+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

Грижа за устата на кучето

Показване на 4 резултата

Грижа за устата на кучето – 6 начина да поддържате устата на кучето чиста

Грижа за устата на кучето – това е важна област от грижите за домашни любимци, в която лесно можете да изостанете. Ако вашето куче е от порода, която е предразположена към зъбни заболявания (хрътки и всички дребни породи кучета). Или пък е имало много проблеми със здравето на зъбите в миналото, важно е да предложите повече от един вид грижа за зъбите. И тук не става дума само за редовното почистване на зъбите във ветеринарния кабинет.

Грижа за устата на кучето

Съвети за грижа за зъбите на кучета

Ето най-добрите начини да поддържате зъбите и устата на вашите кучета. Възможно най-чисти и да премахнете лошия дъх.

  • Измийте зъбите на вашето куче с кучешка паста за зъби

Някои кучета наистина се радват да мият зъбите си, защото кучешката паста за зъби обикновено е ароматизирана. За да отговаря на вкусовите рецептори на кучето. Пилешкото, телешкото и фъстъченото масло са най-популярните вкусове.

Ако вашето куче има хранителна алергия, бъдете внимателни при избора на аромат на паста за зъби. Кучетата, които са мотивирани от храна и могат да седят неподвижно за няколко минути. Обикновено ще се справят добре с миенето на зъбите.

За големи кучета можете да използвате обикновена човешка четка за зъби. За малки кучета е най-добре да използвате или бебешка четка за зъби, или четка с пръсти. Можете да закупите комплект за миене на зъби за кучета, който включва паста за зъби, обикновена четка и четка за пръсти в Petstation.bg.

Опитайте се да миете зъбите на кучето си 2-3 дни в седмицата, но ако имате време и кучето ви го харесва, правете го ежедневно. Ако се притеснявате, че вашето куче може да ви ухапе, ако му миете зъбите, не го опитвайте. Вместо това опитайте някои от следните опции.

  • Добавете прах за зъби към храната за кучета

Вземете ароматизиран прах за зъби, който лесно се нанася върху храната на вашето куче. Съдържа пробиотик, който помага за насърчаване на здравите бактерии в устата на кучето. И едновременно с това убива бактериите, образуващи плака. Прахът трябва да се прилага към всяко хранене, което вашето куче яде. Помага за освежаване на дъха на кучето и предотвратява натрупването на зъбен камък и плака върху зъбите му.

  • Опитайте вода за уста за кучета.

Има няколко различни водни добавки за кучета и всички те действат приблизително еднакво. Тези перорални разтвори са безвкусни. Въз основа на указанията на бутилката, ще добавяте определено количество вода за уста към купата с вода на вашето куче всеки ден. Разтворът помага за освежаване на дъха на кучето и убива бактериите, образуващи плака в устата му.

Попитайте вашия ветеринарен лекар или Petstation.bg за дентална храна за кучета

За кучета, които се противопоставят на другите опции или са много предразположени към пародонтоза, няколко компании за кучешка храна произвеждат дентална храна с рецепта, за която е клинично доказано, че помага за намаляване на зъбните заболявания.

Докато вашето куче дъвче храната, гранулите почистват повърхността на зъбите му и по този начин намаляват натрупването на зъбен камък. Денталните гранули също така съдържат съставки, които помагат да се убият бактериите, които водят до образуване на плака и зъбен камък.

Дентални храни за средни/големи кучета и малки кучета

Purina® ProPlan® , Hill®’s Prescription Diet – Dental Care и Royal Canin® Veterinary Diet Dental, са дентални храни за средни/големи кучета и малки кучета, които са формулирани от ветеринарни специалисти по хранене и са преминали през клинични изпитвания за доказване на тяхната ефикасност. Тъй като тези храни изискват рецепта от ветеринарен лекар, ще трябва да попитате вашия ветеринарен лекар за такава. В същото време същите марки предлагат и храна за грижа за зъбите на кучето и без рецепта. Просто се уверете, че поръчвате опаковки на които не пише VET.

  • Лакомства за почистване на зъбите на кучето

Дъвките или пръчиците за кучета намаляват натрупването на плака и зъбен камък и създават защитна бариера върху повърхността на зъбите на кучето, което затруднява залепването на бактериите и образуването на зъбен камък. Purina® Pro Plan® и Hill’s предлагат много добри варианти на такъв тип дентални лакомства.

  • Водете кучето си на редовно почистване на зъбите

Без значение колко грижи за зъбите у дома предоставяте на вашето куче, зъбният камък ще се натрупа с течение на времето, точно както при нашите зъби. Може да мием зъбите си всеки ден, но все пак имаме нужда от зъболекар, който да почиства зъбите ни периодично. Същото важи и за кучетата.

Грижа за устата на кучето

Кога е не обходима дентална профилактика

Когато в устата на вашето куче има достатъчно зъбен камък и плака, вашият ветеринарен лекар ще препоръча почистване на зъбите (наречено дентална профилактика). Вашето куче ще трябва да премине под обща анестезия, за да позволи на ветеринаря да почисти правилно целия зъбен камък по зъбите му, както и слоя зъбен камък под линията на венците.

Някои кучета се нуждаят от почистване на зъбите всяка година, а други на всеки няколко години. Това зависи от породата на кучето и стоматологичните грижи, които получават у дома. Всеки зъболекар ще ви каже, че четкането след всяко хранене, ежедневното почистване с конец и почистването два пъти годишно допринасят за оптимално орално здраве.

При кучетата не е по-различно: както домашните, така и ветеринарните грижи са от съществено значение за поддържането на устата им чиста и здрава.

Въпреки че съществуват различни възможности за грижа за зъбите у дома, повечето сертифицирани ветеринарни зъболекари са съгласни, че нищо не е по-полезно от ежедневното миене на зъбите. Ето ръководство за това как да почистите зъбите на вашето куче у дома, от инструментите, които ще ви трябват, за да ги накарате да свикнат с идеята и действителното миене. Само не забравяйте, че здравето на зъбите на вашето куче е комбинирано усилие между домашни грижи и професионално почистване на зъбите.

Какво ще ви е необходимо, за да измиете зъбите на вашето куче

Миенето на зъбите на кучето е „златен стандарт“ за домашни грижи за зъбите на домашни любимци

Въпреки това, не можете да използвате човешки дентални продукти за вашето куче.  Tе съдържат съставки, които не са безопасни за домашни любимци. За да поддържате устата на вашето куче здрава и безопасна, използвайте продукти, одобрени за домашни любимци. Които не включват никакви вредни съставки. Ето какво ще ви трябва, за да измиете зъбите на вашето кученце безопасно и ефективно.

  • Четка за зъби за кучета

Специалните четки за зъби за кучета се предлагат в много форми, от конвенционално изглеждащи четки за зъби с изключително дълги дръжки и по-малки косъмчета, през четки тип кърпички, та чак до четки за зъби за пръсти. Какво ще изберете, зависи от това как кучето ви ще приеме продукта. Поставете се на негово място и си представете как, например, отивате при доктор и ви показва огромна игла. Пак ще ни боли от иглата, но ни трябва време да се подготвим психически.

  • Паста за зъби, безопасна за кучета

Вашето куче не знае как да изплюе пастата си за зъби след измиване, така че трябва да се обърне допълнително внимание на съставките на пастата за кучета. Съставките, съдържащи се в човешката паста за зъби, могат да бъдат вредни и дори токсични за вашето куче, като флуорид или дори ксилитол.

Пастата за зъби, безопасна за кучета, също има склонност да се предлага с вкусове на пилешко, телешко или фъстъчено масло, които са по-привлекателни за кучето, но има и вкус на мента. Ако не сте сигурни кой да изберете, просто изпробвайте.

Как да накарате кучето си да се почувства удобно при миене на зъби

Четкането на зъбите трябва да бъде положително преживяване за вашето куче. За да им помогнете да се чувстват комфортно с процеса, ще трябва да ги десенсибилизирате (това си е сложна дума J ) към боравене с устни/венци и четката и пастата за зъби. Търпението е от съществено значение, когато изграждате доверие с вашия домашен любимец за миене на зъби.

Движете се бавно и им помогнете да изградят положителна връзка с процеса, като ги възнаграждавате по време на всяка стъпка. За куче, мотивиращо се от храна, можете да им дадете любимите им лакомства. За куче, ориентирано към вниманието, дайте му много похвали и след това допълнително време за игра.

Миенето на зъбите на вашето куче е подобно на миенето на вашите собствени зъби. Просто намокрете четката за зъби и нанесете слой паста за зъби върху нея, след което измийте зъбите на вашето куче. Ако кучето ви не позволява да миете вътрешната страна на зъбите му, това е нормално. Не е необходимо да изплаквате пастата за зъби от устата им, след като приключите с четкането.

Грижа за устата на кучето

Ето няколко съвета как да накарате вашето куче да приеме четкането на зъбите като част от ежедневието си.

  • Десенсибилизиране (ето я пак) на вашето куче към боравене с устни и венци

Десенсибилизацията е най-ефективна, когато започне по време на годините на кученце, но не е невъзможно да се десенсибилизира възрастно куче – стига да осигурите вкусни или забавни стимули.

За да започнете да намалявате чувствителността на вашето куче към боравене с венци и устни, раздвижете устните им и нежно докоснете зъбите им, както бихте направили с четка за зъби.

Когато кучето ви свикне да докосвате устата му, можете да поставите кърпичка за зъби или парче марля, увито около пръста ви. За да имитирате движенията на четката за зъби. Вие искате да докосвате нежно зъбите им и да предоставите много похвали и лакомства, така че те да научат, че хубавите неща се случват, когато се занимавате със зъбите им.

След като толерират това, използвайте кърпичката, за да започнете да движите пръста си с кръгови движения върху всеки от зъбите на вашето куче. Ако вашият домашен любимец изглежда претоварен, върнете се стъпка или две назад, за да пресъздадете положителната асоциация.

  • Бъдете търпеливи. Въпреки че това може да е лесно за някои кучета, нормално е да отнеме седмици до месеци.

Дори ако никога не преминете през тази стъпка, вие поне имате домашен любимец, който ще толерира четкането на зъбите с кърпичка за зъби. Това все още може да бъде полезна форма на превантивна стоматологична поддръжка.

Въведете четката за зъби за кучета

Когато за първи път представите четка за зъби на вашето куче, практикувайте да хвалите вашия домашен любимец или да му давате лакомства всеки път, когато извадите четката за зъби.

След като кучето ви свърже четката си за зъби с положителни лакомства и похвали. Можете да започнете нежно да докосвате устата на вашия домашен любимец с четката за зъби. Продължете да повтаряте този процес, докато не се почувстват удобно. След това можете да работите върху изграждането на комфорт с движението на четкането.

Не принуждавайте кучето си да приеме четкането на зъбите. Вървете бавно с процеса, докато се почувстват комфортно с всяка стъпка към миенето на зъбите. Искате те да се наслаждават или поне спокойно да понасят процеса, а не да се страхуват от тази дейност всеки ден.

  • Време е да сложите паста за зъби за кучета

Също както с предишните стъпки ще трябва да въведете пастата за зъби, бавно.

Тъй като пастите за зъби за кучета се правят с аромати, които имитират храните, на които кучетата вече се радват. Като птиче или говеждо месо – можете да започнете, като оставите вашето кученце да опита пастата за зъби от пръста ви.

Ако харесат аромата и го облизват с радост, тогава можете да извадите четката за зъби.

Ако вашият домашен любимец позволява миенето на зъбите, но мрази пастата за зъби, оставете я без нея. Механичният акт на четкане на зъбите дори без паста за зъби все още е полезен.

Грижа за устата на кучето

Как да почистите зъбите на вашето куче

Миенето на зъбите е най-добре ежедневно, но всеки друг ден или режим ще бъде полезно. Въпреки това миенето на зъбите по-рядко от всеки друг ден прави почти никаква разлика в здравето на зъбите.

Най-добрият подход за миене на зъбите на вашето куче е да мислите за устата на вашия домашен любимец на части. Задна дясна, предна дясна, задна лява и предна лява. Също така е добра идея да стоите зад вашия домашен любимец с него в скута си. Тази позиция ще гарантира, че и двамата сте обърнати в една и съща посока. И може да улесни достъпа до всички части на устата на вашето куче.

Дайте на всяка област еднакво количество четкане.  Не забравяйте, че трябва да се съсредоточите само върху обърнатата навън страна на зъбите на кучето. Добре, ето как, стъпка по-стъпка:

  • Нанесете вашата безопасна за домашни любимци паста за зъби (ако използвате) върху четката за зъби и навлажнете с вода.
  • Поставете четката за зъби върху зъбите на вашия домашен любимец под ъгъл от 45 градуса.
  • Когато започнете да четкате, обърнете се към всеки район (заден десен, преден ляв и т.н.) поотделно. Съсредоточете се върху три хоризонтални замаха (напред и назад). След това последен замах, преминаващ от линията на венците към върховете на темето.

Ако забележите, че косъмчетата на четката за зъби се кривят или видимо се отклоняват, значи натискате твърде силно. Твърде силното четкане може да доведе до увреждане на венците. Представете си, че изчетквате домат, без да го наранявате. Това е горе-долу същият натиск, който трябва да прилагате с четка за зъби.

Има ли други възможности за грижа за зъбите на кучета

Ако миенето на зъбите не се приема от вашето куче, тогава можете да се съсредоточите върху други опции за грижа за зъбите у дома. Като лакомства за зъби, дъвчащи продукти, храни и добавки към водата.

Ако вашето куче понася четкането на зъбите, лакомствата не трябва да се използват като заместител. Трябва да ги разглеждате като допълнение към ежедневното миене на зъбите и ветеринарното почистване на зъбите.

Домашната грижа за устата на вашето куче е част от ефективната превантивна грижа, но не лекува вече изгнили или болни зъби. Те изискват професионално стоматологично почистване и лечение във вашия ветеринарен кабинет.

Честотата на почистване на зъбите ще зависи от вашето куче. Някои кучета, особено по-малките породи, ще се нуждаят от ежегодно професионално почистване на зъбите, за да поддържат оптимално дентално здраве.

Кучешките зъбни почиствания стигат под линията на венците и по време на почистването вашият ветеринарен лекар може да оцени цялостното здраве на устата на вашето куче. Те са съществена част от годишната грижа за вашето куче.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма