+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Порода

Размер

Материал

Разфасовка

Приложение

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Порода

Материал

Размер

Разфасовка

Приложение

Котешка тоалетна

Показване на 1–12 от 15 резултата

Как да изберем правилната котешка тоалетна и как да я поддържаме

котешка тоалетна

Всяко куче се нуждае от свое място за лични нужди, но какво прави котката по-специална? Котешка тоалетна е неизменна част от грижите за домашните ви котки. Тя предлага на котката комфорт, интимност и хигиена, осигуряващи й място за отделяне и покритие на отпадъците.

В тази статия на PetStation ще разгледаме някои важни аспекти при избора и поддръжката на котешка тоалетна и правилната постелка за котешка тоалетна

 Изборът на правилната котешка тоалетна

изборът на правилната котешка тоалетна

 • Размер и форма

При избора на котешка тоалетна е важно да вземете предвид размера и формата на вашата котка. По-големите породи изискват по-голяма и по-дълбока тоалетна, за да имат достатъчно място. Някои котки предпочитат отворени кутии, докато други са по-комфортни в закрити котешки тоалетни, които предоставят поверителност и намаляват разпръскването на миризми.

 • Тип на подложката

Подложката, която избирате за котешката тоалетна, е важна. Много котки предпочитат мека и абсорбираща подложка, като например бентонитова глина или кристали. Те абсорбират течността и задържат миризмите. Въпреки това, някои котки могат да предпочетат по-меки подложки като пясък или дори дръвчета. Експериментирайте с различни видове подложки, за да откриете коя е най-подходяща за вашата котка.

 • Леснота на почистване

Важно е да изберете котешка тоалетна, която е лесна за почистване. Някои модели разполагат с подвижни или отделящи се части, което улеснява изхвърлянето на отпадъците и почистването на тоалетната кутия. Също така, проверете дали капакът на тоалетната е лесно отваряем и затваряем, което улеснява достъпа до вътрешността при почистване и подмяна на подложката.

 • Брой на тоалетните

Ако имате повече от една котка, е препоръчително да имате повече от една тоалетна кутия. Всеки котешки индивид има своите предпочитания и това може да предотврати конфликти и спорове между тях. Осигурете достатъчен брой тоалетни спрямо броя на котките ви, за да им предложите индивидуално пространство и комфорт.

Избиране на правилната постелка за котешка тоалетна – разнообразие и предимства

При грижата за нашите котки, изборът на правилна постелка за котешка тоалетна играе критична роля за тяхното удобство и хигиена. От кристални и пясъчни котешки постелки до биоразградими варианти, в следващите редове ще разгледаме някои от основните видове постелки за котешка тоалетна и техните предимства.

 1. Класическа постелка за котешка тоалетна от глина

Това е един от най-популярните видове постелки за котешка тоалетна. Те се състоят от глина, която абсорбира течността и задържа миризмите. Предимствата на тази постелка са, че е лесна за използване и достъпна, но също така може да бъде прахообразуваща и да съдържа изкуствени ароматизатори, които могат да бъдат вредни за котката и за хората с алергии.

 1. Кристални постелки за котешка тоалетна

Кристалните постелки са направени от силикагел, който абсорбира течността и улавя миризмите. Те са изключително абсорбиращи и могат да контролират миризмите по-ефективно от класическите глинени постелки. Освен това, те са по-безпрахови и с по-малка вероятност от алергични реакции.

 1. Биоразградими постелки за котешка тоалетна

Тези постелки са направени от натурални материали като дървени трици, пилешки пера или рециклирана хартия. Те са екологично по-устойчиви и разграждащи се в сравнение с традиционните постелки. Макар да са по-скъпи, те са подходящи за собственици, които се стремят към опазване на околната среда.

 1. Многократно използваеми постелки за котешка тоалетна

Тези постелки се състоят от прахообразен материал, който може да бъде периодично измит и преизползван. Те са икономично и екологично решение, което намалява отпадъците и разходите за постоянно закупуване на постелки.

 1. Автоматични постелки за котешка тоалетна

Това са иновативни устройства, които автоматично почистват и изхвърлят отпадъците след използване. Те са удобни за заетите собственици на котки, но могат да бъдат скъпи и изискват електричество за функциониране.

 Поддръжка и грижи за котешката тоалетна

поддръжка и грижи за котешката тоалетна

 • Редовно почистване

Редовното почистване на котешката тоалетна е от съществено значение за хигиената на вашата котка и за поддържането на свежа и безмирисна среда. Изхвърляйте фекалните отпадъци всеки ден и променяйте подложката според нуждите на вашата котка.

Прилагайте подходящ препарат за почистване, който е безопасен за котката и не оставя агресивни химикали в тоалетната кутия.

 • Разместване на мястото на тоалетната

Ако забележите, че котката ви не използва тоалетната кутия или проявява необичайно поведение, опитайте да промените местоположението й. Някои котки могат да бъдат чувствителни към шума, наличието на други домашни любимци или просто предпочитат по-тихи и уединени места за отделяне.

 • Разрешаване на проблеми с котешката тоалетна

Ако се сблъскате с проблеми или поведенчески промени, свързани с котешката тоалетна, е важно да ги разберете и решите. Това може да включва консултация с ветеринарен лекар или поведенчески специалист.

Проблемите могат да бъдат свързани с физическо здраве, стрес, териториалност или предпочитания за място и подложка. Разбирането на причините и вземането на подходящи мерки може да помогне за подобряване на ситуацията.

 • Замяна на котешката тоалетна

Както всеки друг предмет, котешката тоалетна има ограничен срок на ефективност. С времето пластмасовите материали могат да се износят и задържат миризми. Ако забележите, че котката ви не използва тоалетната или има постоянни проблеми, може да бъде необходимо да замените тоалетната кутия с нова.

 Евентуални проблеми с използването

проблеми с не използване на котешката тоалетна

 • Проблеми с не използване на котешката тоалетна

Ако котка ви отказва да използва котешката тоалетна или има проблеми с не използването й, е важно да се разберат причините и да се предприемат съответните действия. Някои от честите проблеми включват:

 • Медицински проблеми: Някои здравословни проблеми като уринарни инфекции, камъни в бъбреците, могат да доведат до проблеми с употребата на тоалетната кутия. Ако забележите необичайни промени в поведението на котката си или проблеми с уринирането, консултирайте се с ветеринарен лекар.
 • Лошо местоположение на тоалетната: Ако тоалетната кутия е разположена на шумно място или в много открито пространство, котката може да се почувства несигурна и да отказва да я използва. Разместете тоалетната на тихо и спокойно място, където котката има поверителност и сигурност.
 • Неподходящ тип подложка: Някои котки имат предпочитания за определени видове подложка. Ако котката не е доволна от подложката, която предоставяте, опитайте с други видове като бентонитова глина, пясък или пелети. Експериментирайте, за да откриете каква подложка най-много харесва на вашата котка.

Липса на чистота:

Котките са изключително чистоплътни животни и предпочитат чиста тоалетна. Редовното почистване и подмяна на подложката са от съществено значение. Ако тоалетната кутия е мръсна или се появят неприятни миризми, котката може да откаже да я използва. Почиствайте и подменяйте подложката редовно, за да поддържате хигиената на котешката тоалетна.

Стрес или промени в домашната среда: Котките са чувствителни на стрес и промени в домашната среда. Проблеми като пристигането на нов домашен любимец, преместване или промяна в семейната динамика могат да повлияят на поведението на котката и да доведат до проблеми с използването на котешката тоалетна. Уверете се, че котката има място за отделяне, където да се чувства спокойна и сигурна.

Обучение на котката

Ако имате котенце или ново придобита котка, може да бъде необходимо да я обучите да използва котешката тоалетна. Поставете я в тоалетната кутия и я наблюдавайте  внимателно. Ако забележите, че иска да излезе или показва признаци на изхождане, поставете я в тоалетната кутия.

Поощрявайте я и награждавайте, когато успешно използва тоалетната. Важно е да бъдете търпеливи и да не налагате прекомерно напрежение, защото това може да има обратен ефект.

Съвети за поддържане на чистотата

За да поддържате котешката тоалетна чиста и хигиенична, следвайте някои прости съвети:

 • Редовно изхвърляйте фекалните отпадъци и променяйте подложката според нуждите на котката.
 • Почиствайте тоалетната кутия с подходящ препарат, който не е агресивен и не оставя аромати, които могат да отблъснат котката.
 • Използвайте подложка с високо абсорбиращи свойства, която задържа неприятните миризми.
 • Поставете котешката тоалетна на леснодостъпно място, където и вие, и котката ще имате достъп до нея.

В заключение, котешката тоалетна е важна част от грижите за вашата котка и поддържането на чист и хигиеничен дом. Изберете подходяща тоалетна кутия, осигурете правилна подложка и поддържайте чистотата редовно.

Наблюдавайте поведението на котката си и реагирайте на проблеми или не използване на тоалетната. С търпение, обучение и правилни грижи ще можете да осигурите на вашата котка комфортна и хигиенична среда за отделяне.

Най-добрите и най-лошите места за тоалетната на вашата котка

Старата поговорка в областта на недвижимите имоти, „Местоположението определя цената“, важи с пълна сила и локацията на котешката тоалетна.

Мястото за поставяте кутията за отпадъци може да доведе до хармонията или враждебността между вас и вашите домашни любимци. Ако искате вашите котки да се чувстват комфортно и да вършат работата, а в същото време да сведете до минимум замърсяването около дома, тогава помислете за правилното място на котешката тоалетна.

В света на котките един от най-големите проблеми, за които чуваме, е обучението в кутията за отпадъци и неподходящото елиминиране. Веднъж започнали, проблемите с кутиите за отпадъци са болка с която трябва да се справите.

места за тоалетната на вашата котка

Къде да поставите тоалетната на вашата котка

Най-добрите места за котешка тоалетна са обикновено тихи, леснодостъпни ъгли, които предлагат уединение.

Проверете къде вашата котка прекарва най-много време. Ако например, котката ви никога не се качва в таванската стая или килера, не поставяйте кутията за отпадъци там.

По правило собствениците на котки не искат да виждат или миришат кутии за отпадъци, така че ги пъхнат на места, които не са на пътя на домашния любимец.

Вместо това поставете кутията на място, до което котката може лесно да стигне, за предпочитане зона с нисък трафик, далеч от купи за храна и вода. Котките обикновено обичат да излизат с хората си, така че едно от тези любими места може да е идеално за котешка тоалетна.

Личността на вашата котка, възрастта, физическото състояние и оформлението на дома са фактори, които трябва да имате предвид. Например възрастна котка с ограничена мобилност не може да се очаква да ходи на далеч, когато природата я повика. Така че се уверете, че нейната кутия за отпадъци е наблизо.

Котешки тоалетни в домакинства с много котки

Поставянето на кутия за отпадъци може да се усложни, когато няколко котки живеят под един покрив. Това, което работи за една котка, може да не е приемливо за другото коте.

Тъй като не всички котки ще споделят своите кутии за отпадъци със съквартиранти, важно е да имате достатъчно тавички, за да се грижите за всичките си домашни любимци.

В домакинства с много котки определено не искате да поставяте тавичките за отпадъци една до друга, тъй като котките ще възприемат двете като една обща тоалетна. Това ще създаде ненужен конфликт между котките и резултатът ще е катастрофален.

Котешки тоалетни в домакинства с много котки

И тъй като някои котенца предпочитат да уринират и дефекират в отделни тавички за тоалетна, препоръчваме да поддържате две тави за отпадъци за всяка котка в семейството.

Котетата се чувстват уязвими, когато отиват до тоалетната, особено когато в дома има други котки. Много добра идея е да оставите котешка тоалетна точно на върха на стълбището, водещо към спалните или други стай в къщата.

Коридорите са открити площи, а котките се чувстват сигурни, защото могат да видят други котки, които идват. Тоест, осигуряването на стратегическо наблюдение е нещо което се харесва на котките.

Докато коридорът на горния етаж може да бъде спокоен, натоварените фоайета не са идеални за кутия за отпадъци. Избягвайте да оставяте котешките тоалетни на входа на апартамента или по средата на хола.

Разрешаване на проблеми с котешките тоалетни

Котките обичат да се мотаят в удобни стаи. Ако вашето коте харесва определена спалня и вие не възразявате, поставете кутия за отпадъци в стаята. Не забравяйте да държите вратата на спалнята отворена, за да има котката ви постоянен достъп.

Тоалетната на вашата котка може да бъде поставена близо до вашата тоалетна, ако само вие и вашият домашен любимец живеете в дома и стаята е достатъчно голяма за кутия за отпадъци.

Другият проблем е, ако нямате уверена котка. Тоест, да кажем, че се къпете. Звукът от душ може да изплаши котката и да я накара да си намери друго място, което на вас няма да ви хареса.

Тъй като котките обичат да се облекчават на тихи места, съветът ни е да не поставяте котешки тоалетни в близост до уреди като перални машини, хладилници или камини. Звуците от уредите може да изплашат котките и да направят обучението им  по-сложно.

Разрешаване на проблеми с котешките тоалетни

Не изненадвайте котката си, като преместите кутията за тоалетна, внезапно. Ако трябва да преместите тавата, не забравяйте да я местите постепенно, няколко сантиметра всеки ден, докато достигне новото си местоназначение.

Не искате да правите внезапни промени с тоалетната за котки, като я преместите от място, където е била дълго време. Котките са много чувствителни към внезапни промени в околната среда и е твърде вероятно да не отделят време, за да потърсят новото местоположение на тоалетн

Ползи за котките от котешка тоалетна:
Ползи за котките Котешката тоалетна предоставя на котките чисто място, където да се облекчават, което е важно за тяхното физическо и психическо здраве. Тя създава удобни условия за тях и им предоставя поверителност.
Разнообразие от котешки тоалетни  На пазара съществува голямо разнообразие от котешки тоалетни – от стандартни пясъчни кутии до автоматизирани системи. Изборът зависи от предпочитанията на котката и стопаните.
Поддръжка и почистване Редовната поддръжка и почистване на котешката тоалетна е от съществено значение, за да се поддържа хигиената и да се предотврати неприятен мирис. Пясъкът трябва да се сменя редовно, а кутията да се измива и дезинфекцира.
Учене на котките Обучението на котките да използват котешката тоалетна може да бъде постигнато с търпение и награди. Котките обикновено имат инстинкт да копаят и покриват използваната пясъчна кутия.
Хигиенни предпазни мерки При грижа за котката и почистването на котешката тоалетна е важно да се спазват хигиенни предпазни мерки, особено когато сте в контакт с пясъка и използваните материали, за да се предпазите от възможни заболявания и бактерии.

Често задавани въпроси:
Как да избера подходящата котешка тоалетна за моята котка?

Отговор: Изборът на подходяща котешка тоалетна зависи от предпочитанията на котката, размера на кутията, видът на постелката и удобствата за почистване. Важно е да се вземат предвид индивидуалните нужди на котката и вашите собствени предпочитания.

Как да науча котката ми да използва новата котешка тоалетна?

Отговор: Поставете новата котешка тоалетна на място, което е лесно достъпно за котката и същевременно предлага и малко поверителност. Използвайте същия вид постелка за котешка тоалетна, който котката е ползвала преди, и постепенно я насочвайте към новата тоалетна. Винаги я награждавайте при успешно ползване.

Колко често трябва да почиствам котешката тоалетна?

Отговор: Котешката тоалетна трябва да се почиства всеки ден. Котките предпочитат чиста среда и редовното почистване не само поддържа хигиената, но и помага за предотвратяване на нежелани поведенчески проблеми.

Как да избера постелка за котешка тоалетна, която ще бъде удобна и приятна за котката ми?

Отговор: Постелката за котешка тоалетна трябва да бъде без прах, без миризми и да предоставя удобство и комфорт за котката. Изборът може да зависи от предпочитанията на котката, но в повечето случаи пелетните и натурални материали са добър избор.

Какво да правя, ако котката ми продължава да се облекчава извън котешката тоалетна?

Отговор: Поведенческите проблеми могат да бъдат причинени от различни фактори. Препоръчително е да се консултирате с ветеринарен специалист, за да изключите медицински причини. Ако проблемът продължава, прегледайте мястото и вида на котешката тоалетна, както и постелката и подхода ви към почистване.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма