+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Размер

Материал

Обем

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Материал

Размер

Обем

Терариуми и аквариуми

Показване на 4 резултата

Как да изберете правилните контейнери за терариум

Има толкова много потенциални контейнери за терариум, че изборът е почти огромен. Искам ли да е квадратен или кръгъл, голям или малък, стъклен или пластмасов? В края на краищата, почти всичко водонепропускливо и прозрачно може да функционира като терариум. Но това означава ли, че всички терариумни контейнери са еднакви? Далеч не. Някои са трудни за сглобяване, а други просто не са оформени за подходяща опора за растенията.

Терариуми и аквариуми

Без паника! Прочетете, за да разберете какво да търсите, когато избирате перфектния терариум за вашия дом.

Форма и размер на терариумите

Терариумите наистина се предлагат във всякакви форми и размери. Като цяло, всички странни и чудесно оформени съдове на света са потенциални контейнери за терариум, така че може да е трудно да разберете откъде да започнете. Но преди да тръгнете на лов за избрания от вас терариум, има четири неща, които трябва да имате предвид. Нека ги разгледаме по-отблизо:

  • Размерът на терариума – Няма максимален размер за терариум, но определено има минимален размер за напълно функциониращ терариум. Приблизително минималният размер, е 25х25х25h см, за да го наречем стандартен терариум.

Размерът на контейнера очевидно ще бъде продиктуван и от това къде ще се намира в къщата ви, но определено бихме препоръчали да вземете колкото можете по-големи. Не само защото по-голямото обикновено е по-добро.  Всъщност е по-добре да дадете на растенията си повече пространство и достатъчно място за свободен обмен на въздуха. Препоръчително е да можете да оставите на растенията поне ⅓ от терариума като свободно пространство.

С по-голям терариум имате и повече свобода. Повече пространство за растения, повече декорации, интересни функции и креативни елементи. Мъничките и миниатюрни терариуми са нещо, но обикновено са само малко мъх или едно малко растение. Не е пълна екосистема.

Терариуми и аквариуми

Формата на терариума

Можете да станете супер креативни с форми на терариуми (все пак, това е част от забавлението), но е важно да запомните, че все още се нуждаете от здрава основа и достатъчно място за растенията.

Терариумите с еднаква форма, напр. кутия или цилиндър, са способни да осигуряват правилна форма, така че всичко да е хубаво и пропорционално. От друга страна, нещо с тясна основа може да не осигури достатъчно дренаж или достатъчно субстрат, за да процъфтяват растенията ви. Формата е нещото, което ще трябва да съобразите не само за игуаната ви, но и за растенията.

  • Размер на отвора на терариума – Любителите на терариуми и аквариуми, които обичат предизвикателствата, могат да изберат контейнери с тесен отвор.

Терариумите в бутилки за алкохол са много популярни и изглеждат фантастично, но от опит ви споделяме, че те са много трудни за засаждане, а да не говорим, че вътре няма как да живее влечуго. Колкото по-тесен е отворът, толкова по-трудно е да получите това, което искате, точно там, където го искате. Наличието на правилния комплект инструменти за терариум е от решаващо значение.

Поради тази причина, ако тепърва започвате с терариуми, бихме препоръчали да изберете контейнер с хубав широк отвор, за да ви даде много пространство за маневриране.

Състояние на капака на терариума или аквариума -Естествено, ще трябва да можете да затворите своя терариум, ако не искате тарантулата ви да изтича при съседа. Ако си намерите страхотен терариум без капак в bg, не позволявайте това да ви откаже да го използвате. Винаги може да си закупите отделен капак или дори да си направите сами. Например, може да използвате плексиглас и фолио, за да изрежете точен размер.

Видове терариуми

Най-често терариумите се правят само от няколко избрани материали, тъй като те трябва да бъдат здрави, нереактивни и напълно прозрачни. Това основно ни оставя само със стъкло и пластмаса.

Прозрачността е важна, за да можем да видим растенията и домашните ни любимци (в крайна сметка това е смисълът), но и защото растенията използват видимия спектър на светлината за фотосинтеза. С изключение на зеленото, което отразяват,  затова ни изглеждат зелени. Поради тази причина ще ви трябва терариум, който е прозрачен или зелен. Всички други цветове ще филтрират части от видимия спектър от които вашите растения се нуждаят.

  • Стъклен терариум – Стъклените терариуми са най-често срещаният вид и това, което силно ви препоръчваме пред пластмасовите.

Стъклените терариуми и аквариуми са страхотни поради всички горепосочени практически причини, но също така и защото терариумите също са украса. И честно казано, естетиката има значение! Ако сте създали красива растителна екосистема за показване, искате тя да бъде поставена в също толкова красив терариум или аквариум.

Терариуми и аквариуми

Ако имате място в дома си, стъкленият аквариум е начинът да постигнете максимално визуално въздействие.

  • Пластмасов терариум – Ако искате да направите по-бюджетно решение, пластмасовите терариуми и аквариуми са решението.

Нещо, което трябва да имате предвид при пластмасата, е, че в зависимост от вида на използваната пластмаса, има възможност за изтичане на токсични съединения в терариумната среда.

Надяваме се, че се чувствате по-добре подготвени да изберете правилния контейнер за терариум за вас и вашия дом. Разбира се, има няколко неща, които трябва да имате предвид, но не премисляйте и не се затормозявайте. Като цяло, ако изберете стъклен съд, който е квадратен или кръгъл, няма да сбъркате.

И накрая, ако още се чудите какъв терариум да изберете за вашия дом, защо не разгледате нашите предложения в Petstation.bg и подберете най-подходящите?

Често задавани въпроси

Какви са основните видове терариуми?

Отговор: Терариуми за растения
Терариуми за влечуги (змии, гущери, жаби и др.).
Терариуми за водни организми (риби, водни костенурки, блатни животни и др.).

Как да избера подходящия тип терариум за моя домашен любимец?

Отговор: Изборът зависи от вида на домашния ви любимец. Например, змии и гущери се нуждаят от терариуми със защитено отопление, докато рибите изискват водни терариуми и аквариуми.

Какви са разликите между терариум за растения и за животни?

Отговор: Терариумите за растения са проектирани за култивиране на растения и са обикновено по-влажни, докато терариумите за животни са специално адаптирани за животни и често имат различни подложки и обекти за криене.

Какви са ключовите аспекти за поддръжка на терариумите?

Отговор: Температура и осветление – поддържане на правилните температури и осветление за специфичния вид.
Влажност – регулиране на нивото на влажност според нуждите на любимеца ви.
Хигиена – редовно почистване и поддръжка на терариума за предотвратяване на болести и инфекции.

Как да създам подходяща среда в терариума за моите домашни любимци?

Отговор:Изберете подходяща подложка и оборудване за терариума.
Поддържайте подходящи условия на температура, осветление и влажност.
Осигурете подходяща храна и вода за животните или растенията в терариума.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма