+359898633185 Поръчай по телефона

Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот

Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за вашето куче. Може би сте се питали – Как да се грижа за куче?, Как мога да направя кучето си по-здраво? Тези въпроси са чудесни отправни точки за осигуряване на цялостна и невероятна грижа за вашия космат най-добър приятел.

За да ви помогнем по време на вашето пътуване, ние съставихме това ръководство, което обхваща основните неща, които всеки собственик на куче трябва да знае, а именно: съвети за подстригване, препоръки за хранене, идеи за упражнения и много повече!Това изчерпателно ръководство е предназначено за кучета на 1 – 2 години или по-големи, възрастни кучета. За повече информация относно грижите за кученцата вижте нашия блог в Petstation.bg или категорията ни за малки кученца.

Обща грижа за кучето

Подстригване и рутинни грижи за кучета

Идеалната честота на къпане на кучето зависи от три основни фактора:

  • Тип козина на кученцето,
  • Начин на живот и,
  • Наличие на кожни заболявания, бълхи или кърлежи.

Въз основа на типа козина на кучето, ето нашите общи препоръки за честота на къпане на кучета:

  • Късокосмести породи, например бигъл, далматинец, мопс: на всеки 1 – 3 месеца.
  • Средно и дългокосмести породи, например шиба ину, бордър коли: всеки месец.

Честите бани, тоест повече от веднъж месечно, не се препоръчват. Tъй като те могат да изсушат кожата и козината на кучето, което може да доведе до други кожни усложнения. Въпреки това може да се наложи къпане извън препоръчания график при следните обстоятелства:

  • Замърсена козина или излагане на химикали, които не трябва да се облизват.
  • Излагане на големи количества полени, докато страдате от сезонни алергии, например пролетни или есенни алергии при кучетата.
  • Наличието на кожни заболявания, като например трихофития при кучета, краста, бълхи и кърлежи, които изискват лечебна вана.

Четкане на козината ежедневно или седмично в зависимост от вида на козината

Редовното четкане помага да запазите козината на кученцето си здрава, като нанасяте полезни натурални масла и премахвате всички полепнали остатъци. Редовното четкане също помага за справяне с падането на козината.

И така, колко често трябва да четкате козината на кучето? Обикновено е препоръчително да разресвате късокосмести кучета, като далматици, мопс и бостънски териер, поне веднъж седмично. Въпреки това, за средно и дългокосмести кучета се препоръчва ежедневно разресване, за да се осигури комфорт и да се сведе до минимум линеенето. Кучетата с гъст подкосъм, независимо от дължината на козината им, трябва да се разресват ежедневно.

Ежедневно миене на зъбите или 3 пъти седмично – и годишно почистване на зъбите при ветеринар

Постоянното ежедневно миене на зъбите на кучето помага за намаляване на риска от зъбни заболявания при кучетата, като предотвратява образуването на болестотворна плака и зъбен камък. Препоръчително е зъбите на кучето да се мият всеки ден или 3 пъти седмично, като се използва паста за зъби, специално създадена за кучета. Човешката паста за зъби не е безопасна за кучета – вижте категорията ни за грижа за устата на кучето.

Наред с редовното миене на зъбите у дома, препоръчително е поне веднъж годишно да посетите ветеринарен лекар за стоматологичен преглед и почистване на зъбите. Почистването на зъбите, извършено от ветеринарен лекар, надхвърля това, което може да се постигне само с четката за зъби. С посещението си при ветеринаря ще осигурите цялостно почистване и полиране на зъбите на кучето. Постоянните грижи за зъбите за кучета помагат за минимизиране на риска от кариес, загуба на зъби и потенциални сърдечни проблеми, свързани с пародонтоза.

Обща грижа за кучето

Редовни ветеринарни прегледи веднъж или два пъти годишно

Рутинните ветеринарни прегледи или зравните кучешки прегледи, провеждани веднъж годишно или два пъти годишно, играят решаваща роля при ранното идентифициране и лечение на здравословни проблеми при кучетата. Тези ветеринарни посещения също служат като отлична възможност за осигуряване на цялостна превантивна грижа за кучета, която обикновено включва следните аспекти:

  • Актуализирани основни ваксинации за кучета срещу бяс -Тези ваксини предпазват малките от животозастрашаващи, често срещани заболявания.
  • Актуализирани препоръчани ваксини – В зависимост от района на пребиваване и начина на живот на кученцето, препоръчителните (неосновни) ваксини могат да включват ваксини срещу лептоспироза, кучешки грип, Bordetella (кашлица от развъдник) и/или ваксини срещу лаймска болест.
  • Предотвратяване на дирофилариоза – за разлика от котките, има лекарства за лечение на дирофилариоза при кучета. Въпреки това инфекцията с дирофилариоза и самото лечение на дирофилариоза са физически натоварващи за тялото на кучето с тежки инфекции, които потенциално изискват операция. Следователно последователната профилактика на дирофилариозата все още е златният стандарт за отлична грижа за кучето.
  • Почистване на зъбите – Както беше подчертано по-горе, редовното почистване на зъбите служи като превантивна мярка за борба с натрупването на причиняваща заболяване плака и зъбен камък. Тези натрупвания, ако бъдат оставени без внимание, могат да допринесат за кариес, загуба на зъби и инфекции на венците, потенциално засягащи цялостната продължителност на живота на кучето.

Хранене по два пъти на ден – създаване на структуриран график за хранене на кучето

Кучетата обикновено се повлияват добре от структуриран график на хранене с редовни хранения, осигурени два пъти на ден, с интервал от около 12 часа. Последователният график на хранене за кучета помага за правилното управление на теглото, предотвратявайки преяждането, както и придирчивото хранително поведение.В допълнение към установяването на редовна рутина на хранене за вашето куче, уверете се, че то получава балансирана храна за кучета. В допълнение, правилният контрол на порциите е от решаващо значение за предотвратяване на проблеми с теглото при кучетата.За да определите оптималните порции храна и да изберете правилната кучешка храна , силно препоръчваме да насрочите диетична консултация с лицензиран ветеринарен лекар.

Вода на разположение по всяко време и чиста купа всеки ден

Поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве на кучето ви. Уверете се, че вашето куче има постоянен достъп до чиста и прясна вода, упражнения, време за игра и обучение.

Разходки и време за игра – правете го ежедневно, за най-малко 30 минути

Идеалната продължителност на ежедневната разходка на куче зависи от фактори като породата, възрастта, здравословното състояние и енергийното ниво на кучето. Общата насока обаче е да се стремите към поне 30 минути до два часа упражнения, всеки ден. Високоенергийните породи или по-младите кучета може да се нуждаят от по-енергични и по-дълги разходки, докато възрастните кучета или по-малко активните кучета може да се задоволят с по-кратки разходки.

Наред с ежедневните разходки, някои кутрета се повлияват добре и от време за игра на закрито. Тоест интерактивни игри, хранилки с пъзели и така нататък. Тези сесии за игра на закрито дават на малките кученца физическа и умствена стимулация дори когато са на закрито.

По-енергични упражнения – според нуждите на вашето собствено куче

Някои кучета могат да се възползват от по-енергични дейности като джогинг, туризъм с каишка, плуване, бягане с велосипед и други. Това са страхотни източници на физически упражнения, особено за кучета с висока енергия. Във всеки случай се препоръчва да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да правите по-енергични упражнения като изброените по-горе. Опитен ветеринарен лекар ще може да прецени доколко упражнението е подходящо или да го настрои така, че да е безопасно и приятно за вашия космат приятел.

Обучение на кучето – може да се включва ежедневно

Обучението помага на вашето кученце да бъде умствено активно, в допълнение, някои набори от команди осигуряват забавни физически упражнени. Например, донасяне, хващане на фризби, дърпане на въже и обучение за ловкост. Обучението също е чудесен начин да изградите връзка с вашето кученце.

Редовните тренировки могат да се провеждат на всяка възраст след 8 седмици. Като цяло официалните обучения, провеждани редовно, са ефективни за установяване на желаното поведение. В допълнение към официалните сесии за обучение, стопаните на кучета могат също да включат команди и поведение в ежедневните дейности. Например, можете да опитате да помолите кучето си да седне преди хранене или да изчака, преди да пресечете улицата.

Обща грижа за кучето

Сън за кучето – от 8 – 13 часа на ден

Гарантирането, че кучетата получават достатъчно сън е друг жизненоважен аспект от цялостната рутинна грижа за кучетата. Възрастните кучета обикновено спят около 8 до 13 часа на ден. С възрастта кучетата могат постепенно да прекарват повече часове в сън в сравнение с ранната си зряла възраст. Ако вашето куче внезапно стане летаргично и спи повече от обикновено, това може да означава здравословен проблем. Непременно потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Установяване на страхотна рутинна грижа за кучето

Един решаващ елемент при установяването на здравословна рутинна грижа за кучето е да планирате редовни ветеринарни прегледи, поне веднъж годишно. Това помага за предотвратяване, откриване и лечение на различни заболявания и здравословни състояния на ранен етап.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма