+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Вид

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Вид

Разфасовка

Грижа за кожата и козината на кучето

Показване на 1–12 от 13 резултата

Целогодишна грижа за козината на кучето – какво трябва да знаете

Козината на кучето е една от най-отличителните му черти. Те идват в толкова много форми: луксозните червени коси на ирландския сетер, лъскавите ивици на бенгалския, ирокезът на китайския гребенест или пуфът на померана.

Козината на кучето е венец на славата. И едно от първите неща, които хората забелязват, когато здравето му започне да се колебае поради пренебрегване или медицински проблем. И така, какви са ключовете за здрава и красива козина? И какво трябва да направите, ако кучето или котката ви започнат да изглеждат малко крастави?

кои са най-добрите инструменти и честотата на подстригване

Какво трябва да знаме за козината на кучетата

Растежът на козината на кучетата протича в три фази:

  • Анаген или фаза на растеж;
  • Катаген, или преходен етап;
  • Телогенната фаза или фазата на покой.

При хората и при някои кучета като пуделите, космите прекарват голяма част от времето си в анагенната фаза. Това налага редовно подстригване, тъй като космите продължават да растат. При повечето породи кучета козината прекарва по-голямата част от времето си във фазата на покой. Продължителността на растежа на косъма, преди да спре, зависи силно от породата. Ето защо не виждате Джак Ръсел с палто до пода, без значение колко дълго го оставяте да расте.

В края на фазата на покой косъмът пада от фоликула. Tака че на негово място може да порасне нов, което познаваме като отделяне. Степента, в която забелязвате линеене на домашен любимец, зависи от гъстотата и дължината на козината. Докато сиамските и персийките котки отделят еднакво количество козина. Дългите косми на персийските котки могат да го направят много по-забележимо.

Въпреки че кучетата губят козина през цялата година, може да забележите повишено линеене през есента, когато се появи по-плътната зимна козина, и през пролетта, когато по-светлата лятна козина поеме. Това е най-силно изразено при домашни любимци с двойна козина като Акита, Хъски, Чау-чау и Австралийски овчарки. Пухкавите котки, като мейн кууните и норвежката горска котка, също изпитват отчетлив сезон на линеене, обикновено през пролетта.

Как да поддържаме козината на кучето здрава

Както при кучетата, така и при котките, разресването е нещото номер едно, което можете да направите, за да запазите козината на вашия домашен любимец блестяща и здрава. В допълнение към премахването на разхлабените косми, които са на път да се отделят, четкането стимулира кожата. Разпределя масла и помага за изчеткване на горния слой на кожата, който, подобно на космите, се отделя редовно. През пролетния и есенния сезон на линеене ще трябва да увеличите броя пъти седмично, когато четкате кучето си.

  • Къпането е отлично средство за здравето на козината и кожата на кучетата, въпреки че видът на шампоана за кучета и честотата на подстригване са силно индивидуализирани. Здрава котка, която се подстригва често, може никога да не се нуждае от къпане. Докато измиването с шампоан за кучета премахва мръсотията и натрупаната мазнина, то също може да изсуши кожата, ако се прави твърде често. Веднъж месечно е достатъчно за повечето домашни любимци.
  • Уверете се, че сте избрали шампоан, който е специфичен за кучета или котки. Шампоанът за хора често е твърде груб за по-чувствителната кожа на домашния любимец. Кучета със специфични заболявания като себорея често се възползват от лечебни шампоани за кучета, но е жизненоважно да следвате стриктно инструкциите на опаковката, за да получите желания резултат.

кои са най-добрите инструменти и честотата на подстригване

Застанете пред секцията за подстригване във всеки магазин за домашни любимци и бързо ще оцените разнообразието от инструменти и приспособления, с които разполагате за целите на подстригването. Някои четки с плоски метални остриета са предназначени за премахване на дебел косъм.

Докато други с по-мек косъм нямат силата да разресват, но са по-добри за чувствителна кожа. Кучетата и котките, които линеят силно, изискват по-често разресване и подстригване, за да поддържат здравето на козината.

Кои са най-добрите инструменти и честотата на подстригване

Вашият грумър, ветеринарен лекар или дори клубове и уебсайтове за породи могат да бъдат безценни ресурси, за да ви помогнат да разберете кои са най-добрите инструменти и честотата на подстригване за вашия индивидуален домашен любимец.

  • Редовното подстригване също ви дава възможност да преглеждате кожата на вашето куче рутинно. Можете да проверите за външни паразити като бълхи и кърлежи, да опипате за масни топчета и да хванете горещите точки от рано.
  • Кучешка кожа, която изглежда много мазна или удебелена, лющеща се, зачервена или много миризлива, изисква посещение при ветеринарен лекар.
  • При много кучета и котки неподдържаната козина е един от най-ранните признаци на заболяване, тъй като подстригването е едно от първите действия, които те спират да изпълняват, когато им се гади, уморени са или ги боли.

Вероятно сте виждали препоръки за различни добавки, хапчета, масла или домашни средства. Обещаващи да подобрят козината на кучето ви, и с основателна причина. Те могат да направят голяма разлика в здравето и външния вид на кучето ви.

Кои от тях работят най-добре

Ако сте ветерани в отглеждането на кучета, може би си спомняте, как ветеринарите препоръчваха по една супена лъжица масло от рапица върху храната на кучето. Да, това със сигурност ще направи козината на кучето ви блестяща, но няма да направи много, за да я направи по-здрава.

В наши дни рапичното масло е заменено от по-модерни избори като зехтин и кокосово масло, но ако наистина искате да инвестирате в най-добрите добавки за кожа и козина за кучета, трябва да помислите за качествена добавка с есенциални мастни киселини (EFA), специално формулирана за кожата и козината на кучетата.

Есенциалните мастни киселини са тези, които кучето не може да синтезира само и затова трябва да бъдат включени в кучешката храна. EFA играят жизненоважна роля като градивни елементи в клетките, възпалителния отговор. Както и в поддържането на целостта на кожата като бариера за външния свят. Те попадат в две основни категории в зависимост от техния молекулен състав: омега-3 и омега-6. EFA се срещат естествено от редица източници като ленено масло и риба.

кои са най-добрите инструменти и честотата на подстригване

Идеалното съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини в добавките на кучето

Това, което трябва да научите с течение на времето е, че не само кои EFA присъстват в добавките за кучета, но и в какви съотношения. Това наистина определя колко добре подобряват здравето на вашето куче. Идеалното съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини трябва да бъде между 10:1 до 4:1.

Въпреки че много храни за домашни любимци добавят EFA към крайния продукт, повечето хора предпочитат да добавят свои собствени добавки, тъй като имате по-добър контрол върху източника и дозирането на EFA. Вашият ветеринарен лекар трябва да може да ви помогне да изберете качествена добавка за кучета, а Petstation.bg ще ви я достави.

Времето и разходите за поддържане на козината на кучето ви са само една от отговорностите, които поемаме с домашен любимец. Но удоволствието от лъскаво и лесно за разресване куче, правят всички усилия, да си заслужават.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да къпя кучето си?

Отговор:Препоръчителната честота зависи от породата, вида козина, активността и околната среда. Повечето кучета се нуждаят от баня веднъж на месец, за да се запази кожата и козината им в добро състояние. Въпреки това, кучета с много къса козина или специфични кожни проблеми може да изискват по-рядко къпане.

Какъв шампоан да използвам за кучето си?

Отговор: Изберете шампоан, специално формулиран за кучета, който е съобразен с типа кожа и козина на вашето куче. Шампоани за чувствителна кожа, хипоалергенни или за специфични проблеми като себорея са налични в Petstation.bg. Избягвайте използването на шампоани за хора, тъй като те могат да нарушат pH баланса на кожата на кучето.

Как да се справя с линеенето на моето куче?

Отговор: Редовното четкане е ключово за управлението на линеенето. За кучета, които линеят много, може да се наложи четкане всеки ден. Използвайте четка или гребен, подходящ за типа козина на вашето куче, за да премахнете отпадналата козина и да стимулирате разпределението на естествените масла по кожата.

Как мога да предотвратя или лекувам кожни раздразнения при моето куче?

Отговор: Започнете с осигуряването на балансирана кучешка храна и редовно къпане с подходящ шампоан за кучета. Ако забележите признаци на кожни раздразнения, консултирайте се с ветеринар за подходящо лечение. Може да се наложи промяна в диетата, добавки за кожата или специализирани медикаменти.

Има ли нещо, което мога да направя, за да направя козината на моето куче по-блестяща?

Отговор:Храната играе важна роля в здравето на козината. Уверете се, че кучето ви получава достатъчно омега-3 и омега-6 мастни киселини, които могат да се намерят в рибата и някои добавки за кучета. Редовното четкане също помага за разпределянето на естествените масла по козината, което придава допълнителен блясък.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма