокра храна, суха храна или смес, има отлични възможности, които сме подбрали в bg. Също така, препоръчваме купа за хранене, направена от непорест материал, който може да се почиства, лесно. Такъв тип купи са направени от неръждаема стомана, които оставят достатъчно място за вашата котка, за да пъхне лицето и мустаците си в нея, и така да предотврати умората на мустаците.
 • Колко трябва да храните котка Бомбай? – Размерът, възрастта, нивото на активност и пропорцията на тялото на котката ще повлияят на това колко калории трябва да получава на ден. Използвайте етикета на храната за котки като отправна точка и коригирайте, ако е необходимо. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни с какво количество да храните своето бомбайско котенце.
 • Хранителни съвети за бомбайски котки. – Докато вашата котка яде висококачествена, балансирана котешка храна, тя не трябва да се нуждае от добавки, освен ако вашият ветеринарен лекар не ги препоръча.

Съвети за поведение на бомбайски котки

Съвети за поведение на бомбайски котки

 •  Личност и темперамент на Бомбайска котка

Привързани и атлетични, бомбайските котки са известни с това, че следват хората си наоколо и се включват във всякакви дейности, които може да се случват. Въпреки че обичат да се гушкат и може да се поддават на хващане, те също са доста игриви, особено в по-младите си години.

Бомбайските котки обичат да играят на донасяне. Те ще разнасят играчка с часове, ако продължат да получават внимание от семейството си. Наличието на много играчки, като тунели и интерактивни играчки за котки, също ще направи тази черна порода котки, щастлива. И поради тяхното атлетично, мускулесто телосложение, дайте на вашия Бомбай много котешки дървета, стълбове за драскане, рафтове за котки и платформи, за да може да се катери, скача и драска.

 • Поведение на Бомбайска котка

Въпреки че бомбайците не са шумни, те са бъбриви и обичат да ви „разказват“ всичко за деня си. Бъдете готови за тях да говорят, когато искат вашето внимание, а те обикновено искат вашето внимание. Това е уверена, дружелюбна котка, която често обича да се гушка в скута.

Бомбайските котки обаче не просто обичат компанията. Те се нуждаят от нея и могат да развият безпокойство от раздяла, ако бъдат оставени сами за продължителни периоди. Това не е идеалната порода за дом с една котка, където семейството ще отсъства за повече от час или два наведнъж.

Обучение на Бомбайска котка

Обучение на Бомбайска котка

Тъй като бомбайските котки жадуват за толкова много общуване със семейството си, тези умни котенца често могат да бъдат обучени да правят всякакви неща. Като използвате положително подсилване, включително яздене в раници или ходене с вас на каишка, ще постигнете удивителни резултати.

Забавни дейности за бомбайски котки:
 • Игра на донасяне,
 • Игра с играчка пръчка,
 • Игра на криеница,
 • Катерене по кули и драскалки,
 • Разходка на каишка,
 • Возене в котешка раница,
 • Сгушване с членове на семейството,
 • Обучение за положително укрепване.

Ръководство за подстригване на Бомбайска котка.

С мастилено палто, толкова лъскаво, че прилича на лачена кожа, може да се предположи, че черната Бомбайска котка се нуждае от много грижи. Но това всъщност е коте, изискващо ниска поддръжка. Можете да очаквате известно линеене при тази порода, с по-тежко линеене през пролетта и есента, но не е нещо прекомерно.

 • Грижа за кожата на котката – Бомбайските котки обикновено не се нуждаят от специални грижи за кожата или къпане.
 • Грижа за козината – Тези котки ще се насладят на много нежно четкане с мека четка, но това не е от съществено значение. Обикновено бомбайските котки поддържат късата си козина чиста и добре поддържана без чужда помощ.
 • Грижа за очите – Бомбайските котки може понякога да имат сълзещи очи и да се нуждаят от внимателно избърсване. Ако забележите оцветен секрет, говорете с вашия ветеринарен лекар.
 • Грижа за ушите – Бомбайските котки не се нуждаят от специални грижи за ушите, но стопаните на домашни любимци трябва да бъдат нащрек за зачервяване, миризма и остатъци. Всичко това може да са признаци на ушна инфекция, с която вашият ветеринарен лекар може да се справи.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма