+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

Грижа за устата на котката

Показване на единствения резултат

Грижа за устата на вашата котка

Знаете ли, че вашата котка може да страда от зъбни заболявания и може дори да не го знаете? Всъщност ветеринарните лекари са установили, че по-голямата част от котките на възраст над три години вече имат признаци на зъбни заболявания.

Грижа за устата на котката

Какви признаци могат да показват, че вашата котка има заболяване на зъбите?

Някои котки може да не показват никакви външни признаци, докато болестта не прогресира значително. Котките със зъбни заболявания могат да се лигавят, да се колебаят да ядат или да преглъщат необичайно.  Други признак на болезнена уста при котките, е например дъвчене от едната страна вместо от другата.

  • Лошият дъх е един от най-честите признаци на болни зъби при котките.
  • Загубата на тегло често е признак, особено ако лошото състояние на зъбите е продължило известно време без намеса.
  • Освен че причинява болка, заболяването на зъбите може да доведе и до още по-сериозни заболявания за вашата котка, като сърдечни и бъбречни заболявания.

Какви проблеми със зъбите се срещат при котките?

Котките могат да развият много различни видове зъбни заболявания, но тук ще споменем само най-често срещаните такива:

  • Гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на тъканта около зъбите) често могат да доведат до рецесия на венците и дори до загуба на зъби.
  • Стоматит или гингивостоматит е възпаление на тъканите в устата и може да включва езика, небцето и гърлото, както и венците на вашата котка. Това е болезнено и често доста тежко състояние.
  • Котешки одонтокластични резорбтивни лезии възникват, когато зъбът или зъбите на вашата котка действително се резорбират от специализирани клетки, наречени одонтокласти. Това състояние може да бъде доста болезнено за вашата котка.

Освен до тук изброените състояния, различни предмети могат да се наместят в устата на вашата котка. Например, различни видове твърди предмети могат да засегнат устата на вашата котка, когато се заклещят в нея или, в случай на връвчици и подобни предмети, се увиват около основата на езика. Тогава могат да възникнат и други наранявания, включително фрактури, изгаряния и разкъсвания.

Как можете да поддържате устата на вашата котка здрава?

Отговорът е лесен – като осигурявате редовни грижи за зъбите на вашата котка, които включват редовно миене на зъбите с чета и паста за зъби за котки. Да, повечето котки могат да бъдат научени да приемат четкането. Въпреки това, за тези, които просто не го правят, са възможни други алтернативи, като дъвки за котешки зъби и добавки към водата на котката. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съвет относно най-добрите продукти, които да използвате за вашата котка, а самите продукти – Petstation.bg.

Редовните ветеринарни грижи също са необходими за да поддържате здрава котешка уста. Вашият ветеринарен лекар може да е в състояние да направи повърхностен преглед на устата на вашата котка по време на редовния си физически преглед, но за задълбочен преглед и оценка, ветеринарният лекар ще трябва да анестезира котка ви.

Докато тя спи, вашият ветеринарен лекар ще прегледа всеки отделен зъб, което може да включва рентгенови снимки на устата и зъбите на котката. В същото ветеринарят ще почисти зъбите на вашата котка, премахвайки зъбен камък и плака не само от видимите повърхности на зъбите, но и от под линията на венците. Ако се открият аномалии в устата на котката ви, ветеринарят ще състави протокол за лечение, насочен към коригиране или контролиране на заболяването.

Редовната грижа за зъбите е важна част от рутинната грижа за котката. Пренебрегването или игнорирането на денталните изисквания на вашата котка я излага на риск от ненужна болка и заболяване.

Колко често трябва да миете зъбите на котките?

Много от нас си спомнят как родителите ни са ни казвали, че трябва да си мием зъбите два пъти на ден и да ходим на зъболекар. Вероятно не сме го знаели като малки деца, но грижата за нашето орално здраве беше важна част от грижата за цялостното ни здраве, като деца.

За да предотвратите сериозно зъбно заболяване, се препоръчва да миете зъбите на вашия домашен любимец у дома поне два до три пъти седмично. Заедно с постоянните грижи у дома, ще трябва да заведете вашия домашен любимец на професионално почистване на зъбите веднъж годишно. Точно както хората и котките се нуждаят от здрави венци и зъби.

Грижа за устата на котката

Защо миенето на зъбите на котките е важно?

Лошата грижа за зъбите може да причини много здравословни проблеми. При котките проучванията показват че между 50–90% от котките на възраст 4 и повече години може да страдат от зъбни заболявания.

Заболяването на зъбите може да доведе до болезнени и подути венци и загуба на зъби. Ако не се лекува, тежката пародонтоза може да доведе до други здравословни проблеми, включително увреждане на бъбреците, черния дроб и сърцето. Това е така,  тъй като бактериите, откривани в устата на котката, могат да навлязат в кръвния поток и да се придвижат до други органи.

Съвети за миене на зъбите на вашата котка

Вашият домашен любимец вероятно няма да ви позволи доброволно да му измиете зъбите първия път, когато пъхнете четка за зъби в устата му. Следвайте тези съвети, за да улесните процеса.

  • Използвайте правилните инструменти

Човешката паста за зъби може да разстрои стомаха на котката ви и дори може да бъде токсична за нея. Пастата за зъби за котки работи чудесно за котките. Четките за зъби за домашни любимци са по-малки от човешката четка за зъби и имат по-мек косъм. Тъй като котешките зъби са много малки, квадратни марли или памучни тампони могат да работят за измиване на котешки зъби, ако нямате котешка четка за зъби.

  • Започнете, когато вашият домашен любимец е още малък.

Започнете да привиквате котката си към четкането на зъбите още когато е малко котенце. Миенето на зъбите на коте им помага да свикнат с рутината по-лесно, отколкото да започнат с процеса на по-късна възраст.

  • Поддържайте сесиите за почистване кратки.

След като вашият домашен любимец се аклиматизира, можете да продължите с действителното миене на зъбите. Процесът на миене на котешки и кучешки зъби е до голяма степен еднакъв. Вашият домашен любимец вероятно няма да търпи да почиствате цялата му уста наведнъж. Спирайте на всеки 5-10 секунди и дайте на котката си положително подкрепление, като погалване или весело говорене. Общо измиването на зъбите на котката трябва да отнеме около 30 секунди до 1 минута. Не забравяйте да поддържате сесията за миене на зъби лека и забавна.

Алтернативи за почистване на зъбите на котката

Някои домашни любимци, каквото и да правите, не ви позволяват да миете зъбите им. За щастие има и други продукти за грижа за зъбите, които помагат да поддържате устата на домашния любимец здрава.

Например, можете да опитате добавка за храна и вода. Можете също така да опитате дъвчащи дъвки за кучета и котки. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни коя алтернатива за миене на зъбите да опитате.

Преди всичко направете всичко възможно, за да превърнете миенето на зъбите на котката ви в приятно изживяване, но не се колебайте да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако имате проблеми с това. Не забравяйте, че колкото по-добре се грижите за зъбите на вашата котка у дома, толкова по-здрава ще бъде тя.

Често задавани въпроси

Каква е важността на грижата за устата на котката?

Отговор: Грижата за устата на котката е от съществено значение за опазване на тяхното здраве. Здравите зъби и венци не само помагат за поддържането на доброто им здраве, но и предотвратяват появата на различни заболявания.

Как да почистя устата на моята котка?

Отговор: Можете да почистите устата на котката със специални за тази цел напръстници или гъби за почистване на зъби. Също така, редовното хранене с храна за котки, която подпомага здравето на зъбите и венците, е важно.

Колко често трябва да почиствам устата на котката си?

Отговор: Препоръчва се да почиствате устата на котката си поне веднъж на ден, за да поддържате добро устно здраве. Редовната грижа намалява риска от поява на зъбни проблеми и заболявания на венците.

Какви са признаците за проблеми с устата на котката?

Отговор: Признаци за проблеми с устата на котката включват лош дъх, кръвоизливи от устата, възпалени или чувствителни венци, изтъняване на зъбите или забележимо образуване на зъбен камък.

Какви са предимствата на използването на специални дентални храни за котки?

Отговор: Храната, специално формулирана за подпомагане на устното здраве на котките, често съдържа специални съставки, които помагат за почистването на зъбите и поддържането на здравето на венците. Такива храни могат да намалят риска от различни зъбни проблеми и заболявания на венците.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма