+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Нужда

Разфасовка

Храна за коне

Показване на 10 резултата

Храна за коне – Всичко, което трябва да знаете

Адекватното хранене е съществена част от поддържането на щастлив и здрав кон. За съжаление, няма универсален план за хранене, който да е подходящ за всички видове коне. Докато хранителните нужди на всеки кон зависят от неговия индивидуален начин на живот, основата на диетата на всеки кон трябва да се състои от фураж. А някои коне може да се нуждаят от допълнително гранулирано зърно/фураж или добавки, за да помогнат при евентуални недостатъци.

храна за коне

 Храносмилателната система на конете

Необходими са между 45 и 72 часа, за да премине храната напълно през храносмилателния тракт на коня. Храносмилателният тракт се състои от два отдела: предно и задно черво.

  • Предното черво се състои от стомах и тънки черва. Неговата основна задача е да смила и абсорбира повечето нишестета, протеини, мазнини, витамини и минерали в храната. Задното черво се състои от цекум, голямо дебело черво, малко дебело черво и ректум. Тази част от храносмилателния тракт съдържа микроби, бактерии и протозои, които помагат за смилането на диетичните фибри от грубия фураж (трудно смилаем растителен материал) в храната на коня.
  • Стомасите на конете са сравнително малки в сравнение с
    телесното им тегло и могат да поемат само малко количество наведнъж. Стомасите им имат жлезиста и нежлезиста област. За разлика от хората, които произвеждат стомашна киселина само при активно усвояване на храната, конете произвеждат стомашна киселина постоянно, защото им е предназначено да пасат ежедневно на пасища.

Изключително важно е да храните конете поне два пъти на ден по редовен график. Много коне имат полза от 3 или повече хранения, разпределени през целия ден. Това е по-добре за техния храносмилателен тракт и може да помогне за предотвратяване на образуването на стомашни язви.

Като цяло конете трябва да изяждат 1-2% от телесното си тегло във фураж. Например, кон с тегло 450кг трябва да яде между 4,5-9кг конски фураж на ден.

Ако трябва да промените или да въведете нещо ново в храната на вашия кон, постепенно въведете новата храна за коне в продължение на 5-7 дни. Това е за предотвратяване на всякакъв вид храносмилателни разстройства като диария, колики или ламинит.

Необходими хранителни вещества за коне

Хранителните вещества могат да бъдат разделени на шест различни категории:

  • Въглехидрати

Въглехидратите са важно хранително вещество, което служи като основен източник на енергия за всички животни, включително конете. Въглехидратите могат да бъдат категоризирани по структурни и неструктурни въглехидрати. Целулозата е пример за въглехидрат, който се намира в сеното и тревата. Може да се наложи някои коне да бъдат ограничени в количеството въглехидрати (като нишесте или захар) в храната си поради ендокринни или мускулни нарушения като миопатия на съхранението на полизахариди или болестта на Кушинг.

  • Мазнини

Мазнините или маслата също се използват като източник на енергия за конете. Количеството енергия, осигурено от мазнините, е по-концентрирано от енергията във въглехидратите. Защото мазнините са 2,25 пъти повече енергия на грам в сравнение с въглехидратите, важно е никога да не давате повече от 10% от храната на коня с мазнини или масла. Мазнините могат да се използват като източник на енергия за коне, които може да не понасят добре сложни въглехидрати.

  • Протеини

Въпреки че много торби с фураж за коне ще съдържат протеини, действителното диетично изискване за конете са аминокиселините. По време на храносмилателния процес протеините се разграждат до аминокиселини. Аминокиселините влизат в кръвния поток от червата и се разнасят до всички части на тялото. Аминокиселините в крайна сметка ще се превърнат в мускули, вътрешни органи, кости, кръв, кожа, коса, копита и много други части на коня. Всяка аминокиселина, която не се използва за поддържане или изграждане на тялото на коня, се превръща в енергия или преминава през храносмилателния тракт.

  • Минерали

Минералите са неорганични съединения (липсват въглерод-водородни връзки), които са от съществено значение в малки количества. Желязо, мед, фосфор, калций и магнезий са често срещани примери за минерали, които са важни за поддържането на тялото на коня. Желязото е важно за пренасянето на кислород в кръвните клетки до тялото, докато калцият и фосфорът са важни за формирането и поддържането на костите и зъбите.

  • Витамини

Витамините са необходими само в малки количества, но все пак са жизненоважни за здравето на коня. Много коне ще получат адекватен брой витамини, когато им бъде позволено да пасат трева, но ако това не е така, тогава може да е важно да се осигури витаминна добавка за коне.

  • Вода

Водата съставлява около 70-75% от тялото и поддържа метаболизма и контрола на телесната температура. Един кон ще пие между 38-50 литра вода на ден в зависимост от техния размер, среда и начин на живот.

видове храна за коне

Видове храна за коне

Основното ежедневно хранене на вашия кон може да идва от различни източници на храна. Често на конете се предоставя комбинация от следните източници на храна, за да се поддържа здрав кон.

  • Сено за коне

Сеното е вид фураж и трябва да съставлява по-голямата част от храната на конете. Сеното може да се състои от трева, включително овощна трева, или може да бъде от бобово растение, като люцерна. Сено от люцерна обикновено е най-добро за коне в тежка работна среда или за кърмещи кобили, където необходимите калории и енергия са високи. Тревното сено е чудесно за ежедневна употреба или коне с лека работа. Повечето от хранителните вещества в сеното идват от листата и е ценен източник на хранителни вещества за конете.

  • Пасище в планината

Пасищата могат да бъдат чудесен източник на фураж за конете. Добре управляваното пасище може да осигури намалени разходи за храна, както и нуждите от енергия, протеини, витамини и минерали за коня. Важно е пасището да не е прекалено тучно или твърде дълго, за да е идеално място за паша. Доброто пасище може да осигури на конете страхотни ежедневни упражнения, защото ще трябва да се придвижват, катерят и надбягват, за да се хранят.

  • Концентрати за коне

Малките зърна като царевица, овес и ечемик се считат за концентрати. Те обикновено са с по-ниско съдържание на фибри и по-висока енергийна стойност в сравнение с пасищата или сеното. Качеството на зърното е също толкова важно, колкото качеството на сеното/пасищата. Овесът обикновено е най-безопасното и най-лесното зърно за хранене наред със сеното, защото е с високо съдържание на фибри, с ниско съдържание на енергия и по-високо съдържание на протеин в сравнение с царевицата например. Храненето с твърде много от тези концентрации може да причини възпаление на червата и прекомерен рефлукс, водещ до колики. Всички зърнени храни имат ниско съдържание на калций и високо съдържание на фосфор.

Добавки за коне

Добавките съставляват голяма част от хранителната индустрия за коне днес, но трябва да давате към храната на вашия кон само ако нещо липсва. Имайте предвид, че зърнените храни се считат за енергийна добавка към богата на фураж конска храна. Трябва да добавяте добавки към храната на вашия кон само ако нещо липсва. Обсъдете с вашия ветеринарен лекар, преди да добавите нещо ново към диетата на вашия кон, включително добавки за коне.

  • Търговско зърно за коне Търговското зърно е смес от зърна и добавки, добавени за увеличаване на съдържанието на хранителни вещества в сместа. Този тип храна за коне, представлява зърнена смес с високо съдържание на фибри. Те могат да бъдат специфични за възрастта или начина на живот на коня. Пълноценните конски храни могат да бъдат удобни, лесни за използване и правилно формулирани, за да осигурят на коня необходимото хранене.

Таблица за ежедневно хранене на коня (за средно 450кг възрастен кон), е добър ориентир и трябва да се използва само за базова на сока.

Работно натоварване Сено Зърно
Без работа 9-11кг Без зърно
Лека работа 1-2часа на ден 7-9кг 0,5-1,5 кг (0,7-0,9 кг зърно/час работа)
Средна работа 2-4 часа/ден 7-9кг 1,5-3,5 кг (0,7-0,9 кг зърно/час работа)
Тежка работа (4 или повече часа/ден) 7-9кг 2,3-4,5 кг (0,7-1,1 кг зърно/час работа)

 Хранителни проблеми при конете

Най-честите хранителни проблеми при конете включват:

  • Колики – Те са сред най-сериозните и опасни здравословни проблеми при конете и могат да бъдат причинени от различни фактори, свързани с храненето. Причините могат да включват преяждане, консумация на фураж с ниско качество, рязка промяна в диетата, или недостатъчен достъп до вода. Коликите могат да бъдат животозастрашаващи, затова е важно да се обръща внимание на храната на коня и редовно да се наблюдава поведението му.
  • Наднормено тегло и затлъстяване – Много коне, особено тези, които не са активно работещи, са склонни към напълняване, ако не се хранят правилно. Това може да доведе до други здравословни проблеми като ламиниране (възпаление на копитата) и метаболитен синдром. Управлението на порциите, контролът на приема на захар и редовната физическа активност са важни за предотвратяване на тези проблеми.
  • Дефицит на хранителни вещества – Липсата на важни витамини и минерали може да доведе до сериозни здравословни проблеми при конете. Например, дефицитът на селен може да причини мускулна слабост и проблеми с репродукцията. Липсата на витамин Е може да доведе до мускулни и нервни проблеми. Редовната оценка на храната на коня и допълването й с необходимите добавки могат да помогнат за предотвратяване на тези дефицити.
  • Чувствителност към определени храни – Някои коне могат да развият хранителна алергия или непоносимост към определени съставки, като соя, зърна или добавки. Това може да се прояви с кожни проблеми, стомашно-чревни разстройства или промени в поведението. В такива случаи е важно да се идентифицира и елиминира проблемният компонент от хранта на коня.
  • Дехидратация – Недостатъчният прием на вода може да доведе до дехидратация, което увеличава риска от колики и други здравословни проблеми. Важно е конят да има постоянен достъп до чиста и прясна вода, особено по време на горещо време или след физическа активност.

храна за коне и техните нужди

График за хранене на конете

Без значение от начина на живот или възрастта на вашия кон, техният график на хранене трябва да остане последователен. Винаги помнете да давате зърнени храни в малки количества. Винаги е по-добре да давате няколко хранения през деня, вместо едно или две големи хранения.

Свободният избор на сено или пасищна паша е идеален за храносмилателния тракт на коня. Когато добавяте или променяте нещо в диетата на коня си, винаги преминавайте постепенно в продължение на 5-7 дни, за да предотвратите риска от колики, ламинит, диария или други храносмилателни смущения. Ако имате някакви притеснения относно диетата или хранителните нужди на вашия кон, винаги е най-добре да обсъдите това с основния си ветеринарен лекар или диетолог по конете.

храна за коне и необходими хранителни вещества

Добри практики за хранене на коне

Когато определяте какви хранителни нужди може да има вашият кон, можете да започнете с оценка на телесното състояние, за да го анализирате. Винаги помнете, че по-голямата част от храната на коня трябва да се състои от фураж (сено или трева). Зърнени храни или добавки трябва да се добавят само в зависимост от възрастта и начина на живот и в партньорство с вашия ветеринарен лекар.

По принцип повечето коне не са придирчиви към храната, но ако установите, че вашият кон не иска да яде или се държи необичайно  свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Когато храните коня си, винаги следете за мухъл, трупове на мъртви животни или неприятна миризма в храна му. Ако подозирате някое от тези, не хранете коня си със сено или зърно. Точно както при хората, те могат да причинят разболяване на конете и дори да бъдат фатални в някои случаи.

Още полезна информация може да прочетете тук.

Може да посетите нашия сайт Petstation.bg, за да откриете храна и различни лакомства за вашите домашни любимци.

Често задавани въпроси

Какъв вид фураж е най-подходящ за моя кон?

Отговор: Най-подходящият вид фураж за вашия кон зависи от няколко фактора, включително възрастта, нивото на активност, здравословното състояние и работната натовареност на коня. Обикновено, сеното е основното хранително вещество, но за активни коне може да се изисква и допълнително подхранване със зърнени култури.

Колко често трябва да храня кон?

Отговор: Конете обикновено трябва да се хранят два до три пъти на ден със сено или друг вид фураж, като точният режим зависи от конкретните нужди на коня, неговата работна натовареност и индивидуалните му хранителни навици.

Как да избера подходящи добавки за коня си?

Отговор: Изборът на добавки за кон включва оценка на конкретните му нужди, като витамини, минерали и допълнителни хранителни вещества. Винаги е добре да се консултирате с ветеринар или хранителен специалист, преди да добавите нов продукт към рациона на коня.

Какви са най-честите хранителни проблеми при конете?

Отговор: Най-честите хранителни проблеми при конете включват колики, наднормено тегло и дефицит на определени хранителни вещества като селен или витамини. Редовната оценка от ветеринар и подходящ хранителен режим могат да помогнат за предотвратяване на тези проблеми.

Как да знам дали конят ми получава достатъчно храна?

Отговор: В следенето на телесното състояние на коня са включени аспекти като външният му вид, теглото и нивото на енергия. Редовните оценки от ветеринар и адаптация на хранителния режим според нуждите на коня са ключови за да сте сигурни, че конят получава достатъчно храна.

Последни публикации

Храна за стерилизирани котки
Храна за стерилизирани котки

Храна за стерилизирани котки – Поддържане на теглото и здравето на стерилизирани и кастрирани котки След стерилизация или кастрация метаболизмът на котките се променя, което може да доведе до повишен […]

Вижте повече
Хипоалергенна храна за котки
Хипоалергенна храна за котки

Хипоалергенна храна за котки – Ръководство за котки със специални хранителни нужди Котките, подобно на хората, могат да страдат от алергии и чувствителности към определени храни. Ако вашата котка показва […]

Вижте повече
Храна за котки със затлъстяване - причини
Храна за котки със затлъстяване

Храна за котки със затлъстяване – Ръководство за диетична храна и контрол на теглото Затлъстяването е често срещан проблем сред домашните котки. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми […]

Вижте повече

Полезни връзки

Acana - Биологично съотвестващата храна за кучета и коткиAdvance супер-премиум храна за домашни любимциАдаптирано мляко за коткиАдаптирано мляко за кучетаБио храна за коткиБИО храна за кучетаБиоразградима котешка тоалетнаВисок клас храна за коткиВисок клас храна за кучетаГранули за коткиГранули за кучетаГрижа за теглото на коткатаГрижа за уринарния тракт на коткитеЕвтина храна за коткиЕвтина храна за кучетаЗимни дрехи за кучетаКастрирани и стерилизирани кучетаКучета с капризен апетитКучета с чувствителен стомахКучешки дрехиЛовни кучетаНашийник за кучетаОбувки за кучетаОтглеждане на котка на закрито
Contact Form backgroun image

    Контактна форма