+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Текстура на храната

Нужда

Вид

Цвят

Размер

Материал

Разфасовка

Приложение

Вид аквариум

Размер риби

Обем

Мощност

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Текстура на храната

Нужда

Материал

Размер

Цвят

Вид

Разфасовка

Приложение

Вид аквариум

Размер риби

Обем

Мощност

Акваристика

Показване на 1–12 от 33 резултата

Акваристиката – завладяващо хоби от друг свят

Акваристиката е завладяващо хоби, на което се радват милиони хора по света. Акваристиката включва отглеждане и поддържане на аквариуми, в които се отглеждат различни видове риби, растения и други водни обитатели. Този вид хоби предлага не само естетическа наслада, но и начин да изживеете природата сред собствените си четири стени.

Акваристика

Вникване в акваристиката

Аквариумите позволяват на любителите да създават различни видове аквариуми. От малки нано аквариуми до големи соленоводни аквариуми. Има безкрайни възможности за посрещане на индивидуалните предпочитания и нужди на акваристите. Има и специализирани видове аквариуми като рифовия аквариум, който е уникален и цветен подводен свят с корали и други морски обитатели.

Проектирането на аквариум изисква креативност и основно разбиране на нуждите на животните и растенията, живеещи в него. Изборът на правилните декоративни елементи, субстрат, растения и осветление са от решаващо значение за благосъстоянието на обитателите на аквариума.

Предимствата на акваристиката

Акваристиката предлага множество предимства за своите последователи. От една страна, това е чудесен начин да облекчите стреса и да се отпуснете. Гледането на рибите и лекото вълнение на водата има успокояващ ефект върху тялото и ума. Доказано е, че гледането на аквариум може да понижи кръвното налягане и да подобри общото настроение.

Аквариумите могат да бъдат и образователно преживяване, особено за деца. Те могат да научат повече за различните видове риби и техните местообитания. Те също могат да поемат отговорност, тъй като са отговорни за грижите и хуманното отношение към животните. Като наблюдават естественото поведение на рибите и се занимават с тяхната среда, децата могат да научат важни уроци за природата и цикъла на живота.

Друго предимство на акваристиката е възможността за създаване на разнообразен и цветен подводен свят. Комбинацията от различни видове риби, растения и декоративни елементи дава възможност да се създаде уникална екосистема в аквариума. Гледането на цветните риби и живия растеж на растенията може да бъде естетическо удоволствие и да превърне дома в оазис на спокойствие и красота.

Грижа и поддръжка на аквариумите

Грижата и поддръжката на аквариума изисква редовно внимание. Важно е да тествате водата и да правите всички необходими корекции, за да поддържате оптимално качество на водата. Рибите трябва да се хранят редовно и аквариумът трябва да се поддържа чист, за да се предотвратят болести и растеж на водорасли.

Също така е препоръчително да се информирате за специфичните изисквания на видовете риби, които искате да отглеждате. Например, някои риби изискват специални параметри на водата или специфични хранителни навици. Правилната диета играе решаваща роля за растежа и здравето на рибите. Балансираната храна, състояща се от висококачествена храна за риби и добавки, ако е необходимо, е от съществено значение за осигуряване на животните с всички хранителни вещества, от които се нуждаят.

Редовното почистване на аквариума също е важно за отстраняване на мръсотия и отпадъци. Това включва изсмукване на мулма от субстрата, почистване на филтрите и отстраняване на мъртвите растителни вещества. Редовната смяна на водата също поддържа качеството на водата и създава здравословна среда за обитателите на аквариума ви.

Акваристиката като социално хоби

Аквариумите могат да бъдат и социално хоби, където съмишленици могат да се срещат и обменят опит. Има аквариумни клубове и онлайн форуми, където акваристите могат да споделят знанията си и да се подкрепят взаимно. Обмяната на съвети, трикове и опит може да помогне хобито да стане още по-интересно и успешно.

Посещението на изложения за аквариуми и търговски панаири също предлага възможност за събиране на нови идеи, вдъхновение и създаване на нови контакти. Там ентусиастите на аквариумите могат да открият най-новите технологии, идеи за декорация и видове риби. Това е страхотна възможност да изпитате разнообразието от акваристиката и да се вдъхновите от креативния дизайн на други ентусиасти на аквариума.

Акваристика

Обобщение за акваристиката

Аквариумите са завладяващо и многостранно хоби, което пренася красотата на подводния свят във вашите четири стени. Предлага не само естетическо удоволствие, но и възможност за поемане на отговорност и придобиване на знания за природата. С правилната грижа и поддръжка един аквариум може да се превърне във впечатляващ и привличащ вниманието елемент във всяка стая. Потопете се в завладяващия свят на аквариумите и изживейте магията на подводния свят в собствения си дом.

Какво е аквариум със студена вода?

Студеноводният аквариум е един от най-оригиналните видове аквариуми. В началото на акваристиката като наука и хоби в домашни условия, тропическите риби по-скоро не били толкова популярни. Поддържали са се предимно биотопни риби, които се срещат и в природата. Само с нарастващата индустриализация и свързаните с нея иновации в технологиите, акваристиката претърпява различни възходи, като се започне от аквариумните филтри до нагревателите и методите за осветление.

Най-често аквариумът със студена вода е от 100 литра нагоре, но по-големите варианти са по-добри за рибите, които се отглеждат. Това  е така, защото по-често това са по-скоро такива риби, които се нуждаят от малко повече пространство, за да плуват, като златни рибки или шарани.

Разбира се, температурата също играе роля тук. За разлика от тропическите аквариуми, които имат температура на водата между 20 и 29°C или повече, аквариумът със студена вода се поддържа по-скоро на стайна температура, без нагревател и пикове от 20°C  се отбелязват доста рядко. По този начин студеноводният аквариум също е обект на сезонни колебания, което не е от полза за всички обитатели на аквариума.

Тъй като метаболизмът на рибите също зависи от температурата на околната среда, не всички полезни бактерии или цялата зеленина са подходящи за студеноводния аквариум. Разбира се, аквариумът със студена вода е филтриран и редовната смяна на водата е задължителна.

Кои растения са подходящи за студеноводен аквариум?

Ако прегледате огромното разнообразие от аквариумни растения, често ще откриете, че повечето от тях са по-подходящи за аквариуми с топла вода. Въпреки това, много растения произхождат от по-умерен климат и са много подходящи за аквариуми със студена вода. Обикновено те не изискват прекалено много грижи, както в акваскейповете от висок клас или растителните аквариуми.

Някои от подходящите видове може дори да са известни от градинското езерце. Независимо от това, студеноводният аквариум, е възможно да се засади и оформи добре. Той не е по-лош от нормалния тропически аквариум по никакъв начин. Преди всичко растенията служат за инхибиране на развитието на водорасли, като място за убежище за животните, но също така като доставчици на кислород.

 • Гигантска блатна спирала – Vallisneria gigantean

Vallisneria е може би едно от най-известните аквариумни растения. Подходящо е за фон и образува дълги тесни листа, които дори лягат на повърхността на водата, когато я достигнат, тъй като могат да достигнат дължина между 100-180cm. Размножава се от подземни бегачи. Като алтернатива може да отгледате Vallisneria spiralis sp. Leopard, която расте само до 30-50см височина и понася температури между 15-30°C.

 • Пенилист – Lysimachia nummularia

Пенилистът е растение, подходящо за езера, терариуми и дори като аквариумно растение, което произвежда ярко жълти цветя през пролетта. На изправените си разклонени клонки образува страхотни кръгли листа, които привличат вниманието и с височината си от около 40см е чудесен за средния план. То обича хладно и понася 4-25°C. Размножаването също е много лесно: просто отрежете няколко клонки в горната третина и ги засадете отново.

 • Litorella uniflora

Това растение с малък ръст образува къси, подобни на трева стъбла от само 2-5cm, което го прави идеалният кандидат за преден план в студеноводен аквариум. Първоначално идващ от Северна Европа, той е относително невзискателен. Размножава се чрез бегачи и по този начин може да озелени дъното, въпреки че расте малко бавно.

 • Водна иглика/водна перушина – Hottonia palustris

Със своите необичайни извити стъбла и дълбоко изрязана, назъбена форма на листата, които са й дали и името, водната иглика наистина привлича вниманието, но зависи от добър източник на светлина и хранителни вещества. Реже се добре и в градинското езерце и понася 4-28°C. С височина 60-80cm е подходящо за среден фон, но може да се поддържа във форма и чрез подходящо подрязване и компактиране. Отрязаните стебълца могат лесно да бъдат презасадени.

Лудвигия – Ludwigia repens

Червените тонове са възможни и в аквариуми със студена вода, и това водорасло го доказва в температури между 4-28°C. Освежава супер, останалата част от аквариума. Поръсва останалите зелени елементи с ярко червено. Това стъблено растение е страхотно като пръска цвят в гъсти насаждения и може лесно да се размножава чрез резници. Достига 40-60см височина и изглежда уникално, когато расте над водната повърхност.

 • Явански мъх – Taxiphyllum barbieri

Яванският мъх не е много взискателен и може да се съхранява без проблеми при 5-28°C. Той е особено подходящ за озеленяване на корените на аквариума и по този начин служи и като убежище за риби и безгръбначни. Може да се размножи също толкова лесно, като просто откъснете или отрежете няколко фандъци и ги засадите отново някъде другаде или ги залепите в пукнатините на камъните или корените, където те просто ще продължат да растат.

 • Пролетен мъх – Fontinalis antipyretica

Пролетният мъх е повече или по-малко често срещан мъх по целия свят и образува дълги тесни зелени лъскави клонки, които могат да достигнат до 30см. Нарича се още върбов мъх и е лесно за отглеждане в градинското езерце. Дългите леторасти са перести и понасят силна резитба. С температурен толеранс от 5-32°C, пролетния мъх е истински универсален.

 • Кацащи растения – Анубиас

Анубиите също понасят широк диапазон от температури между 12-30°C и се предлагат в няколко разновидности с различна височина. Те са страхотни привличащи погледа в аквариуми със студена вода и също така са устойчиви на плуващи риби между тях. Те също така са склонни да изискват по-малко хранителни вещества и се справят сравнително добре дори при слаба светлина и продължават да растат. Те имат коренище, което е фиксирано към субстрат като корени или камъни и не трябва да се засаждат в субстрата.

Какви животни могат да се отглеждат в аквариум със студена вода?

В днешно време, акваристите се интересуват не само от риби, безгръбначните обитатели също са все по-предпочитани. Независимо дали са скариди джуджета, миди, раци или охлюви, гамата е доста голяма и са подходящи за студеноводен аквариум. Особено охлювите и скаридите често служат като почистващи войски, въпреки това трябва да посрещнете и техните нужди. Трябва също да се отбележи, че не всички риби са добре настроени към тях и понякога ги приемат като лека закуска.

 • Блатен покривен охлюв – Viviparus viviparus

Този красив блатен охлюв с къдрава пола вече почти не се среща в природата и е страхотен за отглеждане в градинско езерце и аквариум със студена вода. Хранещ се чрез филтрация, той се нуждае от прахова храна и иначе обича да се храни с водорасли и биофилми. Предпочита пясък като субстрат и температури, които не надвишават 24 °C.

 • Европейски блатен охлюв – Planorbarius corneus

За разлика от по-малките си роднини Planorbella duryi, европейският блатен охлюв става по-голям – почти 4 см. Не се нуждае от специално хранене и се храни с остатъци от храна, водорасли и мъртви растителни остатъци. Толерантността му е 4-30 °C.

 • Заострен кален охлюв – Lymanea stagnalis

Калните охлюви са уникални, освен забавния си вид с триъгълни антени, те имат апетит към хидри и нишковидни водорасли и по този начин помагат на аквариума да бъде искрящо чист, като те дори дъвчат чакъла. Лесно се отглеждат в езерце, но също така и в аквариум със студена вода и могат да се размножават. Понася 4-30 °C и може да живее до 2 години.

 • Благороден рак – Astacus astacus

Европейският благороден рак е лесен за отглеждане в студеноводни аквариуми и езера, дори се нуждае от студен период, за да се размножи. Тъй като достига размер между 15-18 cm, аквариумът трябва да бъде с дължина на ръба поне 100cm за двойка. Понася 4-22°C и се счита за всеяден, като яде както храна от ракообразни, така и зеленчуци и листа. Може да се отглежда заедно със скариди и мирни средно големи риби. В менюто му могат да присъстват охлюви.

 • Златна рибка – Carassius auratus auratus

Вероятно най-известната и най-популярна студеноводна риба от всички е златната рибка. Те са доста големи с размер 30см и могат да остареят до 40 години, и също са групови риби, които трябва да се държат с поне 5 партньора. Техният аквариум също трябва да бъде съответно голям и да е поне 500 литра, по-скоро повече. За да не се обърква метаболизмът им, има смисъл да охлаждате аквариума през зимата или дори да ги презимувате без замръзване в мазето или гаража, защото те изпадат в един вид студена летаргия. Те са всеядни, ядат скариди или охлюви и имат предпочитания към приближаващи се насекоми, както и към жива и замразена храна. Те трябва да се държат при температури под 20°C и е най-добре в градинско езерце.

Акваристика

 • Риба дракон – Zacco platypus

Този привличащ вниманието другар осигурява истински цветен спектакъл в аквариума. Но тъй като достига 20 сантиметра, отдава голямо значение на компанията на себеподобните си и особено вечер са истински активни. Не трябва да се държи в аквариум под 600 литра. Толерира температури между 4- 26 °C и може да се социализира и с благородните раци. Безгръбначните обаче са по-скоро в менюто му. Необходимо е гъсто засаждане на места, за да могат раздразнените женски да се оттеглят. Драконовата риба може да се храни с насекоми, храна на люспи за езерни риби, но също и с нишковидни водорасли.

 • Диамантен костур – Enneacanthus gloriosus

Тази великолепна риба вероятно е една от първите, които се отглеждат в аквариума. Неговият студеноводен аквариум трябва да има най-малко 80см дължина на ръба, тъй като за дъното е подходящо, смлян фин чакъл или пясък. Инфраструктура под формата на корени и растения е незаменима. Те отдават значение на постоянната стойност на pH между 7-7,5 и температура 10-20 °C. Също така смяната на водата не трябва да се пренебрегва при диамантения костур. Понякога е склонен да мрънка и отхвърля сухата храна за риба, но обикновено се примамва добре от жива и замразена храна. По-добре е да не го държите заедно с безгръбначни.

Тришипа стърчиопашка – Gasterosteus aculeatus

Вероятно всеки е виждал или чувал за този бодлив вид риба. Не напразно я наричат с различни прякори в зависимост от региона. Дори и да е доста малък 11 сантиметров размер, това я прави ощо по УАУ, защото е тежко въоръжена с костни пластини вместо люспи и шипове пред гръбната перка. Поради това не трябва да се държи заедно с други небодливи риби.

Аквариумът за този бодлив рицар трябва да бъде поне 100 литра и добре поддържан, защото той има повишена нужда от кислород и обича да е чисто. Понася без проблеми 4-20°C и може да се поддържа добре при стойности на рН между 6,5-7. Инфраструктура от корени и камъни или по-гъсти растителни насаждения подхождат на него и неговото териториално поведение. Стърчиопашката обича да яде насекоми, но също така и жива и замразена храна и може да бъде малко придирчива към консервираните люспи.

И така, студоноводният аквариум е на практика прародител на акваристиката и затова му обърнахме толкова много внимание в Petstation.bg. Всъщност, магията на акваристиката започва с него и за да овладеете тази магия, ще трябва да практикувате. Специално за опазването на потенциално застрашени видове в природата, той е супер подходящ и може би е малко по-различен от тропическите аквариуми, изискващи доста поддръжка.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да сменям водата в аквариума?

Отговор: Препоръчително е да сменяте от 10% до 25% от обема на водата в аквариума всяка седмица. Точното количество и честота могат да варират в зависимост от размера на аквариума, броя и вида на рибите, както и от ефективността на филтърационната система.

Как да избера правилния филтър за моя аквариум?

Отговор: Изборът на филтър зависи от обема на аквариума и броя на рибите. Важно е да изберете филтър, който може да пречисти целия обем вода в аквариума поне три до четири пъти в час. Обмислете филтри с механични, химически и биологични функции за оптимално пречистване.

Какви тестове за вода са необходими за поддържане на здравословен аквариум?

Отговор: Редовното тестване на pH, амоняк, нитрити и нитрати е от съществено значение. Тези тестове помагат за наблюдение на качеството на водата и предотвратяват потенциални проблеми със здравето на рибите.

Как мога да поддържам стабилен pH в аквариума?

Отговор: Поддържането на стабилен pH изисква регулярни тестове и корекции със специализирани продукти, ако е необходимо. Използването на подходящ субстрат и декорации, които не изменят pH на водата, също е важно. Промените във водата трябва да се извършват постепенно, за да се избегне стрес при рибите.

Какви са най-добрите начини за борба с водораслите в аквариума?

Отговор: Контролирането на светлината, ограничаване на пряка слънчева светлина и намаляване на времето, през което аквариумните лампи са включени, поддържане на балансиран хранителен режим за рибите, и въвеждането на риби или влечуги, които се хранят с водорасли, могат да помогнат за намаляване на водораслите.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма