+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за катерички и чинчили

Показване на единствения резултат

Какво ядат чинчилите?

С правилната грижа и храна, чинчилите могат да бъдат страхотни домашни любимци. .Както при всички домашни любимци, правилното хранене е ключът към здравето и дългия живот на чинчилите. Хранете ги правилно и ще имате щастлив, пухкав домашен любимец в продължение на много години. И така, какво точно ядат чинчилите? Няма страшно, Petstation.bg направи специално проучване по въпроса и ви даваме цялата информация в следващите редове. Храна за вашите домашни любимци  вижте тук:

Храна за катерички и чинчили

Храна за чинчили

Чинчилите са южноамерикански гризачи, които имат непрекъснато растящи зъби с отворени корени. Чрез това те компенсират износването, което възниква от дъвченето на много абразивна трева и сено с високо съдържание на фибри. За да се опита да имитира тази груба растителност, основата на храната на домашните чинчили трябва да бъде сено, предлагано в неограничени количества. В Petstation.bg се предлагат и гранули за чинчили, но трябва да давате от нея в ограничени количества.  Не повече от една до две супени лъжици на ден за възрастна чинчила.

Чинчилите в ранна възраст, бременните както и кърмещите могат да бъдат хранени с по-голямо количество гранули, за да си осигурят допълнителни калории, протеини, мазнини и калций. Пресни зеленчуци, като тъмнозелени марули, също трябва да се дават, за да се осигури допълнителна вода и фибри. Винаги давайте прясна питейна вода ежедневно в купа или бутилка за вода.

Чинчилите в дивата природа са склонни да консумират по-голямата част от храната си рано сутрин и късно вечер. По същия начин домашните чинчили трябва да получават храна два пъти на ден. Все пак могат да консумират храна за чинчили през целия ден, тъй като те са склонни да ядат по-бавно от други малки животни като зайци и морски свинчета например.

Храни, които трябва да се избягват от чинчилите

Храненето на вашата чинчила с прекомерни количества гранули не доставя достатъчно фибри за стомашно-чревния им тракт. Това е така, защото чинчилите изискват високо съдържание на фибри за ферментация на храната и гранулите не осигуряват груб фураж, който да износи непрекъснато растящите им зъби. Не трябва да се предлагат лакомства като сушени плодове, зърнени храни, ядки и семена, тъй като те не се усвояват лесно и могат да доведат до увреждане на зъбите. Твърди предмети, като клони от нетоксични овощни дървета, като ябълкови, крушови и прасковени дървета, могат да се дават за насърчаване на дъвченето и износването на зъбите. Пазете ги от токсичните дървета като череша, кедър, слива и секвоя.

Проблеми, свързани с храната за чинчили, за които да следите

Тъй като зъбите на чинчилите растат през целия им живот, когато не им се предлага достатъчно сено и консумират главно пелети, повърхностите на горните и долните им зъби се сблъскват в устата им. Това става с такава сила, докато дъвчат, че корените на зъбите им се удрят, като чукове в наковалня. Това води до силна болка, докато дъвчат. В допълнение към лигавене и възможно отделяне на секрет от очите от натиска на корена на горния зъб върху слъзните канали. След като възникне това състояние, не може да се направи нищо друго освен да се осигурят лекарства за болка и меки храни за чинчили.

Прекомерната консумация на пелети също може да доведе и до преяждане от там до затлъстяване и диария поради прекомерния прием на въглехидрати. Прехранването с пресни зеленчуци също може да доведе до меки изпражнения или диария.

Докато сеното трябва да се предлага в неограничени количества, внимавайте с предлагането на големи количества от богатото на калций, сено от люцерна. Възрастните чинчили може да страдат от основаващи се на калций камъни в пикочния мехур. Вместо това, предложете на вашата възрастна чинчила тимотейка сено или друго тревно сено с ниско съдържание на калций, като овощна градина или ливадна трева.

И накрая, тъй като чинчилите не могат да повръщат. Малки или твърди храни като сушени плодове, ядки, семена или стафиди могат да заседнат в задната част на устата или хранопровода им. Това води до слюноотделяне, запек, липса на апетит и възможни проблеми с дишането.

Несмилаеми постелки, като дървени стърготини, също могат да причинят запушвания. Чинчилите с тези признаци трябва незабавно да бъдат прегледани от ветеринарен лекар за извличане на попадналия материал.

Често задавани въпроси

Какво трябва да включва дневната храна на чинчила?

Отговор: Чинчилите трябва да консумират сено като основен хранителен източник, допълнен със специална храна за чинчили, която съдържа нужните витамини и минерали.

Мога ли да давам различни видове зърнени храни на моята чинчила?

Отговор: Всъщност, не е препоръчително. Чинчилите са чувствителни към промени в диетата си и могат да се справят по-добре с храната, предназначена специално за тях, отколкото с различни видове зърнени храни.

Как да предотвратя прекомерното консумиране на лакомства от страна на чинчилата ми?

Отговор: Лакомствата трябва да бъдат давани в умерени количества. Не превишавайте дневната препоръчителна доза и предпочитайте здравословни варианти като сушени плодове или семена.

Колко често трябва да сменям хранителния режим на чинчилата?

Отговор: Чинчилите се нуждаят от стабилност в хранителния си режим. Промени в диетата следва да бъдат въведени постепенно и за предпочитане след консултация с ветеринар.

Какви са основните вещества, които трябва да търся във висококачествена храна за чинчили?

Отговор: Висококачествената храна за чинчили трябва да съдържа висок процент на сено, ниско количество мазнини и захари, както и богато съдържание на витамини и минерали като витамин C, калций и фосфор.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма