+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Абисинска котка

Показване на 1–12 от 17 резултата

Абисинска котка – козина, като никоя друга

Абисинските котки, имат поразителна прилика с котките, изобразени на древноегипетските стенописи. Те имат очи с форма на бадем, щръкнали уши и стройна конструкция. Някои хора вярват, че абисинските котки са преки потомци на точно тези, почитани в Египет древни котки, докато други предполагат, че произхождат от днешна Етиопия. И са пътували заедно с британските войници до Англия. Всички абисински котки имат козина агути, което означава, че всеки кичур козина се отличава с множество цветове: тъмна лента, светла лента и тъмен връх.

Абисинска котка

Грижа за Абисинска котка

Абисинските котки са средно големи, високи са около 20-25см и тежат между 3,5-5,5кг. Те са лоялни, интелигентни и енергични. Въпреки че се нуждаят от много умствена и физическа стимулация, за да останат щастливи и здрави, те също така са относително лесни за грижи и не изискват много старание. Това прави абисинците добър избор за стопани на домашни любимци за първи път.

Често срещани проблеми с Абисинските котки

Абисинците имат средна продължителност на живота от 9 до 13 години и са склонни към няколко здравословни проблеми, за които трябва да внимавате. За щастие, някои често срещани здравословни проблеми при абисинците могат да бъдат генетично тествани с помощта на ДНК тест. Работата с реномиран развъдчик ще ви помогне да гарантирате, че вашето абисинско коте има най-добрия старт в живота.

Амилоидоза

Амилоидозата е състояние, причинено от необичайно отлагане на протеин в тъканите на тялото. Когато се натрупа твърде много протеин, това може да наруши нормалната функция на органите, което води до състояния като чернодробна недостатъчност и бъбречно заболяване. Състоянието е необичайно при повечето котки. Въпреки това, амилоидозата се среща по-често при абисинските, както и при шепа други породи котки, включително сиамски, бирмански, тонкински, девон рекс и ориенталски късокосмести. Най-често заболяването засяга бъбреците. Симптомите на амилоидоза при котки могат да включват: летаргия, промени в апетита, жажда и повишено уриниране, отслабване, чуплива козина, пожълтяване на бялото на очите, кожата и/или други лигавици, епресия и слабост, повръщане, диария, дехидратация,натрупване на течност под кожата, в корема и/или в гърдите на котката.

Дефицит на пируват киназа

Това се причинява от дефицит на ензима пируват киназа, който е от съществено значение за метаболизма на червените кръвни клетки. Този дефицит може да доведе до анемия и други проблеми, свързани с кръвта. Преди да закупите вашето абисинско коте от реномиран развъдчик, попитайте дали техните родители за разплод са били генетично тествани за този дефицит. Признаците на заболяването включват:

 • Слабост,
 • Мускулна загуба,
 • Жълтеница (рядко),
 • Бледи лигавици,
 • Повишена сърдечна честота (тахикардия),
 • Неспособност за извършване на рутинни упражнения.

Прогресивна атрофия на ретината при котките

Прогресивната атрофия на ретината е генетично заболяване на очите, което причинява слепота при котките. Абисинските котки са предразположени към вид атрофия на ретината, наречен фоторецепторна дисплазия. Това състояние възниква, когато фоторецепторните клетки не се развият правилно в ранна възраст на коте. Аби котенцата с фоторецепторна дисплазия обикновено развиват слепота в рамките на няколко месеца след раждането. Слепотата при котки с прогресивна атрофия на ретината е необратима. Слепите котенца могат да живеят пълноценен живот с допълнителна помощ от техните родители домашни любимци. Независимо от това, важно е да попитате вашия развъдчик дали някой от родителите е носител на това заболяване. Котки, носители на гена за тази атрофия, не трябва да се развъждат.

Храна за Абисинска котка

Храненето гранули за котки, е най-добрият начин да гарантирате балансирана и пълноценна диета за вашата Абисинска котка. Изберете от ТОП марките котешка храна в Petstation.bg и си гарантирайте здраво и щастливо коте. Много важно, е това, че котешката храна трябва да съответства на жизнения етап на вашата котка: коте, възрастен индивит или котка в напреднала възраст.

 • Абисинските котенца се нуждаят от храна за подрастащи котки или за всички етапи от живота.
 • Възрастните котки могат да ядат котешка храна за всички етапи от живота или храна за котки в напреднала възраст.

Как да нахраним Абисинец

Всички котки са умни, но абисинците се открояват като една от най-умните породи котки. Един от начините да упражняват уменията си за решаване на проблеми е като използват хранилка и пъзели за котки. Повечето котки се справят най-добре с две, за възрастни, до три за котенца, премерени хранения на ден.

 • Режим и размер на порциите за Абисинска котка

Препоръчителният калориен прием за вашата котка зависи от нейната възраст, здравословно състояние, ниво на активност и идеално тегло. Най-добрият начин да определите колко да нахраните вашия Аби е да говорите с вашия ветеринарен лекар. Можете също така да се консултирате с ръководството на конкретния тип и марка храна, която сте избрали за котката си.

 • Хранителни съвети за Абисинска котка

Пълноценната и балансирана суха котешка храна ще осигури всички хранителни вещества, от които се нуждае вашата котка. Ако вашата котка развие здравословни проблеми или се нуждае от поддръжка на ставите с възрастта, вашият ветеринарен лекар може да препоръча добавяне на добавки към диетата им.

Абисинска котка

 Подход към Абисинска котка

Зашеметяващите абисински котки лесно биха могли да откраднат светлината на прожекторите на всяка котешка изложба, но те предпочитат независими занимания около къщата. Да бъдат обработени не е тяхната силна страна и домашните правила не винаги се отнасят за тях.

Верни на своята независима жилка, те ще се свият в скута ви или ще кацнат на рамото ви, когато най-малко очаквате. Единственото нещо, в което можете да сте сигурни, е, че участието във всеки аспект от живота ви е основен приоритет на тази порода котки.

Абисинската котка е активна котка, която има склонност да се упражнява много, правейки игри за себе си. Въпреки това котките на закрито са по-малко активни от другите, така че ще оценят поне една интерактивна игра на ден. Със сигурност тези котки изискват много котешки мебели за катерене, драскане и излежаване.

Абисинците котараци са общителни и социални котки, които се разбират добре с хора и други домашни любимци, което ги прави идеални спътници за домакинства с няколко домашни любимци. Тъй като обикновено не се радват да бъдат държани или вдигани, важно е да научите децата как безопасно да взаимодействат с котката си.

Обучение на Абисинска котка

Любознателният характер на тази котешка порода, любовта към игрите и високата интелигентност ги правят нетърпеливи участници в обучение, включително ходене на каишка и колан. Като всички котки и кучета, абисинските котки учат най-добре с положителни методи за подсилване. Някои от забавните дейности за тази порода котка, включват:

 • Слънчеви бани,
 • Бягане на котешко колело,
 • Изследване на вертикални пространства,
 • Наблюдение на птици,
 • Търсене на лакомства,
 • Решаване на хранителни пъзели,
 • Разходка с колан и каишка,
 • Игра във вода,
 • Научаване на нови трикове,
 • Игра с други домашни любимци.

Хигиенни грижи за Абисинска котка

Абисинските цветове на козината включват червеникаво-кафяво, канелено, шоколадово, синьо, светлобежово и лилаво и всички имат черна или сребриста отенка. Тяхната къса, копринена козина е относително лесна за поддръжка.Абисинците обикновено нямат чувствителна кожа, така че не се нуждаят от специална рутинна грижа за кожата. Много котки от породата обаче обичат водата, така че може да откриете, че искат да се присъединят към вас във ваната.

Абисинските котки са слабо линеещи котки, но въпреки това се радват на седмично четкане, за да се свържат със стопаните и да поддържат козината си здрава.Ежедневно проверявайте очите на вашата котка за необичаен секрет, зачервяване или дразнене. Това са често срещани признаци на проблеми с очите при котките. Ако забележите някое от тях, насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар. Всяко зачервяване, миризма и/или остатъци в ушите на вашата котка може да са признаци на ушна инфекция или паразити. Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Абисинските котки са популярна порода и има основателни причини. Освен добрия им външен вид, те са една от най-дружелюбните породи котки. Те имат независима жилка, която ги прави подходящи за стопани на домашни любимци, които искат спътник, който понякога може да се забавлява.

Абисинска котка

Представителите на тази породо котки са много интелигентни, така че е важно да им осигурите достатъчно умствени и физически упражнения, за да бъдат щастливи. Подобно на всички котки, правилното хранене, рутинните режими на хранене и подстригване са от съществено значение за поддържане на благосъстоянието на абисинската котка. Абисинците могат да се разбират добре с други домашни любимци и деца, с подходящо запознаване и социализация.

Често задавани въпроси

Рядка ли е породота Абисинска котка?

Отговор: Абисинските котки не са трудни за намиране, когато купувате от реномиран развъдчик. Както при повечето чистокръвни котки, не е необичайно да се намерят абисинци при развъдчиците.

Какви цветове имат абисинските котки?

Отговор: Абисинските котки се предлагат в шепа цветове, но всички имат агути козина (което означава, че всеки косъм има множество цветни ленти). Най-често срещаният абисински цвят е румен, който е топла, червеникаво-кафява основа с черни тикчета. Могат да имат и сребриста основа с тъмно тикиране, което придава на козината им искрящ вид. Други цветове на козината включват канела, шоколад, синьо, светлобежово и лилаво.

Какъв е произходът на Абисинската котка?

Отговор: Абисинската котка произхожда от Етиопия (предишно Абисиния). Смята се, че тя е една от най-старите породи домашни котки.

Какъв е характерът на Абисинската котка?

Отговор:Абисинските котки са енергични, любопитни и социални. Те обичат вниманието на хората и са известни със своите игриви и любвеобилни навици.

Каква е типичната външност на Абисинската котка?

Отговор:Тя има средно големи, изразителни очи и мускулесто, гъвкаво тяло с къса, плътна козина. Тя е позната със своите маркиращи петна по козината.

Какви здравословни проблеми са характерни за Абисинската котка?

Отговор: Най-често срещаните здравословни проблеми при Абисинските котки включват чувствителност към определени лекарства, алергии и някои генетични болести като амилоидоза.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма