+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Разфасовка

Почистване на аквариуми

Показване на 3 резултата

Инструменти и препарати за почистване и поддръжка на аквариуми

Честата и правилна поддръжка на вашия аквариум е наложителна, за да се гарантира, че аквариумът ви остава в безупречно състояние и най-важното, вашите риби и други животни остават здрави и свободни от болести. Оборудването, необходимо за почистване и поддръжка на вашия аквариум, е едно и също, независимо дали разполагате със студеноводен, умерен или тропически аквариум.

Поддръжката на аквариум не се нуждае от много оборудване или консумативи, но е по-лесно да се извърши, когато се използват няколко специализирани инструменти.

Почистване на аквариуми

Ключов момент, който трябва да запомните, е да имате специално оборудване за поддръжката на вашия аквариум. Въпреки че може да е изкушаващо да използвате кофата, която използвате за измиване на колата или градинския маркуч, има голяма вероятност почистващите препарати и други материали, използвани преди това, да замърсят кръстосано водата във вашия аквариум с катастрофален ефект.

Кофа или друг съд за вода

Кофа, предназначена за поддръжка на вашия аквариум, е от съществено значение за смяна на водата. Почистване на аквариумни орнаменти и декорации (във водата в резервоара) и поддръжка на филтъра и филтърната среда. Кофа с общо предназначение от 14 литра е подходяща в повечето случаи. Не избирайте твърде големи кофи, тъй като това ще бъде по-трудно за повдигане и безопасно придвижване.

 Сифон или дълъг маркуч

Един дълъг маркуч е всичко, което е необходимо за отстраняване на аквариумната вода по време на смяна на водата. Отвор от 16/22 мм е оптимален за повечето ситуации. Дължината на маркуча ще зависи от височината на вашия аквариум до избрания контейнер за вода. Не забравяйте да вземете предвид необходимото разстояние вътре в аквариума, както и над ръба или капака. За аквариуми с по-голям обем, в зависимост от местоположението, често е по-практично водата от аквариума да се сифонира директно към външен дренаж или външна леха. Следователно може да ви е необходим маркуч с по-голяма дължина.

Можете също така да използвате дългия маркуч, за да напълните аквариума си с прясна вода, като го свържете директно към смесителен кран или помпа във воден резервоар. Но не забравяйте, че водата трябва да е с правилната температура и да бъде обработена, за да отстрани вредните материали. Добавете вграден кран за аквариума (вентил) към маркуча, за да ограничите или спрете потока по време на смяна на водата – това не само помага за регулиране на скоростта на смяна на водата, но също така може да избегне случайни разливи.

В зависимост от стила на вашия аквариум, използвайте резервна тръба за всмукване на филтър в края на маркуча. Когато е закачен над аквариума, това гарантира, че маркучът остава на място, докато изпълнява други задачи по поддръжката. Само не забравяйте да следите нивата на водата си. Ако използвате кофа или по-голям контейнер за вода, за да напълните отново аквариума си, тогава използването на малка аквариумна потопяема помпа ви спестява много проблеми. Помпата може да бъде свързана към вашия маркуч, да се постави в избрания от вас контейнер за вода и без усилие да прехвърли водата в аквариума. Можете да регулирате водния поток, за да избегнете неоправдано смущение на декора на аквариума и това спестява много повдигане.

 Вакуум за чакъл

Почистването на вашия чакъл е съществена част от рутинната поддръжка. Вакуумът за чакъл обикновено се състои от маркуч за сифон, снабден с твърда тръба с по-голям отвор, фиксирана към края. Последното позволява на чакъла да се повдигне леко, докато сифонира, позволявайки отстраняване на уловения детрит.

Често прахосмукачката на чакъл премахва достатъчно вода от аквариума за да смените водата изцяло, особено при по-малки аквариуми. Следователно, в зависимост от вашите конкретни обстоятелства, може да се наложи да закупите само прахосмукачка за аквариум с чакъл с подходящ размер и подходяща дължина на маркуча. Изберете вакуум за чакъл със зареждаща (сифонна) помпа, за да стартирате водния поток. Не забравяйте да изберете такъв с подходяща дължина на чакълната тръба и отвор за размера на вашия аквариум и че маркучът е достатъчно дълъг, за да достигне до вашия контейнер за отпадни води.

Препарат за отстраняване на водорасли от аквариум

Премахването на водораслите от стъклото на аквариума ви помага да запазите безпрепятствен изглед към обитателите на вашия аквариум. Налично е голямо разнообразие от различни инструменти, които да ви помогнат да премахнете и почистите вътрешността на стъклото на вашия аквариум. Те включват различни форми на текстурирани гъби и скрепери.

Популярните инструменти включват магнитни гъби, които позволяват почистване на стъклото, без да мокрите ръцете си. Те са най-добри, когато се използват ежедневно, за да се избегне натрупването на водорасли. Гъбите за аквариумни водорасли се предлагат в различни текстури и степени на абразивност и са подходящи за рутинна поддръжка. Други инструменти като скрепери за водорасли са по-подходящи за премахване на упорити израстъци в аквариума. Ако имате пластмасов (акрилен) аквариум, трябва да използвате специализиран неабразивен почистващ препарат.

Каквото и да използвате, наложително е да се уверите, че не задържате чакъл, пясък или други твърди материали между стъклото и почистващия предмет. В противен случай това несъмнено ще доведе до грозни драскотини по стъклото на вашия аквариум.

Комплект за тестване на водата в аквариум

Поддържането на оптимални водни условия е от първостепенно значение за здравия аквариум. Измерването на ключови параметри на водата по време на редовни сесии за поддръжка ще подчертае всички основни проблеми и ще даде възможност за навременни коригиращи стъпки.

Като цяло комплектите са или мокра химия, или тест ленти за аквариуми.

  • Комплектите за мокра химия са мястото, където добавяте течни реагенти към водна проба, за да наблюдавате промяната на цвета. В зависимост от конкретния тест или броите броя на добавените капки реагенти, за да получите промяната на цвета, или при някои тестове сравнявате получения цвят с диаграма. Тестовете за мокра химия обикновено са по-надеждни и точни.
  • Както подсказва името, тест лентите са тънки ивици от пластмаса с малки хартиени подложки, импрегнирани с реактиви, които променят цвета си, за да отразяват параметрите на водата, когато се потопят във водната проба. Те представляват бърз и лесен метод за проверка на параметрите на водата, но могат да бъдат по-малко точни и ненадеждни.

Професионалните акваристи неизменно ще използват комплекти за мокра химия поради надеждността и точността, но тестовите ленти за параметри, като pH, са напълно приемливи. Използването на многопараметрични тест ленти за увеличаване на честотата на тестване също може да бъде отличен метод за наблюдение за проблеми, особено когато е подкрепено с мокър химичен тест за необичайни резултати.

Почистване на аквариуми

 Мрежа за аквариумни рибки

Може би не е очевиден избор като основен елемент за поддръжка, но е безценен инструмент за премахване на плаващи отпадъци, когато извършвате рутинна поддръжка на вашия аквариум. Изборът от различни размери на мрежата ще означава, че винаги имате една налична и подходяща за всяка задача.

Помислете за избор както на различни размери на мрежата, така и на размера на окото на мрежата. Добър набор от възможности за избор се предлага в гамата мрежи за аквариум JBL в Petstation.bg.

Кърпи за попиване на вода

Докато ръцете ви са във и извън водата по време на поддръжката на аквариума, добра идея е да имате кърпа под ръка, за да избегнете капенето на вода, навсякъде. Ще трябва също така да избършете всяка разлята вода или водни пръски върху вашия аквариум и шкаф. Подходяща за целта е дебела и абсорбираща кърпа за ръце. Отново, най-добре е да имате кърпи, предназначени за вашия аквариум, като избягвате потенциален конфликт с други членове на домакинството.

Разумно е да имате отделна кърпа за подсушаване на ръцете по време на процеса на поддръжка и такава, предназначена за окончателното избърсване и почистване на външните стъклени повърхности на аквариумите. Тази предпазна мярка избягва всякакви неприятни изненади, ако чакъл или други остри материали попаднат в кърпата за ръце, които в последствие биха могли да надраскат стъклото на аквариума ви. Няколко компании продават специализирани кърпи за аквариуми с удобни щипки за колан, което означава, че кърпата никога не е далеч, когато извършвате работа по поддръжка.

Микрофибърните кърпи са идеални за финално избърсване и почистване на външното стъкло на аквариума. Те бързо абсорбират влагата и лесно отстраняват всички водни петна и зацапвания, причинени от вашата работа по поддръжката.

 Балсами за вода

Чешмяната вода за домакинството обикновено съдържа хлор и/или хлорамин. И двете са токсични за вашите риби и други животни, включително полезните филтърни бактерии. Следователно, преди да добавите вода към вашия аквариум по време на смяна на водата, трябва предварително да третирате водата с реномиран кондиционер за вода (дехлоратор). Обикновено балсамите за вода се продават като течности с вече разтворени активни съставки. Някои марки включват и други активни съставки, например за отстраняване на тежки метали.

Ако използвате маркуч за повторно пълнене на аквариума след смяна на водата, добавете кондиционера за вода директно към аквариума преди пълнене, но използвайте доза за целия обем на водата в аквариума. Когато купувате течен кондиционер за вода (дехлоратор), често е значително по-рентабилно да закупите разфасовка с по-голям обем, тъй като изчислената цена на доза обикновено е по-ниска. Прахообразните продукти предлагат още по-голяма стойност за парите, но въпреки това, малкото количество прах може да бъде предизвикателство за измерване за малки аквариуми (по-малко от 140 литра). Следователно е най-подходящо, ако имате по-голям аквариум.

Някои рибовъди използват вода с обратна осмоза (RO) вместо вода от чешмата. Неизменно това се дължи на факта, че те живеят в райони с нежелателно високи нива на нитрати в чешмяната им вода или техните риби се нуждаят от по-мека вода, отколкото позволява източникът им.

RO водата има предимството да не съдържа вредни вещества като хлор или хлорамин, но също така й липсва минерално съдържание. Следователно не е необходим дехлоратор, но се изисква реминерализация преди употреба. Няколко метода за реминерализиране на RO вода включват смесване с обработена чешмяна вода, добавяне на смес от лесно достъпни прахообразни минерали или използване на един от многобройните търговски продукти в Petstation.bg.

Уверете се, че параметрите на водата, като pH, KH и GH, не се колебаят силно преди и след вашите рутинни процедури за поддържане на водата. Промяната в химията ще стресира вашите риби и ще ги направи по-уязвими към болести.

Почистване на аквариуми

Термометър за аквариум

Когато завършите смяната на водата, температурата на водата трябва да остане постоянна. Внезапни колебания от само 1 или 2 градуса по Целзий могат да стресират рибките ви. Те са пойкилотермични същества, което означава, че околната температура на водата контролира телесната им температура. Следователно е необходим термометър за проверка на температурата на чистата предварително кондиционирана вода преди добавяне в аквариума.

Можете да използвате съществуващия си аквариумен термометър, ако е подвижен, но често е по-лесно да имате втори термометър, който да използвате за тази задача. Цифровият ръчен термометър е идеален, тъй като е по-здрав и по-лесен за използване за този тип приложения.

 Резервна филтърна среда (специфична за филтъра)

В зависимост от вида на вашия филтър, може да се наложи да извършите някаква специфична поддръжка по време на редовните сесии за поддръжка на аквариума. Обикновено това включва почистване на всякакви гъби за предфилтър и подмяна на филтърна вълна/конец, ако се използва.

  • Не почиствайте никаква биомедия, тъй като това е мястото, където ще пребивават голяма част от полезните бактерии. Енергичното почистване на това ще убие бактериите и ще доведе до срив на филтъра. Обикновено ще трябва да се погрижите за био-средата само ако започне да се разгражда или поради голямо натрупване на детрит скоростта на потока на филтъра е затруднена.
  • Винаги почиствайте филтърните части с вода от аквариума, отстранена като част от смяната на водата. Необходими са резервни гъби за вътрешни филтри и предварително подготвени филтри във външна кутия само ако оригиналите са започнали да се разграждат.

В допълнение към механичните предфилтърни гъби и био-медии, някои спецификации на филтъра използват йонообменна или супер-пореста среда за „полиране“ на химията на водата и отстраняване на разтворените химикали. Обикновено те изискват по-честа подмяна или регенериране.Ножици и пинсети за растения (по избор за аквариум с растения)

Растителен аквариум

Ако имате растителен аквариум, ще бъде полезно да притежавате някои специализирани инструменти за акваскейпинг. Сериозните акваскейпъри може да разполагат с широк набор от инструменти за растения, но за повечето любители на рибите с аквариум с растения, основните изисквания са набор от дълги пинсети за засаждане и чифт ножици за растения, използвани за подрязване на растежа на растенията.

Специализираните инструменти за акваскейпинг могат да бъдат много скъпи, но често е фалшива икономия да се купуват еквивалентни евтини опции. Инструменти на средна цена, предлагат най-добрата стойност за парите.

  • Допълнително оборудване – Тези, които искат да допълнят своя комплект за поддръжка на аквариум и консумативи, може да помислят за следните полезни, но несъществени елементи.
  • Вакуум за чакъл, работещ на батерии – Предлагат се множество почистващи препарати за чакъл, захранвани с въздух, батерии или мрежа, за да помогнат за поддържането на субстратите чисти от отпадъци и други замърсявания. В повечето случаи описаните по-горе прости сифони с глави за почистване на чакъл ще са достатъчни за редовна поддръжка по време на смяна на водата. Въпреки това, електрическите почистващи продукти за чакъл могат бързо да премахнат по-значителни количества детрит, без да причиняват значителни промени на водата.
  • Четки за тръби/маркучи – Ако вашият аквариум има външен филтър от кутия с тръбопровод, преминаващ от филтъра към аквариума, помислете за почистващ препарат за маркуч за филтър, за да поддържате тръбопровода чист и без натрупване на водорасли. Същият инструмент е полезен, ако имате пръскачка, за да я предпазите от всякакво натрупване на мръсотия, която може да попречи на водния поток.
  • Почистваща течност за аквариумни декорации – Ако вашият стил на оформление на аквариума е да имате много пластмасови растения и/или орнаменти, тогава може да дойде момент, когато искате да ги почистите дълбоко. Това ще изисква да ги извадите от аквариума и да ги изтъркате с четка. Изключително важно е да избягвате използването на перилни препарати, но можете да използвате слаб разтвор на белина. Просто се уверете, че сте изплакнали старателно предметите, за да отстраните всички следи от белина, преди да ги поставите обратно в аквариума. Добра практика е да ги накиснете в разтвор на балсам за аквариум (дехлоратор) за известно време, преди да ги поставите обратно. Алтернативен подход е да използвате един от търговските препарати за почистване на пластмасови растения и орнаменти за аквариуми.

Повечето търговски продукти за почистване на пластмасови аквариумни растения и орнаменти се предлагат с неутрализиращ разтвор. Задължително е да следвате включените инструкции и да използвате неутрализиращия разтвор, който е доставен.

  • Четка за нокти и четка за зъби – да, това са идеални инструменти за почистване на аквариумни предмети. Просто се уверете, че имате специален комплект за вашия аквариум. Не се изкушавайте да използвате повторно стари четки, разхвърляни из къщата. Ако се импрегнират със сапуни или паста за зъби, те биха могли да предизмвикат кръстосано замърсяване на вашия аквариум. Няма нужда да си причинявате това, след като може да закупите такива четки, на супер ниска цена.

Почистване на аквариуми

 Външен почистващ препарат за стъкло

Изисква се голямо внимание при почистване на външните стъклени повърхности на вашия аквариум. Mикрофибърните кърпи са идеални за премахване на вода и полиране на петна. Упорити следи като варовик може да изискват допълнителни мерки. Повечето домакински почистващи препарати за стъкло съдържат детергенти и следователно не са подходящи за употреба около аквариум.

Белият оцет върху мека кърпа може да помогне за премахване на упорити следи от варовик по външната стъклена повърхност на вашия аквариум. Внимавайте да не позволите да навлезе във водата на вашия аквариум. Като алтернатива, търговски продукти като JBL ProClean Aqua са отличен избор за почистване на външни стъклени повърхности на аквариум.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да почиствам аквариума си?

Отговор: Честотата на почистване зависи от размера на аквариума, броя и вида на рибките, както и от наличието и типа на филтрацията. Като общо правило, препоръчително е да правите частична смяна на водата (около 20-30%) веднъж на седмица или на две седмици. По-пълното почистване и проверка на оборудването може да се извършва веднъж месечно.

Трябва ли да изваждам рибките ми от аквариума, когато го почиствам?

Отговор: Не е задължително да изваждате рибките при всяко почистване, особено при частични смени на водата. Това може да стресира рибите повече от самото почистване. За по-дълбоки почиствания, обаче, може да се наложи да ги преместите временно в безопасен съд с вода от аквариума, за да избегнете наранявания.

Как правилно да почистя филтъра на аквариума?

Отговор: Изключете филтъра преди почистване. Почистете механичните компоненти съгласно инструкциите на производителя. За биологични и химични медии, изплакнете или заменете съгласно нуждите, като използвате вода от аквариума, за да запазите полезните бактерии. Не използвайте водна тапа, тъй като хлорът може да убие тези бактерии.

Как да премахна водораслите от аквариума?

Отговор: Водораслите могат да бъдат контролирани чрез намаляване на светлината, поддържане на правилното хранене на рибките (за да няма излишък на хранителни вещества) и редовно почистване. Използвайте скрепер за водорасли или магнитна четка, за да почистите стъклата на аквариума. Разгледайте добавянето на рибки или охлюви, които се хранят с водорасли, като естествен метод за контрол.

Как да поддържам водата в аквариума ми чиста и здравословна?

Отговор: Поддържането на чиста и здравословна вода изисква редовни частични смени на водата, балансирана храна за рибите (без прекаляване с количеството), подходяща филтрация и мониторинг на химическия състав на водата (като pH, амоняк, нитрити и нитрати). Избягвайте пренаселеността в аквариума, тъй като тя може да доведе до бързо замърсяване на водата.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма