+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Балийска котка

Показване на 1–12 от 74 резултата

Катереща се и търсеща внимание – Балийска котка

балийска котка

Как изглежда една породиста Балийска котка?

В първите години на размножаване, балийска котка имала по-тежки кости и глави с форма на ябълка. Така те мното приличали на сиамски котки, което не било търсеният ефект.

Друга характерна черта била, много по-дългата козина в сравнение с балийската порода днес, с пълни ръбове и бричове.

С течение на годините балийските развъдчици са подобрили физическата форма на породата, като са я кръстосали със сиамските. Чертите на балийската котка са станали по-слаби и по-дълги, точно както съвременните сиамски.

Стандартът на породата за балийците е идентичен със стандарта за сиамците в повечето отношения, включително цялостния тип на тялото и цвета на козината. Очевидните разлики са в общата дължина на козината и в плътната опашка.

Козината е еднослойна, с минимално линеене, като всъщност балийските котки са известни с липсата на линеене сред котките с дълга козина.

Козината на съвременната Балийска котка е с копринена текстура, средно дълга и прилепнала към тялото. Тази порода се характеризира с дълга и стесняваща се форма, с по-меки линии от сиамските, поради по-плътната козина.

Главата е с клиновидна форма, очите са наклонени и ярко сини, ушите са забележително големи, отворени и заострени, а профилът е линеен.

Цветовете на козината са същите като при сиамските котки.

Общата продължителност на живота на една Балийска котка е между 18 и 22 години. Тази порода не е особено известна със сериозни физически дефекти с изключение на кръстосване на  очите.

 • В какви цветове се среща балийската котка? – Нормалните цветове за породата включват: синьо, сиво, шоколадово, кафяво,  самур, кремаво, бежово, светлобежово, лилаво, червено, оранжево и бяло.
 • Други характерни черти за породата Балийска котка – Приятелски настроена към хората и към непознати, тази котка е добър избор за собственици на домашни любимци за първи път. Обича да се гушка, изисква много грижи, силно лоялна е и понася добре самотата.

Балийската котка е вариация на традиционната порода сиамска котка, която включва всичко, което хората харесват в по-старата порода, но в по-пухкава опаковка. Дългата копринена козина на балийците е техен отличителен белег.

Всъщност това е причината за съществуването на породата. Независимо от козината, балийските котки са всичко, което познавате и обичате в сиамските котки: игриви, изключително интелигентни, невероятно отдадени на семейството си и ангажиращи събеседници.

 • Външен вид

Балийският котарак е, повече или по-малко, сиамец. Той има средно дълга копринена козина, която е устойчива на сплъстяване и лежи плътно по тялото му, подчертавайки слабата му физика. Тази козина е бяла или кремава и оцветена подобно на сиамската в същите традиционни цветове: синьо, шоколад, тюлен и люляк. Опашките им са с перо или твърди, с козина, която съвпада с останалите им точки.

Физически, балийските котки са гъвкави, деликатно изградени котки със силни задни крака, които ги правят страхотни скачачи. Не се изненадвайте, ако откриете, че котката ви гледа от върха на кухненските шкафове. Те имат чисти, овални крака и клиновидни глави.

Големите им уши са достатъчно раздалечени, за да продължат клиновидната форма на главата. Очите на балийската котка са с форма на бадем и блестящи като чист сапфир.

 1. Какво поведение да очаквате от Балийска котка?

На практика, котаго осиновите балийско котенце, реално получавате сиамско кот, но с различна козина. Това, което прави разлика от гледна точка на личността, е, че получавате отдаден, любящ спътник, който обожава да бъде около своите хора колкото е възможно повече.

Балийското коте ще ви следва от стая в стая, търсейки дълбок разговор през цялото време. Докато балийските котки са склонни да бъдат също толкова вокални, колкото техните сиамски братовчеди, те все пак имат по-мек тон.

Това ги прави малко по-приветливи за хора със съквартиранти или тънки стени между съседите.

Като обожаваща и интелигентна котка, балийските котки ще наблюдават внимателно всичко, което правите и ще ви следват из къщата.

Тези космати умници са способни да учат готини трикове и да играят игри, като ще се погрижат да се отнасяте към тях с вниманието, което заслужават.

Котките могат да бъдат малко взискателни към вашето време и да говорят, ако не им обръщате достатъчно внимание. Не очаквайте да вземете една от тези котки и просто да планирате да ги храните и да почиствате след тях. Те ще искат повече от вас.

 1. Нужди и грижа за Балийска котка.

Балийската котка е известна с наклонностите си за катерене. Твърде вероятно е да се  покатерят по завесите и да скочат отгоре на хладилника ви. За да направите тези котенца щастливи и споделянето на дома ви да върви гладко, инвестирайте в няколко високи кацалки като котешки дървета, хамаци и рафтове от Petstation.bg.

Въпреки че може да не искат да работят денонощно, те обичат да играят през голяма част от деня. Тъй като балийските котки са супер игриви, те са страхотни другари за децата и могат да се разбират достатъчно добре с други домашни любимци.

Повечето балийски котки ще приемат други домашни любимци, особено ако са правилно социализирани преди това. Все пак не очаквайте да бъдат гостоприемни към други животни, ако не са свикнали с тях.

Ако бъдат оставени сами за продължителни периоди, те не са склонни да страдат толкова от тревожност при раздяла, колкото от скука.

Резултатите по вашите мебели обаче може да са същите, така че не забравяйте да оставите много играчки за котки, когато сте далеч от дома.

Накрая, въпреки че те са активни котки и много се наслаждават на ежедневната си игра, те също са страхотни котки за гушкате и са щастливи просто да бъдат навсякъде, където са техните човешки спътници.

 • Грижа за Балийска котка

Въпреки че балийските котки са космати и сравнително редовно линеят, има някои доказателства, които предполагат, че те произвеждат по-малко количество протеинови алергени Fel d1 и Fel d4.

Въпреки че това технически не ги прави абсолютно хипоалергенни котки, все пак предполага, че те може да са по-добър домашен любимец за хора с алергии, отколкото други дългокосмести породи.

Но преди да донесете балийско коте вкъщи, прекарайте известно време с породата, за да видите как реагират вашите алергии.

Като се има предвид това, редовното четкане ще бъде част от рутината ви за поддържане на Балийска котка. Тази порода котки няма подкосъм, така че подстригването не е нещо прекомерно и всичко, което трябва да направите, е да разресвате редовно.

Големите уши на балийците ще се нуждаят от редовно почистване, за да се предотвратят ушни инфекции и прекомерно натрупване на ушна кал. Създайте си и рутина за подрязване на ноктите на котката и ще я накарате да се чувства като принцеса.

Но знайте, че най-голямата отговорност на стопаните на Балийска котка е да се уверят, че котката им получава достатъчно внимание и обожание.

Това не е котка, която тихо ще си върши работата. Те ще искат да участват във всичко, което правите. Очаквайте да искат от вас много внимание под формата на игра, както и обич. Ако не получат това, което искат от вас, очаквайте известно възмездие под формата на нежелано поведение или вокализация.

 1. Здраве на породата Балийска котка.

Това са относително здрава порода котки с дълъг живот от 15-20 години. Те обаче са податливи на подобни здравословни условия като сиамските котки.

Балийските котки могат да имат редица проблеми с очите, включително прогресивна атрофия на ретината, което е дегенерация на ретината в окото. Котките с такова заболяване могат да станат късогледи или далекогледи с течение на времето или дори да ослепеят. Балийските котки също могат да бъдат с кръстосани очи.

Разширената кардиомиопатия, заболяване, което разширява сърдечните мускули и намалява сърдечната функция, е друг потенциален проблем. Съществува също известна загриженост, че те са изложени на нисък риск от хипертрофична кардиомиопатия.

Породата също може да бъде изложена на повишен риск от чернодробна амилоидоза, което в крайна сметка води до чернодробна недостатъчност.

Друг проблем при балийските котке е, че могат да бъдат по-податливи на респираторни проблеми и по-специално на астма.

 1. История на породата Балийска котка.

Има доказателства, които предполагат, че дългокосместите сиамски котенца се появяват на случаен принцип в котилата поне от началото на 19 век. Дълго време смятани за проявяващи нежелан рецесивен ген, тези дългокосмести сиамски котенца традиционно са кастрирани и раздавани като домашни любимци.

До началото на 20-ти век някои развъдчици започнали да ценят дългокосместите сиамци и започнали да ги държат за изложби. Например в Съединените щати, Американската асоциация на любителите на котки за първи път регистрира “сиамки с дълга козина” за изложба през 1928 г..

Това е интересно, защото, въпреки, че както подсказва името, те се считат за сиамски котки, а не за отделна порода, все пак са признати за отделна порода.

До 50-те години на миналия век развъдчиците са започнали да работят сериозно, за да установят котките като своя собствена порода и дългокосместите котки са получили името си от балийският развъдчик Хелън Смит. Породата е призната за шампионат от CFA, чак през 1970 г.

 1. Забавни факти за балийските котки.

 • Името “Балийска” е избрано, за да се отдели тази порода от нейните сиамски предшественици и защото изящните тела на котките и дългите копринени палта напомнят на Хелън Смит за балийска танцьорка.
 • Балийската порода е класифицирана като рядка порода и е на 35-то място по популярност от 41 породи, признати от Асоциацията на любителите на котки.
 • За да се гарантира постоянството на техните кръвни линии, само регистрирани, чистокръвни сиамки били разрешени в балийската развъдна програма.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма