+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Нужда

Цвят

Материал

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Нужда

Материал

Цвят

Разфасовка

Хранителни добавки за птици

Показване на 8 резултата

Най-добрите хранителни добавки за птици – подобряване на здравето и активността

Доброто хранене играе съществена роля за поддържането на здрава птица. Изчислено е, че 80-90% от болестите по птиците са свързани с неадекватна храна. Въпреки че точните хранителни нужди на екзотичните птици не са установени, диетата със сухи семена сама по себе си не е достатъчна.

Хранителни добавки за птици

Дори обогатените с витамини семена имат дефицит на калций, йод, аминокиселини, витамин А, витамини от група В и други основни хранителни вещества. Като допълнителен недостатък се явява и твърде високото съдържание на мазнини. И за да отговорим на едни често задаван въпрос – семената от шафран не са по-добри от слънчогледовите семки.

За да се коригира този проблем, са формулирани гранулирани храни за птици, за да осигурят балансирано хранене за тях. За да се допълнят тези храни, ежедневно трябва да се дават различни пресни хапвания. Птиците имат слабо развито обоняние и вкус.

Външният вид и структурата на храната обаче ще повлияят силно на това, което ще ядат. След като птиците свикнат със семенна диета, всичко различно обикновено се подхожда с голяма доза скептицизъм. Няма страшно, често отнема месеци, за да промените постепенно старите хранителни навици на вашата птица към по-здравословни такива.

Хранене с пелети-гранули за птици

Гранулираната храна трябва да осигурява основната част (60-80%) от диетата на вашите домашни птици. Този тип храна за птици са предназначени да осигурят пълноценно хранене за вашата птица, точно както храната за кучета е предназначена да осигури пълноценно хранене за вашето куче. Потърсете в Petstation.bg варианти на органични и не съдържащи консерванти гранули за птици.

Може да отнеме време и търпение, за да обучите птицата си да яде тази форма на храна, но ползите за здравето и дълголетието й далеч надхвърлят негативите от прехода. Когато въвеждате нови храни на вашата птица, нека новата храна да е първото нещо сутрин, тъй като птиците са най-гладни, когато се събудят.

Хранене на птици със семена

Семената трябва да бъдат сведени до минимум и да се предлагат само като лакомство. Трябва да се предлагат различни видове семена, за да постигнете по-балансирано храносмилане и полезни вещества. Като основно правило – никога не хранете птици със семена за диви птици!

Хранене с плодове и зеленчуци

Те са част от балансираната диета на птиците. Препоръчителните зеленчуци са моркови, къдраво зеле, жълта тиква, зелено цвекло, броколи, магданоз. Също и варени сладки картофи, зелен фасул, аспержи, спанак, чушки, лимски боб и други бобови растения. Зеленчуците трябва да бъдат старателно измити и могат да се дават сурови или варени, въпреки че готвенето намалява някои хранителни вещества.

Препоръчителните плодове включват ябълки, кайсии, пъпеш, папая, банани, грозде, манго, диня, нар и всички цитрусови плодове. Могат да се дават и различни сокове и нектари. Натурални и без добавена захар, в малки количества. Всички плодове със семена са токсични за вашата птица, така че  отстранявайте всички семена, преди да нахраните птицата си с плодове.

Важно е всички плодове и зеленчуци да се измиват старателно преди хранене. Консервираните плодове и зеленчуци трябва да се избягват поради високото съдържание на захар и сол. Което може да причини диария или други здравословни проблеми.

Птиците, които започват да ядат плодове и зеленчуци, приемат повече вода с храната си, отколкото са приемали с гранулите за птици. В резултат се получава увеличено количество урина, която може да изглежда като диария. Или цветът на изпражненията може да промени цвета си. Имайте на предвид, че авокадото може да бъде токсично за птиците и никога не трябва да се храни с него.

Източници на протеин за птици

Всички птици имат нужда от протеини. Това може да бъде постигнато чрез хранене с ограничени количества варени яйца, заместител на варени яйца, бобови растения, тофу, пълнозърнест хляб, нискомаслено или обезмаслено сирене и фъстъчено масло, но в много малки количества.

Витамини, минерали и пясък за птици

Всички птици на диета със семена трябва да получават ежедневна добавка, съдържаща витамини, включително D3, минерали и аминокиселини.

Хранителните добавки за птици, като витамини на прах се използват най-добре, когато се поръсят върху пресни продукти или пелети за птици. Когато се поръсят върху семената, повечето се губят. А когато се поставят във водата, витамините могат да насърчат вредния бактериален растеж.

Минералите за птици са от съществено значение и трябва да се доставят ежедневно под формата на сепия, минерални блокчета за птици, черупки от стриди или черупки от яйца. Трябва да има калциева добавка за птици, като черупки от стриди, костно брашно, дикалциев фосфат с D3. Или минерален блок с калций, натрошени мидени черупки. Трябва да споменем, че папагалите също трябва да бъдат снабдени с източник на йод.

Много птици развиват лоши хранителни навици и граничат с недохранване. Един от методите за добавяне на разнообразие и интерес е включването на хранителни добавки за птици.

Песъчинките са ненужни за всички папагали. Чинките и канарчетата могат да бъдат допълнени с щипка пясък за птици веднъж на няколко месеца. Твърде много песъчинки могат да причинят недостиг на витамини при някои видове екзотични птици.

Хранителни добавки за птици

Основни правила за хранене на птици

Отстранете недоядената прясна храна в рамките на няколко часа след хранене, за да предотвратите разваляне. Опитайте се да развиете вкуса на вашата птица, като въведете натурални плодови сокове, а след това започнете с твърдите плодове. Нови храни и диети с пелети за птици могат да се смесват с диетата със семена по време на преход към по-здравословна диета, базирана на пелети.

Не се опитвайте да карате птицата си да яде нова храна, защото сте я оставили да гладува. Той/тя може да умре след 48 часа!

Болести при птиците от липса на хранителни добавки за птици

Признаците на заболяване при птиците могат да включват: промяна в изпражненията, намален апетит, пухкави пера, кихане или хрипове, намалена активност или вокализация. Загуба на тегло или хрема от носа или очите. Птиците маскират болестта много добре. Следователно, след като се появят признаци на заболяване, болестният процес обикновено е напреднал и е необходимо незабавно лечение.

Ако смятате, че вашата птица може да е болна, поддържайте температурата на клетката около 29 градуса и я покрийте, за да избегнете течение и да позволите почивка. Не почиствайте клетката, а поставете восъчна хартия на пода на клетката за птици. За да вземете прясна проба от изпражнения и да се обадите за среща с ветеринар.

Основни видове хранителни добавки за птици

Хранителните добавки за птици играят важна роля в оптимизирането на техния растеж, здраве и производителност. Подходящо балансирани хранителни добавки могат да предложат ценни хранителни вещества, които липсват в стандартната храна на птиците. В следващите редове ще разгледаме някои от най-ефективните хранителни добавки за птици, които подпомагат тяхното общо благосъстояние.

  • Витамини и минерали за птици – Витамините и минералите са от основно значение за поддържането на здравето на птиците. Включването на хранителни добавки, богати на витамини като A, D, E, и С, както и минерали като калций, желязо и цинк, може да подобри общото състояние на птиците и да подпомогне техния имунитет.
  • Пробиотици за птици – Пробиотиците и пребиотиците са живи микроорганизми, които подпомагат здравето на храносмилателната система на птиците. Те помагат за улесняване на храносмилането, подобряване на хранителната усвояемост и намаляване на риска от хранителни болести.
  • Омега-3 масла – Омега-3 маслата са важни за поддържането на здравето на сърцето, мозъка и съединителните тъкани на птиците. Добавянето на хранителни добавки с високо съдържание на омега-3 масла може да подобри качеството на яйцата и дори месото на птиците.
  • Аминокиселини за птици – Аминокиселините са основни строителни блокове за протеините, които са от съществено значение за растежа и развитието на птиците. Добавянето на хранителни добавки, богати на есенциални аминокиселини като лизин и метионин, може да увеличи тяхната мускулна маса и производство на яйца.
  • Антиоксиданти – Антиоксидантите играят ключова роля в борбата със свободните радикали и предпазването на клетките от увреждане. Добавянето на хранителни добавки с високо съдържание на антиоксиданти като витамин С и екстракти от билки може да подпомогне имунната система на птиците и да намали риска от различни заболявания.

Хранителните добавки за птици представляват важен компонент от техния хранителен режим, който може да подпомогне техния растеж, здраве и активност. При избора на подходящи хранителни добавки е важно да се консултирате със специалист във ветеринарната медицина или експерт по отглеждане на птици, за да гарантираме оптималните резултати за вашите птици.

Хранителни добавки за птици

Какви са най-важните хранителни добавки за птици като канарчета, финки и папагали?

За птиците като канарчета, финки и папагали е важно да получават подходящо хранене, което да отговаря на техните специфични нужди. Най-важните хранителни добавки за тези видове птици включват:

  • Витамини и минерали – Канарчета, финки и папагали имат нужда от разнообразие от витамини и минерали за поддържане на здравето им. Витамини като A, D, E и С са от съществено значение за подпомагане на техния имунитет и кондиция. Освен това, минерали като калций, желязо и цинк са важни за здравето на костите, кръвта и други тъкани.
  • Протеини – Протеините са от основно значение за развитието на мускулната маса и поддръжката на здравето на перата за тези видове птици. Хранителните добавки, богати на протеини, като например яйчен протеин или протеин от соя, могат да бъдат полезни за тяхното хранене.
  • Омега-3 и Омега-6 мастни киселини – Омега-3 и Омега-6 маслата са важни за здравето на кожата, перата и нервната система на птиците. Те също така могат да подпомогнат функцията на сърцето и мозъка. Добавянето на хранителни добавки с високо съдържание на омега-3 и омега-6 масла, като например ленено семе, може да бъде полезно за тяхното здраве.
  • Пробиотици и пребиотици – Пробиотиците и пребиотиците могат да помогнат за поддържането на здравето на храносмилателната система на птиците и да подобрят хранителната им усвояемост. Те също така могат да помогнат за борбата с проблеми като диария и гастроинтестинални разстройства.
  • Вариация в диетата – Важно е да се осигури разнообразие в диетата на канарчета, финки и папагали, включвайки различни видове семена, плодове, зеленчуци и хранителни добавки. Това помага да се гарантира, че те получават всички необходими хранителни вещества за поддържане на здравето си.
Защо да даваме витамини и минерали на птиците?

Даването на витамини и минерали на птиците е от съществено значение за поддържането на техните здравословни функции и обща кондиция по няколко причини:

  • Оптимално здраве и имунна система – Витамините и минералите играят важна роля в подпомагането на функционирането на имунната система на птиците. Недостатъчният прием на определени витамини и минерали може да предизвика намалена устойчивост към болести и инфекции.
  • Растеж и развитие – Мнозинството витамини и минерали са необходими за нормалния растеж и развитие на птиците. Например, витаминът D е важен за здравето на костите, а витамините от група B са необходими за метаболизма на макронутриентите и за производството на енергия.
  • Здравословно допълване на храната – Въпреки че много видове птици могат да получат част от необходимите витамини и минерали от своята храна, в домашни условия това често може да бъде недостатъчно или небалансирано. Допълнителните витамини и минерали могат да осигурят пълноценно покритие на хранителните нужди на птиците.
Подпомагане на плодовитостта и размножаването

Някои витамини и минерали, като например витамин Е и селенът, могат да играят важна роля в подпомагането на плодовитостта и размножаването на птиците. Тези хранителни вещества могат да помогнат за поддържането на здравето на яйцата и оплодителната способност на птиците.

  • Здраве на кожата, перата и очите – Някои витамини като A и E са важни за здравето на кожата, перата и очите на птиците. Допълнителните витамини и минерали могат да подпомогнат тези аспекти от тяхното здраве.
  • Коригиране на недостатъци в диетата – Много птици могат да имат недостиг на определени хранителни вещества в техните диети. Например, птиците, хранещи се предимно със семена, може да имат недостатъчен прием на определени витамини и минерали. Добавянето на хранителни добавки за птици може да помогне за коригиране на тези недостатъци.
  • Подпомагане на възстановяването след болест или стрес – Птиците могат да изпитат стрес или да се разболеят по различни причини. Като например промяна на храната, транспортиране, промяна на средата или болести. Добавянето на витамини и минерали може да помогне за ускоряване на тяхното възстановяване и подпомагане на тяхното здраве.
  • Подобряване на качеството на живота – Като се осигурява правилното хранене и хранителни добавки, собствениците на птици могат да гарантират по-дълъг и здравословен живот за техните любимци. Здравите птици са по-активни, по-щастливи и имат по-малко вероятност да развият различни заболявания.

Хранителни добавки за птици

Обръщането на внимание на нуждите на вашите птици за витамини и минерали е ключова част от грижата за тях. И може да има дългосрочни положителни последици за техните здравословни и емоционални състояния.

Често задавани въпроси

Защо моите птици имат нужда от витамини и минерали?

Отговор: Птиците, като и всички живи организми, имат нужда от витамини и минерали за поддържане на здравето, функционирането на имунната система, растежа и развитието си, както и за подпомагане на различни биологични процеси в техните тела.

Какви са най-важните витамини и минерали за моите птици?

Отговор: Най-важните витамини и минерали за птиците включват витамини като A, D, E и С, както и минерали като калций, желязо и цинк. Тези хранителни вещества подпомагат различни аспекти от техните здравословни функции.

Как мога да осигуря правилното количество витамини и минерали на моите птици?

Отговор: Правилното количество витамини и минерали може да се осигури чрез подбора на подходяща храна за птиците, която е богата на разнообразни хранителни вещества. Както и чрез даването на хранителни добавки специално предназначени за тях.

Как да разбера дали птиците ми имат нужда от допълнителни витамини и минерали?

Отговор: Признаците за недостиг на витамини и минерали могат да включват летаргия, намален апетит, промени в перата или кожата. Или намалена репродуктивна активност. В случай на съмнение, консултирайте се с ветеринарен специалист.

Какво да правя, ако птиците ми отказват да приемат хранителни добавки?

Отговор: Ако птиците ви отказват да приемат хранителни добавки, опитайте да смесите добавките с тяхната обичайна храна. Iли да използвате вкусови добавки, които могат да ги заинтригуват. Ако проблемът продължава, консултирайте се с ветеринарен специалист за алтернативни решения.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма