+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Размер

Разфасовка

Приложение

Мощност

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Размер

Разфасовка

Приложение

Мощност

Осветление за терариуми

Показване на 4 резултата

Пълно ръководство за отопление и осветление на терариуми

Част I

Създаването на уютен терариум изисква време, грижи и проучване. Независимо дали отглеждате костенурка, гущер, жаба или друго влечуго, вие искате местообитанието да съответства възможно най-точно на естествената им среда. Вашата настройка за осветление и отопление е от решаващо значение, тъй като е от жизненоважно значение за физическото и психологическо състояние на вашия хладнокръвен приятел . Това ръководство на Petstation.bg ще ви преведе през всички фактори, които трябва да имате предвид, включително видовете налични опции за осветление и отопление за терариуми и как точно работят.

Независимо дали сте нов собственик или опитен терарист, нашето ръководство ще ви помогне да разберете по-добре идеалната настройка за осветление и отопление, така че вашият домашен любимец да бъде щастлив и да процъфтява в своя терариум.

Осветление за терариуми

Защо осветлението и отоплението в терариума са важни?

Когато управлявате терариум, не приемайте осветлението и отоплението за даденост. То е също толкова важно, колкото и осигуряването на храна и вода. Вашият брадат дракон не може да провери малкия часовник в терариума, за да види дали трябва да яде или спи. Вместо това осветлението и отоплението му помагат да поддържа циркадния му ритъм по график, уведомявайки го кога е време за почивка или активност. Неговият циркаден ритъм дори влияе върху това как тялото му освобождава хормони. Без този комфорт вашият малък гущер може да изпита повишен стрес, което да навреди на здравето и щастието му.

Освен това влечугите са хладнокръвни. Те се нуждаят от източници на топлина, които да им помогнат да регулират телесната си температура. И температурите, които задавате, трябва да избягват крайности. Те не трябва да са толкова високи, че влечугото ви да прегрява, нито трябва да са толкова ниски, че телесните им функции да се забавят.

Как работи осветлението в терариума?

Едно от първите неща, които искате да разберете, когато избирате осветлението за вашия терариум, е разликата между UVA, UVB и UVC. И трите са разновидности на ултравиолетовата светлина и се срещат в слънчевата светлина. Но само първите две играят ключова роля за поддържането на вашия домашен любимец здрав и щастлив.

  • UVA светлинаUVA светлината е най-близо до нашия спектър на видима светлина и е във видимия диапазон на влечугите. Помага на влечугите да регулират поведението, което е жизненоважно за здравословен живот, като чифтосване, хранене и техните нива на активност през деня и нощта.
  • UVB светлина – UVB светлината има малко по-къса дължина на вълната в светлинния спектър от UVA, но е също толкова важна за вашите приятели влечуги, въпреки че те не могат да я видят. Тя помага на вашия домашен любимец да синтезира витамин D3, който подпомага усвояването на калций.

Специален тип UVB крушки

Някои домашни любимци, като костенурки, игуани и брадати дракони, се нуждаят от по-големи количества UVB. Те се нуждаят от специален тип UVB крушка с по-висока мощност, но всички влечуги и земноводни се нуждаят от UVB светлина. Този тип светлина обикновено се осигурява чрез специални флуоресцентни крушки.

  • UVC светлина – UVC светлината е единствената UV светлина, която не е необходима на влечугите, за да бъдат здрави и щастливи. Тази светлина играе роля в стерилизацията и убиването на бактерии, но високите нива на експозиция могат да навредят на повечето животни. Няма да намерите UVC в нито една UV крушка, използвана за домашни любимци.

Не забравяйте, че стъклото и пластмасата филтрират UV светлината. За да използвате най-добре вашите UV крушки, вие искате те да бъдат директно изложени на местообитанието на терариума, а не да се поставят върху местообитанието. Изключение правят капаците за аквариуми и терариуми, които са създадени с умисъл.

Осветление за терариуми

Избор на правилното осветление за вашия терариум

Не просто всяко старо осветление ще работи за дома на вашия гущер. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате източник на светлина за терариум.

  • Помислете за естественото местообитание на вашия домашен любимец

Естествената среда на вашия домашен любимец ще ви помогне да се информирате за вида на настройката на осветлението, от която се нуждаете. Например, помислете за брадати дракони. Те произхождат от пустинна среда в австралийската пустош. UVB осветлението е жизненоважно за поддържане на брадатите дракони здрави.

Добър избор за тях би бил нагряващо и осветително тяло, което може да побере 50W мини халогенна крушка. Още нещо, което трябва да имате предвид е, че независимо от климата, средата се променя със сезоните, както и местообитанието на вашия домашен любимец.

Дневни и нощни терариумни животни

Влечугите се нуждаят от своя сън, точно както и ние. Затова се уверете, че крушките, които изберете, отговарят на дневния и нощния начин на живот на животинчето ви. Животните, активни през деня, известни като дневни, се нуждаят от по-големи количества UVB светлина през дневните часове.

Примери за дневни влечуги включват костенурки, игуани, хамелеони и брадати дракони. Тези видове влечуги ще се възползват от UVB крушка с по-висока мощност. Допълнителните UVB помагат за регулиране на нивата на калций, но се уверете, че ги изключвате през нощта, за да избегнете твърде много калций.

Влечугите с различни модели на дневен/нощен сън може да не се нуждаят от много UV. Нощните животни, което означава, че са по-активни през нощта, не се нуждаят от толкова ултравиолетова светлина, но все пак се нуждаят от малко, за да имитират своите цикли ден/нощ.

Всъщност нощните животни, понякога извършват, така нареченото „загадъчно напичане“. Когато се крият от хищници, но все пак излагат части от тялото си на слънцето за малко UV лъчи. Влечугите могат да попаднат и в други категории. Някои са крепускулни, което означава, че са най-активни около зазоряване и здрач, точно като домашните котки. Примери за крепускуларни влечуги включват гърмящи змии и Гига гущерите.

 Катемерни животни

Катемерни животни, които нямат реални модели на събуждане или сън. Вместо това техният цикъл може да се промени в зависимост от сезоните или наличността на храна. Някои жаби, например, могат да се считат за катемерни. Въпреки че те може да не се нуждаят от толкова ултравиолетова светлина, колкото едно дневно животно. Те все пак се нуждаят от малко, така че е най-добре да имате осветление, което имитира графика ден-нощ в тяхната среда.

Тъй като нуждите от осветление и циклите на сън могат да варират толкова много от вид до вид, най-добре е да проучите вида на вашия домашен любимец, за да разберете неговите естествени предпочитания.

Осветление за терариуми

Трябва ли да вземете предвид циклите ден/нощ?

Абсолютно трябва да вземете предвид цикъла ден-нощ, когато обмисляте как да използвате вашите електрически крушки. Цикълът ден/нощ е жизненоважен за вашия домашен любимец. За да поддържа здравословен циркаден ритъм. Например, крушките трябва да се изключват през нощта и да се използват през деня. Добра идея е да ги оставите включени за 12 часа и изключени за 12 часа. Не забравяйте да използвате специален източник на топлина, който не излъчва ярка светлина, когато е нощ.

Не забравяйте, че всеки вид влечуго и земноводно може да има малко по-различни нужди, когато става дума за часове през деня спрямо нощта. Ще искате да проучите специфичните нужди на вашето влечуго, за да знаете точно колко дневна светлина е най-добре за него.

Видове крушки за терариум – осветление и отопление

Имате много опции за осветление и крушки, от които да избирате, когато настройвате терариум, за да съответства на предпочитаната среда на вашия хладнокръвен любимец. Имайте предвид следното, докато правите своя избор.

Различни видове крушки за терариум

Гнездата за терариуми се предлагат в две основни категории. Електрическите крушки осигуряват UVA/UVB (обикновено флуоресцентни крушки). Докато топлинните крушки променят температурата на околната среда за печене или нощна топлина – обикновено крушки с нажежаема жичка или минихалогенни крушки.

  • Електрически крушки – Ще трябва да потърсите флуоресцентни крушки, за да посрещнете нуждите на вашия терариумен любимец от UVA и UVB. В bg ще намерите флуоресцентни крушки в тропически и пустинни варианти, които осигуряват UVA и UVB, за да отговарят на специалните нужди на видовете. Например, трябва да търсите крушки в с етикет Desert, предназначеи за животни, които са свикнали да насочват слънчевата светлина, като брадати дракони, тегу и червенокраки костенурки. Използвайте етикет Tropical за видове, които живеят в короните или дърветата и получават по-филтрирана UV светлина, като зелени игуани и хамелеони пантери. Можете да намерите редица различни видове флуоресцентни крушки в тези две разновидности, включително флуоресцентни крушки, флуоресцентни крушки с намотка и мини компактни флуоресцентни крушки.
Топлинни крушки за терариуми

Когато избирате нагревателна крушка за вашия терариум, можете да избирате между крушки с нажежаема жичка, точкови крушки и мини халогенни крушки. И трите вида се предлагат в различни цветове, включително дневна бяла светлина, дневна синя светлина, нощна черна топлина или нощна червена светлина.

  • Крушките с нажежаема жичка осигуряват околна светлина и топлина, които насърчават припичането, симулират слънчевата светлина и подобряват естествените цветове на околната среда на вашето влечуго. Ще ви трябват отделни флуоресцентни лампи, за да отговорите на UVA/UVB нуждите.
  • Точковите крушки с нажежаема жичка, междувременно, осигуряват по-точна светлина и топлина, които създават фокусирани топли зони. Те също трябва да се използват с флуоресцентни крушки, които осигуряват UVA и UVB лъчение, от които се нуждае гущерчето ви.
  • Мини халогенните крушки са по-енергийно ефективни от стандартните крушки с нажежаема жичка, като същевременно осигуряват светлина и топлина. Въпреки че не осигуряват UVB, те често се вписват в терариуми, които имат гнезда за UVB крушки.

Как работят дневните, нощните и лунните светлини за терариуми?

Осветлението, което осигурявате, трябва да имитира циклите ден/нощ, така че имайте това предвид, когато избирате цветове на крушките. Може да стане малко объркващо, защото все пак трябва да имате предвид разликата между флуоресцентни крушки и крушки с нажежаема жичка.

Например има дневни крушки с нажежаема жичка за дневна бяла светлина и дневна синя светлина. Дневното синьо разкрива цветовете и придава уникален външен вид, който може да предпочетете, в зависимост от желаната атмосфера. Само помнете: въпреки че дневните бели и сини лампи с нажежаема жичка могат да осигурят приятна атмосфера през деня, все пак ще имате нужда от флуоресцентни крушки, за да посрещнете UV нуждите на вашия домашен любимец.

Когато търсите светлина, която да използвате през нощта, уверете се, че не използвате нищо, което излъчва ярка светлина. Така че ще искате дневните бели и сини лампи с нажежаема жичка да бъдат изключени, заедно с флуоресцентните лампи. За да избегнете прекъсване на моделите на съня им и все пак да осигурите топлина, използвайте несветлинен източник на топлина, като топлинни проектори, нагреватели под терариума или керамични излъчватели на топлина.

Ако искате да наблюдавате своите нощни приятели

Ако искате да наблюдавате своите нощни приятели, като гребенестите гекони, през нощта, Petstation.bg има крушки с нажежаема жичка с опции за нощно черно и нощно червено, които също осигуряват топлина. Каква е разликата между тези черни и червени крушки? Червените светлини излъчват слаба светлина, която ви позволява да видите вашето влечуго, но не е във видимия цветови спектър на домашния любимец.

Някои хора обаче смятат, че влечугите все още могат да виждат светлината. Така че черните топлинни светлини излъчват още по-малко визуална светлина, като същевременно осигуряват топлина през нощта. Ако не сте сигурни кое е най-доброто, говорете с вашия ветеринарен лекар за екзотични животни. Някои хора дори използват сини нощни лампи с нажежаема жичка. Които могат да симулират лунна светлина за по-естествен вид. Въпреки това, те са склонни да отделят по-малко топлина от червените и черните сортове.

Осветление за терариуми

Колко дълго издържат UV крушките за терариум?

UV светлините не работят безкрайно. С течение на времето ултравиолетовите лъчи от крушките могат да намалеят, дори ако все още не са изгорели. Препоръчваме да сменяте вашите флуоресцентни крушки на всеки 3500 часа или на около 12 месеца. За крушки с нажежаема жичка следвайте инструкциите на опаковката относно смяната на крушките.

Без значение какъв тип флуоресцентна светлина използвате, добра идея е да използвате UV тестер. За да проверявате редовно крушката си, за да сте сигурни, че все още функционира правилно. Когато купувате нова лампа, прочетете инструкциите. За да видите колко дълго трябва да я използвате, преди да смените крушката. След това поставете напомняне в календара или телефона си, за да знаете кога е време да поръчате нова крушка.

Избор на правилния източник на топлина за вашия терариум

Помислете за размера на терариума. Размерът и типът на топлинната крушка, от която се нуждаете, може да варира значително в зависимост от размера на вашето местообитание. Това е важно да го имате предвид, когато избирате крушки с нажежаема жичка за терариум.

Например, използването на 50-ватова крушка с нажежаема жичка с терариум от 25 литра повишава температурата на околната среда със 13 до 15 °C , когато се измерва на дъното на терариума, под крушката. Крушка със същия размер в терариум от 35 литра повишава температурата само с 5 до 7 градуса.

За разлика от това, 100-ватова крушка в терариум от 80 литра повишава температурата на околната среда с 9 до 12 градуса. Крушка със същия размер в терариум от 60 литра повишава температурата на околната среда с 14 до 17 градуса.

Настройте градиент на температурите

Когато избирате източници на отопление за вашия домашен любимец, не забравяйте, че е най-добре да осигурите както топла, така и хладна страна във вашия терариум. Това е в допълнение към имитирането на естествения цикъл ден-нощ на животното. Често наричано градиент на температурите, това зониране позволява на вашия домашен любимец да избере как иска да регулира телесната си температура.

Настройването на градиент на температурите също помага за имитирането на инстинктите на вашето влечуго. В природата те са склонни да се припичат на слънце, когато имат нужда от топлина и да се преместят на сянка, когато трябва да се охладят. Можете да постигнете същия тип градиент, като поставите нагревателна лампа в единия край на терариума.

Има три елемента на градиента на температурите: припек, топла страна и хладна страна (заедно с нощните температури)

Припичането се отнася до малка част от терариума, която е изключително топла и ще имитира припичането на вашия домашен любимец на пряка слънчева светлина. Топлата страна на терариума се отнася до зоната точно извън това фокусирано място за греене, където температурата е с около 12 °C по-ниска.  Хладната страна на терариума е най-отдалечена от източника на светлина. И никога не трябва да става по-студена от минималната препоръчителна средна температура за влечугото ви.

Нощната температура трябва да бъде приблизително същата като на хладната страна. Оставайки постоянна през цялата нощ. Ще искате да поставите два термометъра от двете страни на терариума, за да наблюдавате по-хладния и по-топлия край. И да се уверите, че и двата са в здравословен диапазон за вашия хладнокръвен обитател.

Често задавани въпроси

Защо е важно осветлението в терариума?

Отговор: Осветлението е критично за поддържането на здравето на животните в терариума. То имитира естествената светлина и ритъма на деня и нощта, което е важно за регулиране на биологичните процеси на обитателите. Също така, специфичните видове светлина, като UVB, са необходими за синтеза на витамин D3 и абсорбцията на калций, особено при рептили.

Какви типове осветление са подходящи за терариум?

Отговор: Изборът на осветление зависи от видовете животни и растения, които отглеждате:
– Флуоресцентни лампи: Често се използват за терариуми с билки и ниските по височина терариуми.
– Компактни флуоресцентни лампи: Подходящи за осигуряване на UVB светлина за малки до средни терариуми.
– Метал-халогенни лампи: Предлагат както топлина, така и светлина, идеални за големи терариуми.
– LED лампи: Енергийно ефективни и дълготрайни, стават за растения и осветление на терариума.

Колко често трябва да се сменя осветлението в терариума?

Отговор: Препоръчително е да се сменя осветлението на всеки 6 до 12 месеца, в зависимост от типа на лампите и интензивността на употреба. UVB лампите губят ефективността си с времето, дори ако все още светят.

Каква е разликата между UVA и UVB светлина и коя е по-важна за моя терариум?

Отговор: UVA светлината подобрява естественото поведение и външен вид на животните, докато UVB светлината е от съществено значение за синтеза на витамин D3, който помага на рептилите да абсорбират калция от храната си. Зависимо от видовете в терариума, UVB може да бъде особено важен, особено за рептили.

Как да регулирам цикъла на ден и нощ в терариума?

Отговор: Използването на таймер е най-ефективният начин за контролиране на светлинния цикъл в терариума. Препоръчителната продължителност на деня обикновено е между 10 и 12 часа светлина, в зависимост от специфичните нужди на животните и растенията. Промените в продължителността на светлинния период могат да имитират сезонните промени и да влияят на поведенчески и репродуктивни процеси.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма