+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Адаптирано мляко за кучета

Показване на 4 резултата

Как да храним кученца със адаптирано мляко за кучета

адаптирано мляко за кучета

Новородените кученца са относително незрели при раждането си в сравнение с много други бозайници. Интересен факт е, че кученцата от едри породи са по-малко зрели от кученцата от дребни породи и се нуждаят допълнително от адаптирано мляко за кучета.

Периодът от време, който кученцата прекарват в кърмене от своята майка, помага на новороденото кученце да премине от хранене с майчино мляко към твърда храна.

Когато кученцата се отглеждат с майчино мляко, техният растеж и здраве се влияят от:

 • храненето на майката по време на бременност и ранно кърмене,
 • цялостното физическо здраве и поведение на майката, и
 • добра неонатална грижа.

Първите няколко дни на майчиното мляко са известни като коластра. Коластрата е с много високо съдържание на протеини и пренася важни елементи на имунната система.

Когато е възможно, новородените кученца трябва да получават майчиното си мляко, тъй като то създава условия за нормална функция на имунната система и защита от болести.

Ако майката не е в състояние сама да отгледа своите кученца, кученцата се считат за сираци и трябва да бъдат посрещнати някои важни нужди, за да се гарантира тяхното оцеляване.

Тези нужди включват подходяща топлина, влажност, хранене с адаптирано мляко за кученца, елиминиране, канализация и социално стимулиране.

За щастие, повечето осиротели кученца могат да бъдат отгледани успешно с малко грижа и внимание към детайла. Използването на дневник за проследяване на тяхното развитие е добра идея като за начало.

Какво трябва да следим в дневника на кученцата?

дневник за кученца

Поддържането на дневник за кученца не трябва да бъде сложно. Целта е просто да следите как се справят, за да можете да определите дали има някакви потенциални проблеми с тяхното развитие.

Проследяването на техните тегла, етапи и рутинни процедури е от ключово значение, така че не забравяйте да запишете подробности за това кога очите им се отварят, кога зъбите им започват да никнат, приема на храна и консистенцията на изпражненията.

Отделните кученца трябва да бъдат идентифицирани по някакъв начин, така че помислете за цветни нашийници или лак за нокти. Просто лакирайте по едно нокътче, за да знаете кое кученце, кое е.

Колко често трябва да се претеглят кученцата и колко трябва да тежат?

Теглото при раждане на всяко кученце трябва да се записва и теглото трябва да се измерва всеки ден или два през първите четири седмици от живота им. Започвайки от петата им седмица, можете да преминете към седмично претегляне. Дигиталната везна за храна с капацитет до 5-6 кг работи най-добре за тези измервания.

Кученцата трябва да наддават около 5% от текущото си телесно тегло на ден през първите 4 седмици. Това означава, че телесното тегло може да се удвои до 8-10 дни след раждането и да се утрои до третата седмица от живота.

От какво се нуждаят осиротелите кученца за правилно хранене?

млекозаместител за малки кученца

Водата е изключително важно хранително вещество за осиротелите кученца, както и за всички други етапи от живота им. Нормалният прием на вода е сравнително висок за кученца, които се нуждаят от 130-220 милилитра течност на килограм телесно тегло всеки ден.

Средно общият обем течност, изхранван на ден (включително адаптирано мляко за кученца) трябва да бъде приблизително 180 ml/kg телесно тегло на кученцето.

Майчиното мляко е лесно смилаемо и много калорично. В сравнение с кравето мляко, млякото от майка на кученце съдържа повече от два пъти повече протеини, което помага да се обясни защо кравето мляко не е идеално за хранене на осиротели кученца.

Препоръчват се търговски заместители на мляко за кученца, тъй като превъзхождат кравето мляко и домашно приготвените смеси. Адаптираното мляко за кучета, което изберете, трябва да отговаря на няколко ключови хранителни фактора.

За всеки 100 g изхранен млекозаместител (на база сухо вещество) трябва да има:

 • 33g суров протеин.
 • 42g мазнини.
 • 14.5g лактоза.

Как да храня кученцата с адаптирано мляко за кучета?

Повечето кученца ще сучат от малки шишета за кърмене за домашни любимци, известни също като кърмачки за домашни любимци. Когато се хранят с бутилка, кученцата ще сучат, докато се заситят и след това ще отхвърлят бутилката.

Уверете се, че отворът в зърното ограничава изтичането на течност до една капка наведнъж, за да избегнете скорост на потока, която е твърде бърза за кученцето. Когато скоростта на потока е твърде висока, това може да доведе до аспирация, пневмония и/или смърт; и когато потокът е твърде бавен, те трябва да се напрягат твърде много, за да сучат.

Когато храните, дръжте кученцето в хоризонтално, неутрално спрямо главата положение, както би било, когато се храни от майка си. Ако кученцето е твърде слабо, за да суче, вашият ветеринарен лекар може да ви покаже алтернативни методи на хранене и да помогне при хранене чрез сонда, ако е необходимо.

Боравенето с кученцата по време на хранене допринася за критичната социализация.

Колко и колко често трябва да храня малките кученца?

колко често трябва да се храня малките кученца

Осиротелите кученца трябва да се хранят по строг график, за предпочитане на всеки 2-4 часа. Кученца на възраст до две седмици обикновено могат да консумират дневната си доза в 4-5 хранения на ден.

Кученцата от малки породи трябва да бъдат ограничени до 10-15 ml на хранене с адаптирано мляко за кученца през първата седмица от живота си, за да се предотврати диария.

Предлаганите в Кучеландия заместители на мляко са етикетирани, за да ви помогнат да изчислите общия обем, който трябва да се изхрани на ден.

За да изчислите количеството за всяко хранене:
 • разредете общия дневен обем адаптирано мляко за кучета до краен обем от около 180 ml/kg телесно тегло на кученцето и
 • разделете тази сума на желания брой хранения на ден.

Препоръчително е да затоплите заместителя на млякото за кученца до приблизително 38°C преди хранене, но внимавайте да не го прегреете. Студената формула, прекалено бързите скорости на хранене и прехранването могат да доведат до регургитация, аспирация, подуване на корема и диария.

Ако осиротялото кученце развие диария, намалете обема на формулата. По-добре е малко да не се хранят, отколкото да се прехранват неонаталните осиротели кученца. Заместителят на мляко за кученца трябва да бъде единственият източник на храна до 3-4 седмична възраст, когато може да започне процесът на отбиване.

Преходът от адаптирано мляко към твърда храна е постепенен процес, така че бъдете търпеливи. Използвайте висококачествена храна, формулирана за подпомагане на растежа и възпроизводството.

Въведете малки количества полутвърда или твърда храна за допълване на адаптираното мляко и преминете към твърда храна за кученца до 5-6 седмична възраст.

Каква е моята роля в помагането на кученце да елиминира?

ефлекс за отделяне при кученца

Кученцата не могат да елиминират (уринират или дефекират) сами до около 3-седмична възраст. Те разчитат на майка си да стимулира рефлекса им, за да започне елиминирането. Кученцата-сираци, от друга страна, разчитат на своите гледачи да ги стимулират да се елиминират.

След хранене можете да стимулирате рефлекса им за отделяне, като нежно погладите зоната между ануса и вулвата или пениса с топла, навлажнена памучна топка или мека кърпа. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да научите тази техника.

Какви са някои от най-добрите практики за правилна хигиена на кученцата?

Осиротелите кученца изискват да обръщате стриктно внимание на тяхната хигиена за оптимално здраве и развитие. Следвайте тези най-добри практики за правилна хигиена на кученцето:

 • Шишетата и зърната трябва да се почистват и след това да се варят във вода, за да се стерилизират между употребите.
 • Никога не приготвяйте повече млечен заместител, отколкото можете да използвате в рамките на 24 часа и винаги го съхранявайте в хладилник.
 • Изхвърлете адаптираното мляко за кученца след 1 час, ако го оставите на стайна температура.
 • Веднъж или два пъти седмично, внимателно измивайте кученцата с влажна кърпа.

Като обръщате внимание на детайлите на храненето и хигиената, можете да помогнете на вашите кученца да процъфтяват.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма