+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Нужда

Разфасовка

Храна за финки

Показване на 5 резултата

Храна за финки – как да поддържате щастието на вашите финки

Финките или чинки са семейство малки пойни птици, които могат да бъдат намерени на ята по целия свят. В следващите редове ще очертаем основните нужди от храна за различните видове чинки, включително:

  • Гулдианска чинка,
  • Оранжева тъкачна чинка,
  • Обикновена чинка,
  • Синя чинка,
  • Зеброва чинка

Храна за финки

Кратко въведение в живота на финките

Финките са социални животни, които процъфтяват, когато се държат по двойки или малки групи (стига птиците да са правилно въведени). Като цяло финките са птици, които не се радват на докосване и не се радват бъдат третирани по същия начин, както го правят повечето видове папагали например. Въпреки това, с ежедневна социализация, някои собственоръчно отгледани финки (особено зебровите финки) могат да бъдат обучени да кацат на пръстите ви.

Като изключително социални птици, чинката процъфтява, когато е настанена с една или повече финки. В зависимост от вида и времето на годината, някои финки могат да се държат в еднополови двойки, за да се избегне възможността за размножаване. Някои финки могат да бъдат агресивни към други видове, особено по време на брачния сезон. Ако искате да настаните различни видове финки в едно и също заграждение ще трябва да се консултирате със специалист, иначе ще стане голяма бъркотия.

Във всички случаи, вие като стопани на домашни любимци трябва да вземете предпазни мерки, преди да настаните повече от една финка в едно и също местообитание. Въвеждането трябва да става бавно, на неутрална територия и под строго наблюдение, за да се гарантира, че финките са съвместими. Необходимо е да наблюдавате птиците си за агресивно поведение и да ги разделяте, ако се карат.

Съдове за вода и храна за финки

Сухата храна за финки, прясната храна и водата трябва да се предлагат в отделни чинии. Ако повече от една финка се отглеждат в едно и също местообитание, тогава всяка птица трябва да има собствена хранителна станция, за да се обезсърчи конкуренцията. Съдовете с вода трябва да са достатъчно големи, за да може финка да се къпе в тях.Съдовете трябва да се мият и изплакват обилно всеки ден, за да се предотврати развитието на бактерии.

Храна за финки

Финките се наслаждават на различни храни, включително гранулирана храна за финки, семена, зеленчуци, плодове и случайни лакомства. Финките винаги трябва да имат достъп до прясна и чиста вода. Запомнете, че никога не трябва да споделяте храна, директно от вашата уста или чиния с финка. В човешката уста има микроорганизми, които могат да причинят заболяване при птиците.

Хранителната и добре балансирана храна за финки включва висококачествена гранулирана храна, формулирана за финки. Пълноценната гранулирана храна трябва да съставлява най-малко 60-70% от диетата на финка.

Използвайте инструкциите на производителя, за да определите колко храна трябва да се дава дневно. Изхвърлете всички неизядени пелети преди всяко хранене.

Пресни плодове и зеленчуци могат да се предлагат в ограничени количества. Плодовете и зеленчуците трябва да се нарязват на хапки, тъй като финките имат много малки човки.

Безопасните храни за финки включват:

  • Камби,
  • Листни зеленчуци,
  • Моркови,
  • Сладки картофи,
  • Тиква,
  • Зелен боб.

Не забравяйте да изхвърлите всички неизядени плодове и зеленчуци след 10 часа, тъй като те могат да се развалят и да причинят инфекция, ако бъдат изядени.

Разнообразие от семена може да се предлага в много ограничени количества. Семената съдържат мазнини, които са важни за производството на хормони, които насърчават брачното поведение, включително пеенето. Семената не трябва да са основата в храната на финка. Изцяло семенните диети са с дефицит на витамини, минерали и протеини.

Финките премахват обвивките на семената, преди да ги изядат, така че вие не трябва да им давате несмилаема добавка от песъчинки, която да им помогне да разградят целите семена.

Насоки за хранене на птици Финки

Чинките се нуждаят от повече протеин в диетата си, докато се размножават и снасят яйца, особено ако не консумират пълноценна и балансирана гранулирана храна за чинки като основна диета. Може да предлагате на своите финки много малко количество яйчена храна, формулирана за финки, малки количества варени яйца или живи или лиофилизирани насекоми (включително щурци, червеи и восъчни червеи) два до три пъти седмично.

Правим уточнение, че трябва да предлагате живи храни само на възрастни финки.

Може да храните с просо като лакомство от време на време, но не повече от няколко пъти седмично. Лакомствата за птици не трябва да съставляват повече от 10% от хранта на финките.

Храна за финки

С какво не трябва да храните финки

Не позволявайте на финките да поглъщат шоколад, кофеин или алкохол, тъй като всички те са токсични и могат да причинят смърт или сериозно заболяване. Избягвайте лакомства с високо съдържание на мазнини, захар или сол.

Често задавани въпроси

Каква храна е подходяща за финки и колко често трябва да ги храня?

Отговор: Подходящата храна за финки включва разнообразие от семена, като кълнове, зърна и пелети за финки, както и свежи зеленчуци и плодове. Финките трябва да се хранят всеки ден, като се предоставя свежа храна и вода.

Мога ли да давам на финките месо или животинска храна и как да подбера хранителният режим за тях?

Отговор: Не е препоръчително да давате месо или животинска храна на финките, тъй като те са растителноядни. Хранителният режим за финките трябва да бъде балансиран и да включва правилно съотношение между семена, пелети и свежи зеленчуци/плодове, за да осигурите всички необходими хранителни вещества.

Какви са най-добрите видове зеленчуци и плодове за финки?

Отговор: Най-добрите видове зеленчуци и плодове за финки включват спанак, броколи, моркови, краставици, ябълки, круши и ягоди. Тези храни предоставят важни витамини, минерали и фибри за здравословно развитие на финките.

Как да подбера храната на финките според нуждите им?

Отговор: Хранителният режим за финките трябва да бъде балансиран и да включва разнообразие от семена, като кълнове, зърна и гранули за финки, както и свежи зеленчуци и плодове. Този режим трябва да осигури всички необходими хранителни вещества за здравословно развитие.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма