+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

Обезпаразитяване на кучето

Показване на единствения резултат

Препарати и методи за обезпаразитяване на кучето

Поддържането на здравето на вашето куче изисква редовни грижи, включително обезпаразитяване. Паразитите могат да причинят сериозни здравословни проблеми, затова е важно да знаете как да ги предотвратите и лекувате. В Petstation.bg представяме най-ефективните препарати и методи за обезпаразитяване на кучето.

Обезпаразитяване на кучето

Защо е важно обезпаразитяването?

Обезпаразитяването на кучето е от съществено значение за неговото здраве и пълноценен живот. Паразитите като бълхи, кърлежи, чревни червеи и сърдечни червеи могат да причинят:

  • Анемия;
  • Стомашно-чревни разстройства;
  • Алергични реакции;
  • Инфекции и заболявания.

Редовното обезпаразитяване не само предпазва кучето ви, но и намалява риска от заразяване на други домашни любимци и хора.

Най-често срещани паразити при кучетата

Преди да започнете обезпаразитяването, е важно да знаете кои паразити са най-често срещани. Това са:

  • Бълхи – Малки, скачат и се хранят с кръвта на кучето, причинявайки сърбеж и алергии.
  • Кърлежи – Пренасят заболявания като Лаймска болест и бабезиоза.
  • Чревни червеи – Аскариди, тении и анкилостоми, които се намират в червата и причиняват стомашно-чревни проблеми.
  • Сърдечни червеи – Пренасяни от комари, те засягат сърцето и белите дробове и могат да бъдат фатални, ако не се лекуват.

Препарати за обезпаразитяване на кучето

На пазара има различни препарати за обезпаразитяване на кучета, които са ефективни срещу различни видове паразити. Ето някои от тях:

Препарати срещу бълхи и кърлежи:

  • Spot-on препарати: Капки, които се нанасят върху кожата на кучето.
  • Нашийници срещу паразити: Нашийниците предлагат дълготрайна защита срещу бълхи и кърлежи.
  • Таблетки: Перорални препарати като NexGard и Simparica.

Препарати срещу чревни червеи:

  • Гранули и пасти: Таблетки и пасти, които се дават перорално.
  • Суспензии: Течни форми за по-лесно прилагане при кученца и малки кучета.

Препарати срещу сърдечни червеи:

  • Таблетки и хапчета: Препарати, които се дават месечно.
  • Инжекции: Дълготрайни инжекции, които предлагат защита срещу паразити до 6 месеца.

Методи за приложение на препаратите за обезпаразитяване на кучета

Правилното приложение на препаратите е ключово за ефективното обезпаразитяване на кучето. Ето някои от най-важните методи:

  • Консултация с ветеринар – Винаги се консултирайте с ветеринар, преди да започнете обезпаразитяване. Той ще ви помогне да изберете най-подходящия препарат и дозировка за вашето куче.
  • Приложение на Spot-on препарати – Нанесете препарата директно върху кожата на кучето, обикновено в областта на врата, за да предотвратите близане.
  • Прилагане на таблетки – Давайте таблетките с храна или ги скрийте в лакомство, за да ги приемат по-лесно.
  • Използване на нашийници – Поставете нашийника плътно, но не твърде стегнато, около врата на кучето и го подменяйте редовно според инструкциите на производителя.
  • Редовно почистване на околната среда – Паразитите често се намират в околната среда на кучето, затова редовното почистване на легла, килими и мебели е от съществено значение.

Обезпаразитяване на кучето

Превантивни мерки срещу паразити по кучето
  • За да предотвратите заразяването с паразити, прилагайте следните превантивни мерки:
  • Редовно обезпаразитяване – Следвайте препоръките на ветеринаря за редовно приложение на препарати.
  • Поддържане на чистота – Редовно почиствайте и дезинфекцирайте околната среда на кучето.
  • Проверка за паразити – Редовно проверявайте кучето за бълхи и кърлежи, особено след разходки в природата.
  • Избягване на зони с висока опасност – Ограничете достъпа на кучето до зони, където е вероятно да се зарази с паразити, като висока трева и влажни райони.

Обезпаразитяването на кучето е важна част от грижите за неговото здраве и пълноценен живот. Изборът на подходящи препарати и методи за приложение, както и редовната консултация с ветеринар, ще помогнат да поддържате вашето куче здраво и щастливо. Редовното обезпаразитяване и прилагането на превантивни мерки ще намалят риска от паразитни инфекции и ще осигурят дълъг и здравословен живот на вашия любимец.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да обезпаразитявам кучето си?

Отговор: Честотата на обезпаразитяване зависи от вида на паразитите и конкретния начин на живот на вашето куче. Обикновено се препоръчва месечно обезпаразитяване срещу бълхи и кърлежи, и три до четири пъти годишно срещу чревни червеи. Вашият ветеринар може да предложи конкретен график за вашето куче.

Как да разбера дали моето куче има паразити?

Отговор: Признаците на паразитна инфекция включват сърбеж, разчесване, косопад, загуба на тегло, повръщане, диария, кръв в изпражненията и летаргия. Ако забележите някой от тези симптоми, консултирайте се с ветеринар за диагноза и лечение.

Какви препарати са най-ефективни за обезпаразитяване на кучета?

Отговор:Най-ефективните препарати включват Spot-on капки, нашийници срещу паразити, таблетки и гранули. Изборът на препарат зависи от вида на паразитите и конкретните нужди на вашето куче. Консултирайте се с ветеринар за най-добрия избор.

Мога ли сам да обезпаразитя кучето си или трябва да се обърна към професионалист?

Отговор: Можете сами да обезпаразитите кучето си, следвайки инструкциите на препарата и след консултация с ветеринар. Въпреки това, при тежки или сложни случаи, е препоръчително да се обърнете към професионалист за помощ и съвет.

Как да предотвратя повторното заразяване с паразити?

Отговор: За да предотвратите повторното заразяване, прилагайте редовно обезпаразитяване, поддържайте чистота в околната среда на кучето, редовно проверявайте кучето за бълхи и кърлежи, и избягвайте зони с висока опасност от заразяване, като висока трева и влажни райони. Също така, следвайте препоръките на вашия ветеринар за превантивни мерки.

Какви са страничните ефекти от обезпаразитяващите препарати за кучета?

Отговор: Някои обезпаразитяващи препарати за кучета могат да предизвикат странични ефекти като раздразнение на кожата, повръщане, диария, летаргия и загуба на апетит. Ако забележите някой от тези симптоми, консултирайте се с ветеринар. Важно е да следвате инструкциите на производителя и да използвате само продукти, подходящи за възрастта и теглото на вашето куче.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма